Oswald Baskerville pisze: ↑26 paź 2023, 21:45Realioza liże mi pięty, więc napiszę krótko i prosto.
Wpadł mi do głowy taki pomysł: SZF powinien robić raz w roku głosowanie na najładniejszy znaczek. Być może jeszcze jakaś dodatkowa kategoria. Materiału do oceniania mamy pod dostatkiem, a głosowanko to dodatkowa aktywność. To się samo robi, it's free real estate.
Jak ma to wyglądać? Nie rozkminiałem szczegółów, ale chyba bez cudów - znaczki wyemitowane w danym roku kalendarzowym od 1 stycznia do 31 grudnia, wybieramy jeden najpiękniejszy, bez udziwnień.
No, to tyle. Dajcie łapkę w górę, zachęcam do subskrybowania i pamiętajcie o dzwoneczku.
[Z06] Plebiscyt na Znaczek Roku ✔️
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
[Z06] Plebiscyt na Znaczek Roku ✔️
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Ludwik Tomović • Stempel
- Obywatel
- Robert Drenin • Stempel
- Przybysz
[06] Plebiscyt na Znaczek Roku
Pomysł w sumie też popieram, bo faktycznie byłoby co wybierać i ciekawie byłoby poznać, który znaczek spodobał się mikronautom najbardziej. Tylko zastanawiałem się, co gdyby znaczków wyszło strasznie dużo (jakoś powyżej 150), aczkolwiek pytanie czy takowa sytuacja miałaby w ogóle miejsce.
Tow. Robert Drenin
Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad
Pozwolę sobie przekleić to, co napisałem w pierwotnym wątku poświęconym tematowi:
Uważam, że jakieś limity powinny obowiązywać, inaczej liczba pozycji poddanych pod głosowanie mogłaby zniechęcić zbyt szerokie grono głosujących. Statystyka na tu i teraz jest następująca, na ogółem 88 znaczków wprowadzonych do planu emisyjnego na 2023 rok:Helwetyk Romański pisze: ↑27 paź 2023, 7:10Pomysł jest d o s k o n a ł y . Jedyne, co wymaga sensownego przemyślenia, to sposób określania listy znaczków poddawanych pod głosowanie w plebiscycie. Plan emisyjny na rok 2023 zawiera obecnie 61 pozycji; wiadomo, że nikt poczytalny nie oceni tylu znaczków. Tę liczbę wyemitowało 15 krajów, w tym:
Głośno myślę (przy pierwszej kawie…) — każde koło może zgłosić do jednej propozycji na każde trzy (rozpoczęte) znaczki wprowadzone do planu emisyjnego, ale nie więcej niż trzy i nie więcej niż jeden z danej serii? Wówczas maksymalna liczba zgłoszeń wynosiłaby 21, co już się powoli robi poczytalne:
- Voxland: 19
- Edelweiss: 9
- Austro-Węgry: 6
- Leocja: 6
- Winkulia: 4
- Osiek: 4
- ZKRR: 3
- Fenocja: 3
- Kiriania, RON, Sclavinia, Sarmacja, Muratyka, Dreamland, Rusowia: 1
- Voxland: 3
- Edelweiss: 3
- Leocja: 2
- Osiek: 2
- Austro-Węgry, Winkulia, ZKRR, Fenocja, Kiriania, RON, Sclavinia, Sarmacja, Muratyka, Dreamland, Rusowia: 1
W oparciu o jakie kryteria ocenialibyśmy koła? Jestem zaintrygowany!Sheldon Anszlus Lovelace pisze: ↑26 paź 2023, 21:58Myślę, że można by było podzielić to na dwie kategorie: najładniejszy znaczek roku oraz koło SZF roku.
- Voxland: 19
- Osiek: 11
- Edelweiss: 10
- Fenocja: 9
- Leocja: 7
- Austro-Węgry: 6
- ZKRR: 5
- Kiriania: 4
- Niemcy: 4
- Winkulia: 4
- Rusowia: 2
- Arawia: 2
- RON, Sclavinia, Sarmacja, Muratyka, Dreamland: 1
Kod: Zaznacz cały
SELECT COUNT(z.`coin_type`) AS `ile`, k.`country_name` FROM `mint_coins` z LEFT JOIN `mint_countries` k ON z.`coin_country`=k.`country_id` WHERE z.`coin_start` >= '2023-01-01' GROUP BY z.`coin_country`
ORDER BY `ile` DESC(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Ja bym poszedł jednak w maksymalnie jeden znaczek na pocztę (państwo) i głosowanie w stylu Eurowizji. Wygrany organizuje następny plebiscyt. Gale, logo, aktywność na forum, głosowania. Piękne.
Sposób wyboru znaczka pozostawiłbym jednak pocztom. Autorytarna decyzja władz, kwalifikacje krajowe. Jak chcą, tak zrobią.
Sposób wyboru znaczka pozostawiłbym jednak pocztom. Autorytarna decyzja władz, kwalifikacje krajowe. Jak chcą, tak zrobią.
Wydaje mi się, że to mogłoby być odrobinę niesprawiedliwe dla krajów, które aktywniej uczestniczą w związku. Cała reszta — jeszcze jak!
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Fatima Popow-Chojnacka • Stempel
- Przybysz
No ja bym generalnie widziała tak samo, że każde państwo zgłasza jeden wybrany znaczek do plebiscytu.
- Oswald Baskerville • Stempel
- Kurator Palatynatu Leocji
Tak możnaby zrobić, gdyby znaczki były publikowane jedynie w związku z wydarzeniami państwowym, a nie są.Fatima Popow-Chojnacka pisze: ↑17 gru 2023, 15:41No ja bym generalnie widziała tak samo, że każde państwo zgłasza jeden wybrany znaczek do plebiscytu.
Jako pomysłodawcą plebiscytu proponuję wybierać z pełnej puli. Nie wprowadzajmy kryteriów, które będą mówić które znaczki są lepsze, a które gorsze. W końcu plebiscyt na polegać na narodzeniu znaczka, który podoba się największej liczbie odbiorców - niech więc odbiorcy wybiorą, co im się podoba.
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji

Tak by było najlepiej, ale j a k w sposób poczytalny (tak, wiem, że to brzmi retorycznie) poddać pod głosowanie 88 propozycji (a pewnie jeszcze pojawią się kolejne)?Oswald Baskerville pisze: ↑17 gru 2023, 15:57W końcu plebiscyt na polegać na narodzeniu znaczka, który podoba się największej liczbie odbiorców - niech więc odbiorcy wybiorą, co im się podoba.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH