Bałam się, że jak zacznę proponować takie zmiany to wyjdę przeciwko wizji forum, ale skoro takie propozycje płyną ze szczytów Olimpu to jeszcze jak!.Helwetyk Romański pisze: ↑04 cze 2022, 11:30A gdyby tak w ogóle „podkręcić” tę propozycję? Niewątpliwą zaletą Polityki Jednego Miasta™ jest to, że możemy sobie pozwolić na to, aby zastąpić dział Nowego Brzegu — kategorią Nowego Brzegu. Załóżmy na potrzeby rozważań, że układ forum wygląda, jak niżej. Oczywiście, wszystkie wynotowane działy, oprócz ambasad i działów archiwalnych, np. minionych rajdów, są widoczne bezpośrednio z poziomu strony głównej, zgodnie z zasadą płaskiej, najwyżej dwupoziomowej struktury (pierwszym poziomem są wytłuszczone kategorie, które się „nie liczą”, wizualnie i funkcjonalnie są na tym samym poziomie, co działy pierwszego rzędu). W tym momencie np. palatium przestaje być strukturą unoszącą się gdzieś w chmurach, a jest konkretnie zlokalizowane na wyspie, w stolicy. Jeżeli podkreślamy narrację, rozważyłbym.Anastasia Windsachen pisze: ↑02 cze 2022, 1:40Dział „Nowy Brzeg” i poddziały: port, urząd, wydarzenia, wątki […].
- Powitania
- Powitania
- Nowy Brzeg
- Rynek w Nowym Brzegu — dyskusje ogólne, scalony z Karczmą Pod Fortuną
- Jarmark Leocki
- Normy Szczęścia
- Instytucje publiczne
- Palatium Namiestników
- Senat Palatynatu Leocji
- Gwardia Palatynatu Leocji
- Magistrat i inne urzędy narracyjne
- Misje dyplomatyczne
- Światowy Związek Filatelistyczny (nie: koło)
- Poszczególne ambasady
- Wątki (Stare Miasto, Dolna Brama, Zamurze) — narracja, tu także przedsiębiorstwa z Nowego Brzegu i NOP
- Port w Nowym Brzegu (Doki)
- Interoceaniczny Port Lotniczy
- Leocka Akademia Nauk
- Życie w Palatynacie Leocji
- Ziemie w Leocji — tu także przedsiębiorstwa poza Nowym Brzegiem
- Sport w Leocji
- I Rajd Leocji
- II Rajd Leocji
- III Rajd Leocji
- v-Mundial
- Prasa w Leocji
- Głos Leocji
- Przegląd Polliński
- Scholander Allgemeine Zeitung
- Wieczór Wybrzeża
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯
Do listy obiektów narracyjnych: dworzec kolejowy, dworzec autobusowy.
[02] Nowy Brzeg - narracja, klimat, dzielnice, potencjał
- Anastasia Windsachen • Stempel
- Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
No bo co ludzie powiedzom!?
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
- Michał F. Lubomirski-Lisewicz • Stempel
- Rzeczpospolita Obojga Narodów
Pozwólcie, że i ja się wypowiem. :)
Pomysł ciekawy, z tym że ja miałbym tu wątpliwości co do nazywania działów wątki, urzędy narracyjne, narracja itd. A to dlatego, że wydaje mi się, że to nie są takie sobie opowiadania i narracyjne tylko wydarzenia, tylko raczej zakładamy, że jest to pewnego rodzaju wirtualna rzeczywistość.
Wątki zaś nie brzmią mi najciekawiej jako nazwa działu, gdzie opisane byłoby realne poniekąd wirtualne życie.
Ale to tylko takie uwagi. ;)
A czy dział ŚZF miałby się rzeczywiście znajdować w dziale misji dyplomatycznych?
Pomysł ciekawy, z tym że ja miałbym tu wątpliwości co do nazywania działów wątki, urzędy narracyjne, narracja itd. A to dlatego, że wydaje mi się, że to nie są takie sobie opowiadania i narracyjne tylko wydarzenia, tylko raczej zakładamy, że jest to pewnego rodzaju wirtualna rzeczywistość.
Wątki zaś nie brzmią mi najciekawiej jako nazwa działu, gdzie opisane byłoby realne poniekąd wirtualne życie.
