Budżet Państwa - wątek roboczy...

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Ronon Dex pisze:
02 lut 2021, 18:54
Helwetyk Romański pisze:
02 lut 2021, 18:45
Aż takim biurokratą nie jestem! (No chyba żeby zrobić generator grafik).
Czyli po prostu ustalmy, że to dany organ państwa wystawia do budżetu... chyba nie "rachunek", a "polecenie wypłaty środków" dla danego przedsiębiorcy za realizację dostaw/usług. Organy państwa mogą się w takie dokumenty i pieczęcie pobawić...
To już pytanie o to, co sprawiałoby ludziom radość. Jako przedsiębiorca, chętnie wystawiałbym rachunki na papierze firmowym, ale całkowicie dopuszczam ewentualność, że jestem tutaj w jednoosobowej mniejszości. Z mojego punktu widzenia jako jednego z namiestników ważne jest to, żeby czy to rachunki, czy polecenia wypłaty środków, były w jednym wątku na forum.

Ronon Dex pisze:
02 lut 2021, 18:54
Tutaj moim zdaniem wystarczyłyby zwykłe negocjacje w formie dowolnej wymiany zdań w postach.
(Moje podkreślenie wyżej) rozumie się samo przez się. Fundamentalnym założeniem jest to, że żadna należność nie może pozostać nieuregulowana. Reszta to narracja.

Ronon Dex pisze:
02 lut 2021, 19:12
A przy okazji pytanie... czy zakładamy odrębne rachunki bankowe dla firm, czy to wszytsko na konto właściciela?
Na tu i teraz wszystkie propozycje opieram na założeniu obecnego mechanizmu, czyli braku rachunków firmowych z powodu braku (sensownych) możliwości technicznych.

Ronon Dex pisze:
02 lut 2021, 19:12
Bo jeżeli będziemy chcieli zachować jakieś proporcje cenowe, to taki czołg nam wyjdzie jakieś 3200 P za sztukę, a ciężki transporter wyjdzie po 2700 P... i to uwzględniając ceny stosowane wewnętrznie czyli w sytuacji gdy państwo wkłada kasę w projekt. To za same pojazdy pancerne dla tego nowego batalionu wyjdzie 106200 P, do tego ciężarówki... nawet jak wyjdziemy z ich ceny (demobil 70-75, to produkcyjny powiedzmy 100), to i tak wychodzi 1500 P za czołg i 1300 P za transporter. Wychodzi 50 tys. - to już lepiej, ale i tak sporo jak na prywatny rachunek.
Przyjąłbym tutaj „metodę Dexa”, to jest ustalałbym faktycznie przekazane środki analogicznie do tego, jak miało to miejsce w przypadku pojazdów. Mam graniczące z pewnością przypuszczenie, że przyjęcie „realnych” cen jako ostatecznych kwot rozchwiałoby zbyt mocno posiadane w Leocji majątki. Myślę, że jako naczelny spamer jestem tu dobrym punktem odniesienia — posiadam obecnie 11 000 ♇, na miłość własną wydałem około 5500 ♇, resztę na pojazdy i zaliczkę na budowę domu. Jeżeli więc od początku istnienia kraju zarobiłem około 16 500 ♇… przyjmowałbym, w oparciu o podane przez Ciebie kwoty bazowe, odsetek obliczony na zasadzie „tak, żeby było dobrze”, a pozostałą część uznawał za koszty produkcji, transportu, logistyki, marketingu (niepotrzebne skreślić).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Helwetyk Romański pisze:
02 lut 2021, 20:51
Jeżeli więc od początku istnienia kraju zarobiłem około 16 500 ♇… przyjmowałbym, w oparciu o podane przez Ciebie kwoty bazowe, odsetek obliczony na zasadzie „tak, żeby było dobrze”, a pozostałą część uznawał za koszty produkcji, transportu, logistyki, marketingu (niepotrzebne skreślić).
No tak, ale jeżeli obliczymy w sposób zaniżony, to będzie to broń obosieczna. Bo ja nie chciałbym "uznać kosztów", za istniejące - ale np. komuś za te koszty zapłacić, by miał rozwój. Choćby zapłacić za prąd czy budując kolejną halę fabryczną zapłacić odpowiednio firmie budowlanej. Te kwoty wyglądają na takie wysokie, bo to w zasadzie jednostkowy kontrakt na wyposażenie batalionu... dalej to już zapewne będzie sprzedaż jednostkowa.

