[OCEANIA] Prace nad umundurowaniem

Opiekun: Ronon Dex

Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji

Post autor: Anastasia Windsachen »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Jak chodzi o mundury stricte GPL czyli samo wojsko bez ŻPL i jednostek ratowniczych to M81 pozostaje w użytku tylko i wyłącznie z powodów merchowych. W toku, którejś z dyskusji po prostu doszliśmy do wniosku, że taką choćby kurtkę woodland to najłatwiej i najtaniej znaleźć i kupić gdyby ktoś chciał nosić i w przyszłości dać sobie na rzepę flagę czy przyszyć emblemat GPL. Jeśli chodzi natomiast o ich wizualizację w grach... do wszelkich symulacji, które przeprowadzam i później przeklejam używane są jednostki francuskie w głównej mierze, ew. brytyjskie. Gdyby zrobić zdjęcie piechoty to nijak ma się to do woodlanda (warto dodać, że timeline gry to schyłek lat 80). Natomiast jak chodzi o posty narracyjne to taki woodland bardzo łatwo znaleźć w zdjęciach na necie. Wygrywa tutaj po prostu bardzo mocno pragmatyzm.

Jeśli chodzi o dodatki na ramionach, oznaczenia, to oczywiście flaga Leocji i raczej w kolorach normalnych niż obniżonej widzialności, oprócz tego na lewym ramieniu jak to ma teraz miejsce w WP naszywka ze stopniem wojskowym, na prawym natomiast emblemat jednostki, ew. tarcza gwardyjska, którą gdzieś podrzucałam w kolorach o obniżonej widzialności.
Obrazek

Obrazek
Z tego, co przeglądam Kustosza to była chyba jeszcze rozmowa o brytyjskim kamuflażu...
Obrazek
... ale chyba doszliśmy do wniosku, że byłby to droższy wydatek niż taka woodlandowa kurtka. Pamiętam też, że RAFowska kurtka pilotów była rozpatrywana pod jakimś kątem...

Natomiast ŻPL obecnie ma wygląd francuskiej Żandarmerii.
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
No bo co ludzie powiedzom!?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Anastasia Windsachen pisze:
31 paź 2023, 17:01
Jak chodzi o mundury stricte GPL czyli samo wojsko bez ŻPL i jednostek ratowniczych to M81 pozostaje w użytku tylko i wyłącznie z powodów merchowych. W toku, którejś z dyskusji po prostu doszliśmy do wniosku, że taką choćby kurtkę woodland to najłatwiej i najtaniej znaleźć i kupić gdyby ktoś chciał nosić i w przyszłości dać sobie na rzepę flagę czy przyszyć emblemat GPL.
Za diabła nie wiem skąd Wam się bierze taki tok rozumowania? Współczesne produkcje zarówno BDU, jak ACU z popularnych firm nie różnią się cenowo ze względu na rodzaj kamuflażu. Z "kontraktówkami" bywa różnie, ale akurat M81 jest już raczej niedostępny, bo od lat nie używany - to i demobilu mnie ma. U nas chyba brytyjski multicam jest atrakcyjny cenowo (pomijam takie porażki jak UCP), a amerykański multicam jest obecnie drogi (i słabo z dostępem) bo "upadlina" wykupiła i dalej wykupuje. W normalnej cenie jest np. MARPAT kontraktowy, bo bawełna w cenie każdego innego. W zasadzie to wiedza sprzed 2 godzin, bo właśnie wracając zahaczyłem o "sklep militarny" w celu uzupełnienia pewnych elementów.
...oprócz tego na lewym ramieniu jak to ma teraz miejsce w WP naszywka ze stopniem wojskowym
Mam wątpliwość czy to najlepszy pomysł... po założeniu kamizelki dalej je widać (oczywiście jak są na rzepie to zawsze można zdjąć), co najmądrzejszym pomysłem nie jest. Lepiej chyba umieścić oznaczenie stopnia w taki sposób, by po założeniu kamizelki (czyli w gotowości do walki) stopnia nie było widać.
Z tego, co przeglądam Kustosza to była chyba jeszcze rozmowa o brytyjskim kamuflażu...
Tylko to na fotce nie jest typowym brytyjskim camo... pochodzi z jakiejś "misji" - Irak lub Afganistan.

W sumie mnie tam rybka... mogę ogarnąć to w formie M81, albo innego camo np.

Obrazek

od lewej: M81, brytyjskie camo, francuskie camo (ale starszy wzór... teraz poszli w stronę digital) i dwa inne, takie "woodlando podobne". Amerykański multicam też mogę ogarnąć.

PS. Możesz wrzucić te screeny w lepszej rozdzielczości? Bo przy niecałych 700 pxs szerokości to niewiele widać...

Tak czy inaczej po tych dających się odczytać schematach broni, to biorąc pod uwagę L1A1 i L4A4 to jest coś z lat 70-tych. Na pewno przed Falklandami, bo po tej wojnie nastąpiły znaczące zmiany w armii UK.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ronon Dex pisze:
31 paź 2023, 17:58
Mam wątpliwość czy to najlepszy pomysł... po założeniu kamizelki dalej je widać (oczywiście jak są na rzepie to zawsze można zdjąć), co najmądrzejszym pomysłem nie jest. Lepiej chyba umieścić oznaczenie stopnia w taki sposób, by po założeniu kamizelki (czyli w gotowości do walki) stopnia nie było widać.
Z cyklu pytań laika: chodzi o snajperów? I jak to się ma do rozpoznawania wyższych stopniem w ramach własnych sił?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
01 lis 2023, 8:54
Ronon Dex pisze:
Z cyklu pytań laika: chodzi o snajperów? I jak to się ma do rozpoznawania wyższych stopniem w ramach własnych sił?
Dokładnie tak... nie należy ułatwiać przeciwnikowi pracy. Nawet już nie chodzi o typowych snajperów, bo ci są tak wyszkoleni (też w kwestiach obserwacji), że "wyłowią" oficerów i podoficerów nawet jak nie są oznakowani. Ale o "zwyczajnych" strzelców wyborowych w pododdziałach, których zadaniem jest eliminowanie dowódców i obsług broni zespołowej. Przy czym zlikwidowanie strzelca km-u powoduje problem przez chwilę - broń zostanie szybko przejęta przez innego żołnierza. Natomiast likwidowanie oficerów i podoficerów wprowadza większy chaos i zamieszanie w szeregach przeciwnika.

Oczywiście samo "schowanie" oznaczenia stopnia nie koniecznie zawsze pomoże, bo można sporo wywnioskować po zachowaniu (nawet jak się taki upodobni do szeregowca), ale tacy strzelcy wyborowi to w zasadzie zwykli żołnierze (odmiennie od wyspecjalizowanych snajperów), ale przeszkoleni w używaniu broni wyborowej i z konkretnymi zadaniami. Oni nie mają takiego zmysłu obserwacji i wyszkolenia jak wyspecjalizowani snajperzy - to i brak oznaczeń może im robotę utrudnić.

A samo oznaczenie stopnia wewnątrz walczącego pododdziału nie jest przydatne... na niskim szczeblu żołnierze się znają i doskonale widzą kto jest porucznikiem, a kto sierżantem. Im te znaczki stopni w walce nie są do niczego potrzebne. To rozpoznawanie stopni ma znaczenie poza miejscem walki... w koszarach, na terenie obozowisk, podczas przemieszczanie się marszem itd. Stąd niegłupim pomysłem jest obecnie stosowane (też już i u nas w realu) dawnej pochewki naramiennika z przodu munduru (zresztą zaczerpnięte od Brytyjczyków, bo chyba oni pierwsi to zastosowali). Zakładasz kamizelkę i stopień znika... Takie oznaczenie stopnia (koniecznie) na rzepie, na rękawie - to tylko taki dodatek (w zasadzie niekonieczny, ale u nas wziął się z tego, że kiedyś żołnierze umieszczali tam co popadnie... no to ujednolicono sprawę i jest rzep ze stopniem) - do użytku "pokojowego", w razie "W" po prostu to zdejmujesz.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
PS. Możesz wrzucić te screeny w lepszej rozdzielczości? Bo przy niecałych 700 pxs szerokości to niewiele widać...
Obrazek

Obrazek

na resztę odpowiem jutro bo robię research i #real. Na szybko - wybierając kamuflaż najbardziej kieruję się tym jak dostępny jest on pod kątem merchowym oraz ile jest zdjęć realnych do wykorzystywania w narracjach
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

06 lis 2023, 23:35
na resztę odpowiem jutro bo robię research i #real. Na szybko - wybierając kamuflaż najbardziej kieruję się tym jak dostępny jest on pod kątem merchowym...
Zasadniczo Woodland M81 jest faktycznie dostępny (choć już nie jako "konktraktowe", ale produkcje na rynek cywilny) - równie dobrze dostępny jest MARPAT (kontrakt i komercja) i UCP (ale ten drugi to kiepskie "camo" - ale jest sporo demobilu oraz nie ma większego problemu z komercyjnymi). Odzież militarna w jednolitym kolorze "olive" (podobnie jak "coyote") jak najbardziej jest dostępna bez problemu. Z dostępnością na rynku "multicama" jest obecnie kiepsko, od czasu gdy jedna ze stron pobliskiego konfliktu wykupuje to hurtowo też właśnie na rynku komercyjnym... przy czym chodzi o multicam amerykański, bo brytyjskiego widziałem ostatnio sporo - jednak głównie "kontraktowy", z tym komercyjnym (100 % bawełna i tańszy) to jednak jest słabo.
06 lis 2023, 23:35
na resztę odpowiem jutro bo robię ...oraz ile jest zdjęć realnych do wykorzystywania w narracjach
No z M81 będzie ten problem, że chyba żadna większa i "cywilizowana" armia tego nie używa. Fotki raczej najpóźniej z lat 80-tych oraz współczesne "afrykańskie" (tam to dość popularne barwy).

Ale jak dla mnie nie ma problemu gdybym chciał do wizualizacji dodać żołnierzy GPL - bo M81 mam cały komplet (nawet w wersji z barwnymi flagami mam zrobiony w Armie). Tak więc jeżeli zostajecie przy M81 to mi to pasuje.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Zrobiłam research, patrząc po niektórych demobilach, ale też i znanej stronce od takich militarnych szpejów (Militaria). Skupiłam się na szukaniu nowoczesnego umundurowania, zarazem nie przesadnie drogiego, no i pasującego poniekąd do sprzętu, który jest wykorzystywany w symulacjach (fakt przestarzały bo lata 70/80 to timeline gry, więc wyposażenie takie jak wtedy jednostki miały, ale czekam na moda ze współczesnym uzbrojeniem, ale to kwestia roku-dwóch) czyli brytyjsko-francuski.

Woodland no tak jak mówiłam to tylko dostępność i powszechność, ale jednak gryzie się z merchowym aspektem. Po co nam merch, który nie odpowiada realiom w mikro? Pogrzebałam więc i doszłam do wniosku, że spokojnie możemy iść w MTP dla jednostek operujących w terenach pasujących do klimatu Leocji czy krajów sojuszniczych. Zaś w razie działania na pustyniach/obszarach zbliżonych Bliskiemu Wschodowi klimatycznie - DPM pustynny.

