Anastasia Windsachen pisze: ↑31 paź 2023, 17:01
Jak chodzi o mundury stricte GPL czyli samo wojsko bez ŻPL i jednostek ratowniczych to M81 pozostaje w użytku tylko i wyłącznie z powodów merchowych. W toku, którejś z dyskusji po prostu doszliśmy do wniosku, że taką choćby kurtkę woodland to najłatwiej i najtaniej znaleźć i kupić gdyby ktoś chciał nosić i w przyszłości dać sobie na rzepę flagę czy przyszyć emblemat GPL.
Za diabła nie wiem skąd Wam się bierze taki tok rozumowania? Współczesne produkcje zarówno BDU, jak ACU z popularnych firm nie różnią się cenowo ze względu na rodzaj kamuflażu. Z "kontraktówkami" bywa różnie, ale akurat M81 jest już raczej niedostępny, bo od lat nie używany - to i demobilu mnie ma. U nas chyba brytyjski multicam jest atrakcyjny cenowo (pomijam takie porażki jak UCP), a amerykański multicam jest obecnie drogi (i słabo z dostępem) bo "upadlina" wykupiła i dalej wykupuje. W normalnej cenie jest np. MARPAT kontraktowy, bo bawełna w cenie każdego innego. W zasadzie to wiedza sprzed 2 godzin, bo właśnie wracając zahaczyłem o "sklep militarny" w celu uzupełnienia pewnych elementów.
...oprócz tego na lewym ramieniu jak to ma teraz miejsce w WP naszywka ze stopniem wojskowym
Mam wątpliwość czy to najlepszy pomysł... po założeniu kamizelki dalej je widać (oczywiście jak są na rzepie to zawsze można zdjąć), co najmądrzejszym pomysłem nie jest. Lepiej chyba umieścić oznaczenie stopnia w taki sposób, by po założeniu kamizelki (czyli w gotowości do walki) stopnia nie było widać.
Z tego, co przeglądam Kustosza to była chyba jeszcze rozmowa o brytyjskim kamuflażu...
Tylko to na fotce nie jest typowym brytyjskim camo... pochodzi z jakiejś "misji" - Irak lub Afganistan.
W sumie mnie tam rybka... mogę ogarnąć to w formie M81, albo innego camo np.
od lewej: M81, brytyjskie camo, francuskie camo (ale starszy wzór... teraz poszli w stronę digital) i dwa inne, takie "woodlando podobne". Amerykański multicam też mogę ogarnąć.
PS. Możesz wrzucić te screeny w lepszej rozdzielczości? Bo przy niecałych 700 pxs szerokości to niewiele widać...
Tak czy inaczej po tych dających się odczytać schematach broni, to biorąc pod uwagę L1A1 i L4A4 to jest coś z lat 70-tych. Na pewno przed Falklandami, bo po tej wojnie nastąpiły znaczące zmiany w armii UK.