Trochę bym audytował umieszczanie nazw uroczystych na mapie do użytku powszechnego. Na żadnej mapie Polski nie spotkałem się ze Stołecznym Królewskim Miastem Krakowem. Urzędową nazwą stolicy Leocji jest Stołeczne Namiestnikowskie Miasto Nowy Brzeg. 😈Sheldon Anszlus Lovelace pisze: ↑07 paź 2024, 18:43Poprawiłem nazwę miasta.Dodatkowo proszę o poprawienie na mapie oraz w Stemplu nazwy stolicy z Voxu na Królewskie Miasto Vox. Vox jest nazwą skróconą, potoczną. Oficjalna to Królewskie Miasto Vox.
Stolice państw na mapie politycznej mikroświata
Opiekunowie: Helwetyk Romański, Sheldon Anszlus Robingren
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Stolice Państw na Mapie Politycznej Mikroświata
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Franklin Garamond • Stempel
Stołeczne Namiestnikowskie Miasto Nowy Brzeg ze Specjalną Strefą Biurokratyczną
Wiedziałem, wiedziałem że ktoś to wspomni 🫣 ale obstawiałem @Franklin GaramondHelwetyk Romański pisze: ↑07 paź 2024, 20:19Trochę bym audytował umieszczanie nazw uroczystych na mapie do użytku powszechnego. Na żadnej mapie Polski nie spotkałem się ze Stołecznym Królewskim Miastem Krakowem. Urzędową nazwą stolicy Leocji jest Stołeczne Namiestnikowskie Miasto Nowy Brzeg. 😈Sheldon Anszlus Lovelace pisze: ↑07 paź 2024, 18:43Poprawiłem nazwę miasta.Dodatkowo proszę o poprawienie na mapie oraz w Stemplu nazwy stolicy z Voxu na Królewskie Miasto Vox. Vox jest nazwą skróconą, potoczną. Oficjalna to Królewskie Miasto Vox.
Czyli przywracamy?
- Anastasia Windsachen • Stempel
- Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji
To nie jest nazwa uroczysta. Jak zauważyłam, to nazwa oficjalna, na wszystkich dokumentach widniejąca. W przypadku Polski mamy na dokumentach Warszawa czy Kraków. Prezydenta Warszawy, Krakowa itd.. W przypadku Voxlandu mamy zawsze Królewskie Miasto Vox lub odpowiednik w voxlandzkim oraz np. Lorda Królewskiego Miasta Vox. Nie ma takiego stanowiska jak Lord VoxuHelwetyk Romański pisze: ↑07 paź 2024, 20:19Trochę bym audytował umieszczanie nazw uroczystych na mapie do użytku powszechnego. Na żadnej mapie Polski nie spotkałem się ze Stołecznym Królewskim Miastem Krakowem. Urzędową nazwą stolicy Leocji jest Stołeczne Namiestnikowskie Miasto Nowy Brzeg. 😈Sheldon Anszlus Lovelace pisze: ↑07 paź 2024, 18:43Poprawiłem nazwę miasta.Dodatkowo proszę o poprawienie na mapie oraz w Stemplu nazwy stolicy z Voxu na Królewskie Miasto Vox. Vox jest nazwą skróconą, potoczną. Oficjalna to Królewskie Miasto Vox.
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
No bo co ludzie powiedzom!?
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
- Franklin Garamond • Stempel
♿ https://www.bip.gov.pl/subjects/5139,Ur ... szawy.html
Tak jak oficjalną i pełną nazwą jest Rzeczpospolita Polska czy Federalna Republika Niemiec, tak na mapach używa nazwy się skróconej, bo jesteśmy dorosłymi i poważnymi ludźmi, którzy zdają sobie z tego sprawę.
I tutaj proponuję stosować się do prawideł logiki, będzie nam przyjemniej.
(Wyciąga swetr). Nie polemizuję z oficjalnością tej nazwy. Przyjmuję tutaj za punkt odniesienia narrację (względnie: metaranarrację). Nie byłoby najmniejszych szans na to, aby pełna nazwa była stosowana na co dzień, w zwykłej komunikacji. Jedna sylaba zawsze wygra z sześcioma. W najlepszym razie można byłoby liczyć na KMV. Na dokładnie tej samej zasadzie w praktycznie wszystkich dokumentach urzędowych państwa posługują się swoimi pełnymi nazwami, co nie przeszkadza nam w normalnych rozmowach pisać o Sarmacji czy Austro-Węgrzech, a nie Księstwie Sarmacji czy Monarchii Austro-Węgierskiej.Anastasia Windsachen pisze: ↑07 paź 2024, 21:05To nie jest nazwa uroczysta. Jak zauważyłam, to nazwa oficjalna, na wszystkich dokumentach widniejąca.Helwetyk Romański pisze: ↑07 paź 2024, 20:19Trochę bym audytował umieszczanie nazw uroczystych na mapie do użytku powszechnego. Na żadnej mapie Polski nie spotkałem się ze Stołecznym Królewskim Miastem Krakowem. Urzędową nazwą stolicy Leocji jest Stołeczne Namiestnikowskie Miasto Nowy Brzeg. 😈Sheldon Anszlus Lovelace pisze: ↑07 paź 2024, 18:43Poprawiłem nazwę miasta.Dodatkowo proszę o poprawienie na mapie oraz w Stemplu nazwy stolicy z Voxu na Królewskie Miasto Vox. Vox jest nazwą skróconą, potoczną. Oficjalna to Królewskie Miasto Vox.
