Ze swojej strony (@Franklin Garamond) proponuję następujący mechanizm — Gwardia Palatynatu Leocji ogłasza zamówienia publiczne, faktury rachunki za zrealizowane usługi i dostarczone towary wystawia się na oraz dostarcza do Palatium. Rachunek ma, przyjmijmy roboczo, siedmiodniowy termin płatności. Gdybyśmy chcieli się bawić w biurokratyczną narrację (podkreślenie moje), mógłbyś na rachunkach przystawiać pieczątki „Sprawdzono pod względem merytorycznym”.
Budżet Państwa - wątek roboczy...
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Aleksander • Stempel
- Obywatel
A gdzie sprawdzono pod względem rachunkowym, klasyfikacja budżetowa, zatwierdzono do wypłaty oraz kontrasygnata skarbnika?Helwetyk Romański pisze: ↑02 lut 2021, 16:09Gdybyśmy chcieli się bawić w biurokratyczną narrację (podkreślenie moje), mógłbyś na rachunkach przystawiać pieczątki „Sprawdzono pod względem merytorycznym”.
(-) Aleksander, r.s.
Skarbnik kusi…Aleksander pisze: ↑02 lut 2021, 16:35A gdzie sprawdzono pod względem rachunkowym, klasyfikacja budżetowa, zatwierdzono do wypłaty oraz kontrasygnata skarbnika?Helwetyk Romański pisze: ↑02 lut 2021, 16:09Gdybyśmy chcieli się bawić w biurokratyczną narrację (podkreślenie moje), mógłbyś na rachunkach przystawiać pieczątki „Sprawdzono pod względem merytorycznym”.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
No to sobie muszę pieczątkę zrobić... 😉Helwetyk Romański pisze: ↑02 lut 2021, 16:09Ze swojej strony (@Franklin Garamond) proponuję następujący mechanizm — Gwardia Palatynatu Leocji ogłasza zamówienia publiczne, faktury rachunki za zrealizowane usługi i dostarczone towary wystawia się na oraz dostarcza do Palatium. Rachunek ma, przyjmijmy roboczo, siedmiodniowy termin płatności. Gdybyśmy chcieli się bawić w biurokratyczną narrację (podkreślenie moje), mógłbyś na rachunkach przystawiać pieczątki „Sprawdzono pod względem merytorycznym”.
Ale ogólnie system jest OK. Organ państwa (bo przecież nie tylko Gwardia) składa zamówienie, zostają uzgodniona wartość (lub przyjęta cena - jeśli to coś już wcześniej wyceniane) zamówienia i po realizacji w ciągu 7 dni na konto realizującego trafia uzgodniona kwota.
Dopowiem, że podkreślam ten rachunek po linii, aby nic nie umknęło. Odrębny, biurokratyczny wątek w Palatium wydaje mi się z tego powodu konieczny. Biurokratyczne pieczątki to już potencjalna narracyjna wartość dodana — przynajmniej dopóty, dopóki się nam nie znudzi. 😉Ronon Dex pisze: ↑02 lut 2021, 17:42Ale ogólnie system jest OK. Organ państwa (bo przecież nie tylko Gwardia) składa zamówienie, zostają uzgodniona wartość (lub przyjęta cena - jeśli to coś już wcześniej wyceniane) zamówienia i po realizacji w ciągu 7 dni na konto realizującego trafia uzgodniona kwota.Helwetyk Romański pisze: ↑02 lut 2021, 16:09Ze swojej strony (@Franklin Garamond) proponuję następujący mechanizm — Gwardia Palatynatu Leocji ogłasza zamówienia publiczne, faktury rachunki za zrealizowane usługi i dostarczone towary wystawia się na oraz dostarcza do Palatium. Rachunek ma, przyjmijmy roboczo, siedmiodniowy termin płatności. Gdybyśmy chcieli się bawić w biurokratyczną narrację (podkreślenie moje), mógłbyś na rachunkach przystawiać pieczątki „Sprawdzono pod względem merytorycznym”.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
No to jeszcze wypada by władze państwowe opracowały wzór tegoż rachunku... czy załączniki mogą być w formacie PDF, bo nigdy nie sprawdzałem.Helwetyk Romański pisze: ↑02 lut 2021, 17:51Dopowiem, że podkreślam ten rachunek po linii, aby nic nie umknęło. Odrębny, biurokratyczny wątek w Palatium wydaje mi się z tego powodu konieczny. Biurokratyczne pieczątki to już potencjalna narracyjna wartość dodana — przynajmniej dopóty, dopóki się nam nie znudzi. 😉
Aż takim biurokratą nie jestem! (No chyba żeby zrobić generator grafik).Ronon Dex pisze: ↑02 lut 2021, 18:43No to jeszcze wypada by władze państwowe opracowały wzór tegoż rachunku... czy załączniki mogą być w formacie PDF, bo nigdy nie sprawdzałem.Helwetyk Romański pisze: ↑02 lut 2021, 17:51Dopowiem, że podkreślam ten rachunek po linii, aby nic nie umknęło. Odrębny, biurokratyczny wątek w Palatium wydaje mi się z tego powodu konieczny. Biurokratyczne pieczątki to już potencjalna narracyjna wartość dodana — przynajmniej dopóty, dopóki się nam nie znudzi. 😉
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Czyli po prostu ustalmy, że to dany organ państwa wystawia do budżetu... chyba nie "rachunek", a "polecenie wypłaty środków" dla danego przedsiębiorcy za realizację dostaw/usług. Organy państwa mogą się w takie dokumenty i pieczęcie pobawić...Helwetyk Romański pisze: ↑02 lut 2021, 18:45Aż takim biurokratą nie jestem! (No chyba żeby zrobić generator grafik).
W żaden sposób nie obciążał bym przedsiębiorców obowiązkiem wystawiania "rachunków" czy "faktur" - doświadczenie nieudanego eksperymentu bialeńskiego z lat 2014-15 przekonało mnie do tego, że zabawa w księgowość odstręcza od działania. Tutaj moim zdaniem wystarczyłyby zwykłe negocjacje w formie dowolnej wymiany zdań w postach.
- Aleksander • Stempel
- Obywatel
Przejdźcie na jasną stronę mocy...Helwetyk Romański pisze: ↑02 lut 2021, 16:39Skarbnik kusi…Aleksander pisze: ↑02 lut 2021, 16:35A gdzie sprawdzono pod względem rachunkowym, klasyfikacja budżetowa, zatwierdzono do wypłaty oraz kontrasygnata skarbnika?Helwetyk Romański pisze: ↑02 lut 2021, 16:09Gdybyśmy chcieli się bawić w biurokratyczną narrację (podkreślenie moje), mógłbyś na rachunkach przystawiać pieczątki „Sprawdzono pod względem merytorycznym”.
(-) Aleksander, r.s.
A przy okazji pytanie... czy zakładamy odrębne rachunki bankowe dla firm, czy to wszytsko na konto właściciela? Bo jeżeli będziemy chcieli zachować jakieś proporcje cenowe, to taki czołg nam wyjdzie jakieś 3200 P za sztukę, a ciężki transporter wyjdzie po 2700 P... i to uwzględniając ceny stosowane wewnętrznie czyli w sytuacji gdy państwo wkłada kasę w projekt. To za same pojazdy pancerne dla tego nowego batalionu wyjdzie 106200 P, do tego ciężarówki... nawet jak wyjdziemy z ich ceny (demobil 70-75, to produkcyjny powiedzmy 100), to i tak wychodzi 1500 P za czołg i 1300 P za transporter. Wychodzi 50 tys. - to już lepiej, ale i tak sporo jak na prywatny rachunek.Helwetyk Romański pisze: ↑02 lut 2021, 17:51Odrębny, biurokratyczny wątek w Palatium wydaje mi się z tego powodu konieczny.
To już pytanie o to, co sprawiałoby ludziom radość. Jako przedsiębiorca, chętnie wystawiałbym rachunki na papierze firmowym, ale całkowicie dopuszczam ewentualność, że jestem tutaj w jednoosobowej mniejszości. Z mojego punktu widzenia jako jednego z namiestników ważne jest to, żeby czy to rachunki, czy polecenia wypłaty środków, były w jednym wątku na forum.Ronon Dex pisze: ↑02 lut 2021, 18:54Czyli po prostu ustalmy, że to dany organ państwa wystawia do budżetu... chyba nie "rachunek", a "polecenie wypłaty środków" dla danego przedsiębiorcy za realizację dostaw/usług. Organy państwa mogą się w takie dokumenty i pieczęcie pobawić...Helwetyk Romański pisze: ↑02 lut 2021, 18:45Aż takim biurokratą nie jestem! (No chyba żeby zrobić generator grafik).
(Moje podkreślenie wyżej) rozumie się samo przez się. Fundamentalnym założeniem jest to, że żadna należność nie może pozostać nieuregulowana. Reszta to narracja.
Na tu i teraz wszystkie propozycje opieram na założeniu obecnego mechanizmu, czyli braku rachunków firmowych z powodu braku (sensownych) możliwości technicznych.
Przyjąłbym tutaj „metodę Dexa”, to jest ustalałbym faktycznie przekazane środki analogicznie do tego, jak miało to miejsce w przypadku pojazdów. Mam graniczące z pewnością przypuszczenie, że przyjęcie „realnych” cen jako ostatecznych kwot rozchwiałoby zbyt mocno posiadane w Leocji majątki. Myślę, że jako naczelny spamer jestem tu dobrym punktem odniesienia — posiadam obecnie 11 000 ♇, na miłość własną wydałem około 5500 ♇, resztę na pojazdy i zaliczkę na budowę domu. Jeżeli więc od początku istnienia kraju zarobiłem około 16 500 ♇… przyjmowałbym, w oparciu o podane przez Ciebie kwoty bazowe, odsetek obliczony na zasadzie „tak, żeby było dobrze”, a pozostałą część uznawał za koszty produkcji, transportu, logistyki, marketingu (niepotrzebne skreślić).Ronon Dex pisze: ↑02 lut 2021, 19:12Bo jeżeli będziemy chcieli zachować jakieś proporcje cenowe, to taki czołg nam wyjdzie jakieś 3200 P za sztukę, a ciężki transporter wyjdzie po 2700 P... i to uwzględniając ceny stosowane wewnętrznie czyli w sytuacji gdy państwo wkłada kasę w projekt. To za same pojazdy pancerne dla tego nowego batalionu wyjdzie 106200 P, do tego ciężarówki... nawet jak wyjdziemy z ich ceny (demobil 70-75, to produkcyjny powiedzmy 100), to i tak wychodzi 1500 P za czołg i 1300 P za transporter. Wychodzi 50 tys. - to już lepiej, ale i tak sporo jak na prywatny rachunek.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH