Opłaciłem domenę Stempla 84,87 zł z programu partnerskiego i za rok zrobię to samo!!!oneoneoneHeinz-Werner Grüner pisze: ↑27 paź 2025, 20:58Pfff. Taki bogacz, a żałuje biednym Mikronautom...Helwetyk Romański pisze: ↑27 paź 2025, 20:53144 zł z tego jest moje, prywatne. Od ust sobie we wrześniu odjąłem i wyłożyłem!Heinz-Werner Grüner pisze: ↑27 paź 2025, 20:44Ja tam widzę niemalże dwa razy tyle... Wystarczy i na 2028 rok. ;)Helwetyk Romański pisze: ↑27 paź 2025, 20:34Mamy to. 💪🏻 Zebrana już teraz nadwyżka w wysokości 171,79 zł powinna wystarczyć na główny serwer Stempla w przyszłym roku (rok temu były to okolice 150 zł). Więc — za tydzień zamykam budkę, kolejna okazja do dorzucenia swoich nie-mniej-niż-tysiąca groszy w 2027.
[Kustosz i MHM] Zbiórka na serwer
Opiekunowie: Helwetyk Romański, Sheldon Anszlus Robingren
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Daniel January von Tauer-Krak • Stempel
- Przybysz
Takie pytanko w sumie... Stempel ma subdomeny? Można złożyć wnioseczek gdzieś?Helwetyk Romański pisze: ↑27 paź 2025, 21:03Opłaciłem domenę Stempla 84,87 zł z programu partnerskiego i za rok zrobię to samo!!!oneoneoneHeinz-Werner Grüner pisze: ↑27 paź 2025, 20:58Pfff. Taki bogacz, a żałuje biednym Mikronautom...Helwetyk Romański pisze: ↑27 paź 2025, 20:53144 zł z tego jest moje, prywatne. Od ust sobie we wrześniu odjąłem i wyłożyłem!Heinz-Werner Grüner pisze: ↑27 paź 2025, 20:44Ja tam widzę niemalże dwa razy tyle... Wystarczy i na 2028 rok. ;)Helwetyk Romański pisze: ↑27 paź 2025, 20:34
Mamy to. 💪🏻 Zebrana już teraz nadwyżka w wysokości 171,79 zł powinna wystarczyć na główny serwer Stempla w przyszłym roku (rok temu były to okolice 150 zł). Więc — za tydzień zamykam budkę, kolejna okazja do dorzucenia swoich nie-mniej-niż-tysiąca groszy w 2027.
Tak, dodaję z palca odpowiednie rekordy A do DNS. Potrzebuję IP serwera, na który ma wskazywać subdomena — powinna być tam wcześniej zaparkowana.Daniel January von Tauer-Krak pisze: ↑27 paź 2025, 21:39Takie pytanko w sumie... Stempel ma subdomeny? Można złożyć wnioseczek gdzieś?
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Miałem wczoraj jakąś pomroczność jasną (nie znaczy, że dzisiaj nie mam…), więc jeszcze raz. Obecna nadwyżka (196,79 zł) wystarczy na pokrycie w przyszłym roku kosztów serwera głównego Stempla (ok. 150 zł), ale już nie na pokrycie przyszłorocznych kosztów serwera Stempla i Muzeum Historii Mikroświata (144 zł, o ile ceny nie wzrosną). Do zabezpieczenia naszych potrzeb w roku 2026 brakuje jeszcze ok. 100 zł.Helwetyk Romański pisze: ↑27 paź 2025, 20:34Więc — za tydzień zamykam budkę, kolejna okazja do dorzucenia swoich nie-mniej-niż-tysiąca groszy w 2027.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Franklin Garamond • Stempel
Ile tych serwerów? Na co zbieramy? Co jest gdzie ulokowane? Za co zapłacił program partnerski? Co z domeną?Helwetyk Romański pisze: ↑28 paź 2025, 8:36Miałem wczoraj jakąś pomroczność jasną (nie znaczy, że dzisiaj nie mam…), więc jeszcze raz. Obecna nadwyżka (196,79 zł) wystarczy na pokrycie w przyszłym roku kosztów serwera głównego Stempla (ok. 150 zł), ale już nie na pokrycie przyszłorocznych kosztów serwera Stempla i Muzeum Historii Mikroświata (144 zł, o ile ceny nie wzrosną). Do zabezpieczenia naszych potrzeb w roku 2026 brakuje jeszcze ok. 100 zł.Helwetyk Romański pisze: ↑27 paź 2025, 20:34Więc — za tydzień zamykam budkę, kolejna okazja do dorzucenia swoich nie-mniej-niż-tysiąca groszy w 2027.
Weźcie zróbcie jasną tabelkę, bo na tę chwilę mam tryb AML i złotówki ode mnie nie dostaniecie.
Łącznie trzy pozycje: serwer główny Stempla (Seohost), serwer Kustosza i MHM (SLDC) oraz domena Stempla (Seohost). Serwer główny opłaciliśmy wcześniej w tym roku nadwyżką z poprzedniej zbiórki, domenę opłaciłem wczoraj środkami z programu partnerskiego, aktualnie zbieramy na tegoroczny serwer Kustosza i MHM.Franklin Garamond pisze: ↑28 paź 2025, 9:31Ile tych serwerów? Na co zbieramy? Co jest gdzie ulokowane? Za co zapłacił program partnerski? Co z domeną?
Weźcie zróbcie jasną tabelkę, bo na tę chwilę mam tryb AML i złotówki ode mnie nie dostaniecie.
Nadwyżka z trwającej zbiórki zostanie przeznaczona na przyszłoroczne serwery — póki co, wystarcza na serwer główny, brakuje ok. 100 zł do serwera Kustosza i MHM. Dopóki mam wystarczające środki w programie partnerskim, domena Stempla będzie „gratis”.
Wszystko jest rozpisane w wątkach, tylko Wam się czytać nie chce! 🤬
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Dlaczego utrzymujemy dwa serwery? Czemu Stempel nie został przemigrowany na SLDC?Helwetyk Romański pisze: ↑28 paź 2025, 9:37serwer główny Stempla (Seohost), serwer Kustosza i MHM (SLDC) oraz domena Stempla (Seohost)
Kwestia zaufania. SLDC jest atrakcyjny cenowo, ale mało responsywny w przypadku awarii. Jak do tej pory wiem o dwóch, z czego ostatnia miała miejsce w niedzielę podczas rajdu. Za pierwszym razem jedyny telefon, jaki udało mi się znaleźć w Internecie, był wyłączony, a możliwości komunikacji za pośrednictwem mediów społecznościowych nie było i nie ma. Seohost może i częściej zalicza krótkotrwałe awarie baz danych, ale jest dostępny i sprawdzony.Franklin Garamond pisze: ↑28 paź 2025, 9:42Dlaczego utrzymujemy dwa serwery? Czemu Stempel nie został przemigrowany na SLDC?Helwetyk Romański pisze: ↑28 paź 2025, 9:37serwer główny Stempla (Seohost), serwer Kustosza i MHM (SLDC) oraz domena Stempla (Seohost)
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Czy nie możemy w ramach optymalizacji ulokować Stempla na leockim serwerze? Uważam, że to lekkie marnotrawstwo środków, żeby płacić takie pieniądze za utrzymanie pewnie nawet nie 200MB danych.Helwetyk Romański pisze: ↑28 paź 2025, 9:50Kwestia zaufania. SLDC jest atrakcyjny cenowo, ale mało responsywny w przypadku awarii. Jak do tej pory wiem o dwóch, z czego ostatnia miała miejsce w niedzielę podczas rajdu. Za pierwszym razem jedyny telefon, jaki udało mi się znaleźć w Internecie, był wyłączony, a możliwości komunikacji za pośrednictwem mediów społecznościowych nie było i nie ma. Seohost może i częściej zalicza krótkotrwałe awarie baz danych, ale jest dostępny i sprawdzony.Franklin Garamond pisze: ↑28 paź 2025, 9:42Dlaczego utrzymujemy dwa serwery? Czemu Stempel nie został przemigrowany na SLDC?Helwetyk Romański pisze: ↑28 paź 2025, 9:37serwer główny Stempla (Seohost), serwer Kustosza i MHM (SLDC) oraz domena Stempla (Seohost)
Serwer Stempla to: około 3 GB archiwów bialeńskich oraz Hirschbergii i Weerlandu — te można byłoby przerzucić na SLDC (gdyby czas był gratis), około 1 GB Bastionu Pollin, około 2 GB Edelweissu i pewnie z 1 GB pozostałych projektów. Niewiele by operacja przerzucenia Stempla „właściwego” zmieniła, biorąc pod uwagę, że serwer główny, na którym trzymam też inne rzeczy, rozliczam proporcjonalnie do jego faktycznego wykorzystania na potrzeby mikronacji.Franklin Garamond pisze: ↑28 paź 2025, 9:56Czy nie możemy w ramach optymalizacji ulokować Stempla na leockim serwerze? Uważam, że to lekkie marnotrawstwo środków, żeby płacić takie pieniądze za utrzymanie pewnie nawet nie 200MB danych.Helwetyk Romański pisze: ↑28 paź 2025, 9:50Kwestia zaufania. SLDC jest atrakcyjny cenowo, ale mało responsywny w przypadku awarii. Jak do tej pory wiem o dwóch, z czego ostatnia miała miejsce w niedzielę podczas rajdu. Za pierwszym razem jedyny telefon, jaki udało mi się znaleźć w Internecie, był wyłączony, a możliwości komunikacji za pośrednictwem mediów społecznościowych nie było i nie ma. Seohost może i częściej zalicza krótkotrwałe awarie baz danych, ale jest dostępny i sprawdzony.Franklin Garamond pisze: ↑28 paź 2025, 9:42Dlaczego utrzymujemy dwa serwery? Czemu Stempel nie został przemigrowany na SLDC?Helwetyk Romański pisze: ↑28 paź 2025, 9:37serwer główny Stempla (Seohost), serwer Kustosza i MHM (SLDC) oraz domena Stempla (Seohost)
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
No to jakiś anonimowy miłośnik archiwizacji mikroświata by pewnie pro bono zorganizował, a wychodzi na to, że stanowi to znaczący procent kosztów utrzymania (około 47%, szacując, z niecałych 6GB mikronacyjnych).Helwetyk Romański pisze: ↑28 paź 2025, 10:07około 3 GB archiwów bialeńskich oraz Hirschbergii i Weerlandu
No to w kontekście Stempla, Kustosza i MHM podaliście zawyżoną kwotę, która wprowadziła mnie w mylne pojęcie o kosztach utrzymania.Helwetyk Romański pisze: ↑28 paź 2025, 10:07serwer główny, na którym trzymam też inne rzeczy, rozliczam proporcjonalnie do jego faktycznego wykorzystania na potrzeby mikronacji