Co do taboru, to jakoś tak "uciekło", ale pamiętam o dalszych ratach, tu jednak pojawia się drobiazg czyli ile zostało do zapłaty w nowych Palatynach @Ronon Dex ?
[13] Audyt infrastruktury, przemysłu i usług
- Samuel Radziwiłł • Stempel
- Obywatel
Oczywiście szyny będą produkowane przez Hutę.
Co do taboru, to jakoś tak "uciekło", ale pamiętam o dalszych ratach, tu jednak pojawia się drobiazg czyli ile zostało do zapłaty w nowych Palatynach @Ronon Dex ?
- Anastasia Windsachen • Stempel
- Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji
Państwo pewnie chętnie ogłosi przetarg na przełożenie mapki na fakty :). A i pewnie Brzozopola coś dorzucą z racji bycia jedną ze stacji.
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
No bo co ludzie powiedzom!?
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Problem polega na tym, że sam nie wiem... wraz z przeniesiem kasy do MBP zniknęły zapisy przelewów w Leocji.Samuel Radziwiłł pisze: ↑22 lis 2022, 19:25Co do taboru, to jakoś tak "uciekło", ale pamiętam o dalszych ratach, tu jednak pojawia się drobiazg czyli ile zostało do zapłaty w nowych Palatynach @Ronon Dex ?
Taka była umowa (bo zgodziłem się na proponowane ceny):
Ale ile wyniosła ta piersza i jedyna wpłacona rata, to... za diabła nie pamiętam (1/4, 1/3 czy połowa?). Jedyna rada to, że nam to jakoś Helwetyk odnajdzie. Post na temat wpłącaniu napisałeś 25 czerwca 2021 o 20:32 czyli jeśli się da to trzeba szukać tego dnia wieczorem.Samuel Radziwiłł pisze: ↑14 cze 2021, 12:38Moje propozycje cen:
-lokomotywa LS-2M - 120 P x 4 = 480 P
-lokomotywa LS-4 i LS-4 - 150 P x 4 = 600 P
-wagony - skład ze służbowego i po jednym klasa 1 i 2 - 300 P x 4 = 1 200 P
Razem wyniosłoby 2 280 P
Jak się nie znajdzie to chyba się jakoś na pewno dogadamy... ale może się uda.
- Samuel Radziwiłł • Stempel
- Obywatel
Zatem poczekajmy na Czcigodnego @Helwetyk Romański i miejmy nadzieję, że dowiemy się wszystkiego co nam potrzebne.
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Już mówię… Wszystkie przelewy od @Samuel Radziwiłł do @Ronon Dex to:
Weźcie tylko poprawkę na denominację. Jeżeli całość miała wynieść 2280 ♇, a zapłacono 500 ♇ — zostało 1780 ♇, ale trzeba jeszcze je przemnożyć przez 0,514, co daje nam 914,92 ♇.

(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Anastasia Windsachen • Stempel
- Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji
Pan kiedyś stanął nad brzegiem...
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
No bo co ludzie powiedzom!?
Btw. po dłuższym okresie dłubania, stworzyłem (realisticzque) mapę Palatynatu Leocji do gry Transport Fever 2.
https://steamcommunity.com/sharedfiles/ ... 2891303051
Jest oparta na rzeczywistej mapie Gotlandii, na którą nałożyłem miasta Leockie oraz przemysł. Mapa jest w skali 1 do około 15. Przy większych metrażach niestety zdecydowanie traci się na stabilności (już obecnie, przy większej liczbie modów, stabilność jest słaba/b. słaba).
Odżegnuję wszystkich od skupiania się na maszynie. Maszyna ma wybitnie słaby moduł tworzenia tras. Jest to typowy symulator do jeżdżenia, a nie do budowania. (Wiem to z własnego doświadczenia, parę tras do maszyny napisałem). Jako coś do focenia składów - no okej, ale moim zdaniem jest to w dalszym ciągu bez sensu, ze względu na ograniczoną ilość dość brzydkich scenerii (tak z głowy, "morskie scenerie" to Bałtyk, gdzie morza nie widać... spróbujcie focić tam w interesujący sposób pociągi, jak 70% proponowanych linii kolejowych znajduje się nad oceanem, albo prowadzi do miast nad oceanem). Natomiast TF2 zapewnia całkiem pokaźną bibliotekę różnych modułów, które można tam wpiąć (oczywiście, przy założeniu, że się nie przegnie pały, ponieważ TF2 nie jest jakoś wybitnie stabilny). W dodatku stworzenie np. malowania jakiejś lokomotywy w celu jej późniejszego sfocenia na trasie nie jest nawet w 1/30 tak czasochłonne jak w MaSzynie. Jeżeli byłoby zainteresowanie jestem w stanie poukładać trochę torów w sposób sensowny i popuszczać po nich składy, które ktoś sobie zażyczy, z zastrzeżeniem, że większa upierdliwość przy robieniu takiego składu zajmuje mi więcej czasu (jakieś customowe malowania np).
TF2 niestety nie posiada modów, które umożliwiałyby sensowną symulację tego, co na torach polskich, a uwierzcie mi, czytałem ir-1 do ir-7, więc cośtam wiem. Natomiast są tam sygnalizacje inne, niemieckie, amerykańskie, brytbongowe, czy nawet szwedzkie. Przy założeniu pewnej konwencji i budowaniu z tego, co jest, o ile zapewnimy w tym wszystkim jakąś spójność, możemy np. korzystać z szwedzkiej sygnalizacji, brytyjskich znaków i amerykańskich posterunków. Jeżeli chodzi o szeroko pojęty tabor, to jego biblioteka jest gruba. Można go również, z pewnymi zastrzeżeniami, do woli przemalowywać, w sposób, powiedzmy, prosty, (jak na teksturowanie czegokolwiek w czymkolwiek) a efekt końcowy jest zadowalający. Zresztą, ten cały model polskiej sygnalizacji to nie jest jakiś wybitny wynalazek, korzystamy z niego ze względu na to, jak funkcjonuje kolej w ogóle w świecie realnym, a nie dlatego, że metodyka podawania sygnałów ma jakiś wybitny sens. Biorąc pod uwagę, że Leocja ma własne fonty i własne tablice, to może się też pokusić o jakiś bardziej interesujący i nowoczesny system sygnalizacji świetlnej, niż to co dało nam PKP.
https://steamcommunity.com/sharedfiles/ ... 2891303051
Jest oparta na rzeczywistej mapie Gotlandii, na którą nałożyłem miasta Leockie oraz przemysł. Mapa jest w skali 1 do około 15. Przy większych metrażach niestety zdecydowanie traci się na stabilności (już obecnie, przy większej liczbie modów, stabilność jest słaba/b. słaba).
Odżegnuję wszystkich od skupiania się na maszynie. Maszyna ma wybitnie słaby moduł tworzenia tras. Jest to typowy symulator do jeżdżenia, a nie do budowania. (Wiem to z własnego doświadczenia, parę tras do maszyny napisałem). Jako coś do focenia składów - no okej, ale moim zdaniem jest to w dalszym ciągu bez sensu, ze względu na ograniczoną ilość dość brzydkich scenerii (tak z głowy, "morskie scenerie" to Bałtyk, gdzie morza nie widać... spróbujcie focić tam w interesujący sposób pociągi, jak 70% proponowanych linii kolejowych znajduje się nad oceanem, albo prowadzi do miast nad oceanem). Natomiast TF2 zapewnia całkiem pokaźną bibliotekę różnych modułów, które można tam wpiąć (oczywiście, przy założeniu, że się nie przegnie pały, ponieważ TF2 nie jest jakoś wybitnie stabilny). W dodatku stworzenie np. malowania jakiejś lokomotywy w celu jej późniejszego sfocenia na trasie nie jest nawet w 1/30 tak czasochłonne jak w MaSzynie. Jeżeli byłoby zainteresowanie jestem w stanie poukładać trochę torów w sposób sensowny i popuszczać po nich składy, które ktoś sobie zażyczy, z zastrzeżeniem, że większa upierdliwość przy robieniu takiego składu zajmuje mi więcej czasu (jakieś customowe malowania np).
TF2 niestety nie posiada modów, które umożliwiałyby sensowną symulację tego, co na torach polskich, a uwierzcie mi, czytałem ir-1 do ir-7, więc cośtam wiem. Natomiast są tam sygnalizacje inne, niemieckie, amerykańskie, brytbongowe, czy nawet szwedzkie. Przy założeniu pewnej konwencji i budowaniu z tego, co jest, o ile zapewnimy w tym wszystkim jakąś spójność, możemy np. korzystać z szwedzkiej sygnalizacji, brytyjskich znaków i amerykańskich posterunków. Jeżeli chodzi o szeroko pojęty tabor, to jego biblioteka jest gruba. Można go również, z pewnymi zastrzeżeniami, do woli przemalowywać, w sposób, powiedzmy, prosty, (jak na teksturowanie czegokolwiek w czymkolwiek) a efekt końcowy jest zadowalający. Zresztą, ten cały model polskiej sygnalizacji to nie jest jakiś wybitny wynalazek, korzystamy z niego ze względu na to, jak funkcjonuje kolej w ogóle w świecie realnym, a nie dlatego, że metodyka podawania sygnałów ma jakiś wybitny sens. Biorąc pod uwagę, że Leocja ma własne fonty i własne tablice, to może się też pokusić o jakiś bardziej interesujący i nowoczesny system sygnalizacji świetlnej, niż to co dało nam PKP.
Mogę u siebie zrobić testowy przejazd Deltica (bo tak się nazywała chyba ta brytyjska lokomotywa), ciągnącego stal z Książęcej Huty do zakładów Ronona (u mnie na mapie to nie jest jakiś wybitnie długi odcinek, więc można by to było kanonicznie uznać za trasę testową). Zakładam, że ruch pasażerski zająłby mi więcej czasu do ogarnięcia.Ronon Dex pisze: ↑22 lis 2022, 6:15Tak miałem koncepcje wizualne dotyczące przyszłego transportu kolejowego, które miałem realizować dla FERRAD... mniej wiecej od tego miejsca: viewtopic.php?p=14436#p14436, a tutaj była jakaś dostawa: viewtopic.php?p=14736#p14736. Sprzedaż była na raty... i chyba po pierszej racie sprawa ucichła do dzisiaj.Helwetyk Romański pisze: ↑21 lis 2022, 23:06Wydaje mi się, że to były wizualizacje koncepcyjne, ale coś mogło mnie ominąć podczas realiozy, więc najlepiej będzie, jeżeli po prostu zaprosimy @Ronon Dex do zabrania głosu.
Widzę jednak sensowność użycia MaSzyny, bo choć nie używałem nigdy tego programu (używałem płatnych simów kolejowych), to wiem, że jest całkiem niezły (nastawiony na realizm prowadzenia lokomotyw, choć graficznie "taki sobie") i ma tą zaletę, że jest darmowy, a więc ewentualni chętni do tworzenia kolei mają sprawę z wizualizacją uproszczoną. Co więcej... jak zauważyłem obecnie MaSzyna jest dostępna na Steam jak całość czyli nie wymaga już, jak niegdyś dość złożonej instalacji z różnych kawałków pobieranych ze strony i montowania tego po kolei w kompie.Maciej Gerwazy Lisewicz pisze: ↑21 lis 2022, 23:17Choć z drugiej strony stosując polską sygnalizację, będziemy mogli wykorzystywać widoczki z MaSzyny :-P
Po trzecie: nie upieram się, biorąc pod uwagę pewne doświadczenie w różnego rodzaju organizacjach zrzeszających mikoli, nie zamierzam prowadzić jałowych dyskusji na temat sygnalizacji i sposobu prowadzenia ruchu, celem poszukiwania jedynego słusznego rozwiązania. Dopuszczam do siebie myśl, że będąc prezesem jednej z firm zarządzających infrastrukturą w Leocji, symuluję niektóre linie w konkretny sposób (związany czy to z moim gustem, czy też ograniczeniami gry), nie przekreślając jednocześnie innych form symulacji, (symulujących np. konkretne linie w Maszynie). Przyznam, że sam z przyjemnością poprowadziłbym sobie manewry na jakiejś sensownej i ładnej, typowo leockiej mapie, której zarządcą jest np. Ferrad albo inna spółka i sygnalizacja jest w całości prowadzona na zasadach polskich.
Nie jest to też znacząco odległe od reala (vide Stany Zjednoczone, gdzie mamy podział na kilku dużych przewoźników i każdy ma zrobioną sygnalizację na własną modłę i prowadzi ruch na własną modłę).
Co do pewnego uproszczenia i umożliwienia zabawy większemu gronu odbiorców, proponuję jeszcze od siebie, wypróbowany w Dreamlandzie pomysł, kładzenia torów w OpenTTD (też wtedy, wespół z kolegą Moskwiczem, bawiliśmy się w budowanie kolei na zrobionej przeze mnie realistycznej mapie Małej Furii). Ba, przy pewnym zainteresowaniu, możemy się pokusić o postawienie dedykowanego serwera Leockiego OpenTTD (służę tu moją dość ograniczoną ekspertyzą) i pozwolić każdemu na kładzenie torów gdzie bądź, w ramach gry, w formie eventów podobnych do RMAW.
Nie jest to też znacząco odległe od reala (vide Stany Zjednoczone, gdzie mamy podział na kilku dużych przewoźników i każdy ma zrobioną sygnalizację na własną modłę i prowadzi ruch na własną modłę).
Co do pewnego uproszczenia i umożliwienia zabawy większemu gronu odbiorców, proponuję jeszcze od siebie, wypróbowany w Dreamlandzie pomysł, kładzenia torów w OpenTTD (też wtedy, wespół z kolegą Moskwiczem, bawiliśmy się w budowanie kolei na zrobionej przeze mnie realistycznej mapie Małej Furii). Ba, przy pewnym zainteresowaniu, możemy się pokusić o postawienie dedykowanego serwera Leockiego OpenTTD (służę tu moją dość ograniczoną ekspertyzą) i pozwolić każdemu na kładzenie torów gdzie bądź, w ramach gry, w formie eventów podobnych do RMAW.
Jedno ważne pytanie... czy ten program umożliwia tworzenie map od podstaw czyli czy możliwe jest tworzenie lądów od podstaw czyli o kształtach naszego Mikroświata. Akurat Leocja ma kształty realowej Gotlandii, ale inne lądy są z zasady wytworem wyobraźni. Czy jest możliwe ich stworzenie w tej grze? W razie pozytywnej odpowiedzi... nie pozostaje nic innego jak "zasuwać do kasy", skoro do 29-tego na Steam to jest -50%.M2.r pisze: ↑23 lis 2022, 4:46Btw. po dłuższym okresie dłubania, stworzyłem (realisticzque) mapę Palatynatu Leocji do gry Transport Fever 2.
[...]Natomiast TF2 zapewnia całkiem pokaźną bibliotekę różnych modułów, które można tam wpiąć (oczywiście, przy założeniu, że się nie przegnie pały, ponieważ TF2 nie jest jakoś wybitnie stabilny). W dodatku stworzenie np. malowania jakiejś lokomotywy w celu jej późniejszego sfocenia na trasie nie jest nawet w 1/30 tak czasochłonne jak w MaSzynie.
Mała Furia, którą stworzyłem na potrzeby OpenTTD, jest fikcyjną wyspą. Wszystko to kwestia odpowiedniego formatu przygotowywanej mapy (tzw. heightmap). W TF2 działa to tak samo.Ronon Dex pisze: ↑23 lis 2022, 6:00Jedno ważne pytanie... czy ten program umożliwia tworzenie map od podstaw czyli czy możliwe jest tworzenie lądów od podstaw czyli o kształtach naszego Mikroświata. Akurat Leocja ma kształty realowej Gotlandii, ale inne lądy są z zasady wytworem wyobraźni. Czy jest możliwe ich stworzenie w tej grze? W razie pozytywnej odpowiedzi... nie pozostaje nic innego jak "zasuwać do kasy", skoro do 29-tego na Steam to jest -50%.M2.r pisze: ↑23 lis 2022, 4:46Btw. po dłuższym okresie dłubania, stworzyłem (realisticzque) mapę Palatynatu Leocji do gry Transport Fever 2.
[...]Natomiast TF2 zapewnia całkiem pokaźną bibliotekę różnych modułów, które można tam wpiąć (oczywiście, przy założeniu, że się nie przegnie pały, ponieważ TF2 nie jest jakoś wybitnie stabilny). W dodatku stworzenie np. malowania jakiejś lokomotywy w celu jej późniejszego sfocenia na trasie nie jest nawet w 1/30 tak czasochłonne jak w MaSzynie.
Najbardziej, że tak powiem, symulacyjny, z tych wszystkich opcji oraz zakreślający wszystkie potrzeby jest Trainz od Auranu, który umożliwia nie tylko bardzo łatwe budowanie ale również szeroką symulację najróżniejszego taboru, w tym także polskiego. Zacząłem nawet w nim kiedyś budować Rafinerię PETROELu. Na duży minus - budowanie tam jest naprawdę czasochłonne, ale przy takich ilościach dodatków da się zbudować naprawdę wszystko, nawet z jakimiś podstawami ekonomii (przemysł, który produkuje i zużywa towary).
Z innej jeszcze strony cena...