Z tego samego powodu zresztą chciałem audytować umieszczenie na mapie pełnych nazw republik radzieckich w szczególności (to chyba jest ten moment), a pełnych nazw w ogóle — choć z uwagi na to, że warstwa zasadnicza, mapa Ronona, zawiera nazwy skrócone, to rozwiązanie się broni jako ich rozwinięcie (ale w takim przypadku część nazw wymagałaby uzupełnienia — wydaje się, że jest pół na pół).
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Anastasia Windsachen • Stempel
- Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji
Franklin Garamond pisze: ↑07 paź 2024, 21:39♿ https://www.bip.gov.pl/subjects/5139,Ur ... szawy.html
Tak jak oficjalną i pełną nazwą jest Rzeczpospolita Polska czy Federalna Republika Niemiec, tak na mapach używa nazwy się skróconej, bo jesteśmy dorosłymi i poważnymi ludźmi, którzy zdają sobie z tego sprawę.
I tutaj proponuję stosować się do prawideł logiki, będzie nam przyjemniej.
Helwetyk Romański pisze: ↑07 paź 2024, 21:40(Wyciąga swetr). Nie polemizuję z oficjalnością tej nazwy. Przyjmuję tutaj za punkt odniesienia narrację (względnie: metaranarrację). Nie byłoby najmniejszych szans na to, aby pełna nazwa była stosowana na co dzień, w zwykłej komunikacji. Jedna sylaba zawsze wygra z sześcioma. W najlepszym razie można byłoby liczyć na KMV. Na dokładnie tej samej zasadzie w praktycznie wszystkich dokumentach urzędowych państwa posługują się swoimi pełnymi nazwami, co nie przeszkadza nam w normalnych rozmowach pisać o Sarmacji czy Austro-Węgrzech, a nie Księstwie Sarmacji czy Monarchii Austro-Węgierskiej.Anastasia Windsachen pisze: ↑07 paź 2024, 21:05To nie jest nazwa uroczysta. Jak zauważyłam, to nazwa oficjalna, na wszystkich dokumentach widniejąca.Helwetyk Romański pisze: ↑07 paź 2024, 20:19Trochę bym audytował umieszczanie nazw uroczystych na mapie do użytku powszechnego. Na żadnej mapie Polski nie spotkałem się ze Stołecznym Królewskim Miastem Krakowem. Urzędową nazwą stolicy Leocji jest Stołeczne Namiestnikowskie Miasto Nowy Brzeg. 😈Sheldon Anszlus Lovelace pisze: ↑07 paź 2024, 18:43Poprawiłem nazwę miasta.Dodatkowo proszę o poprawienie na mapie oraz w Stemplu nazwy stolicy z Voxu na Królewskie Miasto Vox. Vox jest nazwą skróconą, potoczną. Oficjalna to Królewskie Miasto Vox.
Z tego samego powodu zresztą chciałem audytować umieszczenie na mapie pełnych nazw republik radzieckich w szczególności (to chyba jest ten moment), a pełnych nazw w ogóle — choć z uwagi na to, że warstwa zasadnicza, mapa Ronona, zawiera nazwy skrócone, to rozwiązanie się broni jako ich rozwinięcie (ale w takim przypadku część nazw wymagałaby uzupełnienia — wydaje się, że jest pół na pół).

No KCV/KMV to taka najbardziej potoczna nazwa... Jednakże jeżeli jest również audyt (🕯️) nazw republik radzieckich, który rozumiem ze względów funkcjonalnych, to nie mogę być hipokrytką i przystaję na ten Vox...
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
No bo co ludzie powiedzom!?
Audyt dzisiaj, audyt jutro, audyt zawsze. (Przepraszam). Przy czym, oczywiście, zawsze, gdy pojawiają się tego typu tematy, włącza mi się tryb „a gdyby jeszcze”. Otóż: ONZ publikuje, co prawda w postaci PDF-a, ale zawsze, wykaz pełnych nazw państw. Oficjalna baza krajów Stempla zawiera zarówno nazwy pełne, jak i krótkie. Zawiera też krótkie nazwy stolic. Dodać kolejne pole na nazwy pełne to już… (Powstrzymuję się od proponowania bazy danych najważniejszych świąt państwowych, ale taką bazę ONZ też prowadzi).Anastasia Windsachen pisze: ↑08 paź 2024, 0:53Jednakże jeżeli jest również audyt (🕯️) nazw republik radzieckich, który rozumiem ze względów funkcjonalnych, to nie mogę być hipokrytką i przystaję na ten Vox...