Nie chodzi mi o to by się bogacić bez umiaru (bo to bez sensu), ale by tę kwotę "puścić w obieg"... np. jeżeli wyprodukuję czołg i będzie on kosztował te 1500 P, to chciałbym z tego zapłacić np. Xiążęcej Hucie Stali za dostarczenie stali do produkcji tegoż czołgu, Leockim Systemom Informatycznym za oprogramowanie SKO itd. itp. Sam zysk Dexon to pewnie będzie tylko jakiś procent (jeszcze nie wiem np. 10-15 - nie więcej) ceny takiego pojazdu i tyle pozostanie na moim koncie - reszta to koszty czyli coś co będę musiał zapłacić innym przedsiębiorcom.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika

Lakonicznie, bo z komórki. Słuszna uwaga. Tylko w jaki sposób z jednej strony zapewnić, że te środki faktycznie trafią do partnerów handlowych, a z drugiej nie pójść w niestrawną dla absolutnie wszystkich uczestników biurokrację?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
02 lut 2021, 21:29
Tylko w jaki sposób z jednej strony zapewnić, że te środki faktycznie trafią do partnerów handlowych, a z drugiej nie pójść w niestrawną dla absolutnie wszystkich uczestników biurokrację?
I tu tutaj jest "pies pogrzebany" albo "w tym sęk"...😉

Wydaje mi się, że najlepszym wyjściem jest po prostu zdać się na chęci dobrej i wspólnej zabawy samych uczestników. Dotychczas to nam wychodzi całkiem nieźle, a biurokracja by to "zabiła".

Pewnym zabezpieczeniem może być po prostu obserwacja takich transakcji przez władze państwa, z kontrahentami którzy zaczęli by działać inaczej (zabierać zyski tylko dla siebie, nie korzystając z handlowych partnerów) państwo po prostu nie zawierałoby kontraktów.

Można też ewentualnie przy zawieraniu naprawdę dużych umów dla państwa, po prostu w ramach uzgodnień cenowych wymagać (ale bez formalności, po prostu informacja przy ustalaniu ceny za towar/usługę) by przedstawiono rozliczenie co wchodzi w skład ceny.

Postaram się dzisiaj w wolnych chwilach zrobić taki przykładowy kosztorys dla zakupu czołgów i ciężkich TO... zobaczymy co z tego wyjdzie i ocenimy czy coś takiego ma sens.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
03 lut 2021, 6:30
Można też ewentualnie przy zawieraniu naprawdę dużych umów dla państwa, po prostu w ramach uzgodnień cenowych wymagać (ale bez formalności, po prostu informacja przy ustalaniu ceny za towar/usługę) by przedstawiono rozliczenie co wchodzi w skład ceny.
Może to jest właściwa droga? Tak przy pierwszej kawie…

Mamy obecnie spis przedsiębiorstw będący listą wątków w odpowiednim dziale na forum. Z absolutnie wszystkimi możliwymi gwiazdkami, być może dobrym tropem byłoby wzięcie na tapet Polskiej Klasyfikacji Towarów i Usług, radykalne zredukowanie jej do głównych pozycji i sporządzenie czytelnej tabelki informującej o tym, że „tutaj zamówisz to”. Wówczas, w ramach uproszczenia dla przedsiębiorców (a utrudnienia dla zamawiającego…), zamówienie publiczne mogłoby zawierać taką punktową specyfikację.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
03 lut 2021, 11:11
Mamy obecnie spis przedsiębiorstw będący listą wątków w odpowiednim dziale na forum. Z absolutnie wszystkimi możliwymi gwiazdkami, być może dobrym tropem byłoby wzięcie na tapet Polskiej Klasyfikacji Towarów i Usług, radykalne zredukowanie jej do głównych pozycji i sporządzenie czytelnej tabelki informującej o tym, że „tutaj zamówisz to”. Wówczas, w ramach uproszczenia dla przedsiębiorców (a utrudnienia dla zamawiającego…), zamówienie publiczne mogłoby zawierać taką punktową specyfikację.
Na pewno specyfikacja tabelaryczna, kto i co oferuje (produkcja na miejscu, usługi, towary importowane z jego firm zagranicznych by się przydała. Znacznie by to zabawę ułatwiło... i chyba uczyniła ciekawszą.

Tak na szybko zrobiłem przykładowe kosztorys zakupu czołgów i transporterów opancerzonych. Proszę się nie przywiązywać do kwot, gdy będzie to robione "na czysto" to postaram się to w miarę tak podzielić by proporcje cenowe miały jakiś sens i choć trochę odpowiadały proporcjom w realu. Tutaj chodziło mi o podanie przykładu, jak to by wyglądało... Pozycja 1 trochę pokombinowana narracyjnie, bo nie mamy rozliczeń międzynarodowych.
Czołg podstawowy FG-65 - cena 1500 P, zakup 18 sztuk.
Ciężki transporter opancerzony HR-60 - cena 1300 P, zakup 21 sztuk.

Wartość zamówienia 54300 P

Z tego:

1/ Opracowanie pojazdów (projekt, wykonanie prototypów, badania i testy itd.): wartość 20000 P
- przekazane przez ZZ "Ronon Arms" z Bialenii, sfinansowane z budżetu SZ RB w ramach spłaty za bazę wojskową, nie podlega opłacie.