Ale to tylko takie uwagi. ;)
A czy dział ŚZF miałby się rzeczywiście znajdować w dziale misji dyplomatycznych?
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Stolnik podlaski
Rector Universitatis Cracoviensis
Regimentarz wojsk litewskich
Stolnik podlaski
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
To, oczywiście, skrót myślowy z mojej strony. Urzędy narracyjne widzę na tej zasadzie, że po co składać wnioski o działkę w wątkach „Prokuratoria nowobrzeska” i „Działka dla każdego!”, a wnioski o rejestrację samochodu w wątku… „Wniosek o rejestrację samochodu”, skoro można w urzędach Nowobrzeska Ewidencja Nieruchomości, Urząd Ziemski i Urząd Komunikacji (nazwy, oczywiście, przykładowe). Nie musimy tworzyć biurokracji po to, żeby mieć urzędy.Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑04 cze 2022, 15:15Pomysł ciekawy, z tym że ja miałbym tu wątpliwości co do nazywania działów wątki, urzędy narracyjne, narracja itd. A to dlatego, że wydaje mi się, że to nie są takie sobie opowiadania i narracyjne tylko wydarzenia, tylko raczej zakładamy, że jest to pewnego rodzaju wirtualna rzeczywistość.
Jak wyżej. Najbardziej naturalne wydaje mi się tutaj posłużenie nazwami dzielnic, ale być może pojawi się jakiś lepszy pomysł.Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑04 cze 2022, 15:15Wątki zaś nie brzmią mi najciekawiej jako nazwa działu, gdzie opisane byłoby realne poniekąd wirtualne życie.
Z braku właściwszego miejsca… Mam tu na myśli, oczywiście, ten dział. Koło ŚZF w Nowym Brzegu mieściłoby się „po prostu” na Starym Mieście.Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑04 cze 2022, 15:15A czy dział ŚZF miałby się rzeczywiście znajdować w dziale misji dyplomatycznych?
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Oswald Baskerville • Stempel
- Kurator Palatynatu Leocji
- Sterowanie miałem na myśli jako odgórne planowanie narracji, odgórne określanie jaki jest Nowy Brzeg i jego dzielnice. Osobiście nie jestem tego zwolennikiem, wolę wzrost organiczny z jedynie minimalnie określonymi ramami, ale zapytać wypadało.
- "Tak" dla otwarcia Starego Miasta na zamieszkanie.
- Dzielnice opisać krótko, zdawkowo, by w ten sposób pozostawić możliwie szerokie pole działania.
- "Tak" dla obiektów narracyjnych na mapie miasta. Chętnie spotkałbym się z Namiestnikami na kawce gdzieś na rynku, albo zabukował lożę w zajebistym klubie, żeby omówić kilka spraw z sędziami LPPL.
- Ławeczki i podobne smaczki to super pomysł. Pytanie: jak my je wpiszemy w narrację miasta, by były używane przez możliwie szeroką grupę i by nam nie umknęły z czasem? Innymi słowy: jak zabezpieczyć narrację miasta przed zatarciem, przez zniknięciem wraz ze zniknięciem konkretnych osób?
- Jestem przeciwny obywatelstwu miejskiemu w proponowanej formie. Prawo zamieszkania przyznawane za posiadanie biznesu w mieście brzmi jak: a) zbędna komplikacja systemu i utrudnianie zabawy, gdzie to niepotrzebne; b) przepis niemal martwy, bo wydłużający drogę do zamieszkania wewnątrz murów o zaledwie jakieś 5 minut. Myślę, że lepszym rozwiązaniem byłoby otwarcie murów bezwarunkowo + jakiś przywilej w nagrodę za aktywność. Jaki przywilej? Co miałby dawać oprócz "+5 do lansu"? W tej chwili nie wiem, ale gorąco wierzę, że lepiej jest nagradzać, niż stawiać warunki. Jak dotychczas brak przeszkód w aktywności przynosił nam korzyści.
- Jak już w temacie obywatelstw, to mam dygresję, ale o niej w wątku ogólnym. Napiszę jedynie, że dotyczy ona mikronacyjnych obywatelstw w ogóle, nie jedynie leockiego.
