Logowanie jest do powiadomień...
Będzie #jutro.
Zostawiam zapisek dla siebie, że nie każdy jest zalogowany.
Opiekunowie: Helwetyk Romański, Sheldon Anszlus Robingren
Logowanie jest do powiadomień...
Właśnie przestałem 😂 do przemyślenia, żeby to było jakoś w miarę optymalnie.Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑01 lis 2024, 0:39Skoro już majstrujecie przy Nowinach, to nie dałoby rady dorobić guziczka/guziczków do odznaczenia postów za przeczytane? ;)
Już chyba dawno temu to postulowałem, gdy jeszcze nie było logowania do Nowin.
Zakładając synchronizację między urządzeniami… Coś po poniższej linii? 🤔Sheldon Anszlus Lovelace pisze: ↑01 lis 2024, 9:55Właśnie przestałem 😂 do przemyślenia, żeby to było jakoś w miarę optymalnie.Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑01 lis 2024, 0:39Skoro już majstrujecie przy Nowinach, to nie dałoby rady dorobić guziczka/guziczków do odznaczenia postów za przeczytane? ;)
Dokładnie, jednak trzeba przemyśleć to taki chwyt, żeby odłożyć na późniejHelwetyk Romański pisze: ↑01 lis 2024, 10:48Zakładając synchronizację między urządzeniami… Coś po poniższej linii? 🤔Sheldon Anszlus Lovelace pisze: ↑01 lis 2024, 9:55Właśnie przestałem 😂 do przemyślenia, żeby to było jakoś w miarę optymalnie.Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑01 lis 2024, 0:39Skoro już majstrujecie przy Nowinach, to nie dałoby rady dorobić guziczka/guziczków do odznaczenia postów za przeczytane? ;)
- Każdy odsyłacz wrzucać na bieżąco do osobnej tabeli, przypisywać mu unikalny identyfikator N.
- Stworzyć osobną tabelę z parami paszport — odwiedzony odsyłacz N.
- Zalogowanemu użytkownikami wyświetlać odsyłacze typu https://nowiny.stempel.org.pl/N.
- Po wejściu pod adres z punktu 3 wrzucać dane do tabeli z punktu 2, przekierowywać pod adres docelowy.
- Przy generowaniu widoku dodawać odpowiednią klasę CSS dla odwiedzonych odsyłaczy.
Dla funkcji — ale, na Matkę Prokrastynację, wyłącznie inicjowanego przez użytkownika — oznaczania w s z y s t k i c h wątków jako przeczytanych to powinno w zupełności wystarczyć, tak. (O ile timestampy są poprawne, ale zakładam, że @Sheldon Anszlus Lovelace to sprawdził podczas prac nad widokiem wiewiórki).Franklin Garamond pisze: ↑01 lis 2024, 12:39A może po prostu zachować datę odwiedzin i po prostu inaczej oznaczać wiadomości starsze?
Ale czy oznaczenie wszystkich nie jest bez sensu? Skoro jest podgląd kiedy na godzinę, kiedy był dodany post? Tu chyba bardziej chodzi o te indywidualne oznaczanie.Helwetyk Romański pisze: ↑01 lis 2024, 17:08Dla funkcji — ale, na Matkę Prokrastynację, wyłącznie inicjowanego przez użytkownika — oznaczania w s z y s t k i c h wątków jako przeczytanych to powinno w zupełności wystarczyć, tak. (O ile timestampy są poprawne, ale zakładam, że @Sheldon Anszlus Lovelace to sprawdził podczas prac nad widokiem wiewiórki).Franklin Garamond pisze: ↑01 lis 2024, 12:39A może po prostu zachować datę odwiedzin i po prostu inaczej oznaczać wiadomości starsze?
W zasadzie wszystko podpowiada, że lepiej zacząć od tego, a nie od wariantu na pełnej z dodatkowym oznaczaniem i n d y w i d u a l n y c h wątków. 😜
O ile rozumiem, pytanie odnosi się do tego, że po co robić coś ogólnego, skoro można zrobić coś bardziej szczegółowego, tak?Sheldon Anszlus Lovelace pisze: ↑02 lis 2024, 5:46Ale czy oznaczenie wszystkich nie jest bez sensu? Skoro jest podgląd kiedy na godzinę, kiedy był dodany post? Tu chyba bardziej chodzi o te indywidualne oznaczanie
Nie do końca — działa to tylko dla danego urządzenia (sesji przeglądarki, by być precyzyjnym). Jeżeli odwiedzę dany wątek na telefonie, na komputerze pozostanie nieprzeczytany. „Wersja pełna” zakłada, że odczytane wątki byłyby przypisywane do zalogowanego użytkownika, nie konkretnego urządzenia, z którego korzysta.Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑02 lis 2024, 7:29Bo jeśli o mnie chodzi, to starczyłoby mi chyba, by móc odkliknąć wszystko lub całe państwo na raz. Bo pojedynczo odkliknąć to się da klikając w link. 😅
Bez sensu nie jest w żadnym razie. W momencie, gdy oznaczę wszystkie kraje względnie wątki w danym kraju jako przeczytane, po powrocie do Nowin będę od razu widział, co nowego się pojawiło. Nawet ta „wersja podstawowa”, którą postuluje @Michał F. Lubomirski-Lisewicz, byłaby zauważalnym ulepszeniem z kategorii QoL.Sheldon Anszlus Lovelace pisze: ↑02 lis 2024, 5:46Ale czy oznaczenie wszystkich nie jest bez sensu? Skoro jest podgląd kiedy na godzinę, kiedy był dodany post? Tu chyba bardziej chodzi o te indywidualne oznaczanie.