Przy braku rzeki (a zatem i ujścia) w mieście taki właśnie dubrownicki zamek górujący nad zatoką ma najwięcej sensu - po co kupieckim postgellończykom unisławskim zamek na wzgórzu o kilometr-dwa od brzegu?
Jakkolwiek również skłaniam się ku wariantowi 1/5 (z wariantem 2 na drugim miejscu), zwracam uwagę na podziałkę mapy — to nie są kilometry.
No ok, ok - hiperbola. Jakikolwiek teren dzielący od wody tak naprawdę jest z ww. powodów bez sensu, chyba że byłaby rzeka.
Ja bym poszedł jednak w "wąski" przesmyk dojścia morskiego […]
Obawiam się, że kształt linii brzegowej nie odpowiada istniejącej mapie i zdjęciom satelitarnym — tego nie przeskoczymy. (Odkrycie rzeki poważnie rozważaliśmy, wchodzi w grę).
Imho, jeżli rzeczywiście byłaby rzeka, pozostałe warianty też są przednie :)
(—) Ignats Urban ik Ruth Lᴇᴏᴄᴋᴀ Pᴀʀᴛɪᴀ Fᴀsᴢʏsᴛóᴡ Jᴇ̨ᴢʏᴋᴏᴡʏᴄʜ
Głównym celem było tu dostosowanie się w minimalnym stopniu do wyglądu realnego miasta Dubrownik (w części starówkowo-nabrzeżnej), którego zdjęcia już kilka razy były wykorzystywane tu i ówdzie. Niuans, ale fajnie jednak mieć pewną spójność w narracji.
Wszystko przez GL, będę pokutować... 🙂
Jak dla mnie nr 1 i 5, choć faktycznie wcięcie z nr 2 bardzo by pasowało.
prof. Apolinary Montserrat OL LAN
Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
Dyrektor Centralnego Szpitala Wojskowego
Redaktor naczelny Głosu Leocji
W Leocji rzeczy niemożliwe robimy od ręki,
na cuda trzeba chwilkę poczekać.
Jak dla mnie nr 1 i 5, choć faktycznie wcięcie z nr 2 bardzo by pasowało.
@Ronon Dex, @Kiedyn, @Iwan Koniew, @Vilarte…?
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan LEOCKA PARTIA FASZYSTÓWJĘZYKOWYCH
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy. IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
Podoba mi się 1 i 5 - ze względu na dobrze rozplanowany port oraz opcja 4 , jest taka klimatyczna... gdyby nieco lepiej rozplanować port (taki mikry jakoś jest), to byłby to mój zdecydowany faworyt.
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Zastanawiające jest to, że Nowy Brzeg założono z dala od rzek. Podoba mi się wariant (4) który zawiera dużo wolnej przestrzeni odpowiedniej dla targów i jarmarków. Wizualnie trochę traci bo nie jest wielokolorowe.
Nie znam miasta Dubrownik ale słyszałem, że jest położony w terenie o innym ukształtowaniu. Tutaj, na względnie płaskiej przestrzeni i bez większych zagrożeń miasto może się swobodnie rozkładać na luźniejszej przestrzeni. Macie zamek w Nowym Brzegu ?
Zastanawiające jest to, że Nowy Brzeg założono z dala od rzek.
Zasadniczo miał być, za czasów Jana z Unisławowa, przystankiem na żeglugowych trasach handlowych anei portem startowym/docelowym, więc nie potrzeba rzeki do transportu wgłąb lądu. Zresztą lad jest niewielki, więc można sobie równie dobrze pływać wokoło, albo nosić na plerach :P
(—) Ignats Urban ik Ruth Lᴇᴏᴄᴋᴀ Pᴀʀᴛɪᴀ Fᴀsᴢʏsᴛóᴡ Jᴇ̨ᴢʏᴋᴏᴡʏᴄʜ
Zastanawiające jest to, że Nowy Brzeg założono z dala od rzek. Podoba mi się wariant (4) który zawiera dużo wolnej przestrzeni odpowiedniej dla targów i jarmarków. Wizualnie trochę traci bo nie jest wielokolorowe.
Przekolorowanie nie jest (nie powinno być…) problemem. Każdy z planów mamy w SVG.
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy. IGNATS IK RUTH
Kto go zbudował i dla kogo? To nowa konstrukcja stylizowana na dawne dzieje dla Najczcigodniejszych ?
Wydaje mi się, że to dawny zamek palatynów brzeskich po gruntownej renowacji, ale więcej będzie w stanie napisać — lub mnie sprostować — Czcigodny @Franklin Garamond.