Przedsiębiorstwo Budowlane LIS-BUD

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z posiadanymi przedsiębiorstwami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Przedsiębiorstwo budowlane LIS-BUD

Post autor: Helwetyk Romański »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Samuel Radziwiłł pisze:
18 sty 2021, 17:21
Tak sobie pomyślałem, ze jeśli w tygodniu dałoby radę napisać 4 posty, to w ciągu sześciu tygodni, mamy ich 24, to daje nam 120 P; razy 10= 1200 Palatynów. Co Mości Macieju na taką kalkulację?
Żeby nie umknęło, zupełnie poważnie piszę o możliwym wsparciu ze strony państwa. (Chyba że dla narracji korzystniejsza byłaby prywatna spółka).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Samuel Radziwiłł Stempel
Obywatel

Post autor: Samuel Radziwiłł »

Helwetyk Romański pisze:
18 sty 2021, 21:06
Samuel Radziwiłł pisze:
Tak sobie pomyślałem, ze jeśli w tygodniu dałoby radę napisać 4 posty, to w ciągu sześciu tygodni, mamy ich 24, to daje nam 120 P; razy 10= 1200 Palatynów. Co Mości Macieju na taką kalkulację?
Żeby nie umknęło, zupełnie poważnie piszę o możliwym wsparciu ze strony państwa. (Chyba że dla narracji korzystniejsza byłaby prywatna spółka).
W jaki sposób państwo by chciało wspomóc?
(-)Samuel książe Radziwiłł
Książe Urbino
Rzeczpospolita Obojga Narodów
Obrazek
Awatar użytkownika

Samuel Radziwiłł pisze:
18 sty 2021, 21:07
Helwetyk Romański pisze:
18 sty 2021, 21:06
Samuel Radziwiłł pisze:
W jaki sposób państwo by chciało wspomóc?
Tak naprawdę to pytanie o to, co byłoby najciekawsze. Punktem wyjścia do mojego zastanawiania się na głos jest to, że Ekscelencja posiada obecnie 805 ♇. Wydaje mi się, że koszt budowy fabryki, nawet rozłożony na raty, nie powinien pochłonąć całego majątku. Można rozważyć różne scenariusze — nieoprocentowaną, długoterminową pożyczkę; państwowe udziały w hucie; najprostszą subwencję w ramach rządowego programu industrializacji… Nic nas tutaj nie ogranicza.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Samuel Radziwiłł Stempel
Obywatel

nieoprocentowaną, długoterminową pożyczkę; państwowe udziały w hucie; najprostszą subwencję w ramach rządowego programu industrializacji

Szczególnie zaintrygowała mnie owa subwencja w ramach rzadowego programu industrializacji... warto by pójść tą drogą, Czcigodny Namiestniku.
Książe Urbino
Obrazek
Awatar użytkownika

Samuel Radziwiłł pisze:
18 sty 2021, 21:52
nieoprocentowaną, długoterminową pożyczkę; państwowe udziały w hucie; najprostszą subwencję w ramach rządowego programu industrializacji
Szczególnie zaintrygowała mnie owa subwencja w ramach rzadowego programu industrializacji... warto by pójść tą drogą, Czcigodny Namiestniku.
Głośno rozważając (i zachęcając do dyskusji…!)… Na chyba większości nowo powstających większych obiektów znajdują się tablice informacyjne informujące o tym, że daną inwestycję zrealizowano przy wsparciu takiego a takiego funduszu europejskiego. Oczywiście, w żadnym stopniu nie proponuję tutaj analogicznej procedury. Może (może!) jakiś superprosty mechanizm, w ramach którego — na przykład — część kosztów budowy, wraz z jej postępami, jest pokrywana przez rząd, na podstawie „faktur” przedstawianych przez wykonawcę? Zamysłem jest, oczywiście, to, żeby uatrakcyjnić narracyjnie cały proces, a nie utrudniać komukolwiek życie biurokratyczną ścieżką zdrowia.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Maciej Gerwazy Lisewicz Stempel
Przybysz

Post autor: Maciej Gerwazy Lisewicz »

Przepraszam, że nie odpisywałem. Nie miałem za bardzo czasu i weny…

Opłata może zostać rozłożona na raty 0%.* Proponuję zmienić górną granicę na 4000 P, ale i tak „wezmę” mniej.

* Nie ma nic do ukrycia :-)
Maciej Gerwazy Lisewicz
Prezes LIS-BUDu oraz SpaceLeo
Awatar użytkownika
Samuel Radziwiłł Stempel
Obywatel

Helwetyk Romański pisze:
18 sty 2021, 22:06
Samuel Radziwiłł pisze:
Głośno rozważając (i zachęcając do dyskusji…!)… Na chyba większości nowo powstających większych obiektów znajdują się tablice informacyjne informujące o tym, że daną inwestycję zrealizowano przy wsparciu takiego a takiego funduszu europejskiego. Oczywiście, w żadnym stopniu nie proponuję tutaj analogicznej procedury. Może (może!) jakiś superprosty mechanizm, w ramach którego — na przykład — część kosztów budowy, wraz z jej postępami, jest pokrywana przez rząd, na podstawie „faktur” przedstawianych przez wykonawcę? Zamysłem jest, oczywiście, to, żeby uatrakcyjnić narracyjnie cały proces, a nie utrudniać komukolwiek życie biurokratyczną ścieżką zdrowia.
To jest naprawdę dobry pomysł. Takie subwencje rządowe bardzo by ożywiły rozwój przemysłu, który i tak rozwija się całkiem niezle. Jaki procentowy byłby wkład rządu a jaki musiałby posiadać inwestor?
Książe Urbino
Obrazek
Awatar użytkownika

Samuel Radziwiłł pisze:
19 sty 2021, 17:33
Helwetyk Romański pisze:
18 sty 2021, 22:06
Samuel Radziwiłł pisze:
Może (może!) jakiś superprosty mechanizm, w ramach którego — na przykład — część kosztów budowy, wraz z jej postępami, jest pokrywana przez rząd, na podstawie „faktur” przedstawianych przez wykonawcę?
To jest naprawdę dobry pomysł. Takie subwencje rządowe bardzo by ożywiły rozwój przemysłu, który i tak rozwija się całkiem niezle. Jaki procentowy byłby wkład rządu a jaki musiałby posiadać inwestor?
Nie przywiązywałbym się przesadnie mocno do konkretnych odsetek, wychodząc z założenia, że punktem wyjścia powinien być stan majątkowy inwestora. Pozbawiona kofeiny intuicja podpowiada mi jednak, że rząd nie powinien pokrywać więcej niż 49%. Gdyby była to, w liczbach bezwzględnych, kwota niewystarczająca, zachęcałbym do powoływania spółek…
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Samuel Radziwiłł Stempel
Obywatel

Wszystko teraz w rękach Pana Macieja, który podpowie nam jaka będzie cena tej budowy, dzięki temu będziemy wiedzieć czy poradzę sobie sam, czy rząd wspomoże lub ktoś inny wejdzie do spółki, albo mnie czeka pisanie sporej ilości postów...
Książe Urbino
Obrazek
Awatar użytkownika

Samuel Radziwiłł pisze:
20 sty 2021, 17:59
Wszystko teraz w rękach Pana Macieja, który podpowie nam jaka będzie cena tej budowy, dzięki temu będziemy wiedzieć czy poradzę sobie sam, czy rząd wspomoże lub ktoś inny wejdzie do spółki, albo mnie czeka pisanie sporej ilości postów...
Jeżeli brak funduszy skłoniłby Ekscelencję do mocniejszej obecności w Leocji, jestem całkowicie gotowy wycofać się z wszystkich deklaracji jak na polityka przystało! 😜
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Samuel Radziwiłł Stempel
Obywatel

I tak bywam tu więcej niż w Polsce. W tej chwili czekam na wieść od Pana Macieja, a co potem, zobaczymy.
Książe Urbino
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedsiębiorstwa w Leocji”