Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku
Franklin Garamond pisze: ↑21 gru 2022, 8:52
Nie spodziewałem się, że tu rakiety będą startować, myślałem, że może jakieś obserwatorium czy centrum badawcze, ale bez startów, skoro to chyba BAZTEK ma w Sarmacji(?)
Hmm no tak... Szczerze mówiąc Sarmacja mi bardzo nie pasowała jako kraj do lotów agencji BAZTEK. Brakuje mi tam przede wszystkim wsparcia i zaangażowania zwykłych ludzi. Zdecydowałem się na przeniesienie całej agencji do Palatynatu Leocji licząc na to wszystko czego w Sarmacji mi brakowało.
Franklin Garamond pisze: ↑21 gru 2022, 8:52
Do opinii środowiskowej nie mam kiedy przysiąść, bo to wymaga ode mnie (czy też ja od siebie wymagam) patologicznego grzebania w dokumentacjach... No ale Apolinary wrócił, więc może on podoła 😅
W związku z tym chciałbym zaznaczyć że pierwszy stopień rakiety BeeShark posiada sześć bardzo małych i znacznie cichszych silników, które pozwalają na wyniesienie rakiety w wyższe warstwy atmosfery i nigdzie więcej. Całą robotę robi drugi stopień rakiety który będąc wysoko nad powierzchnią Pollinu nie ma realnego wpływu na środowisko (Oczywiście nie licząc lądowania pustego już pierwszego i drugiego stopnia rakiety do Oceanu skąd są od razu wyławiane). W każdym razie mogę zapewnić że tak małe silniki (które potajemnie przetestowaliśmy w Sarmacji) nie pozwalają na prędkość nad dźwięczną w dolnych warstwach atmosfery Pollinu. BAZTEK zdaje sobie sprawę z trudnej geografii Leocji i nie zamierzamy wystrzeliwać nie wiadomo jak wielkich rakiet w v-kosmos. Dlatego też sądzę że BeeShark jest rakietą bardzo ekologiczną, która nie będzie miała znaczącego wpływu na środowisko.
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
La Esperantismo celas la reciprokan sinkomprenadon kaj
konsekvence ankaŭ estimon kaj amon inter ĉiuj gentoj kaj nacioj.
L.L. ZAMENHOF