Prośba o emisji serii znaczków RON

Filateliści wszystkich krajów, wymieniajcie się!
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Olizar Kierdej pisze:
27 paź 2025, 20:26
Cała seria nie musi być wydana na raz, lepiej, żeby każdy znaczek był wydany osobno w różnych terminach. Nie musi być jeden za drugim, mogą między nimi być znaczki innych państw/osób.

Autor: Olizar Kierdej
Nominał: 1 DPL / 2 DPL / 5 DPL
Nakład: Dowolna ilość (2-3 każdego znaczka proszę dla autora/mnie)
Znaczki wprowadzone do planu emisyjnego. Stosowanie do zasad Światowego Związku Filatelistycznego:
  • z uwagi na nadchodzący znaczek beatudzki, emisja serii rozpocznie się w poniedziałek, 3 listopada,
  • kolejne znaczki będą emitowane w ostępach 3-tygodniowych (limit 4 pozycji serii w okresie 12 tygodni),
  • nakład ustaliłem na zwyczajowe 40 egzemplarzy,
  • autorowi — jak wspomniałem, ale dla porządku… — przysługuje po jednym gwarantowanym egzemplarzu.
Do pierwszego znaczka pozwoliłem sobie dodać przywieszkę, żeby się zachowała w klaserach. 😉

Na wszelki wypadek daję też znać, że emisja serii Miasta Królewskie RON nie stoi na przeszkodzie innym emisjom RON w tym okresie, pod warunkiem, że mają one miejsce „nie częściej niż co siódmy dzień [w ramach jednej poczty]”.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Orjon Surma Stempel
Dyspozytor Palatynatu Leocji

Post autor: Orjon Surma »

Helwetyk Romański pisze:
28 paź 2025, 9:28
ostępach
Nie wiedziałem, że przebranżowiliście się na leśniczego :D
Awatar użytkownika

Orjon Surma pisze:
28 paź 2025, 9:39
Helwetyk Romański pisze:
ostępach
Nie wiedziałem, że przebranżowiliście się na leśniczego :D
Kawyyyy…
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Olizar Kierdej Stempel
Przybysz

Post autor: Olizar Kierdej »

Helwetyk Romański pisze:
Do pierwszego znaczka pozwoliłem sobie dodać przywieszkę, żeby się zachowała w klaserach
Wyszło bardzo fajnie. Dziękuję.
Nad innymi znaczkami już myślę))
Awatar użytkownika
Olizar Kierdej Stempel
Przybysz

Helwetyk Romański pisze:
Na wszelki wypadek daję też znać, że emisja serii Miasta Królewskie RON nie stoi na przeszkodzie innym emisjom RON w tym okresie, pod warunkiem, że mają one miejsce „nie częściej niż co siódmy dzień [w ramach jednej poczty]”
Trudno nie skorzystać z takiej kuszącej propozycji. Oto mała seria "Zima w RON" składająca z 3 znaczków. Jeżeli jest możliwość ustawić znaczek Jordanu blisko daty tego święta i kolędników blisko Bożego Narodzenia. Kulig może być w dowolny dzień zimy. Wartość znaczków to 1,2,5 DPL.

No i ostatnio pojawiło się u nas logo Królewskiej Poczty (Poczty RON)

Obrazek
Awatar użytkownika

Olizar Kierdej pisze:
29 paź 2025, 10:50
Jeżeli jest możliwość ustawić znaczek Jordanu blisko daty tego święta i kolędników blisko Bożego Narodzenia. Kulig może być w dowolny dzień zimy. Wartość znaczków to 1,2,5 DPL.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jordan_(%C5%9Bwi%C4%99to) — poproszę o doprecyzowanie daty, a ponieważ zwątpiłem odnośnie do kalendarza, to w zasadzie Bożego Narodzenia również. 😉

Daję też znać, że ząbkowanie tym razem zaniemogło: znaczki mają wymiary 817×577 pikseli zamiast 816×576 pikseli. W razie czego, mogę sam dokonać korekt, ale potrzebowałbym nieperforowanych znaczków do wrzucenia do odpowiedniej matrycy.

Post Scriptum: fajne logo!
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Olizar Kierdej Stempel
Przybysz

Rozmiar znaczków został poprawiony)
Robiłem w Adobe Illustrator, więc, tam ten 1px dodaje się kiedy robię png z vectora)

W sprawie daty, to zgodnie z polską tradycją na dzień dzisiejszy =) . A inny kalendarz można wykorzystać w razie, jeżeli któraś z dat jest zajęta.

- - - - - -

Na 2026 będzie sporo pracy u ŚZF, bo my w RON planujemy wydać znaczki poświęcone kazdej jednosce administracyjnej naszego kraju. Można zobaczyć przykład jak to będzie wyglądać.

P.S. Czy może wartość małego znaczka być inne niż wielkiego? Naprzykład 5+1 czy 2+1, a nie 1+1, 2+2, 5+5?
Awatar użytkownika

Olizar Kierdej pisze:
29 paź 2025, 12:19
Rozmiar znaczków został poprawiony.
Prawie… wymiary plików są już poprawne, ale znaczki u dołu są faktycznie ucięte o jeden piksel. (Nie ma lekko 😉).

Olizar Kierdej pisze:
W sprawie daty, to zgodnie z polską tradycją na dzień dzisiejszy =) . A inny kalendarz można wykorzystać w razie, jeżeli któraś z dat jest zajęta.
Panie Olizarze Kochany! Ja tu, w dawnym zaborze pruskim, dowiedziałem się o Święcie Jordanu z Pańskiego wniosku. Pan mi poda konkretne daty, bo nadal nie wiem, o którym obrządku mówimy, a tym samym nie wiem także, czy nie zmieniać daty emisji znaczka bożonarodzeniowego z okolic 25 grudnia na okolice 7 stycznia.

Olizar Kierdej pisze:
Na 2026 będzie sporo pracy u ŚZF, bo my w RON planujemy wydać znaczki poświęcone kazdej jednosce administracyjnej naszego kraju. Można zobaczyć przykład jak to będzie wyglądać.
Pięknie się to zapowiada! Daję tylko znać, że 44 znaczki w ramach jednej serii to co najmniej 132 tygodnie (zakładając, że wszystkie terminy będą wolne), więc nie mniej niż dwa i pół roku emisji. Oraz… zawczasu przypominam o matrycy, bo pierwszych pięć znaczków wymaga korekty wymiarów i ząbkowania.

Olizar Kierdej pisze:
P.S. Czy może wartość małego znaczka być inne niż wielkiego? Naprzykład 5+1 czy 2+1, a nie 1+1, 2+2, 5+5?
Oczywiście, może.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Olizar Kierdej Stempel
Przybysz

Helwetyk Romański pisze:
29 paź 2025, 20:11
Prawie… wymiary plików są już poprawne, ale znaczki u dołu są faktycznie ucięte o jeden piksel. (Nie ma lekko 😉).
To prawda. Ale teraz, mam nadzieję, że już wszystko ok. Już wstyd mi prosić o kolejne sprawdzenie))

Helwetyk Romański pisze:
Panie Olizarze Kochany! Ja tu, w dawnym zaborze pruskim, dowiedziałem się o Święcie Jordanu z Pańskiego wniosku. Pan mi poda konkretne daty, bo nadal nie wiem, o którym obrządku mówimy, a tym samym nie wiem także, czy nie zmieniać daty emisji znaczka bożonarodzeniowego z okolic 25 grudnia na okolice 7 stycznia.
Z zaboru pruskiego pochodzili moje przodkowie, z Barcina i licznych okolic, jeżeli precyzować. Prawdę mówiąc, z każdego z zaborów miałem przodków Polaków))
W sprawie dat:
Kulig - zima (data nie jest ważna. gdzie będzie puste miejsce, tam proszę wstawić)
Kolędnicy - okolicy 25.12
Jordan - 6 stycznia. Jeżeli zajęto, to 19.

Helwetyk Romański pisze:
Pięknie się to zapowiada! Daję tylko znać, że 44 znaczki w ramach jednej serii to co najmniej 132 tygodnie (zakładając, że wszystkie terminy będą wolne), więc nie mniej niż dwa i pół roku emisji. Oraz… zawczasu przypominam o matrycy, bo pierwszych pięć znaczków wymaga korekty wymiarów i ząbkowania.
Możemy wydawać ich jako pojedyncze, możemy jako seria. Jasne, że 44 znaczki nie zostaną emisjowane w ciągu pół roku i ja to rozumiem. Tu kwestia, żeby to się ruszyło i sobie czas od czasu było coś i z naszego RON)
Awatar użytkownika

Olizar Kierdej pisze:
30 paź 2025, 15:53
Helwetyk Romański pisze:
To prawda. Ale teraz, mam nadzieję, że już wszystko ok. Już wstyd mi prosić o kolejne sprawdzenie))
Wszystko w najlepszym porządku. 💪🏻 Z czystej ciekawości: nie byłoby Panu wygodniej w Photoshopie? A jeżeli nie całość, to przynajmniej sama maska ząbkowania, na samym końcu?

Olizar Kierdej pisze:
W sprawie dat:
Kulig - zima (data nie jest ważna. gdzie będzie puste miejsce, tam proszę wstawić)
Kolędnicy - okolicy 25.12
Jordan - 6 stycznia. Jeżeli zajęto, to 19.
Musiałem nieznacznie zmienić plan Miast Królewskich RON (i lekko nagiąć zasady, ale nic nie poradzę na to, że między Bożym Narodzeniem a Świętem Jordanu / Trzech Króli nie ma regulaminowych trzech tygodni odstępu 😉). Daję tak: https://szf.leocja.org/?kraj=3.

Olizar Kierdej pisze:
Możemy wydawać ich jako pojedyncze, możemy jako seria. Jasne, że 44 znaczki nie zostaną emisjowane w ciągu pół roku i ja to rozumiem. Tu kwestia, żeby to się ruszyło i sobie czas od czasu było coś i z naszego RON)
Nie, no, tak to nie ma — widać na pierwszy rzut oka, że to jest seria. 😉
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Olizar Kierdej Stempel
Przybysz

Helwetyk Romański pisze:
30 paź 2025, 17:38
Wszystko w najlepszym porządku. 💪🏻 Z czystej ciekawości: nie byłoby Panu wygodniej w Photoshopie? A jeżeli nie całość, to przynajmniej sama maska ząbkowania, na samym końcu?
Zaczynałem kiedyś w PS, ale z czasem szybciej mi poszło w ilustratorze, zwłaszcza, kiedy trzeba żeby dużo rzeczy było jednakowych. Łatwiej mi tam poruszać się, a głównie, jakość nie w pixelach. Vector ma swoje zalety))
Szkoda, że matryca nie robi w vectorze pliki. Musiałem sam zrobić sobie kilka formatów.

PhotoShop chyba nie pozwala na to:
Obrazek
Helwetyk Romański pisze:
30 paź 2025, 17:38
Nie, no, tak to nie ma — widać na pierwszy rzut oka, że to jest seria. 😉
Jak rozumiem, gdzieś z połowy zimy mogę pierwsze warianty tej serii wrzucać tu? Całe omówienie będziemy mieć u siebie na FORUM.

Bardzo mi się spodobała idea tych znaczków. Jestem młody w mikronacjach, a tu taka fajna zabawka))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Światowy Związek Filatelistyczny”