Helwetyk Romański pisze: ↑14 kwie 2020, 22:30
Moim zdaniem, wygląda to źle (nie buduje autorytetu, trochę jak do niedawna obowiązujący strój polskiej Policji, którego szczerze nie znoszę), ale podałem ją jako przykład tego, że gwardia niekoniecznie występuje w wersji „bojowej”.
Jak chcesz znać moje zdanie to krótki rękaw urąga podstawom BHP w służbie... nadaje się do pozowania i za biurko. W każdym innym przypadku to proszenie się o nieszczęście... jakikolwiek kontakt z podłożem, ścianą, czymkolwiek itd. skończy się obrażeniami. Nawet w "ciepłych krajach" (zaufaj jednak pewnemu praktykowi w tej materii) nie nosi się czegokolwiek z krótkim rękawem, chyba, że w bazie/koszarach, w biurze/"na komendzie" czy w mesie. W terenie (obojętnie jakim - nawet w mieście) to kuszenie losu i obrażeń od "byle czego". To bardzo zły wzorzec...
Helwetyk Romański pisze: ↑14 kwie 2020, 22:30
Tak byłoby idealnie. Pod kątem Nowego Brzegu (i przejść granicznych) wydaje mi się, że lepiej nie byłoby budzić u gości i mieszkańców wrażenia, że znajdują się w strefie działań wojennych. 😉
I tak trzeba będzie zrobić... podobnie jak z mundurami galowymi czy wyjściowymi. Pozostaną wizualizacją tworzoną w programach graficznych. Wizualizację da się zrobić bardziej w terenie i tutaj "mundury polowe" będą jak znalazł, szczególnie ze w tego typu grach takie tylko są.
Inna sprawa, że np. na lotniskach spotyka się pewną liczbę funkcjonariuszy w umundurowaniu "bojowym" i z bronią długą... co też wywiera "efekt psychologiczny" na potencjalnych przestępcach. Straż Graniczna też na patrole chodzi "na polowo".
Z drugiej strony zastanówmy się... Państwo, które poza jednym miastem ma obecnie same lasy i zapewne nieliczne i niezbyt duże osady ludzkie, rozrzucone na sporym obszarze. Jeżeli porównamy ludność do obszaru to wychodzi 20-25 mieszkańców na kilometr kwadratowy. Przy czym pewnie 3/4 społeczeństwa mieszka w Nowym Brzegu... czyli na pozostałym obszarze to średnio 5-7 mieszkańców na kilometr. W takim terenie żandarm na polowo, w "jeepie" i długą bronią to w sumie nic rażącego.
Spróbuję poszukać czegoś (jakiegoś moda), który będzie mógł symulować żandarma w mieście... ale i tak zapewne trzeba się będzie oprzeć na działaniach terenowych. W Armie jest sporo fajnych małych osad wśród lasów, ale z dużymi miastami to kiepsko. Tutaj pozostaje nam narracja słowna, ilustracje w formie planów i schematów oraz uniformy tworzone programem graficznym.
Niestety na razie wygrzebałem coś,. co jak dla mnie zbytnio "wschodnio" wygląda... ale jeszcze pogrzebię.