To trzeba zrobić listę nazw zakazanych :)Helwetyk Romański pisze: ↑09 paź 2020, 16:06Przyznaję, że wolałbym uniknąć odtwarzania sarmackiej nomenklatury — choćby tylko po to, żebyśmy sami nie wpadli w koleiny przyzwyczajeń (mówimy: namiestnik, myślimy: prowincja). Od tego tylko krok do książąt-palatynów. 😉
Lenna w Leocji
- Prokrustes
- Przybysz
Lenna w Leocji
- Prokrustes
- Przybysz
Lenna w Leocji
Cofam ostatnie. Oczywiście rozumiem, że nie chodzi o nazwy ale o procesy związane z terminologią prowokującą powielenie pewnych kalek.
Ostatnio zacząłem nawet uważać przelewy bankowe oderwane od systemu gospodarczego jako coś społecznie szkodliwego i zabijającego naturalną chęć do pomagania i działania. Ale to może kwestia fazy i świeżych rozczarowań... i przejdzie.
Ostatnio zacząłem nawet uważać przelewy bankowe oderwane od systemu gospodarczego jako coś społecznie szkodliwego i zabijającego naturalną chęć do pomagania i działania. Ale to może kwestia fazy i świeżych rozczarowań... i przejdzie.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Obywatel honorowy
Lenna w Leocji
Niech tak właśnie się stanie, alleluja...Franklin Garamond pisze: ↑09 paź 2020, 14:40Za Aktem o formie rządów, art. 1 ust. 2: Palatynat Leocji jest państwem adhokratycznym. Wszelkie przejawy biurokratyzacji życia publicznego są zwalczane.
Sądownictwo to specjalizacja wynikająca z nadmiarowości przepisów. Ktoś nagle musi to prawo interpretować i pomagać stosować. U nas tego nie będzie. Nie na mojej warcie.
Moim skromnym zdaniem "zazębiałoby się" to całkiem sensownie.Helwetyk Romański pisze: ↑09 paź 2020, 15:26Potrzeba sądu być może (oby jak najpóźniej) się pojawi, ale sądownictwa… Nie jestem tutaj tak radykalny jak Najczcigodniejszy @Franklin Garamond — myślę, że przy pięciuset aktywnych obywatelach będzie można się pochylić nad tematem.Prokrustes pisze: ↑09 paź 2020, 13:16Zawsze można zrobić wtedy reformę lub dereformę. Ale mam szczerą nadzieję, że Palatynat nigdy nie pójdzie drogą z w pełni rozbuchanym system sądownictwa, prokuratorów etc. Ale to już temat na inną dyskusję :)Heinz-Werner Grüner pisze: ↑09 paź 2020, 13:07A czy owy Prokurator nie będzie za bardzo gryzł się z prokuratorem, gdyby rozwinęła się potrzeba sądownictwa w Leocji?
Przy pierwszym podejściu do nomenklatury i przeglądzie nazw historycznych odruchowo uznałem, że to złe określenie, bo przecież palatynatem jest całe państwo. Przy drugim podejściu… zaczynam się wahać, bo kładłoby to całkiem fortunny akcent na palatynów, czyli swojego rodzaju „obywateli plus”.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Palatynat
W linku powyżej można wyczytać"
"Nazwa powstała od łacińskiej nazwy palatyna – urzędnika pałacowego (comes palatinus – hrabia pałacowy, hrabia palatyn). Ziemie należące do palatyna stały się z czasem księstwem Rzeszy o pewnej niezależności, a palatyn stał się feudalnym władcą. Dla odróżnienia od innych ziem rządzonych przez palatynów, do nazwy Palatynatu dodano człon reński."
Zatem i można pokombinować, że palatynatem rządzi palatyn leocki, a hrabia palatyn lub coś w tym stylu... :/
Wiem słabe. :P
- Franklin Garamond • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Lenna w Leocji
Słusznie jest tu podnoszone, że jednak tytuł występujący w nazwie państwa jest jednak tym granicznym, którym powinien nosić raczej włodarz. Chociaż ja wolałbym pozostać namiestnikiem.
Z kolei zaś, jeśli chodzi o dzierżawcę, to czy to będzie prokurator, rządca, kustosz (🤩) czy starosta, nie jest dla mnie problemem. Wszystkie nazwy mi pasują. Odżegnywałbym się jednak od tytułów typowo szlacheckich czy arystokratycznych.
Z kolei zaś, jeśli chodzi o dzierżawcę, to czy to będzie prokurator, rządca, kustosz (🤩) czy starosta, nie jest dla mnie problemem. Wszystkie nazwy mi pasują. Odżegnywałbym się jednak od tytułów typowo szlacheckich czy arystokratycznych.