- Harmonogram: jakoś mnie rozpala ta inicjatywa, ale też nie ziębi. Czy Czcigodny @Helwetyk Romański ma jakiś pomysł na przeszczepienie jej do nas?
- Pomniki: ALDO PONCINI NATYCHMIAST!!!
- Struktura forum zaproponowana przez @Helwetyk Romański wstępnie OK, ale mam wątpliwości co do podziału przedsiębiorstw na nowobrzeskie i nie (potencjał na nieporozumienia i bałagan). Wydaje mi się też, że misje dyplomatyczne z racji swojego znaczenia powinny być wyciągnięte wyżej i uwidocznione. To samo z Palatium, Senatem itp. - praktyka wyciągania wątków urzędowych na wierzch jest sprawdzona i ma swoje poważne uzasadnienia (użytkowość), więc może w dziale NB jedynie linkowa? Albo odwrotnie, linkować gdzieś na wierzch forum? Mnie nie chciałoby się grzebać w forum i zastanawiać, gdzie co jest i dlaczego. Struktura powinna być w pierwszej kolejności użyteczna, w drugiej fajna (przy czym rozumiem, że ta zaproponowana struktura jest użyteczna z perspektywy podbudowania roli stolicy i mnie się to podoba, po prostu obawiam się konsekwencji).
- Wypowiedź JKM Michała V zasugerowała mi pewną rzecz: działy MUSZĄ mieć opisu wyjaśniające cel ich istnienia, wątki MUSZĄ mieć nazwy nie budzące wątpliwości co do tematu dyskusji. Pamiętajmy, że dla nas, obytych, pewne rzeczy mogą być oczywiste, ale dla gości z zagranicy i nowych mieszkańców już nie. Bez tego będziemy tylko pogłębiać alienowanie, a tak nie poprawimy demografii.
- Odzwierciedlenie podziału na dzielnice w strukturze forum: obawiam się, że wątki mogą nam dzielnic nie pomieścić, a subdziały wprowadzą zbyt dużo komplikacji. Kwestia o tyle problematyczna, bo albo zmarginalizujemy dzielnice, albo skomplikujemy strukturę. Z drugiej strony, czy my aż tak potrzebujemy uwypuklać dzielnice poprzez ich wątki? To trochę przeczy organicznemu wzrostowi, lepiej postawić na zaznaczanie w trakcie narracji konkretnych inicjatyw, że są związane z daną dzielnicą.
- "Tak" dla otwarcia Starego Miasta na zamieszkanie.
- Dzielnice opisać krótko, zdawkowo, by w ten sposób pozostawić możliwie szerokie pole działania.
- "Tak" dla obiektów narracyjnych na mapie miasta. Chętnie spotkałbym się z Namiestnikami na kawce gdzieś na rynku, albo zabukował lożę w zajebistym klubie, żeby omówić kilka spraw z sędziami LPPL.
- Ławeczki i podobne smaczki to super pomysł. Pytanie: jak my je wpiszemy w narrację miasta, by były używane przez możliwie szeroką grupę i by nam nie umknęły z czasem? Innymi słowy: jak zabezpieczyć narrację miasta przed zatarciem, przez zniknięciem wraz ze zniknięciem konkretnych osób?
- Jestem przeciwny obywatelstwu miejskiemu w proponowanej formie. Prawo zamieszkania przyznawane za posiadanie biznesu w mieście brzmi jak: a) zbędna komplikacja systemu i utrudnianie zabawy, gdzie to niepotrzebne; b) przepis niemal martwy, bo wydłużający drogę do zamieszkania wewnątrz murów o zaledwie jakieś 5 minut. Myślę, że lepszym rozwiązaniem byłoby otwarcie murów bezwarunkowo + jakiś przywilej w nagrodę za aktywność. Jaki przywilej? Co miałby dawać oprócz "+5 do lansu"? W tej chwili nie wiem, ale gorąco wierzę, że lepiej jest nagradzać, niż stawiać warunki. Jak dotychczas brak przeszkód w aktywności przynosił nam korzyści.
- Jak już w temacie obywatelstw, to mam dygresję, ale o niej w wątku ogólnym. Napiszę jedynie, że dotyczy ona mikronacyjnych obywatelstw w ogóle, nie jedynie leockiego.
- Harmonogram: jakoś mnie rozpala ta inicjatywa, ale też nie ziębi. Czy Czcigodny @Helwetyk Romański ma jakiś pomysł na przeszczepienie jej do nas?
- Pomniki: ALDO PONCINI NATYCHMIAST!!!
- Struktura forum zaproponowana przez @Helwetyk Romański wstępnie OK, ale mam wątpliwości co do podziału przedsiębiorstw na nowobrzeskie i nie (potencjał na nieporozumienia i bałagan). Wydaje mi się też, że misje dyplomatyczne z racji swojego znaczenia powinny być wyciągnięte wyżej i uwidocznione. To samo z Palatium, Senatem itp. - praktyka wyciągania wątków urzędowych na wierzch jest sprawdzona i ma swoje poważne uzasadnienia (użytkowość), więc może w dziale NB jedynie linkowa? Albo odwrotnie, linkować gdzieś na wierzch forum? Mnie nie chciałoby się grzebać w forum i zastanawiać, gdzie co jest i dlaczego. Struktura powinna być w pierwszej kolejności użyteczna, w drugiej fajna (przy czym rozumiem, że ta zaproponowana struktura jest użyteczna z perspektywy podbudowania roli stolicy i mnie się to podoba, po prostu obawiam się konsekwencji).
- Wypowiedź JKM Michała V zasugerowała mi pewną rzecz: działy MUSZĄ mieć opisu wyjaśniające cel ich istnienia, wątki MUSZĄ mieć nazwy nie budzące wątpliwości co do tematu dyskusji. Pamiętajmy, że dla nas, obytych, pewne rzeczy mogą być oczywiste, ale dla gości z zagranicy i nowych mieszkańców już nie. Bez tego będziemy tylko pogłębiać alienowanie, a tak nie poprawimy demografii.
- Odzwierciedlenie podziału na dzielnice w strukturze forum: obawiam się, że wątki mogą nam dzielnic nie pomieścić, a subdziały wprowadzą zbyt dużo komplikacji. Kwestia o tyle problematyczna, bo albo zmarginalizujemy dzielnice, albo skomplikujemy strukturę. Z drugiej strony, czy my aż tak potrzebujemy uwypuklać dzielnice poprzez ich wątki? To trochę przeczy organicznemu wzrostowi, lepiej postawić na zaznaczanie w trakcie narracji konkretnych inicjatyw, że są związane z daną dzielnicą.
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji

- Michał F. Lubomirski-Lisewicz • Stempel
- Rzeczpospolita Obojga Narodów
Rozumiem. W takim razie zgadzam się. :)Helwetyk Romański pisze: ↑04 cze 2022, 16:01To, oczywiście, skrót myślowy z mojej strony. Urzędy narracyjne widzę na tej zasadzie, że po co składać wnioski o działkę w wątkach „Prokuratoria nowobrzeska” i „Działka dla każdego!”, a wnioski o rejestrację samochodu w wątku… „Wniosek o rejestrację samochodu”, skoro można w urzędach Nowobrzeska Ewidencja Nieruchomości, Urząd Ziemski i Urząd Komunikacji (nazwy, oczywiście, przykładowe). Nie musimy tworzyć biurokracji po to, żeby mieć urzędy.Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑04 cze 2022, 15:15Pomysł ciekawy, z tym że ja miałbym tu wątpliwości co do nazywania działów wątki, urzędy narracyjne, narracja itd. A to dlatego, że wydaje mi się, że to nie są takie sobie opowiadania i narracyjne tylko wydarzenia, tylko raczej zakładamy, że jest to pewnego rodzaju wirtualna rzeczywistość.
Jak wyżej. Najbardziej naturalne wydaje mi się tutaj posłużenie nazwami dzielnic, ale być może pojawi się jakiś lepszy pomysł.Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑04 cze 2022, 15:15Wątki zaś nie brzmią mi najciekawiej jako nazwa działu, gdzie opisane byłoby realne poniekąd wirtualne życie.
Właściwie też odnoszę się do tego, bo nie pasuje mi rozdzielanie narracji od innych aspektów działalności mikronacyjnej. Choć chyba jednak nie zdarza się to często.
