Normy Szczęścia - wątek ogólny
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Przepraszając za wypowiedź pod wypowiedzią: epoka historyczna i upływ czasu. „Wiadomo”, że współczesność, ale chętnie bym przedyskutował koncepcję, w myśl której w Leocji nie mamy Internetu, stąd papierowe pisma. Oprócz tego przyklepałbym tradycyjną zasadę „miesiąc w mikronacjach odpowiada realnemu rokowi”, także w kontekście czasu produkcji, o którym mowa w punkcie 6.
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
W tym wątku, bo luźno i z komunikacji miejskiej. Parę razy w narracji pojawiła się nam szkoła muzyczna. Hotelu, kawiarni, kiosku, pizzerii i restauracji też nie mamy. Czysto narracyjne, nie realne, przedsiębiorstwa i instytucje. Myślę, że byłoby warto uzupełnić o nie narrację miejską.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Oswald Baskerville • Stempel
- Kurator Palatynatu Leocji
Tak, brzmi dobrze i pasuje do tematu [02].Helwetyk Romański pisze: ↑30 maja 2022, 10:24W tym wątku, bo luźno i z komunikacji miejskiej. Parę razy w narracji pojawiła się nam szkoła muzyczna. Hotelu, kawiarni, kiosku, pizzerii i restauracji też nie mamy. Czysto narracyjne, nie realne, przedsiębiorstwa i instytucje. Myślę, że byłoby warto uzupełnić o nie narrację miejską.
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji

- Guedes de Lima • Stempel
- Obywatel
<żart_on>Nie macie jakiejś małej wysepki przypominającej kształtem Sclavinię, która nie jest Wam potrzebna?<żart_off>
GUEDES DE LIMA h. SZACHOWNICA
Ojciec Założyciel - Dumny Sclavińczyk
"Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu to był najbardziej nieodpowiedzialny projekt w historii mikroświata". - Piotr von Thorn-Cetnarovich, Prezydent Rzeczpospolitej Sclavińskiej.
"Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu to był najbardziej nieodpowiedzialny projekt w historii mikroświata". - Piotr von Thorn-Cetnarovich, Prezydent Rzeczpospolitej Sclavińskiej.
Zupełnie serio odpowiem, że rozważaliśmy aneksję wyspy położonej na północ od Leocji, o powierzchni 36 km². Ogólny kształt się w miarę zgadza.Guedes de Lima pisze: ↑02 cze 2022, 9:41<żart_on>Nie macie jakiejś małej wysepki przypominającej kształtem Sclavinię, która nie jest Wam potrzebna?<żart_off>
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Szanowny @Guedes de Lima, Czcigodny @Helwetyk Romański, przypominam o moderacji wątków tematycznych w Normach Szczęścia. Kwestie luźno związane z danym tematem polecam zamieszczać w wątku ogólnym, gdzie jest przestrzeń na mniej zobowiązujące rozmowy.
[Edit]: po namyśle i za namową Czcigodnego Romańskiego posty przeniosłem.
[Edit]: po namyśle i za namową Czcigodnego Romańskiego posty przeniosłem.

A teraz już merytorycznie. Poszerzenie terenów Leocji z zachowaniem rozumu i godności? Czemu nie. Aneksja? Wiem, że tu nie mowa o innych państwach wirtualnych, ale to słowo w mikronacjach ma taki wydźwięk, że kojarzy się z puszką Pandory, kryjącą w sobie wszystkie plagi trapiące na przestrzeni lat ten jugosłowiański eksperyment, jaki zwykliśmy nazywać Księstwem Sarmacji.
Natomiast jeśli Guedes myśli o jakiejś sclavińskiej diasporze, to czemu nie? Z kolei byłbym przeciwny przenoszeniu Sclavinii do Leocji, bo wiadomo, jak później bywa — wejścia, wyjścia, tarcia, kwestie negocjowania zasad współżycia społecznego (kto ma ustępować?) itp. itd. Być może reaguję na wyrost, ale mówią, że lepiej zapobiegać, niż leczyć.
Natomiast jeśli Guedes myśli o jakiejś sclavińskiej diasporze, to czemu nie? Z kolei byłbym przeciwny przenoszeniu Sclavinii do Leocji, bo wiadomo, jak później bywa — wejścia, wyjścia, tarcia, kwestie negocjowania zasad współżycia społecznego (kto ma ustępować?) itp. itd. Być może reaguję na wyrost, ale mówią, że lepiej zapobiegać, niż leczyć.

Tak tylko dopiszę tutaj to, o czym wspominam na różnych Discordach od pewnego czasu. Mnie się marzy porozumienie z Edelweissem i przytulenie do Leocji niewielkiej liczby kilometrów kwadratowych w trójkącie bez przynależności państwowej między Austro-Węgrami, Edelweissem i Slawonią — innymi słowy, leockie Campione d’Italia: posiadanie granic lądowych, gór, ale przede wszystkim zawarcie całkowicie niepotrzebnych, a pięknych narracyjnie porozumień z sąsiadami.Oswald Baskerville pisze: ↑02 cze 2022, 10:20A teraz już merytorycznie. Poszerzenie terenów Leocji z zachowaniem rozumu i godności? Czemu nie.
Nie ukrywam, że na tym punkcie, z chyba oczywistych powodów, jestem wyjątkowo wyczulony, by nie powiedzieć, przeczulony. Straciłem zbyt wiele nerwów i czasu na ruchy odśrodkowe.Oswald Baskerville pisze: ↑02 cze 2022, 10:20Z kolei byłbym przeciwny przenoszeniu Sclavinii do Leocji, bo wiadomo, jak później bywa — wejścia, wyjścia, tarcia, kwestie negocjowania zasad współżycia społecznego (kto ma ustępować?) itp. itd. Być może reaguję na wyrost, ale mówią, że lepiej zapobiegać, niż leczyć.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Obywatel honorowy
To oficjalnie potwierdzam, że przyjmiemy z uniżeniem i serdecznością. :)Helwetyk Romański pisze: ↑02 cze 2022, 10:38Tak tylko dopiszę tutaj to, o czym wspominam na różnych Discordach od pewnego czasu. Mnie się marzy porozumienie z Edelweissem i przytulenie do Leocji niewielkiej liczby kilometrów kwadratowych w trójkącie bez przynależności państwowej między Austro-Węgrami, Edelweissem i Slawonią — innymi słowy, leockie Campione d’Italia: posiadanie granic lądowych, gór, ale przede wszystkim zawarcie całkowicie niepotrzebnych, a pięknych narracyjnie porozumień z sąsiadami.
- Guedes de Lima • Stempel
- Obywatel
Na nic więcej już liczyć nie mogę. Sclavinia utraciła wszelkie możliwe karty przetargowe do negocjacji. Uważam jednak, że z perspektywy historii nadal może być łakomym kąskiem, by wkomponować ją w narrację aktywnej mikronacji. I serio, najmniej istotnym jest tutaj spór terytorialny z Sarmatami. Dla mnie to już tylko i wyłącznie smaczek do aktywności.Oswald Baskerville pisze: ↑02 cze 2022, 10:20Natomiast jeśli Guedes myśli o jakiejś sclavińskiej diasporze, to czemu nie? Z kolei byłbym przeciwny przenoszeniu Sclavinii do Leocji, bo wiadomo, jak później bywa — wejścia, wyjścia, tarcia, kwestie negocjowania zasad współżycia społecznego (kto ma ustępować?) itp. itd. Być może reaguję na wyrost, ale mówią, że lepiej zapobiegać, niż leczyć.
GUEDES DE LIMA h. SZACHOWNICA
W moim odczuciu nie ma najmniejszego problemy, by Sclavinię w jakimś kształcie wkomponować w Leocję, oczywiście z zachowaniem leockich ram narracyjnych, czyli, dla przykładu, bez tworzenia nowego miasta dla Sclavińczyków (lepiej się integrować w Nowym Brzegu, niż izolować :) ). Myślę, że słynna leocka otwartość zadziała tu prawidłowo :)Guedes de Lima pisze: ↑02 cze 2022, 11:29Na nic więcej już liczyć nie mogę. Sclavinia utraciła wszelkie możliwe karty przetargowe do negocjacji. Uważam jednak, że z perspektywy historii nadal może być łakomym kąskiem, by wkomponować ją w narrację aktywnej mikronacji. I serio, najmniej istotnym jest tutaj spór terytorialny z Sarmatami. Dla mnie to już tylko i wyłącznie smaczek do aktywności.Oswald Baskerville pisze: ↑02 cze 2022, 10:20Natomiast jeśli Guedes myśli o jakiejś sclavińskiej diasporze, to czemu nie? Z kolei byłbym przeciwny przenoszeniu Sclavinii do Leocji, bo wiadomo, jak później bywa — wejścia, wyjścia, tarcia, kwestie negocjowania zasad współżycia społecznego (kto ma ustępować?) itp. itd. Być może reaguję na wyrost, ale mówią, że lepiej zapobiegać, niż leczyć.