Podsyłam linki do sklepu. Akurat DPM jest taniutki, no MTP droższy o wiele, zwłaszcza bez obniżek.
Więc tak bym szła z GPL... Co do oznaczeń - na ramionach flagi, oprócz tego na jednym ramieniu badge GPL, na drugim jednostki. No i na środku ten pagon odpowiednio dostosowany do kamuflażu.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

07 lis 2023, 14:12
Pogrzebałam więc i doszłam do wniosku, że spokojnie możemy iść w MTP dla jednostek operujących w terenach pasujących do klimatu Leocji czy krajów sojuszniczych. Zaś w razie działania na pustyniach/obszarach zbliżonych Bliskiemu Wschodowi klimatycznie - DPM pustynny.
[...]
Więc tak bym szła z GPL... Co do oznaczeń - na ramionach flagi, oprócz tego na jednym ramieniu badge GPL, na drugim jednostki. No i na środku ten pagon odpowiednio dostosowany do kamuflażu.
Z MTP czy DPM95 lub (pustynnym) DDPM nie ma najmniejszego problemu... wszystkie trzy mam w modzie na bazie którego robię mundury dla Oceanii.

Dotychczas zrobiłem Leocję na bazie M81...

Obrazek

... inne rodzaje mundurów w tych barwach są identyczne z tymi w temacie mundurów Oceanii - też mam gotowe. To taki mega mod z ok. 80 barwami mundurów i oporządzenia (na szczęście można je instalować w kawałkach i nie trzeba tego wszystkiego mieć "włączonego").

Mogę to ogarnąć w takich barwach jakie chcesz... czyli MTP, DPM czy DDPM ale dopiero po 24 listopada bo wyjeżdżam realowo, a to sporo dłubaniny. Flagi na rękawach muszą być w systemie "drzewcem do przodu", bo jest jedna w pliku graficznym, która jest wyświetlana na drugim rękawie w lustrzanym odbiciu. Emblemat na prawym rękawie się dało wsadzić i napis dodatkowo.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

07 lis 2023, 14:12
Pogrzebałam więc i doszłam do wniosku, że spokojnie możemy iść w MTP dla jednostek operujących w terenach pasujących do klimatu Leocji czy krajów sojuszniczych. Zaś w razie działania na pustyniach/obszarach zbliżonych Bliskiemu Wschodowi klimatycznie - DPM pustynny.
Jesteś pewna, że kombinacja MTP + DDPM ma sens?

Moim zdaniem jeżeli DPM to wtedy faktycznie na uzupełnienie DDPM, ale jeżeli MTP to nie ma potrzeby munduru pustynnego, bo w założeniu MTP jest uniwersalny - zastępuje zarówno DPM, jak i DDPM. Przy czym moim zdaniem uniwersalne "camo" nie istnieje i taki uniwersalizm się nie sprawdza w praktyce. Ogranicza koszty, ale jest gorszy od barw "wyspecjalizowanych".

Tak na szybko testowo DPM i MTP ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... nie robiłem DDPM, bo jeżeli wybierzesz faktycznie MTP to DDPM nie będzie potrzebny.

Inna sprawa, że w okolicach Leocji niespecjalnie są pustynie, to pewnie DDPM zalegałby magazyny, - z tego też powodu chyba lepszy jest DPM niż "uniwersalny" MTP.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Teoretycznie fakt, Leocja nie ma zbyt zróżnicowanych terenów, które MTP mogłyby wymagać, ale z drugiej strony GPL może w takich operować. Choćby po prostu teraz wysłaliśmy misję do Voxlandu, który ma tereny w Sambanafryce, narracyjnie jesteśmy w Surmenii (coś z tego w końcu wyjdzie). Więc taki "uniwersalny" kamuflaż brzmi lepiej. Plus... merch oraz moje estetyczne zwolennictwo hah. W koszyku już leży MTP...
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

09 lis 2023, 13:40
W koszyku już leży MTP...
Jak dla mnie może być... Czyli jak wrócę z wyjazdów pod koniec miesiąca to ogarnę zarówno GPL w uniformach MTP, jak i GOL (śmieszny, ale taki wychodzi skrót od Gwardia Oceanii Leockiej) w wybranych uniformach.

Wtedy też możemy przedyskutować kwestie oporządzenia itd.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oceania Leocka”