Tworzenie systemu stopni, oznaczeń itp. - temat roboczy

Zablokowany
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Ronon Dex pisze:
14 kwie 2020, 22:26
Helwetyk Romański pisze:
14 kwie 2020, 21:50
Czy, w odniesieniu do funkcji policyjnych, zakładamy też nieco bardziej „cywilny” (mniej bojowy) wygląd GPL? Moim zdaniem, powołana Guardia Civil ma dość źle wyglądające umundurowanie (jeżeli można koszulkę nazwać mundurem)
Nie wiem o jaką "koszulkę" chodzi... postać "olive" ma bluzę mundurową w jednolitym kolorze.
O tę z pierwszych zdjęć: https://michaelallhoff.com/2019/05/11/1 ... dia-civil/. Moim zdaniem, wygląda to źle (nie buduje autorytetu, trochę jak do niedawna obowiązujący strój polskiej Policji, którego szczerze nie znoszę), ale podałem ją jako przykład tego, że gwardia niekoniecznie występuje w wersji „bojowej”.

Ronon Dex pisze:
14 kwie 2020, 22:26
Możemy pójść na kompromis... graficznie zrobimy projekt "miejskiego" mundurka Żandarmerii, ale "w terenie" będą działali w jednolitym "olive", z bronią długą, bo przecież teren jest, jaki jest... jak na razie raczej taki lekko "dziki".
Tak byłoby idealnie. Pod kątem Nowego Brzegu (i przejść granicznych) wydaje mi się, że lepiej nie byłoby budzić u gości i mieszkańców wrażenia, że znajdują się w strefie działań wojennych. 😉

Co do działań w terenie, rozumie się samo przez się, że strój musi być w pierwszej kolejności praktyczny.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Helwetyk Romański pisze:
14 kwie 2020, 22:30
Moim zdaniem, wygląda to źle (nie buduje autorytetu, trochę jak do niedawna obowiązujący strój polskiej Policji, którego szczerze nie znoszę), ale podałem ją jako przykład tego, że gwardia niekoniecznie występuje w wersji „bojowej”.
Jak chcesz znać moje zdanie to krótki rękaw urąga podstawom BHP w służbie... nadaje się do pozowania i za biurko. W każdym innym przypadku to proszenie się o nieszczęście... jakikolwiek kontakt z podłożem, ścianą, czymkolwiek itd. skończy się obrażeniami. Nawet w "ciepłych krajach" (zaufaj jednak pewnemu praktykowi w tej materii) nie nosi się czegokolwiek z krótkim rękawem, chyba, że w bazie/koszarach, w biurze/"na komendzie" czy w mesie. W terenie (obojętnie jakim - nawet w mieście) to kuszenie losu i obrażeń od "byle czego". To bardzo zły wzorzec...
Helwetyk Romański pisze:
Tak byłoby idealnie. Pod kątem Nowego Brzegu (i przejść granicznych) wydaje mi się, że lepiej nie byłoby budzić u gości i mieszkańców wrażenia, że znajdują się w strefie działań wojennych. 😉
I tak trzeba będzie zrobić... podobnie jak z mundurami galowymi czy wyjściowymi. Pozostaną wizualizacją tworzoną w programach graficznych. Wizualizację da się zrobić bardziej w terenie i tutaj "mundury polowe" będą jak znalazł, szczególnie ze w tego typu grach takie tylko są.

Inna sprawa, że np. na lotniskach spotyka się pewną liczbę funkcjonariuszy w umundurowaniu "bojowym" i z bronią długą... co też wywiera "efekt psychologiczny" na potencjalnych przestępcach. Straż Graniczna też na patrole chodzi "na polowo".

Z drugiej strony zastanówmy się... Państwo, które poza jednym miastem ma obecnie same lasy i zapewne nieliczne i niezbyt duże osady ludzkie, rozrzucone na sporym obszarze. Jeżeli porównamy ludność do obszaru to wychodzi 20-25 mieszkańców na kilometr kwadratowy. Przy czym pewnie 3/4 społeczeństwa mieszka w Nowym Brzegu... czyli na pozostałym obszarze to średnio 5-7 mieszkańców na kilometr. W takim terenie żandarm na polowo, w "jeepie" i długą bronią to w sumie nic rażącego.

Spróbuję poszukać czegoś (jakiegoś moda), który będzie mógł symulować żandarma w mieście... ale i tak zapewne trzeba się będzie oprzeć na działaniach terenowych. W Armie jest sporo fajnych małych osad wśród lasów, ale z dużymi miastami to kiepsko. Tutaj pozostaje nam narracja słowna, ilustracje w formie planów i schematów oraz uniformy tworzone programem graficznym.

Niestety na razie wygrzebałem coś,. co jak dla mnie zbytnio "wschodnio" wygląda... ale jeszcze pogrzebię.

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
14 kwie 2020, 23:06
Helwetyk Romański pisze:
Moim zdaniem, wygląda to źle (nie buduje autorytetu, trochę jak do niedawna obowiązujący strój polskiej Policji, którego szczerze nie znoszę), ale podałem ją jako przykład tego, że gwardia niekoniecznie występuje w wersji „bojowej”.
Jak chcesz znać moje zdanie to krótki rękaw urąga podstawom BHP w służbie... nadaje się do pozowania i za biurko. W każdym innym przypadku to proszenie się o nieszczęście... jakikolwiek kontakt z podłożem, ścianą, czymkolwiek itd. skończy się obrażeniami. Nawet w "ciepłych krajach" (zaufaj jednak pewnemu praktykowi w tej materii) nie nosi się czegokolwiek z krótkim rękawem, chyba, że w bazie/koszarach, w biurze/"na komendzie" czy w mesie. W terenie (obojętnie jakim - nawet w mieście) to kuszenie losu i obrażeń od "byle czego". To bardzo zły wzorzec...
Czyli mamy już dwa niezależne od siebie powody, dla których unikamy krótkich rękawów. 😉

Ronon Dex pisze:
Inna sprawa, że np. na lotniskach spotyka się pewną liczbę funkcjonariuszy w umundurowaniu "bojowym" i z bronią długą... co też wywiera "efekt psychologiczny" na potencjalnych przestępcach. Straż Graniczna też na patrole chodzi "na polowo".
To, ma się rozumieć. Chodziło mi tutaj o funkcjonariuszy z kontroli paszportowej (na potrzeby dyskusji zakładam, że nie mamy paszportów biometrycznych i kontroli automatycznej) czy też o gwardzistów rutynowo patrolujących ulice. Ci, moim zdaniem, powinni wyglądem budzić autorytet, ale już nie strach (jakkolwiek by to nie było mętne sformułowanie).

Chociaż, dopytując co do części „na polowo”: domyślnie hełm, a nie czapka, beret etc.?

Ronon Dex pisze:
[…] Przy czym pewnie 3/4 społeczeństwa mieszka w Nowym Brzegu... czyli na pozostałym obszarze to średnio 5-7 mieszkańców na kilometr. W takim terenie żandarm na polowo, w "jeepie" i długą bronią to w sumie nic rażącego.
Bezapelacyjnie. Moje wątpliwości dotyczyły jedynie obszaru miejskiego i portów cywilnych.

Ronon Dex pisze:
Niestety na razie wygrzebałem coś,. co jak dla mnie zbytnio "wschodnio" wygląda... ale jeszcze pogrzebię.

Obrazek
Ja, przyznam, tego „orientalizmu” nie dostrzegam — prawdopodobnie dlatego, że nie znam wystarczająco dobrze mundurów na świecie (o czym wspominam, bo zapewne nie jestem w tym odosobniony). Na pierwszy rzut oka wizualizacja skojarzyła mi się z… Bialenią, po linii zielonych akcentów i oznak na ramieniu w barwach bialeńskich (choć inaczej ułożonych).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ametyst Faradobus Stempel
Przybysz

Post autor: Ametyst Faradobus »

Tacy trochę ruscy policjanci.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów

Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Ametyst Faradobus pisze:
14 kwie 2020, 23:27
Dokładnie z fikcyjnego kraju w Arma II czy Czernorusi... Ale nawet naszywki mają cyrylicą. Inna sprawa, że w Bialenii czerpiemy z tegoż kraju w naszej wojskowości i gwardiach. Żółta gwiazda w zielonym kole to właśnie znak rozpoznawczy CDF (Chernarus Defence Forces), nasi żołnierze SZ RB to CDF w uzbrojeniu "west" itd.

Ametyst Faradobus pisze:
14 kwie 2020, 23:27
Przeciwieństwo... taki hamerykanski.

Obrazek
Helwetyk Romański pisze:
14 kwie 2020, 23:20
Chociaż, dopytując co do części „na polowo”: domyślnie hełm, a nie czapka, beret etc.?
No co ja poradzę, że w gierkach zasuwają zwykle w hełmach i to kewlarowych... powiedzmy, że mają plastikowe, niczym "nasze" ŻW w czasach przejścia od munduru WSW do współczesności. Przez chyba dwa lata chodzili na uliczne patrole w plastikowych hełmach z białymi literami "ŻW". Pisząc "plastikowy hełm" nie mam oczywiście na myśli kewlaru... ale taki "wynalazek" jak paradny hełm. Coś co wyglądało jak typowy (wówczas stalowy) hełm, błyszczało się lepiej, a było z lekkiego tworzywa, że na głowie nie ciążyło. Oczywiście nie chroniło przed niczym (poza ptasim, g...), no ale "wyglądało" efektownie.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
14 kwie 2020, 23:47
Proszę, apeluję — tą drogą nie idźmy. (Uzasadnienia merytorycznego — brak, to jedynie szczera, osobista niechęć wywołana dorastaniem w latach 90. i wszechobecną postawą „dobre, bo amerykańskie”).