Co bym proponował docelowo na mapie, to następujący widok.
- Warstwa zasadnicza (Ronona): krótkie nazwy krajów
- Warstwa stolic (Sheldona):
- Krótka nazwa stolicy
- Krótka nazwa kraju (dla jednoznaczności)
- Odsyłacz do bazy danych Stempla, gdzie mamy lub będziemy mieć także nazwy pełne i stolic, i krajów.
W odniesieniu do republik radzieckich, proponuję zapis typu Brodria (ZKRR), analogicznie w każdym przypadku, gdzie na mapie znajduje się część składowa federacji. W odniesieniu do Koribii: Koribia (Muratyka). Przy Nowańsku nie mam innego pomysłu niż ten, żeby zrobić podwójną metryczkę — u góry Nowańsk / ZKRR z flagą ZKRR, poniżej Nowańsk / Czesnorad (ZKRR) z flagą CzKRR.
Ronona poprosiłbym zaś o to, żeby na swojej mapie zasadniczej skrócił nazwę Cesarstwa Zielonego analogicznie do Niebieskiej, II Federacji Nordackiej do Nordaty, Monarchii Kiryjskiej do… Kirianii?, przy republikach ZKRR wpisał Brodrię, Czesnorad i Kucelgrad zamiast skrótowców oraz konsekwentnie stosował konwencję większe litery — państwo, mniejsze litery — część składowa.
Chyba tyle.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
W stemplu kraje mają zapisany id rodzica, więc można dopisywać po prostu do krótkie nazwy rodzica. Wtedy by było Hasseland (Sarmacja), Muratyka (Nordata), Koribia(Muratyki). Żeby nie bawić się w za dużo ifów, jednak czy komuś by przeszkadzały dwie pinezki w jednym miejscu?
Wtedy jak ktoś będzie chciał znaleźć ZKRR, to wyskoczą mu nazwy republik, które do niego należą.
Wtedy jak ktoś będzie chciał znaleźć ZKRR, to wyskoczą mu nazwy republik, które do niego należą.
Tak bym proponował. A jeżeli rodzica nie ma, siłą rzeczy brak dopiska.Sheldon Anszlus Lovelace pisze: ↑08 paź 2024, 11:46W Stemplu kraje mają zapisany id rodzica, więc można dopisywać po prostu krótkie nazwy rodzica.
Moim zdaniem, dwie zgrupowane pinezki są uzasadnione tylko w przypadku Arawii i Niebieskiej, których dwie różne stolice są położone blisko siebie. W przypadku Czesnoradu i ZKRR dwie różne pinezki dla tego samego miasta były, z braku lepszego określenia, dziwne.Sheldon Anszlus Lovelace pisze: ↑08 paź 2024, 11:46jednak czy komuś by przeszkadzały dwie pinezki w jednym miejscu?
A tutaj zwątpiłem…?Sheldon Anszlus Lovelace pisze: ↑08 paź 2024, 11:46Wtedy jak ktoś będzie chciał znaleźć ZKRR, to wyskoczą mu nazwy republik, które do niego należą.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Dokładnie, tak też jest.Helwetyk Romański pisze: ↑08 paź 2024, 11:56Tak bym proponował. A jeżeli rodzica nie ma, siłą rzeczy brak dopiska.
Racja, nie jest to zbyt atrakcyjne wizualnie.Helwetyk Romański pisze: ↑08 paź 2024, 11:56Moim zdaniem, dwie zgrupowane pinezki są uzasadnione tylko w przypadku Arawii i Niebieskiej, których dwie różne stolice są położone blisko siebie. W przypadku Czesnoradu i ZKRR dwie różne pinezki dla tego samego miasta były, z braku lepszego określenia, dziwne.
A tutaj zwątpiłem…?Sheldon Anszlus Lovelace pisze: ↑08 paź 2024, 11:46Wtedy jak ktoś będzie chciał znaleźć ZKRR, to wyskoczą mu nazwy republik, które do niego należą.
Chodzi o to, że jak ktoś wpisze w wyszukiwarkę ZKRR, to wyskoczą mu:
* Broskwa, Brodria (ZKRR)
* Nowańsk, Czzesnorad (ZKRR)
* Hartoryjsc, Kucelgrad (ZKRR)
Więc siłą rzeczy i tak trafi na Związek Rad, więc nie ma potrzeby go umieszczać.