Stolice państw na mapie politycznej mikroświata

Administracja międzynarodowych systemów informatycznych

Opiekunowie: Helwetyk Romański, Sheldon Anszlus Robingren

Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Stolice Państw na Mapie Politycznej Mikroświata

Post autor: Helwetyk Romański »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Sheldon Anszlus Lovelace pisze:
07 paź 2024, 18:43
Dodatkowo proszę o poprawienie na mapie oraz w Stemplu nazwy stolicy z Voxu na Królewskie Miasto Vox. Vox jest nazwą skróconą, potoczną. Oficjalna to Królewskie Miasto Vox.
Poprawiłem nazwę miasta.
Trochę bym audytował umieszczanie nazw uroczystych na mapie do użytku powszechnego. Na żadnej mapie Polski nie spotkałem się ze Stołecznym Królewskim Miastem Krakowem. Urzędową nazwą stolicy Leocji jest Stołeczne Namiestnikowskie Miasto Nowy Brzeg. 😈
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Helwetyk Romański pisze:
07 paź 2024, 20:19
Stołeczne Namiestnikowskie Miasto Nowy Brzeg
Stołeczne Namiestnikowskie Miasto Nowy Brzeg ze Specjalną Strefą Biurokratyczną
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Robingren Stempel

Post autor: Sheldon Anszlus Robingren »

Helwetyk Romański pisze:
Dodatkowo proszę o poprawienie na mapie oraz w Stemplu nazwy stolicy z Voxu na Królewskie Miasto Vox. Vox jest nazwą skróconą, potoczną. Oficjalna to Królewskie Miasto Vox.
Poprawiłem nazwę miasta.
Trochę bym audytował umieszczanie nazw uroczystych na mapie do użytku powszechnego. Na żadnej mapie Polski nie spotkałem się ze Stołecznym Królewskim Miastem Krakowem. Urzędową nazwą stolicy Leocji jest Stołeczne Namiestnikowskie Miasto Nowy Brzeg. 😈
Wiedziałem, wiedziałem że ktoś to wspomni 🫣 ale obstawiałem @Franklin Garamond

Czyli przywracamy?
(—) Sheldon Anszlus Robingren (Lovelace)
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji

Post autor: Anastasia Windsachen »

Helwetyk Romański pisze:
Poprawiłem nazwę miasta.
To nie jest nazwa uroczysta. Jak zauważyłam, to nazwa oficjalna, na wszystkich dokumentach widniejąca. W przypadku Polski mamy na dokumentach Warszawa czy Kraków. Prezydenta Warszawy, Krakowa itd.. W przypadku Voxlandu mamy zawsze Królewskie Miasto Vox lub odpowiednik w voxlandzkim oraz np. Lorda Królewskiego Miasta Vox. Nie ma takiego stanowiska jak Lord Voxu
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
No bo co ludzie powiedzom!?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Anastasia Windsachen pisze:
07 paź 2024, 21:05
W przypadku Polski mamy na dokumentach Warszawa
https://www.bip.gov.pl/subjects/5139,Ur ... szawy.html

Tak jak oficjalną i pełną nazwą jest Rzeczpospolita Polska czy Federalna Republika Niemiec, tak na mapach używa nazwy się skróconej, bo jesteśmy dorosłymi i poważnymi ludźmi, którzy zdają sobie z tego sprawę.

I tutaj proponuję stosować się do prawideł logiki, będzie nam przyjemniej.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika

Helwetyk Romański pisze:
Poprawiłem nazwę miasta.
To nie jest nazwa uroczysta. Jak zauważyłam, to nazwa oficjalna, na wszystkich dokumentach widniejąca.
(Wyciąga swetr). Nie polemizuję z oficjalnością tej nazwy. Przyjmuję tutaj za punkt odniesienia narrację (względnie: metaranarrację). Nie byłoby najmniejszych szans na to, aby pełna nazwa była stosowana na co dzień, w zwykłej komunikacji. Jedna sylaba zawsze wygra z sześcioma. W najlepszym razie można byłoby liczyć na KMV. Na dokładnie tej samej zasadzie w praktycznie wszystkich dokumentach urzędowych państwa posługują się swoimi pełnymi nazwami, co nie przeszkadza nam w normalnych rozmowach pisać o Sarmacji czy Austro-Węgrzech, a nie Księstwie Sarmacji czy Monarchii Austro-Węgierskiej.

Z tego samego powodu zresztą chciałem audytować umieszczenie na mapie pełnych nazw republik radzieckich w szczególności (to chyba jest ten moment), a pełnych nazw w ogóle — choć z uwagi na to, że warstwa zasadnicza, mapa Ronona, zawiera nazwy skrócone, to rozwiązanie się broni jako ich rozwinięcie (ale w takim przypadku część nazw wymagałaby uzupełnienia — wydaje się, że jest pół na pół).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji

Post autor: Anastasia Windsachen »

Franklin Garamond pisze:
07 paź 2024, 21:39
W przypadku Polski mamy na dokumentach Warszawa
https://www.bip.gov.pl/subjects/5139,Ur ... szawy.html

Tak jak oficjalną i pełną nazwą jest Rzeczpospolita Polska czy Federalna Republika Niemiec, tak na mapach używa nazwy się skróconej, bo jesteśmy dorosłymi i poważnymi ludźmi, którzy zdają sobie z tego sprawę.

I tutaj proponuję stosować się do prawideł logiki, będzie nam przyjemniej.
Helwetyk Romański pisze:
07 paź 2024, 21:40
Helwetyk Romański pisze:
Poprawiłem nazwę miasta.
To nie jest nazwa uroczysta. Jak zauważyłam, to nazwa oficjalna, na wszystkich dokumentach widniejąca.
(Wyciąga swetr). Nie polemizuję z oficjalnością tej nazwy. Przyjmuję tutaj za punkt odniesienia narrację (względnie: metaranarrację). Nie byłoby najmniejszych szans na to, aby pełna nazwa była stosowana na co dzień, w zwykłej komunikacji. Jedna sylaba zawsze wygra z sześcioma. W najlepszym razie można byłoby liczyć na KMV. Na dokładnie tej samej zasadzie w praktycznie wszystkich dokumentach urzędowych państwa posługują się swoimi pełnymi nazwami, co nie przeszkadza nam w normalnych rozmowach pisać o Sarmacji czy Austro-Węgrzech, a nie Księstwie Sarmacji czy Monarchii Austro-Węgierskiej.

Z tego samego powodu zresztą chciałem audytować umieszczenie na mapie pełnych nazw republik radzieckich w szczególności (to chyba jest ten moment), a pełnych nazw w ogóle — choć z uwagi na to, że warstwa zasadnicza, mapa Ronona, zawiera nazwy skrócone, to rozwiązanie się broni jako ich rozwinięcie (ale w takim przypadku część nazw wymagałaby uzupełnienia — wydaje się, że jest pół na pół).
Obrazek

No KCV/KMV to taka najbardziej potoczna nazwa... Jednakże jeżeli jest również audyt (🕯️) nazw republik radzieckich, który rozumiem ze względów funkcjonalnych, to nie mogę być hipokrytką i przystaję na ten Vox...
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
No bo co ludzie powiedzom!?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika

08 paź 2024, 0:53
Jednakże jeżeli jest również audyt (🕯️) nazw republik radzieckich, który rozumiem ze względów funkcjonalnych, to nie mogę być hipokrytką i przystaję na ten Vox...
Audyt dzisiaj, audyt jutro, audyt zawsze. (Przepraszam). Przy czym, oczywiście, zawsze, gdy pojawiają się tego typu tematy, włącza mi się tryb „a gdyby jeszcze”. Otóż: ONZ publikuje, co prawda w postaci PDF-a, ale zawsze, wykaz pełnych nazw państw. Oficjalna baza krajów Stempla zawiera zarówno nazwy pełne, jak i krótkie. Zawiera też krótkie nazwy stolic. Dodać kolejne pole na nazwy pełne to już… (Powstrzymuję się od proponowania bazy danych najważniejszych świąt państwowych, ale taką bazę ONZ też prowadzi).

Co bym proponował docelowo na mapie, to następujący widok.
  • Warstwa zasadnicza (Ronona): krótkie nazwy krajów
  • Warstwa stolic (Sheldona):
    • Krótka nazwa stolicy
    • Krótka nazwa kraju (dla jednoznaczności)
    • Odsyłacz do bazy danych Stempla, gdzie mamy lub będziemy mieć także nazwy pełne i stolic, i krajów.
Przy okazji, jakoś bym rozwiązał kwestię republik radzieckich i Koribii. My wiemy, co jest stolicą ZKRR. Ale jeżeli ktoś będzie chciał dopiero poznać Pollin z tej mapy, ani nie dowie się, jakie miasto jest stolicą ZKRR, ani nie będzie wiedział, dlaczego pojawia się nazwa Koribia, której nie ma na warstwie zasadniczej.

W odniesieniu do republik radzieckich, proponuję zapis typu Brodria (ZKRR), analogicznie w każdym przypadku, gdzie na mapie znajduje się część składowa federacji. W odniesieniu do Koribii: Koribia (Muratyka). Przy Nowańsku nie mam innego pomysłu niż ten, żeby zrobić podwójną metryczkę — u góry Nowańsk / ZKRR z flagą ZKRR, poniżej Nowańsk / Czesnorad (ZKRR) z flagą CzKRR.

Ronona poprosiłbym zaś o to, żeby na swojej mapie zasadniczej skrócił nazwę Cesarstwa Zielonego analogicznie do Niebieskiej, II Federacji Nordackiej do Nordaty, Monarchii Kiryjskiej do… Kirianii?, przy republikach ZKRR wpisał Brodrię, Czesnorad i Kucelgrad zamiast skrótowców oraz konsekwentnie stosował konwencję większe litery — państwo, mniejsze litery — część składowa.

Chyba tyle.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika

W stemplu kraje mają zapisany id rodzica, więc można dopisywać po prostu do krótkie nazwy rodzica. Wtedy by było Hasseland (Sarmacja), Muratyka (Nordata), Koribia(Muratyki). Żeby nie bawić się w za dużo ifów, jednak czy komuś by przeszkadzały dwie pinezki w jednym miejscu?

Wtedy jak ktoś będzie chciał znaleźć ZKRR, to wyskoczą mu nazwy republik, które do niego należą.
Awatar użytkownika

08 paź 2024, 11:46
W Stemplu kraje mają zapisany id rodzica, więc można dopisywać po prostu krótkie nazwy rodzica.
Tak bym proponował. A jeżeli rodzica nie ma, siłą rzeczy brak dopiska.

jednak czy komuś by przeszkadzały dwie pinezki w jednym miejscu?
Moim zdaniem, dwie zgrupowane pinezki są uzasadnione tylko w przypadku Arawii i Niebieskiej, których dwie różne stolice są położone blisko siebie. W przypadku Czesnoradu i ZKRR dwie różne pinezki dla tego samego miasta były, z braku lepszego określenia, dziwne.

Wtedy jak ktoś będzie chciał znaleźć ZKRR, to wyskoczą mu nazwy republik, które do niego należą.
A tutaj zwątpiłem…?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika

Helwetyk Romański pisze:
08 paź 2024, 11:56
Tak bym proponował. A jeżeli rodzica nie ma, siłą rzeczy brak dopiska.
Dokładnie, tak też jest.
Helwetyk Romański pisze:
08 paź 2024, 11:56
Moim zdaniem, dwie zgrupowane pinezki są uzasadnione tylko w przypadku Arawii i Niebieskiej, których dwie różne stolice są położone blisko siebie. W przypadku Czesnoradu i ZKRR dwie różne pinezki dla tego samego miasta były, z braku lepszego określenia, dziwne.
A tutaj zwątpiłem…?
Racja, nie jest to zbyt atrakcyjne wizualnie.
Chodzi o to, że jak ktoś wpisze w wyszukiwarkę ZKRR, to wyskoczą mu:
* Broskwa, Brodria (ZKRR)
* Nowańsk, Czzesnorad (ZKRR)
* Hartoryjsc, Kucelgrad (ZKRR)
Więc siłą rzeczy i tak trafi na Związek Rad, więc nie ma potrzeby go umieszczać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Centrum Rozwoju Łączności Międzynarodowej”