Helwetyk Romański pisze: ↑30 gru 2020, 9:52
Ronon Dex pisze: ↑30 gru 2020, 6:06
Takie obiekty nie wszędziE da się wstawić, ale jakby co to wykonalne...
W zasadzie to po jakiej linii „nie wszędzie”? 🤔
Po prostu to są obiekty, które pojawiają się w systemie edytora jako gotowe. Jak tworzono mapy, to dostosowywano grunt do tego, co się tam miało znajdować. Grunt jest więc ukształtowany, ale ten obiekt ma określony (trzeba to metodą prób i błędów ustalać) punkt czytania położenia i pochylenia gruntu. Na przykładach musiałem to ustawić w tym miejscu, bo przesunięcie np. nieco wgłąb lądu powoduje, że obiekt jest ustawiony po prostu "krzywo" - jest pochylony w pionie, bo musi "czytać" z równego dna. Stąd po prostu nie wszędzie da się to poprawnie ustawić... trzeba po prostu znaleźć odpowiedni punkt na mapie, gdzie da się coś takiego wstawić. Czasem jest ładny teren (wizualnie), ale nie da się tego ustawić, bo dno jest pochyłe, to i obiekt się pochyli.
Na przykładzie testowym ustawiłem sobie to naprzeciwko miejsca gdzie "buduję" dom i warsztat... też musiałem wybrać równy grunt, by budynki "prosto stały" i się dało. Ale np. w tej zatoczce gdzie robiłem "lądowania" barkami już się nie da, bo przy brzegu dno jest zbyt pochyłe, stąd zatoczka pozostanie "dziewicza", widokowa (ale łodzie pneumatyczne jak najbardziej mogą sobie do brzegu dobijać (parę fajnych znalazłem - niektóre nawet "z wypasem").
Na szczęście map trochę jest, a generalnie w dużej mierze opierają się na wyspach... tak więc to tylko kwestia poszukania odpowiedniej scenerii do robienia ilustracji i umieszczenia tam obiektów dotyczących "przystani". Tak więc da się, ale trzeba pokombinować... zresztą jak z wieloma innymi kwerstiami, gdy się chce robić scenki w zasadzie cywilne, a wykorzystuje do tego grę, która jest tzw. "symulatorem pola walki", a cywilne obiekty to tylko tło dla robienia scenerii wojennych. Dlatego ilość możliwości jest w tej materii ograniczona - stąd też wykorzystujemy demobil wojskowy, bo cywilnego sprzętu jest niewiele.