Pytanie dotyczące działania przedsiębiorstw zagranicznych i ich filii w Leocji.

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z posiadanymi przedsiębiorstwami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ronon Dex • Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Nurtuje mnie pewien problem... Palatynat Leocji powoli rozwija elementy narracyjnej działalności gospodarczej, tworzą się firmy prywatne, zaczynamy handlować i świadczyć sobie usługi. To dobrze rokuje rozwojowi i aktywności naszego kraju, ale w związku z tym mam pytanie. Czy na terenie Leocji mogą funkcjonować również filie przedsiębiorstw prywatnych, które założyliśmy swego czasu w innych panstwach?

Przykładowo... prowadzę od 2014 kilka przedsiębiorstw prywatnych w Republice Bialeńskiej czy mogłyby one tworzyć filie w Palatynacie Leocji? Mam np. Agencję Ochrony i Usług Militarnych "Ronon Shield" i niekoniecznie chciałbym tworzyć podobne przedsiębiorstwo od nowa w Leocji, ma pewną symbolikę, dorobek i doświadczenia (też międzynarodowe). Czy taka firma mogłaby mieć swój oddział w Leocji - pod taką samą nazwą, z tą samą symboliką itd.

Podobnie z innymi przedsiębiorstwami... czy np. Zakłady Lotnicze "Ronon Air Tech" mogłyby pod tą samą nazwą działać w Leocji (tutaj już mam niejeden "precedens" - bo to przedsiębiorstwo działało np. w NUPIA, jako Ronon Air Tech - NUPIA) i np. produkować jakieś awionetki czy małe wodnopłatowce? Zajmować się remontami sprzętu lotniczego GPL czy cywilnego itd.

Jak to widzą władze? Trzeba tworzyć nowe firmy (od podstaw), czy może dało by się otwierać filie istniejących? W realu międzynarodowość przedsiębiorstw to coś normalnego czy tutaj też to możliwe?
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański • Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ronon Dex pisze: ↑
05 sty 2021, 20:13
W realu międzynarodowość przedsiębiorstw to coś normalnego czy tutaj też to możliwe?
A… dlaczego miałoby nie być? Jeżeli jest jakiś dobry powód to, oczywiście, jestem kategorycznie, bezapelacyjnie i stanowczo przeciw, ale… jest? 😉
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner • Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

To może ja coś dodam od siebie... Choć nie proszony... ;)
Cała ta zabawa ma własnie sens jak działamy także międzymikronacyjnie, że się tak wyrażę.
Dajmy na to coca-cola. ;)
A schodząc troszkę na ziemię, to ja nawet nie zastanawiałbym się nad regionalizacją, aczkolwiek zapisek, że to np. oddział "Ronon Shield" czy "Ronon Air Tech" w Leocji. Inną sprawą jest "serwowanie" odpowiedniego towaru pod sprzedaż.
Ja nawet "Ronon Shield" lub "Ronon Air Tech" byłbym w stanie widzieć w MAW, ale "towar wystawowy" winien być dostosowany już do potrzeb nacji. I tyle. Tak mnie się przynajmniej wydaje...
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański • Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Heinz-Werner Grüner pisze: ↑
05 sty 2021, 21:14
Choć nie proszony... ;)
Mamy się pogniewać…? 🤨

Cała ta zabawa ma własnie sens jak działamy także międzymikronacyjnie, że się tak wyrażę.
W rzeczy samej! Nie bądźmy Koreami Północnymi.

A schodząc troszkę na ziemię, to ja nawet nie zastanawiałbym się nad regionalizacją, aczkolwiek zapisek, że to np. oddział "Ronon Shield" czy "Ronon Air Tech" w Leocji.
Dla narracji lokalne oddziały byłyby, moim zdaniem, wskazane. Nawet w latach 2020–2021 trudno prowadzić działalność w stu procentach zdalnie z uwagi na wymogi dotyczące siedziby i szeroko rozumiany styk z administracją państwową.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex • Stempel

