Piłkarska reprezentacja Palatynatu Leocji

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacyjnym sportem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotr vel Bocian Stempel
Przybysz

Post autor: Piotr vel Bocian »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Palatynat Leocji 3 (1 - 1) 1 Sclavinia
13.01.2021 - mecz towarzyski
Posiadanie piłki: 52 - 48 (52-48)
Szanse na bramkę: 5 - 4 (2-2)

Bramki strzelili:
Mariusz Przybylowicz asystował Augustyn Lonka
Augustyn Lonka asystował Ryszard Rodziewicz
Adolf Lindeborg asystował Augustyn Lonka

13 stycznia br. rozegrany został kolejny mecz reprezentacji piłkarskiej Palatynatu Leocji.
Przeciwnikiem była reprezentacja Sclavinii, która ostatnio zajęła miejsce 6 z 8 w Dywizji B i prezentująca podobny poziom gry co my. Tym razem postawiłem na formację ofensywną z trzema napastnikami, tym samym z podstawowej jedenastki został wyłączony najsłabszy pomocnik. Gra w tym przypadku wyglądała zupełnie inaczej.

Mimo wielkich chęci naszych zawodników, pierwszą bramkę strzelili przeciwnicy. Obrońca Sclavinii, Jakob Hvala, silnym strzałem z dystansu pokonał naszego bramkarza w 33 minucie. Nie pozostaliśmy dłużni i bramka rewanżowa padła niecałe 10 minut później po ładnym strzale Mariusza Przybylowicza z pola karnego. Asystował mu obrońca Augustyn Lonka, który był w tym dniu w doskonałej formie. I to właśnie on w 59 minucie po dośrodkowaniu pomocnika Ryszarda Rodziewicza pokonał bramkarza. W sprawozdaniu pomeczowym nasz obrońca pojawił się po raz kolejny w 80. minucie, gdy pięknym podaniem wyłożył piłkę na główkę Adolfa Lindeborga, który jako trzeci strzelił gola. Wygraliśmy 3:1, a Augustyn Lonka zaliczył jedną bramkę i dwie asysty, a za swoje zaangażowanie dostał najwyższą ze wszystkich ocenę (13) i został wybrany piłkarzem meczu. Chciałoby się rzec, że gdybyśmy dwóch takich obrońców mieli, to byśmy spokojnie te mistrzostwa wygrali ;)

Mecz w wykonaniu obydwu drużyn był wyrównany - widać to zarówno w czasie posiadania piłki (52% dla nas do 48%), jak również w szansach na strzelenie bramki (mieliśmy 5 groźnych akcji, a przeciwnicy 4). Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że sednem była ustawiona taktyka. Sclavinia postawiła na ostrożny styl gry, ale stawiając na strzały z dystansu wystawiła na przodzie dwóch napastników, co moim zdaniem przy tych założeniach sprawiło, że byli oni mało widoczni w akcjach podbramkowych - nie licząc oczywiście ten jednej, w której napastnik asystował obrońcy w pierwszym golu. Kto wie, jakby się ten mecz skończył przy innych założeniach. W każdym razie w meczu mieliśmy dużo wyższą skuteczność - 60%, a nasi przeciwnicy 25%.