Hm, rozumiem.Helwetyk Romański pisze: ↑04 cze 2022, 16:01Z braku właściwszego miejsca… Mam tu na myśli, oczywiście, ten dział. Koło ŚZF w Nowym Brzegu mieściłoby się „po prostu” na Starym Mieście.Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑04 cze 2022, 15:15A czy dział ŚZF miałby się rzeczywiście znajdować w dziale misji dyplomatycznych?
A dział techniczny pozostałby na dole?
Co do umieszczania koła ŚZF na Starym Mieście, rozumiem. Trzeba tu jednak uważać, by zbytnio nie „zakopać” tego działu. Tak jak na przykład Grutin/Grenin w Brodrii, jeśli dobrze kojarzę jak to tam wyglądało. 😉
Tutaj właściwie potrzeba takiego wyważenia opcji lokalizacyjnej i funkcjonalnej, co do umieszczania działów.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Stolnik podlaski
Stolnik podlaski
Na razie punktowo. Zastanawiałem się dzisiaj rano do kawy, czy nie przyjąć jakiegoś prostszego modelu, wymagającego, na przykład, zamieszczenia 100 wypowiedzi na forum Leocji, a tu okazało się, że czipujący sam został zaczipowany, gdyż dokładnie takie rozwiązanie przyjął @Heinz-Werner Grüner w Edelweissie.Oswald Baskerville pisze: ↑04 cze 2022, 21:56Jestem przeciwny obywatelstwu miejskiemu w proponowanej formie.
Tak. Potrzebuję go, ale niekoniecznie już pozostali uczestnicy forum. 😉
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Oswald Baskerville • Stempel
- Kurator Palatynatu Leocji
Brzmi interesująco i trochę pokrywa się moim pomysłem na "pełnoletniość", który (jak zapowiadałem, opiszę w wątku ogólnym).Helwetyk Romański pisze: ↑07 cze 2022, 10:06Na razie punktowo. Zastanawiałem się dzisiaj rano do kawy, czy nie przyjąć jakiegoś prostszego modelu, wymagającego, na przykład, zamieszczenia 100 wypowiedzi na forum Leocji, a tu okazało się, że czipujący sam został zaczipowany, gdyż dokładnie takie rozwiązanie przyjął @Heinz-Werner Grüner w Edelweissie.Oswald Baskerville pisze: ↑04 cze 2022, 21:56Jestem przeciwny obywatelstwu miejskiemu w proponowanej formie.
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji

Odkopuję wątek bo w sumie temacie emerytur idea jakichś granic, które trzeba przekroczyć by się do czegoś kwalifikować zaczyna żyć w Leocji na nowo.
Ogólnie zbliżają się Święta Zimowe, zbliża się IV Rajd Leocji i III Jarmark. Myślę, że rozmowa o samym Nowym Brzegu, ustaleniu jego wyglądu na forum, zgłoszenia najważniejszych punktów, których brakuje to rozmowa idealnie na teraz. Obywatelstwo miejskie byłoby ciekawe by posiadać np. właśnie budynek. Dzierżawy rozdajemy tak o, budynki można w sposób edelweisski. Nie widzę by im to cokolwiek psuło w zabawie. Co prawda na początku zwykle człowiek zaczyna od miasta, a potem wyprowadzka na prowincję, ale... "Leocja to kraj emerytów i Polska na oceanie" więc podążając za tym, emeryci aka Leoci po dorobieniu się wyprowadzają się ze wsi do miasta bo bliżej lekarzy, ZUL, Szpitala etc.
Ogólnie zbliżają się Święta Zimowe, zbliża się IV Rajd Leocji i III Jarmark. Myślę, że rozmowa o samym Nowym Brzegu, ustaleniu jego wyglądu na forum, zgłoszenia najważniejszych punktów, których brakuje to rozmowa idealnie na teraz. Obywatelstwo miejskie byłoby ciekawe by posiadać np. właśnie budynek. Dzierżawy rozdajemy tak o, budynki można w sposób edelweisski. Nie widzę by im to cokolwiek psuło w zabawie. Co prawda na początku zwykle człowiek zaczyna od miasta, a potem wyprowadzka na prowincję, ale... "Leocja to kraj emerytów i Polska na oceanie" więc podążając za tym, emeryci aka Leoci po dorobieniu się wyprowadzają się ze wsi do miasta bo bliżej lekarzy, ZUL, Szpitala etc.
Podkuszona dodatkowo wątkiem w Dreamlandzie odnośnie tramwajów w stolicy -> https://forum.dreamland.net.pl/viewtopic.php?t=12403 Może i o czymś podobnym pomyśleć u nas? Tramwaje? Metro? Same autobusy? Autobusy i tramwaje? Autobusy i metro? Metro i tramwaje? A moze wszystko?
Kwestia obywatelstwa miejskiego jest dla mnie szczególnie ciekawa z powodu moich doświadczeń osieckich.Anastasia Windsachen pisze: ↑18 lis 2022, 17:14Obywatelstwo miejskie byłoby ciekawe by posiadać np. właśnie budynek.
W tym miejscu przed chwilą znajdował się w zamyśle, krótki i zwięzły opis tychże doświadczeń. Ale rozwlekł się tak niemiłosiernie (a nie doszedłem nawet do połowy), że chyba poprzestanę na stwierdzeniu, że kwestia obywateli i mieszkańców Osieka w świetle przepisów, jest czymś co mogłoby posłużyć za wdzięczny temat na pracę v-magisterską 😂.
Na to jak potoczy się dyskusja na temat obywatelstwa miejskiego Nowego Brzegu, patrzę z tym większym zainteresowaniem, że mam nadzieję, na budowę w Hasselandzie Nowego Osieka. Jednak jego działanie w warunkach bardziej właściwych mikronacjom klasycznym (chociaż "makieta" stale aktualizowana będzie dostępna w minecrafcie), być może będzie wymagało rozwiązania niektórych problemów prawnych inaczej niż w starym Osieku. Tutaj właśnie szczególnie ciekawa może być kwestia prawa do bycia właścicielem nieruchomości w mieście i sprawa dzierżaw.
Piwski Sroczyński
To ostatnie zdanie wydaje mi się kluczowe jako punkt wyjścia do dyskusji. Pomimo trwających ponad dwie dekady starań, nie udało nam się znaleźć sposobu na to, aby ludzie woleli funkcjonować w ramach większych organizmów zamiast przenosić się „na swoje”. Czy to będzie gazeta, instytucja, miasto, ba — nawet mikronacja.Anastasia Windsachen pisze: ↑18 lis 2022, 17:14Obywatelstwo miejskie byłoby ciekawe by posiadać np. właśnie budynek. Dzierżawy rozdajemy tak o, budynki można w sposób edelweisski. Nie widzę by im to cokolwiek psuło w zabawie. Co prawda na początku zwykle człowiek zaczyna od miasta, a potem wyprowadzka na prowincję, ale…
W kontekście Nowego Brzegu: nie strzelimy sobie w stopę, wprowadzając ograniczenia w dostępie do dzierżaw tak, aby wymusić obecność w Nowym Brzegu, bo, po prostu, się nie da. Skutek byłby taki, że nie mielibyśmy ani dzierżaw, ani aktywności w stolicy — ten eksperyment był przeprowadzany wielokrotnie. Nie strzelałbym sobie również w stopę, wprowadzając ograniczenia w dostępie do miasta.
Obywatelstwo miejskie jest mi bardzo bliskie, ale odwróciłbym zaproponowany punkt wyjścia o sto osiemdziesiąt stopni — posiadanie nieruchomości w Nowym Brzegu jako warunek wpisania do ksiąg miejskich. Wyzwaniem byłaby natomiast na tyle atrakcyjna formuła tego obywatelstwa, żeby chciało się je posiadać.
Albo autobusy i tramwaje, albo same tramwaje. Nasza demografia, nawet jeżeli ją podkręcimy, nie uzasadnia metra.Anastasia Windsachen pisze: ↑18 lis 2022, 17:33Podkuszona dodatkowo wątkiem w Dreamlandzie odnośnie do tramwajów w stolicy. Może i o czymś podobnym pomyśleć u nas? Tramwaje? Metro? Same autobusy? Autobusy i tramwaje? Autobusy i metro? Metro i tramwaje? A może wszystko?
Ależ proszę spróbować! 😃
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH