[OCEANIA] Mapy Oceanii Leockiej

Opiekun: Ronon Dex

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Obrazek
Link do mapy

Jest to pierwsza mapa wykonana przez kartografów z Oceanicznego Instytutu Kartograficznego (stworzyli go emigranci z Bialenii, którzy wcześniej byli związani z BIK). Mapa ma charakter poglądowy, ma umożliwić zapoznanie się z geografią Oceanii Leockiej oraz pokazać obecny stan zagospodarowania wysp, któego dokonali emigranci przybyli z mojego dawnego lenna Razorno - stąd część nazw, starym zwyczajem odrywców nowych lądów zapożyczyli oni ze swoich dawnych miejsc zamieszkania, a pozostałe są zapożyczeniami z języka nielicznych tubylców zamieszkujących wyspy, z którymi przybysze się szybko zaasymilowali.

Z czasem będą powstawać dokładniejsze mapy poszczególnych wysp - na razie ten produkt musi wystarczyć dla zorientowania się w Oceanii Leockiej. Rozmiar mapy to 6000 x 6000 pxs, co wymusiło niewielką dokładność - chcąc na jednym arkuszu rozmieścić oddalone od siebie wyspy.

Opis wprowadzający można znaleźć tutaj natomiast położenie wysp Oceanii Leockiej jest w załączniku do wniosku o przyjęcie w skład Palatynatu Leocji
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Mapka, jak zwykle doskonale dopracowana. Chcialbym zapytać, bo nie pamiętam, czy te wysepki odpowiadają realnym?
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Heinz-Werner Grüner pisze:
15 sie 2022, 20:53
Mapka, jak zwykle doskonale dopracowana. Chcialbym zapytać, bo nie pamiętam, czy te wysepki odpowiadają realnym?
Tak... wzorem Leocji wykorzystałem istniejące realnie wyspy, kilka z Polinezji Francuskiej oraz dwie inne (Wake i Johnston), które sobie "przywędrowały" do tych "bazowych". Daje to możliwość robienie ilustracji w programach odzwozrowujących realny świat - przykłady tutaj
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ronon Dex pisze:
15 sie 2022, 21:46
Heinz-Werner Grüner pisze:
15 sie 2022, 20:53
Tak... wzorem Leocji wykorzystałem istniejące realnie wyspy, kilka z Polinezji Francuskiej oraz dwie inne (Wake i Johnston), które sobie "przywędrowały" do tych "bazowych". Daje to możliwość robienie ilustracji w programach odzwozrowujących realny świat - przykłady tutaj
To znaczy byłem pewien, ale nie pamiętałem jakich dokładnie wysepek to się tyczy i czy to jest jawne. Dzięki!
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Guedes de Lima Stempel
Obywatel

Post autor: Guedes de Lima »

Bardzo ładne wykonanie, gratuluję.
GUEDES DE LIMA h. SZACHOWNICA
Ojciec Założyciel - Dumny Sclavińczyk

"Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu to był najbardziej nieodpowiedzialny projekt w historii mikroświata". - Piotr von Thorn-Cetnarovich, Prezydent Rzeczpospolitej Sclavińskiej.
Awatar użytkownika
Andrzej Płatonowicz Ordyński Stempel
Republika Bialeńska

Post autor: Andrzej Płatonowicz Ordyński »

Czy na którejś z wysepek jest może mała działeczka do kupienia? Dawno temu zapraszałeś mnie do Oceanii, wtedy miałem inne plany, ale dziś chętnie zamieszkałbym w miłym sąsiedztwie i poszukał sobie jakiegoś zajęcia w okolicy. ;)
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Andrzej Płatonowicz Ordyński pisze:
02 lis 2023, 18:28
Czy na którejś z wysepek jest może mała działeczka do kupienia? Dawno temu zapraszałeś mnie do Oceanii, wtedy miałem inne plany, ale dziś chętnie zamieszkałbym w miłym sąsiedztwie i poszukał sobie jakiegoś zajęcia w okolicy. ;)
Niczego nie trzeba kupować... oddam za darmo i z radością przywitam nowego mieszkańca Oceanii, bo jak wiesz samotne działanie na dłuższą metę jest "takie sobie".

W zasadzie wybieraj sobie co się Tobie podoba... są większe i mniejsze miasta (demografia tutaj), są trzy osady i są tereny jak widać całkowicie niezamieszkałe np. na południowych częściach Mauna czy Honunu, gdzie można stworzyć własną osadę wg swojego pomysłu. W zasadzie te istniejące też, bo poza stolicą reszta miejscowości to tylko zaznaczone lokalizacje i kształty na mapie.

Niedługo mam też zamiar odbyć małą wyprawę na południe (kilkadziesiąt kilometrów poza istniejącą mapę), gdzie jest parę malutkich wysepek, które trzeba skatalogować, zbadać, nanieść na mapę i "wywiesić flagę" Oceanii". Chciałbym to zrobić zanim zniknę na dwa tygodnie z sieci (realowy wyjazd 9-24.11), bo wiele rzeczy jest do tego przygotowane (wizerunki, położenie, "ciekawe rzeczy" itp.). Wtedy bez problemu możesz mieć całą wyspę do zagospodarowania od zera... a nawet mogę "odkryć" wyspę wg Twojego własnego projektu (jeśli tylko chcesz) - na razie taka wolna i bezludna to Mano (kalka z realowej Tupai) - chcesz to sobie weź, jeśli 11 km2 Ciebie satysfakcjonuje. Albo zaczekaj na te nowe... choć niespecjalnie większe będą od Mano (a nawet mniejsze), ale może ciekawsze geograficzne, bo Mano jest po prostu płaska.

W zasadzie poza gwardią to dotychczas niewiele zrobiłem (w zasadzie nic), a więc pole do popisu w każdym rodzaju cywilnej działalności na Oceanii jest. Wybierać dowolnie...
Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej Płatonowicz Ordyński Stempel
Republika Bialeńska

Post autor: Andrzej Płatonowicz Ordyński »

Dziękuję za propozycje, zastanowię się i dam znać. ;)
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Ronon Dex pisze:
03 lis 2023, 3:48
Niedługo mam też zamiar odbyć małą wyprawę na południe (kilkadziesiąt kilometrów poza istniejącą mapę), gdzie jest parę malutkich wysepek, które trzeba skatalogować, zbadać, nanieść na mapę i "wywiesić flagę" Oceanii".
Zgodnie z zapowiedziami (choć z opóźnieniem) publikuję nowe mapy Oceanii Leockiej... która się nieco rozrosła. Powodem zwiększenia terytorium jest ciągły napływ emigrantów z upadłem Bialenii oraz odkrycie dużych złóż ropy naftowej i gazu ziemnego i co za tym idzie chęć ich eksploatacji, bo Oceania potrzebuje stałego źródła dochodów.

Oczywiście o istnieniu tych wysepek wiedzieliśmy od dawna, jednak na początku wystarczały nam lądy zajęte 15 miesięcy temu (w zasadzie to mamy dzisiaj właśnie 15-tą "miesięcznicę" Oceanii). Niedawno wysłaliśmy niszczyciel OOL "Orkan" z misją dokładnego zbadania pobliskich wysp i nawiązania kontaktów z ewentualnymi ich mieszkańcami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Okazało się przy okazji, że na wysepka nie tylko mieszka niewielka populacja tubylcza, ale też zasiedlone zostały przez wielu Bialeńczyków, którzy swoją emigrację odbyli niezależnie od tej zorganizowanej przez mnie pierwotnie. Z czasem ci ludzie postanowili nawiązać kontakty z rodakami zamieszkującymi Oceanię Leocką oraz wyrazili chęć do przystąpienia do naszej małej wspólnoty.

Aktualnie Oceania Leocka składa się z części północnej i południowej - choć to granica w sumie umowna, bo nowe ziemie zaczynają się raptem kilkadziesiąt kilometrów na południe od dotychczasowych.

Obrazek

Obrazek

Poszczególne wyspy mają powierzchnię:

Część północna

Mauna - 238 km2
Honunu - 88 km2
Moku - 76 km2
Paku - 38 km2
Dagona - 12 km2
Mono - 11 km2
Pili - 6,5 km2
Wona - 3,3 km2
Hanu - 2,7 km2

Razem - 475,5 km2

Część południowa

Pele - 72 km2
Paha - 56 km2
Mahoe - 52 km2
Mokupuni - 49 km2
Olaha - 36 km2
Huna - 26,5 km2
Mokuahi - 4,5 km2
Poina - 3,5 km2

Razem - 299,5 km2

Łączna powierzchnia Oceanii Leockiej wynosi obecnie - 775 km2

Najważniejszym ośrodkiem części południowej będzie wyspa Pele, gdzie będzie zlokalizowany przemysł wydobywczy (w tym pobliskie wieże wiertnicze) i powiązane z nim zakłady pomocnicze oraz budowana jest tam aktualnie niewielka rafineria.

Niektóre wyspy pozostaną niezamieszkałe (np. Paha), w sensie nie będziemy tam prowadzić "kolonizacji" - wynika to z porozumień zawartych z ludnością tubylczą... a wyspy Huna, gdzie jak stwierdziliśmy rozwój cywilizacyjny jest na poziomie XVI-wiecznym będzie pewnego rodzaju skansenem i platformą do kontaktów z krajami takimi jak RON (już dawno im obiecałem, że się tam zjawię ponownie, ale musiałem rozwiązać problem "różnicy czasu").

Pełny raport z nowych wysp przedstawiony zostanie niebawem... w innych tematach.
Obrazek
Ignacy Kowalski Stempel
Przybysz

Post autor: Ignacy Kowalski »

Ciekawy wątek. :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oceania Leocka”