- Prokrustes
- Przybysz
Lenna w Leocji
Koniec końców decyzja należy do Najczcigodniejszych Namiestników.
Obywatele i Goście mogą pomysłami sypać jeszcze długo studiując równocześnie historię administracji rządowej od czasów starożytnego E-Giptu.
Obywatele i Goście mogą pomysłami sypać jeszcze długo studiując równocześnie historię administracji rządowej od czasów starożytnego E-Giptu.
- Apolinary Montserrat • Stempel
- Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
- Kontakt:
Lenna w Leocji
Dokładnie, mi osobiście i prokurator i kustosz brzmią nieźle.Prokrustes pisze: ↑10 paź 2020, 0:54Koniec końców decyzja należy do Najczcigodniejszych Namiestników.
Pozostaje nam czekać na biały dym i oficjalny komunikat. 🙂
prof. Apolinary Montserrat OL LAN
Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
Dyrektor Centralnego Szpitala Wojskowego
Redaktor naczelny Głosu Leocji
Dyrektor Centralnego Szpitala Wojskowego
Redaktor naczelny Głosu Leocji
W Leocji rzeczy niemożliwe robimy od ręki,
na cuda trzeba chwilkę poczekać.
- Ametyst Faradobus • Stempel
- Przybysz
Lenna w Leocji
Mam nadzieję, że ktoś wystara się o lenno o nazwie Judea.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów
Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

- Franklin Garamond • Stempel
Lenna w Leocji
Postaram się wkrótce z Czcigodnym Namiestnikiem Romańskim zająć tym tematem, by nie blokować zapału.
- Helwetyk Romański • Stempel
Lenna w Leocji
Ależ tu nie ma czego cofać; z przekonaniem uważam, że pewne nazwy prowokujące określone wzorce postępowania powinny być „zakazane” dokładnie z powodu wiemy-jak-to-się-może-skończyć.Prokrustes pisze: ↑09 paź 2020, 16:29Cofam ostatnie. Oczywiście rozumiem, że nie chodzi o nazwy ale o procesy związane z terminologią prowokującą powielenie pewnych kalek.
Pytanie o rolę pieniądza w mikronacjach niezmiennie czeka na satysfakcjonującą odpowiedź…Prokrustes pisze: ↑09 paź 2020, 16:29Ostatnio zacząłem nawet uważać przelewy bankowe oderwane od systemu gospodarczego jako coś społecznie szkodliwego i zabijającego naturalną chęć do pomagania i działania. Ale to może kwestia fazy i świeżych rozczarowań... i przejdzie.
Nawet palatyn nowobrzeski, przez analogię do biskupa Rzymu. 😉Heinz-Werner Grüner pisze: ↑09 paź 2020, 17:22Moim skromnym zdaniem "zazębiałoby się" to całkiem sensownie […]. Zatem i można pokombinować, że palatynatem rządzi palatyn leocki, a hrabia palatyn lub coś w tym stylu... :/ Wiem słabe. :PHelwetyk Romański pisze: ↑09 paź 2020, 15:26Przy pierwszym podejściu do nomenklatury i przeglądzie nazw historycznych odruchowo uznałem, że to złe określenie, bo przecież palatynatem jest całe państwo. Przy drugim podejściu… zaczynam się wahać, bo kładłoby to całkiem fortunny akcent na palatynów, czyli swojego rodzaju „obywateli plus”.
Myślę, że tutaj powinniśmy przeprowadzić sprawne głosowanie. Korzystając z okazji, moim zdaniem mamy nazwę zasługującą na zmianę — Senat. Wpisaliśmy ją do Aktu o formie rządu, bo coś należało wpisać, ale średnio koresponduje z resztą.Franklin Garamond pisze: ↑11 paź 2020, 11:47Postaram się wkrótce z Czcigodnym Namiestnikiem Romańskim zająć tym tematem, by nie blokować zapału.
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Prokrustir I Siwy • Stempel
- Obywatel
Lenna w Leocji
Nie zapomnijmy, że palatynem zwie się równie i moneta Leocji.Helwetyk Romański pisze: ↑19 paź 2020, 12:46Nawet palatyn nowobrzeski, przez analogię do biskupa Rzymu. 😉
Walutą Palatynatu Leocji jest palatyn (♇)
Prokrustir I Siwy
Król Gamellandu
Król Gamellandu
- Ametyst Faradobus • Stempel
- Przybysz
Lenna w Leocji
W wielu krajach płaci się koronami, co nie znaczy że kiedy tam jadę to noszę pieniądze na głowie.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER