Kochani! Nie wiem jak Wy, ale ja bym sobie chętnie wjechał pociągiem do naszej stolicy, wystąpił na peron i powiedział "Nowy Brzeg, kurwa". Potrzebujemy kolei, bo przecież nikt nie wątpi, że wyspa liczącą kilkanaście do kilkudziesięciu tysięcy mieszkańców musi mieć gęstą sieć kolejową, budzącą przyjemne mrowienie w kroczu.
Zacznijmy więc od prostego pytania - jakie stacje powinniśmy mieć w Nowym Brzegu i jego okolicach?
@Helwetyk Romański, liczymy na Was!
Dlaczego w Leocji nie ma kolei, skoro wszyscy mamy autyzm?
- Oswald Baskerville • Stempel
- Kurator Palatynatu Leocji
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji

w samym Nowym Brzegu moim zdaniem dwie stacje to będzie liczba taka nie za duża nie za mała, swoją drogą chciałem pogratulować chyba najlepszego tytułu wątku jaki widziałem w tym roku XDDOswald Baskerville pisze: ↑16 sie 2026, 18:16Kochani! Nie wiem jak Wy, ale ja bym sobie chętnie wjechał pociągiem do naszej stolicy, wystąpił na peron i powiedział "Nowy Brzeg, kurwa". Potrzebujemy kolei, bo przecież nikt nie wątpi, że wyspa liczącą kilkanaście do kilkudziesięciu tysięcy mieszkańców musi mieć gęstą sieć kolejową, budzącą przyjemne mrowienie w kroczu.
Zacznijmy więc od prostego pytania - jakie stacje powinniśmy mieć w Nowym Brzegu i jego okolicach?
@Helwetyk Romański, liczymy na Was!
Jeśli chodzi o same stacje w Nowym Brzegu, to możemy sobie pozwolić na więcej! Osobowa w Dziadowie, osobowa z dworcem w centrum, towarowa w porcie, a jeszcze przy lotnisku by się przydała.

- Franklin Garamond • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Oj, ale wrysujesz to w plan miasta? 😅Oswald Baskerville pisze: ↑17 sie 2026, 10:14Jeśli chodzi o same stacje w Nowym Brzegu, to możemy sobie pozwolić na więcej! Osobowa w Dziadowie, osobowa z dworcem w centrum, towarowa w porcie, a jeszcze przy lotnisku by się przydała.
Jaki rozstaw szyn? Nie wiem w ogóle czy potrzebujemy normalnoszynowej kolei, 1000mm powinno nam wystarczyć.
Może na to trochę za wcześnie, ale chcę podkreślić, że w grę wchodzą wyłącznie monobloki.
- Orjon Surma • Stempel
- Dyspozytor Palatynatu Leocji
Patrząc na plan Nowego Brzegu nie mam pojęcia, gdzie chcecie wcisnąć tory, chyba że pod całym miastem ma iść tunel albo dojdzie do masowych wyburzeń. :P
Leocja, jeśli uznajemy, że to 1:1 Gotlandia, ma powierzchnię mniejszą od dawnego województwa leszczyńskiego, więc w teorii, gdyby przyjąć realowe prędkości, wszędzie powinno się dojechać w godzinę - dwie. No chyba że idziemy w jakieś retro :D
Leocja, jeśli uznajemy, że to 1:1 Gotlandia, ma powierzchnię mniejszą od dawnego województwa leszczyńskiego, więc w teorii, gdyby przyjąć realowe prędkości, wszędzie powinno się dojechać w godzinę - dwie. No chyba że idziemy w jakieś retro :D
Niby miłośnik kolei, a taki cockblocker.Orjon Surma pisze: ↑17 sie 2026, 10:34Patrząc na plan Nowego Brzegu nie mam pojęcia, gdzie chcecie wcisnąć tory, chyba że pod całym miastem ma iść tunel albo dojdzie do masowych wyburzeń. :P

- Franklin Garamond • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Ale też 891mmM2.r pisze: ↑17 sie 2026, 11:08https://de.wikipedia.org/wiki/Eisenbahnen_auf_Gotland
Gotlandia miala oryginalnie kolejke 600 mm.
https://de.wikipedia.org/wiki/Bahnstrec ... rnv%C3%A4g
(co, swoją drogą, jest skandalem, że polska wikipedia milczy o tym rozstawie)
czyli co, leockie metro?Orjon Surma pisze: ↑17 sie 2026, 10:34Patrząc na plan Nowego Brzegu nie mam pojęcia, gdzie chcecie wcisnąć tory, chyba że pod całym miastem ma iść tunel albo dojdzie do masowych wyburzeń. :P