Helwetyk Romański pisze: ↑
05 sty 2021, 20:50
A… dlaczego miałoby nie być?
No to cieszę się z "diecezji"... w sumie nie bardzo chce mi się tworzyć kolejne firmy o tej samej specyfice, w kraju który mi się tak swego czasu spodobał, że działam w nim ostatnimi czasy więcej niż w moim macierzystym v-kraju. Wolałbym rozwijać również tutaj przedsiębiorstwa, które prowadzę od lat i które mają swoją historię oraz udokumentowaną przeszłość, udokumentowany rozwój... bardziej mi to "leży" niż "wyciąganie królika z kapelusza" czyli nagle coś z niczego. Forma ma przeszłość, dorobek to może działać w jakiejś dziedzinie... oczywiście po narracyjnym (i stopniowym) zbudowaniu nowej siedziby, zbudowaniu nowego zakładu etc. Myślę, że to zgodne z założeniami Leocji, gdzie przykładamy dużą wagę do detali i jakiegoś logicznego rozwoju.
Ja nawet "Ronon Shield" lub "Ronon Air Tech" byłbym w stanie widzieć w MAW, ale "towar wystawowy" winien być dostosowany już do potrzeb nacji. I tyle. Tak mnie się przynajmniej wydaje...
Zakłady Lotnicze "Ronon Air Tech", Zakłady Zbrojeniowe "Ronon Arms", Agencja Ochrony i Usług Militarnych "Ronon Shield" (i pomniejsze firmy) to już moim zdaniem bardzo mocno wrosły w Mikroświat... istnieją ponad 6 lat, handlowały z niejednym krajem czy niejednemu świadczyły swoje usługi, a i filie bywały. No i akurat zawsze były dostosowanego do danej "nacji"... stąd właśnie np. różnorodność produkowanego sprzętu, bo był wytwarzany (narracyjnie) praktycznie zawsze wg zapotrzebowania i upodobań mikro-nacji.

Stąd gdy np. oferuję jakiś pojazd, samolot czy sprzęt i piszę o jego mikronacyjnej historii to ona swego czasu zaistniała, większość mam zapisane, choć w niektórych sprawach (państwa zniknęły) trzeba oprzeć się na pamięci i "zeznaniach świadków" oraz pojedynczych screenach - tak jak np. w przypadku La Palmy, bo zniknęła tak nagle, że nie zdążyłem pewnych sprawa skopiować... jako kompletne strony www, bo w moich zapisach te sprawy nie zginęły (są jakieś screeny itd.). Cześć jak np. działania w NUPIA wiem, że istnieją bo dawni prowadzący państwo mają to zabezpieczone jako bazę danych swojego dawnego forum.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Obywatel honorowy

Ronon Dex pisze: ↑
05 sty 2021, 21:30

Stąd gdy np. oferuję jakiś pojazd, samolot czy sprzęt i piszę o jego mikronacyjnej historii to ona swego czasu zaistniała, większość mam zapisane, choć w niektórych sprawach (państwa zniknęły) trzeba oprzeć się na pamięci i "zeznaniach świadków" oraz pojedynczych screenach - tak jak np. w przypadku La Palmy, bo zniknęła tak nagle, że nie zdążyłem pewnych sprawa skopiować... jako kompletne strony www, bo w moich zapisach te sprawy nie zginęły (są jakieś screeny itd.). Cześć jak np. działania w NUPIA wiem, że istnieją bo dawni prowadzący państwo mają to zabezpieczone jako bazę danych swojego dawnego forum.
Co do La Palmy to coś tam mogę się doszukać... :)
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Samuel Radziwiłł • Stempel
Obywatel

Post autor: Samuel Radziwiłł »

Tam już Nowa Kurlandia jest Panowie, nie żadna La Palma.
(-)Samuel książe Radziwiłł
Książe Urbino
Rzeczpospolita Obojga Narodów
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex • Stempel

Samuel Radziwiłł pisze: ↑
05 sty 2021, 21:42
Tam już Nowa Kurlandia jest Panowie, nie żadna La Palma.
Nie przeczę... ale niegdyś istniała tam Republika La Palma, kraj w ciekawym klimacie karaibów przełomu lat 50-tych i 60-tych.
05 sty 2021, 21:40
Co do La Palmy to coś tam mogę się doszukać... :)
Fajnie było... bo mam tylko kilka swoich zapisków dotyczących tworzonej tam armii w klimacie okresu reprezentowanego przez La Palma.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Obywatel honorowy

Republika Palmowa lub po prostu La Palma, tak gwoli ścisłości. ;)
Ja do dzisiaj mam sentyment do "palmowych klimatów", ale Nowa Kurlandia niech się rozwija na tych ziemiach... Niech mają. ;)
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex • Stempel

05 sty 2021, 22:00
Republika Palmowa lub po prostu La Palma, tak gwoli ścisłości. ;)
Masz rację... pamięć zawodzi po latach. Mam zapiski z czego wówczas tworzyłem tam armię w klimacie karaibskim przełomu lat 50/60-tych, może w ramach działań w Leocji i na swojej ziemi zacznę tworzyć grupy rekonstrukcyjne? Na pewno GR La Palma byłaby pierwsza... 😃
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedsiębiorstwa w Leocji”