2/ Zakup stali Xiążęca Huta Stali: wartość 10000 P

3/ Wykonanie oprogramowania dla systemów kierowania ogniem Leockie Systemy Informatyczne: wartość 6000 P

4/ Oleje i wyroby petrochemiczne Leockie Zgrupowanie Przetwórstwa Paliw Petroel: wartość 6000 P

5/ Przewóz elementów z Republiki Bialeńskiej (z zakładów ZZ Ronon Arms) Kompania Faradobusów: wartość 3000 P

6/ Zysk producenta Kompania Produkcyjna Dexon: 9300 P

Do wypłaty: 34300 P
Ciężarówek nie robiłem... muszę opracować etat by wiedzieć ile ich ma być, a przeróbkę (dopancerzenie) samochodów terenowych zlecę w dużej części Zakładom produkcji i naprawy czterokołowców "Frenza".

W każdym razie tak kombinowałem, by na takim kontrakcie zarobili wszyscy możliwi przedsiębiorcy... na siłę mogę jeszcze coś tam sypnąć "Wilkowi i zającowi" np. za posiłki regeneracyjne dla pracowników Dexon, którzy będą tyrać w nadgodzinach by ten sprzęt wyprodukować.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
03 lut 2021, 15:13
Helwetyk Romański pisze:
03 lut 2021, 11:11
Na pewno specyfikacja tabelaryczna, kto i co oferuje (produkcja na miejscu, usługi, towary importowane z jego firm zagranicznych by się przydała. Znacznie by to zabawę ułatwiło... i chyba uczyniła ciekawszą.
Tak i mnie się wydaje… O ile nikt nie ma ochoty mnie ubiec, w weekend usiadłbym do pierwszej propozycji tabeli. Zakładam tutaj, że może i powinna się przydać pod Pioniera, choćby po tej linii, że przykładowa stal „powinna” wymagać rudy żelaza, węgla, energii elektrycznej, wody…
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
03 lut 2021, 19:47
Tak i mnie się wydaje… O ile nikt nie ma ochoty mnie ubiec, w weekend usiadłbym do pierwszej propozycji tabeli. Zakładam tutaj, że może i powinna się przydać pod Pioniera, choćby po tej linii, że przykładowa stal „powinna” wymagać rudy żelaza, węgla, energii elektrycznej, wody…
Może powinien powstać "wątek roboczy" by przedsiębiorcy zgłosili swoje PKD? Potem to uporządkujesz w jeden temat z tabelą działalności gospodarczej.

Albo po prostu zgłaszajmy to tutaj? Mogę jutro przygotować swoje, jako przykład...
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
03 lut 2021, 20:09
Helwetyk Romański pisze:
Może powinien powstać "wątek roboczy" by przedsiębiorcy zgłosili swoje PKD? Potem to uporządkujesz w jeden temat z tabelą działalności gospodarczej. Albo po prostu zgłaszajmy to tutaj? Mogę jutro przygotować swoje, jako przykład...
Proponowałbym odwrotną kolejność — najpierw tabela, później zgłoszenia. W przeciwnym razie jeden zgłosi żeliwo, stal i żelazostopy, drugi stal surową, a trzeci stal nierdzewną w postaci wlewków lub w pozostałych formach pierwotnych i półwyroby ze stali nierdzewnej (zły przykład, bo hutę stali mamy jedną, i to w budowie, ale chodzi o poziom precyzji…).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
03 lut 2021, 20:15
Proponowałbym odwrotną kolejność — najpierw tabela, później zgłoszenia.
No, ale tabela musi z czegoś wynikać... Na własnym przykładzie - otworzyłem przedsiębiorstwa i powinienem zdeklarować czym konkretnie się zajmują czyli jaki jest zakres ich działalności.

Inni powinni zrobić podobnie... moim zdaniem nawet jeżeli PKD się będą powtarzać to nawet dobrze, bo powstanie konkurencja, potencjalny klient będzie mógł wybrać kto wg niego lepiej wykona to czego oczekuje.

Potem "władza" powinna to zebrać w tabelę... aby potencjalny klient mógł łatwo znaleźć przedsiębiorcę, który spełni jego oczekiwania.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Aleksander Stempel
Obywatel

Post autor: Aleksander »

Helwetyk Romański pisze:
03 lut 2021, 20:15
Ronon Dex pisze:
03 lut 2021, 20:09
Helwetyk Romański pisze:
Może powinien powstać "wątek roboczy" by przedsiębiorcy zgłosili swoje PKD? Potem to uporządkujesz w jeden temat z tabelą działalności gospodarczej. Albo po prostu zgłaszajmy to tutaj? Mogę jutro przygotować swoje, jako przykład...
Proponowałbym odwrotną kolejność — najpierw tabela, później zgłoszenia. W przeciwnym razie jeden zgłosi żeliwo, stal i żelazostopy, drugi stal surową, a trzeci stal nierdzewną w postaci wlewków lub w pozostałych formach pierwotnych i półwyroby ze stali nierdzewnej (zły przykład, bo hutę stali mamy jedną, i to w budowie, ale chodzi o poziom precyzji…).
Nie zapominajmy o stali podeutektoidalnej oraz stopach metali nieżelaznych. Nie wyobrażam sobie leockiej gospodarki bez siluminu oraz konstantanu.
(-) Aleksander, r.s.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”