Ronon Dex pisze:
Helwetyk Romański pisze:
14 kwie 2020, 23:20
No co ja poradzę, że w gierkach zasuwają zwykle w hełmach i to kewlarowych...
Jeżeli to kwestia dostępności wizualizacji, nie mam uwag. Uwarunkowań technicznych nie przeskoczymy.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
15 kwie 2020, 8:56
Ronon Dex pisze:
Proszę, apeluję — tą drogą nie idźmy. (Uzasadnienia merytorycznego — brak, to jedynie szczera, osobista niechęć wywołana dorastaniem w latach 90. i wszechobecną postawą „dobre, bo amerykańskie”).
Akurat ma podobne odczucia... choć oczywiście sprzęt amerykański jest OK, przynajmniej częściowo. Ale też mi się taka postać nie podoba.

Osobiście uważam, że w naszym rozwijającym kraju taka żandarmeria pełniąca rolę policji i straży granicznej będzie nawet pasowała. W końcu wizualizacje to się będzie robiło w terenie... i tak obrazki "zza biurka" są mało ciekawe. A dobry hełm z kevlaru to ma niedużą masę - 1,3 do 1,9 kg... jeździć będą po bezrażach otwartymi terenówkami, to hełm na głowie wcale nie jest takim głupim pomysłem.

A wyjściowe/galowe mundurki się im zrobi w Photoshopie.

Przy okazji w weekend siądę nad bardziej codziennymi uniformami. Zrobiłem już "matrycę" bluzy 3/4, bo taka będzie chyba najlepsza dla naszych gwardzistów do codziennej roboty.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Jak tam nie wiem... tłumaczyłem chłopakom, że The Wirus nie przenosi się przez Sieć, ale oni jakoś nie chcieli wierzyć (może za krótko dowodzę GPL) - musiałem zamówić odpowiednie ubiory dla GPL:

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

W Palatynacie borykamy się ostatnio z choróbskiem nieznanego pochodzenia i choć wolałbym, żeby nie było to konieczne, tak kombinezony mogą się przydać...
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika

Pytanie, które samo się nasuwa, brzmi: czy Gwardia Palatynatu Leocji posiada własne służby medyczne, czy też ta sfera zostaje pozostawiona władzom cywilnym? Jak donosił „Wieczór Wybrzeża”, „Gwardia Palatynatu Leocji udostępniła budynek koszar na potrzeby utworzenia przez służby tymczasowej placówki izolacyjno-​leczniczej” — co wskazuje na rozwiązanie drugie, ale…
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Oczywistym jest, że GPL jak każda formacja wojskowa ma elementy służby medycznej, bo bez tego nie da się funkcjonować.

Oczywiście z racji niewielkiej liczebności nie będą to służby rozbudowane. W tej kompanii zmechanizowanej to będzie to jeden "medyk" w plutonie, a na szczeblu kompanii będzie w plutonie dowodzenia sekcja czy drużyna medyczna z polową izbą chorych na samochodzie ciężarowo-terenowym. Samochód już został zresztą zaprezentowany. Składać się będzie z podoficera sanitarnego i 3-4 ludzi. Ten podoficer będzie miał dość spore kwalifikacje... tutaj chyba najlepszym określeniem będzie nieco już zapomniane słowo "felczer".

W logistyce centralnej będzie niewielka komórka medyczna 2-3 lekarzy i kilka osób personelu. Taka stacjonarna izba chorych w koszarach oraz magazyn sprzętu i środków medycznych.

Oczywiście nie będziemy tworzyć szpitala wojskowego bo przy tej liczebności gwardii nie ma to sensu, taką opiekę medyczną może zapewnić szpital cywilny.

Podobne małe komórki medyczne będzie miała żandarmeria oraz eskadra lotnicza. Przy czym w eskadrze lotniczej będzie jednak lekarz, a komórka będzie nieco większa niż w kompanii. Tutaj jeszcze decyzji do końca nie podjąłem, ale jeżeli gwardia będzie miała śmigłowiec sanitarny to oczywiście będzie tam też odpowiednia załoga takowego (pilot, lekarz i ratownik). Tak czy inaczej w eskadrze lekarz być musi, jak w każdym przyzwoitym lotnictwie dopuszcza on personel do lotów.

Element morski też będzie miał lekarza lub dwóch oraz niższy personel medyczny.

Co do kombinezonów to zielony dla "zwykłych" gwardzistów, czerwony dla "medyków", a żółte dla specjalistów "chemików. Czarne dla pozostałego personelu np. w eskadrze lotniczej i marynarzy.

Oczywiście będzie też komórka chemiczna - na szczeblu centralnym (samochód laboratorium i samochód że sprzętem do oskarżania oraz magazyn chemiczny w koszarach). Eskadra będzie miała sekcję chemiczną i w składzie elementu morskiego też będzie kilku specjalistów w tej dziedzinie.
Obrazek
Ronon Dex
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Wojskowe im. Ignatsa Urbana ik Rutha”