Nowa Mapa Mikroświata

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Helwetyk Romański »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Joahim von Ribertrop pisze:
30 paź 2022, 11:03
Prawie Aktualna jest tutaj (z oczywistych względów nie ma tam Felencji), zrobienie Prawdziwie Aktualnej (z Felencją) to roboty na 5 minut.
Pięknie dziękuję! Co to jest to na południu, co to tego wcześniej nie było, a teraz jest?

Przy okazji w pakiecie dorzucamy Napierdalankę O Dostęp Do Wewnętrznego Morza Helkar, Co To Go Westland Nie Ma.
Ale może mieć!
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel
Przybysz

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Helwetyk Romański pisze:
30 paź 2022, 12:16
Prawie Aktualna jest tutaj (z oczywistych względów nie ma tam Felencji), zrobienie Prawdziwie Aktualnej (z Felencją) to roboty na 5 minut.
Pięknie dziękuję! Co to jest to na południu, co to tego wcześniej nie było, a teraz jest?
Jebola.
Helwetyk Romański pisze:
Przy okazji w pakiecie dorzucamy Napierdalankę O Dostęp Do Wewnętrznego Morza Helkar, Co To Go Westland Nie Ma.
Ale może mieć!
Hawiland pozwolił zrobić kanał cywilny. Tyle Prowincji Okupanckiej starczy!
Awatar użytkownika

Nowa Mapa Mikroświata

30 paź 2022, 12:52
Helwetyk Romański pisze:
Jebola.
Matko Prokrastynacjo.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Przybysz

Nowa Mapa Mikroświata

Helwetyk Romański pisze:
30 paź 2022, 12:55
Helwetyk Romański pisze:
Jebola.
Matko Prokrastynacjo.
Nie podoba wam się sam fakt bytu narracyjnego o nazwie Jebola czy że usypałem im ziemię? XD
Awatar użytkownika

Nowa Mapa Mikroświata

30 paź 2022, 12:58
Helwetyk Romański pisze:
Helwetyk Romański pisze:
Jebola.
Matko Prokrastynacjo.
Nie podoba wam się sam fakt bytu narracyjnego o nazwie Jebola czy że usypałem im ziemię? XD
Byty narracyjne to ja zawsze. Ale że nowa wyspa, tej wielkości!
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Przybysz

Nowa Mapa Mikroświata

Helwetyk Romański pisze:
30 paź 2022, 13:04
Helwetyk Romański pisze:
Helwetyk Romański pisze:

Jebola.
Matko Prokrastynacjo.
Jakby Istota Autorska dała dokładniejszy opis to ja bym umieścił ją lepiej...

Ale, żeby nie było, jak chciałem sam do tej Jeboli pojechać to przyjąłem, że poza nimi coś jeszcze na tej wyspie jest. Potencjał narracyjny o zapomnianych przez Macierze koloniach - bezcenny.
Awatar użytkownika

Nowa Mapa Mikroświata

30 paź 2022, 13:08
Helwetyk Romański pisze:
30 paź 2022, 13:04
Helwetyk Romański pisze:

Jebola.
Matko Prokrastynacjo.
Jakby Istota Autorska dała dokładniejszy opis to ja bym umieścił ją lepiej… […] Potencjał narracyjny o zapomnianych przez Macierze koloniach — bezcenny.
Oj, tak. To dobra konwencja.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Ronon Dex »

Helwetyk Romański pisze:
30 paź 2022, 10:18
Ronon Dex pisze:
30 paź 2022, 9:06
Stad moim zdaniem dopracowanie tych wielkości lądów i jest sprawą nad którą powinniśmy popracować i wreszcie stworzyć mapę z uzgodnionymi wielkościami.
Bezapelacyjnie — tak. Korzystając z okazji, pytanie do @Joahim von Ribertrop: czy gdzieś dostępna jest aktualna wersja mapy oraz czy dostępna jest wersja mapy bez nazw krajów?
Ja mam szblon lądów... Joahim używał przeciez tego mojego mojego do oznaczania krajów. Tak więc baza jest - tylko po uzgodnieniach muszę odpowiednio dostosowac wielkość każdego lądu.
Helwetyk Romański pisze:
Tutaj, moim zdaniem, to już nawet kwestia samych proporcji, nie bezwzględnych wartości. Proszę @Benji o zrozumienie, że akurat biorę Fenocję na tapet, ale to dobry przykład.
Obrazek
Brakuje mi tutaj elementu naturalnej ewolucji, rozpoczęcia od mniejszego terytorium i stopniowego rozszerzania granic wraz z rozwojem państwa. Naturalnie, dotyczy to zdecydowanej większości obecnych mikronacji, więc Fenocja nie stanowi tutaj żadnego wyjątku. Wydaje mi się jednak, że dyskutujemy tutaj nie tyle o tym, jak jest, a o tym, jak być powinno.

Ronon Dex pisze:
30 paź 2022, 9:06
Jednak zabrał się do tego moim zdaniem całkiem z sensem — zaczął od mapy (i to całkiem przyzwoicie zrobionej — jak na początek).
Powiedziałbym, że nawet nie jak na początek. To dobra mapa, która może z powodzeniem służyć przez lata.
Ale tak naprawdę nie czepiajmy się ciągle Benjego... on nic złego nie zrobił. Owszem najpierw zaczął od "usypywania" czegoś bez sensu - ale został poddany krytyce i ją przyjął (to chyba powinno iść na jego "plus"). Sami mu sugerowaliśmy poszukania sobie jakiegoś OBPP to sobie poszukał... a że ma mojej mapie to ma taką wielkość, to ją po prostu przyjął. Ani jego wina, ani moja, że ten nieszczęsny KIK spieprzył wszystko co tylko się dało w kwestiach wymiarowych.

Tak naprawdę jak on jest tak ostatnio atakowany to zaczynam mieć ochotę mu pomóc w rozwoju jego kraju, bo nie znoszę atakowania młodych mikronautów - jeżeli przyjmują do wiadomości rady inn i nikomu nie szkodzą. Przypomina mi się sytuacja sprzed lat, gdy (tfu) S***macja atakowała Bialenię, bo im to nie pasowało, na zasadzie "bo tak i już"...

Benji zrobił to co mu radziliśmy... znalazł sobie nieużytek i chce go zagospodarować. Nie rozumiem komu i dlaczego to stoi "solą w oku"... Uda mu się OK, nie uda mu się to też problemu nie będzie.

To, że jedni wolą minimalizm w pikselach to fajne jest, ale inni mają odmienną drogę, jednak Benji wcale nie tworzy jakiegoś molocha. Ot wziął nieużywaną wyspę i tyle... była na mapie w takich, a nie innych rozmiarach to je przyjął i tyle. Przecież nie on tą wyspę "rozdmuchał". Może dla świętego spokoju stwierdzi, że jest nieco mniejsza, ale bez przesady, bo nie ma tworzyć karykatury. Nie on tę wyspę stworzył... on tylko zajął OBPP. Dajmy mu spokój... niech działa, uda mu się lub nie uda, ale nikomu nie wadzi tym zajęciem niczyjego i całkiem zapomnaniego lądu.

I guzik mnie obchodzi w tej materii, że S***macja uznając wymiary KIK jest mniejsza od czegoś tam... jakie to ma znaczenie? Akurat prestiż kraju nie zależy od jego rozmiarów. Leocja jest malutka i ma sie świetnie, ale nie każdy musi iść taką samą drogę. Nie jest ona "jedynie słuszna".
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Samuel Radziwiłł Stempel
Obywatel

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Samuel Radziwiłł »

@Joahim von Ribertrop należą Ci się WIELKIE brawa za tę mapę!!! Gdyby tylko dało się kolor RON-u troszkę rozjaśnić, byłoby extra.
(-)Samuel książe Radziwiłł
Książe Urbino
Rzeczpospolita Obojga Narodów
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Helwetyk Romański pisze:
Brakuje mi tutaj elementu naturalnej ewolucji, rozpoczęcia od mniejszego terytorium i stopniowego rozszerzania granic wraz z rozwojem państwa. Naturalnie, dotyczy to zdecydowanej większości obecnych mikronacji, więc Fenocja nie stanowi tutaj żadnego wyjątku. Wydaje mi się jednak, że dyskutujemy tutaj nie tyle o tym, jak jest, a o tym, jak być powinno.
No tak... ale to tylko jedno podejście do zagadnienia, takie przyjęła Leocja i pewnie nieliczne v-państwa. Natomiast czy podejście do tematu nieco inne czyli jeżeli z przyczyn geograficznych teren jest znacznie większy, ale jego zadospodarowanie (z pozostawieniem terenów niezurbanizowanych, wręcz "na turalnie dzikich") i "odkrywanie" prowadzi się stopniowo jest tak naprawdę gorsze? Na pewno jest inne...

O statusie państwa nie świadczy jego wielkość... przykłądy tego znajdziemy zarówno w naszym wirtualnym świecie, jak i w nieistniejącym realu.
Helwetyk Romański pisze:
Wydaje mi się jednak, że dyskutujemy tutaj nie tyle o tym, jak jest, a o tym, jak być powinno.
No moim zdaniem jednak temat dotyczący mapy jest tematem polegającym na próbie ustalenia "jak jest". Próba ustalenia wielkości poszczególnych lądów zarówno na bazie zapisów hisorycznych, jak i na bazie tego co uznają za właściwą wielkość poszczególne kraje... czyli na podstawie tego co zostało kompletnie pominięte w przypadku działań KIK.

Jeżeli "na starym kontynencie" uznaje się wielkość lądów opracowaną przez KIK, czego dowodem są tutaj załączone mapy to nalezy taką wielkość uznać i w takiej wielkości umieścić lądy na mapie. Nordata i kilka innych lądów od prawie od początku (a na pewno przed KIK) miała udoklumnetowaną mapami wielkość to taką wielkość należy uznać za właściwą, a nie wielkość którą kompletnie "z sufitu" i bez przyjmowania do wiadomości tego co pisali w tej materii ówcześni mieszkańcy Nordaty, przyjął sobie kiedyś KIK.

Co do wyspy, na której leży Fenocja to ona również powstała przed KIK czyli moim zdaniem należy uznać jej wielkość jako coś proporcjonalnego do pobliskich i znanych wielkościowo lądów. W tym przypadku odnoszę to do wyspy dawnej NUPIA, której wielkość jest znana - bo taką, a nie inną założyli dawno temu jej twórcy. Ale oczywiście drobna korekta jest możliwa, byle nie nadmierna, która doprowadziłaby do zaburzenia tych proporcji nadmiernie.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Na razie w kwestii ustalenia wielkości Orientyki wychodzi, że powinna być ona dwukrotnie zmniejszona w stosunku do obecnego rozmiaru, przynajmniej tak mi wychodzi na podstawie rozmiarów MAW, które odnoszą się do rozmiarów realowych.

Obrazek

Jednak trzeba będzie jeszcze ustalić kwestię położenia kontynentu... czyli problem podobny do tego z Dreamlandem i "starym kontynentem".
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”