Obie drużyny są na porównywalnym poziomie - mamy po 7 pkt. siły. W samym meczu mieliśmy również identyczny poziom wartości pracy zespołowej całej drużyny (po 18 pkt). Wyższe umiejętności mogli pokazać po prostu nasi zawodnicy. Oceniając grę poszczególnych formacji to najgorzej (oczywiście) wypadła nasza pomoc (otrzymała 7 pkt), ale to i tak ocena wyższa niż poprzednim meczu oraz niż grali nasi przeciwnicy (5). Lepiej wypadła linia obrony i otrzymała 8 pkt (wobec 6 Sclavinii). Wzmocniony atak pokazał się z najlepszej strony otrzymując 10 pkt deklasując tym samym przeciwnika (tam linia ataku zagrała na 5 pkt). Warto podkreślić iż zespół Sclavinii, w przeciwieństwie do nas, otrzymał motywującą obietnicę premii za wygrany mecz oraz zezwolenie trenera na oszukiwanie. Mimo, że nie skorzystaliśmy z tych "możliwości", to pewnie wygraliśmy spotkanie. Oczywiście nie wpadam w samozachwyt. Są to mecze towarzyskie, w których trenerzy nie ryzykując zdrowiem piłkarzy sprawdzają siłę zespołu w różnych wariantach - w meczu o punkty nie będzie już tak łatwo.
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Piotr vel Bocian pisze:
14 sty 2021, 12:09
Palatynat Leocji 3 (1 - 1) 1 Sclavinia
Brawo trener, brawo my! 🖤🤍❤️
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Piękna i obszerna relacja! Brawo! Co prawda to towarzyski, ale prognostyk dobry!
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr vel Bocian Stempel
Przybysz

Heinz-Werner Grüner pisze:
14 sty 2021, 13:16
Piękna i obszerna relacja! Brawo! Co prawda to towarzyski, ale prognostyk dobry!
Oczywiście mam tego pełną świadomość. Jak również tego, że poziom siły dotychczasowych zespołów nie odbiegał zbytnio od naszego. Spróbuję w najbliższym czasie ugrać coś z silniejszym przeciwnikiem i zobaczę, co z tego wyjdzie.

Należy jednak pamiętać, że nasza reprezentacja, z racji że są to mecze towarzyskie, również nie pokazuje wszystkich swoich kart, które mam nadzieję wystarczą, by w meczu o punkty pokazać się jako równorzędny zespół :)
Awatar użytkownika
Obywatel honorowy

Czarne Wilki "Czarnym koniem" turnieju? :)
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr vel Bocian Stempel
Przybysz

15 sty 2021, 11:42
Niestety na to bym aż tak bardzo nie liczył ;)
Ale oczywiście będziemy walczyć o punkty.
Awatar użytkownika
Piotr vel Bocian Stempel
Przybysz

W dniu dzisiejszym reprezentacja zmierzy się z Voxlandem. Bilety rozeszły się błyskawicznie, więc nie ma już możliwości obejrzenia go na żywo, ale jutro zdam z niego relację.

20 stycznia odbędzie się towarzyski mecz z reprezentacją Sclavinii. Przeciwnicy po ostatniej porażce mają wielką chęć rewanżu. Zobaczymy czy z bardzo zmotywowanym zespołem uda nam się również uzyskać pozytywny wynik.
Awatar użytkownika
Obywatel honorowy

Piotr vel Bocian pisze:
17 sty 2021, 12:53
15 sty 2021, 11:42
Niestety na to bym aż tak bardzo nie liczył ;)
Ale oczywiście będziemy walczyć o punkty.
Trzeba wierzyć. ;)
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr vel Bocian Stempel
Przybysz

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Palatynat Leocji 2 (1 - 0) 0 Voxland
17.01.2021 - mecz towarzyski
Posiadanie piłki: 58 - 42 (61-39)
Szanse na bramkę: 8 - 4 (5-3)

Bramki strzelili:
Varei Farrag asystował Josef Näsholm
Varei Farrag asystował Czeslaw Lesniak

17 stycznia br. odbyło się kolejne towarzyskie spotkanie, tym razem naszymi przeciwnikami byli piłkarze Voxlandu.

Przeciwniki zająć ostatnio miejsce 7. z 8 w Dywizji B. Obie drużyny mają ten sam poziom siły, chociaż Voxland jest w nieco gorszej formie. Co tym razem nasz ćwiczył zespół? Wzmocnioną obronę. Usunąłem jednego z pomocników, a zamiast niego wstawiłem piątego obrońcę. Co ciekawe, poziom siły obu tych formacji wzrósł :)

