Pytanie dotyczące działania przedsiębiorstw zagranicznych i ich filii w Leocji.
- Samuel Radziwiłł • Stempel
- Obywatel
Skoro istnieje NOP, to może warto zaznaczyć ten obszar w pionierze? Tam można by budować takie fabryki jak stalownia.
Coś wykombinuję... jeśli chodzi o wojskowy sprzęt to "mam pomysła", jest on związany z tymi, nowymi na mikronacyjnym rynku pojazdami bojowymi:Helwetyk Romański pisze: ↑10 sty 2021, 20:47Pewnie że warto. Od strony „politycznej” dopowiem, że dla współpracy międzynarodowej, moim zdaniem, dobrze byłoby, aby szeroko rozumiana oferta leocka uzupełniała, ale niekoniecznie zastępowała towary dostępne na innych rynkach. Chyba że byłaby wyraźnie lepsza, ma się rozumieć. 😉
viewtopic.php?p=8042#p8042
Projekt powstał niby w moim Ronon Arms, ale to nowość i nie były tam jeszcze produkowane... zresztą RA produkuje tak dużo, że nie potrzebuje kolejnych, a gdybym utworzył tutaj firmę tego typu to i tak jest "unia personalna", a więc równie dobrze dbałbym o interesy Leocji. Sam bym to produkował tutaj i sprowadził dla swojej gwardii w Bialenii. Czyli handel w odwrotną stronę... wreszcie. Niekoniecznie Bialenia musi mieć monopol tego typu.
Inne się dorzuci...
W sumie w RB nie ma firmy produkującej samochody osobowe... może tutaj stworzymy? To tylko garść pomysłów... muszę to przetrawić. Ale coś wykombinujemy...
- Ametyst Faradobus • Stempel
- Przybysz
Teoretycznie są moje niewielkie zakłady w Faradobaju i Jaruzelimy, ale do tej pory nie brałem się za ich opisywanie i służą głównie wewnętrznym potrzebom.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów
Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Ametyst z rodu Faradobusów
Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Pewnie, że można. Trzeba byłoby tylko nasze przedsiębiorstwa pomierzyć, bo może się szybko okazać, że kilometr kwadratowy to zbyt mało i trzeba dokonać ekspansji. (Co do zaznaczania w Pionierze… jakoby jest oznaczenie nazwą geograficzną; obiekty jako takie to kolejny, nieco dalszy, etap).Samuel Radziwiłł pisze: ↑10 sty 2021, 20:55Skoro istnieje NOP, to może warto zaznaczyć ten obszar w pionierze? Tam można by budować takie fabryki jak stalownia.
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Daniel January von Tauer-Krak • Stempel
- Przybysz
W sumie ja mam firmę "Péugot", której nie opisywałem.
Gdzie jest ten okręg przemysłowy?
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Obywatel honorowy
Działka 7370... Stara HutaDaniel January von Tauer-Krak pisze: ↑10 sty 2021, 21:38W sumie ja mam firmę "Péugot", której nie opisywałem.
Kilometr kwadratowy to powierzchnia wystarczająca dla utworzenia nawet dużej fabryki. Wszak to teren 1000 x 1000 metrów. Na takiej powierzchni to można zmieścić ze 3 zakłady takiego General Motors...Helwetyk Romański pisze: ↑10 sty 2021, 21:20Trzeba byłoby tylko nasze przedsiębiorstwa pomierzyć, bo może się szybko okazać, że kilometr kwadratowy to zbyt mało i trzeba dokonać ekspansji.
Chyba utworzę w Leocji... Zakłady Produkcyjne Dexon - będziemy sami produkowali pojazdy, w tym wojskowe. Przeniosę część projektów z Ronon Arms, projekty i produkcję sprzętu, który nigdy w RB nie był typowy - jak np. samochody ciężarowe UVM-N-66 (nazwiemy je jakoś "po leocku"), może też UVL-2 (też nigdy w RB nie był typowy), a do tego rozpocznę produkcję sprzętu pancernego, który miałem zamiar robić wkrótce w RB, ale tam i tak mam tak dużo produkcji, że nawet warto część przerzucić w inne miejsce.

Do tego dorzucę produkcję typowo cywilną... pojazdy, których nigdy w RB nie zacząłem robić np. osobowe czy dostawcze.
W zasadzie fajnie... tylko czy by się nie dało jakiejś oryginalniejszej, mikronacyjnej nazwy wykombinować?Daniel January von Tauer-Krak pisze: ↑10 sty 2021, 21:38W sumie ja mam firmę "Péugot", której nie opisywałem.
Jednej na pewno, ale jeżeli będziemy lokalizowali przemysł cięższy i ciężki w jednym sektorze (co wydaje mi się godnym narracyjnie pomysłem, w końcu często zakłady produkcyjne znajdują się blisko siebie), miejsca w końcu „powinno” zabraknąć. Na tu i teraz mamy potwierdzoną szwalnię (szacuję okolice 100 × 100 metrów) i bazę LEODROGBUD-u (na wyczucie, podobnie…).Ronon Dex pisze: ↑10 sty 2021, 22:14Kilometr kwadratowy to powierzchnia wystarczająca dla utworzenia nawet dużej fabryki. Wszak to teren 1000 x 1000 metrów. Na takiej powierzchni to można zmieścić ze 3 zakłady takiego General Motors...Helwetyk Romański pisze: ↑10 sty 2021, 21:20Trzeba byłoby tylko nasze przedsiębiorstwa pomierzyć, bo może się szybko okazać, że kilometr kwadratowy to zbyt mało i trzeba dokonać ekspansji.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
To może wyznaczyć niedaleko Nowego Brzegu taki Leocki Okręg Przemysłowy... kilkanaście "kwadratów" w sumie powinno wystarczyć, szczególnie, że jedna osoba mogłaby ulokować 2-3 swoje zakłady na takim kilometrze kwadratowym. Moim zdaniem wystarczy - kilkanaście osób (oby) i każda coś tam utworzy, niektórzy że 2, a w porywach może 3 (ideał to by był).Helwetyk Romański pisze: ↑10 sty 2021, 22:24Jednej na pewno, ale jeżeli będziemy lokalizowali przemysł cięższy i ciężki w jednym sektorze (co wydaje mi się godnym narracyjnie pomysłem, w końcu często zakłady produkcyjne znajdują się blisko siebie), miejsca w końcu „powinno” zabraknąć.
Tak właśnie kombinujemy z @Heinz-Werner Grüner — tylko z tą gwiazdką, żeby nie wytyczać z wyprzedzeniem, a dopiero wtedy, gdy zacznie brakować miejsca.Ronon Dex pisze: ↑10 sty 2021, 22:29To może wyznaczyć niedaleko Nowego Brzegu taki Leocki Okręg Przemysłowy... kilkanaście "kwadratów" w sumie powinno wystarczyć, szczególnie, że jedna osoba mogłaby ulokować 2-3 swoje zakłady na takim kilometrze kwadratowym. Moim zdaniem wystarczy - kilkanaście osób (oby) i każda coś tam utworzy, niektórzy że 2, a w porywach może 3 (ideał to by był).
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Ja mam na myśli, żeby w okolicy Nowego Brzegu zrobić taką "rezerwację", na kilkanascie kwadratów i tam nie przydzielać indywidualnych działek, tylko trzymać teren dla przemysłu... a działek "dla ludu" i tak nie zabraknie przez następne lata. Jeżeli będziemy "trzymali poziom" i zachowywali zasadę stopniowego rozwoju, to za rok czy dwa każdy z nas będzie miał góra po 3-5 kwadratów i fajnie by było, aby to ładnie narracyjnie zagospodarował.Helwetyk Romański pisze: ↑10 sty 2021, 22:33Tak właśnie kombinujemy z @Heinz-Werner Grüner — tylko z tą gwiazdką, żeby nie wytyczać z wyprzedzeniem, a dopiero wtedy, gdy zacznie brakować miejsca.Ronon Dex pisze: ↑10 sty 2021, 22:29To może wyznaczyć niedaleko Nowego Brzegu taki Leocki Okręg Przemysłowy... kilkanaście "kwadratów" w sumie powinno wystarczyć, szczególnie, że jedna osoba mogłaby ulokować 2-3 swoje zakłady na takim kilometrze kwadratowym. Moim zdaniem wystarczy - kilkanaście osób (oby) i każda coś tam utworzy, niektórzy że 2, a w porywach może 3 (ideał to by był).