Mecz był nudny jak przysłowiowe flaki z olejem. Oprócz dwóch naszych strzelonych goli nie działo się na boisku dosłownie nic więcej. Głównie przez moją nieuwagę, bo to już jest kolejny mecz z rzędu, kiedy wyłączoną mam opcję automatycznych zmian, a zapomniałem tych zmian ustawić. Co do zdobytych bramek, to pierwszą zdobył w 35 minucie silnym strzałem z dystansu napastnik Varei Farrag po precyzyjnym podaniu nowego obrońcy, Josefa Näsholma, dla którego był to debiut w kadrze. Nasz napastnik kolejny raz pokonał bramkarza przeciwników prawie w 70. minucie, tym razem główką po wrzutce pomocnika i kapitana zespołu Czesława Lesniaka. Średnio zdobywaliśmy bramki prawie co 35 minut, na 3:0 zabrakło więc po prostu czasu ;) Lesniaka otrzymał za grę ocenę 13 (tyle samo co obrońca Augustyn Lonka) i został zawodnikiem meczu.

Na boisku oprócz strzelonych bramek również w statystykach mieliśmy przewagę. Przy piłce byliśmy przez 58% czasu gry wobec 42% przeciwnika. Mieliśmy aż 8 groźnych sytuacji, a dzięki zwiększonej obronie zawodnicy Voxlandu tylko dwa raz zdołali wyrwać naszego bramkarza z letargu. Przy dwóch zdobytych bramkach daje to nam skuteczność na poziomie 25%, ale co tam, ważne że wygrana - przeprowadzę z zespołem rozmowę motywującą ;)

W meczu mieliśmy nieznacznie wyższy poziom wartości pracy zespołowej całej drużyny (18 pkt wobec 17 pkt Voxlandu), natomiast w ocenie siły poszczególnych formacji bezapelacyjnie rządziliśmy. Najlepiej, z wymienionych już wyżej przyczyn, funkcjonowała obrona - dostała 10 pkt (u przeciwników było 7 pkt). Z kolei pomoc i atak zagrały na poziomie 8 pkt. wobec odpowiednio 5 i 6 pkt reprezentacji Voxlandu. Oba zespoły grały bez oszustw i bez wypłacanych premii za zwycięstwo. Nie ukrywam, że nas na to ostatnie po prostu nie stać.

Cieszę się z rozegranego meczu. Im więcej gry tym dokładniej można sprawdzić nasze możliwości, ale też zawodnicy nabierają doświadczenia. W najbliższych dniach czeka nas wspomniane rewanżowe spotkanie z reprezentacją Sclavinii. Zastanawiam się jeszcze co lepsze - grać swoje i liczyć się z przegraną czy zmobilizować się i za wszelką cenę postarać się o dobry wynik. Patrząc na tabelę i wyniki, to dotychczas wygrywamy z zespołami z dołu tabeli, ale z silniejszym zespołem jak Austro-Wegry sobie nie poradziliśmy. Warto może spróbować chociaż jeszcze raz zagrać z mocnym rywalem by potwierdzić tę zależność - wysłałem do trenera Bialenii propozycję rozegrania towarzyskiego spotkania. Zajęli oni pierwsze miejsce w Dywizji B, więc wynik (bądźmy realistami - raczej skala przegranej) pokaże co możemy osiągnąć z silniejszymi od nas zespołami.

Co do naszego budżetu, to niestety premia od sponsora poszła na trening i szukanie zawodników. Czekam na kolejny tydzień, by mieć środki na szukanie i kupno przydatnych zawodników. Konieczny jest nam bowiem dobry pomocnik, o którym już wspominałem i lepszy niż dotychczasowy bramkarz, bo jego umiejętności są dobre, ale maksymalna forma na poziomie 7 nie jest zachwycająca.

Zachęcam do śledzenia wydarzeń w reprezentacji :)
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel

Post autor: Helwetyk Romański »

Piotr vel Bocian pisze:
18 sty 2021, 12:29
Palatynat Leocji 2 (1 - 0) 0 Voxland
Brawo trener, brawo my!² 🖤🤍❤️
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Brawo! 🤗
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
ODPOWIEDZ