Produkt Krajowy Brutto polskich mikronacji

Administracja międzynarodowych systemów informatycznych

Opiekunowie: Helwetyk Romański, Sheldon Anszlus Robingren

Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Zagadnienie dotyczy zarówno Instytutu Statystyk Międzynarodowych, jak i potencjalnej wymiany walut, więc dla porządku zakładam nowy temat. W oparciu o dane ISM oraz powierzchownie interpretowaną metodę produkcyjną obliczania Produktu Krajowego Brutto (przyjmując za produkcję kraju liczbę wypowiedzi zamieszczonych na forum, uwzględniając unikalnie wypowiadających się mieszkańców), opracowałem zestawienie „PKB” mikronacji uczestniczących w projekcie.

Przyjęta metodologia jest następująca: liczbę wypowiedzi każdego mieszkańca, każdego dnia, pierwiastkuje się (z zaokrągleniem do sześciu miejsc po przecinku), a następnie mnoży przez 1 000 000. Celem jest tutaj spłaszczenie wpływu jednostek produkujących ponadprzeciętną liczbę wypowiedzi (pozdrawiam sam siebie), a tym samym — przyznanie premii za każdego mieszkańca, który danego dnia wypowiedział się na forum mikronacji. Dla najprostszego przykładu: jeden mieszkaniec, który danego dnia zamieścił 16 wypowiedzi, otrzymuje 4 000 000 „punktów” — tyle samo, co czterech mieszkańców, którzy zamieścili po zaledwie jednej wypowiedzi. Mnożnik 1 000 000 ma na celu jedynie to, aby dane zbiorcze sprawiały wrażenie „realnych”. Statystyki dla ostatnich 30 dni są dostępne pod adresem:
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Ciekawy pomysł, wart dopracowania. Rozpiszę się jeszcze szerzej, gdy dogłębnie przeanalizuję matematykę Czcigodnego Namiestnika, ale już teraz zauważam problem klasy zerowe PKB.

O ile liczenie w oparciu o dane dzienne jest jak najbardziej ok, tak pkb powinno raczej wskazywać trend, niż pływać z dnia na dzień od 0 do milionów.

O czym myślę, a co jeszcze mi się nie ukształtowało w konkretne podejście matematyczne... mamy n próbek, które po prostu połączyliśmy linią. Niewiele to pokazuje, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Mamy próbki stanowiące błąd gruby, które trzeba by być może odfiltrować. O tak oczyszczone dane możemy przetworzyć, spróbować określić krzywą regresji... jakieś metody najmniejszych kwadratów i inne takie...

Inny, już bardziej zmaterializowany pomysł, to taki, gdzie w oparciu o dni poprzednie <n-1, n-x> określamy średnią, a następnie decydujemy w którą stronę się skierować z wykresem w zależności od tego jak ta średnia koresponduje z wynikiem z dnia n, przy czym zmiana (+/-) nie może być większa niż pewne wyliczone maksimum dla danej linii (np. średnia o której była mowa wcześniej * 0.1). Nie wiem czy piszę zrozumiale (czekam na obiad i powoli ), ale generalnie chodzi mi o to, by wykresy możliwie wypłaszczyć przy zachowaniu (dodaniu) właściwego wskazywania trendu (pro|re)gresji aktywnościowej danego kraju.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika

Franklin Garamond pisze:
11 kwie 2020, 15:45
O ile liczenie w oparciu o dane dzienne jest jak najbardziej ok, tak pkb powinno raczej wskazywać trend, niż pływać z dnia na dzień od 0 do milionów.
Ma się rozumieć — dane dzienne mają znaczną skłonność do fluktuacji; moim zdaniem zbyt dużą, żeby w oparciu o nie obliczać cokolwiek, przy obecnej demografii mikroświata. Pytanie brzmi, czy zamiast obliczania średnich, określania trendu etc. nie byłoby najprościej za punkt danych przyjąć po prostu sumy dla ostatnich N dni, gdzie intuicja podpowiada mi, że dobrym cyklem są okresy siedmiodniowe: https://ism.leocja.org/pkb_7.php? Nadal oznaczałoby to codzienną zmianę wartości (czyli — dobrze), ale wizualizacja byłaby już wypłaszczona.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika

Przy takim podejściu pojawia się problem ruchomych okien pomiarowych. Dzisiaj wykres pokazuje 4.04 i 27.03, jutro 5.04 i 28.03 itd. Trudno później o punkt referencyjny, prawda...
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika

Franklin Garamond pisze:
11 kwie 2020, 16:45
Przy takim podejściu pojawia się problem ruchomych okien pomiarowych. Dzisiaj wykres pokazuje 4.04 i 27.03, jutro 5.04 i 28.03 itd. Trudno później o punkt referencyjny, prawda...
Dla mnie to w tym przypadku feature, a nie bug, ponieważ dzięki temu kursy walut (a poniekąd pod rozważania na temat wymiany walut przysiadłem do modelu) mogłyby ulegać zmianie codziennie oraz stosunkowo płynnie, skądinąd w przeciwieństwie do stałych okresów. Można jednak również wprowadzić równoległe okna pomiarowe, kolejnymi tygodniami roku, ponieważ dlaczego nie? Pytanie brzmi: czy takie najprostsze rozwiązania byłyby, jak na nasze potrzeby, wystarczające, czy jednak wypadałoby wytoczyć cięższe działa…
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika

Zmienność jest jak najbardziej ok, metoda jest ok i prawdopodobnie wystarczająca. Może źle się wyraziłem... Bardziej chodzi o prezentację. To powinno być liczone dla każdego dnia i tak prezentowane. Jak będę chciał sprawdzić pkb z 11 marca, to nie muszę czekać, aż minie kilka dni, by do tej daty dojechał wykres. W końcu aktywność w przeszłości nie ulega zmianie, więc dla 11 marca wynik liczony 11 marca, jak i 11 kwietnia jest ten sam.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika

Franklin Garamond pisze:
11 kwie 2020, 17:47
To powinno być liczone dla każdego dnia i tak prezentowane. Jak będę chciał sprawdzić pkb z 11 marca, to nie muszę czekać, aż minie kilka dni, by do tej daty dojechał wykres. W końcu aktywność w przeszłości nie ulega zmianie, więc dla 11 marca wynik liczony 11 marca, jak i 11 kwietnia jest ten sam.
Tak, taki widok (jak rozumiem, suma z ostatnich 28 lub 30 dni dla danego dnia) na pewno można dodać, z zastrzeżeniem, że moje obecne zapytanie do bazy danych woła o pomstę do nieba i w zasadzie całość powinno się przepisać od zera. Jeżeli potrzebujecie wcześniejszej wizyty u onkologa, zapraszam do źródła (jest jeszcze gorzej niż w przypadku wizualizacji danych podstawowych ISM).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Tannegard
Przybysz

Post autor: Tannegard »

Gratuluję próby ogarnięcia tego globalnie, to temat chyba tak stary jak same mikronacje. ;)
Obawiam się że obliczanie tego wyłącznie na podstawie kilku dni okaże się zbyt delikatne. Widać to bardzo wyraźnie zwłaszcza w przypadku Dreamlandu, gdzie wynik szybuje niemal od zera do 40 milionów żeby zaraz spaść gwałtownie. Przy takich przypadkach obliczanie tego cyklem 7-dniowym spowoduje bardzo duże wahania, wręcz nienaturalne. Myślę że najpierw powinno się "spłaszczyć" dzienne wyniki dłuższą średnią, a dopiero potem zliczać PKB przedziałami czasowymi dla każdych 7 dni ze średniej (nie mylić ze średnią 7dni) - jako dane miesięczne oraz przedziałami miesięcznymi (a dokładniej 4 tygodnie) jako rok, jak to zgrabnie wymyślono w kalendarzu pewnej starej mikronacji. Generalnie najlepiej wrzucić dane które są zebrane do jakiegoś arkusza i przetestować jakich parametrów użyć żeby wyniki były zadowalające i zbliżone do realnych. (Z PDO i sql mogę pomóc jak coś).
Awatar użytkownika

Aeternus pisze:
11 kwie 2020, 21:25
Obawiam się że obliczanie tego wyłącznie na podstawie kilku dni okaże się zbyt delikatne. Widać to bardzo wyraźnie zwłaszcza w przypadku Dreamlandu, gdzie wynik szybuje niemal od zera do 40 milionów żeby zaraz spaść gwałtownie.
Intuicja mi podpowiada, że dobrym okresem rozliczeniowym jest okres 30 dni, zgodnie z dość popularnym założeniem, że realny miesiąc odpowiada rokowi w mikronacjach*. Wykresom w obecnej postaci — tak z danymi dziennymi, jak i tygodniowymi — nie poświęcałbym nadmiernej uwagi, to tylko wizualizacja (choć niewątpliwie przemawia ona za tym, aby zwłaszcza „produktem dziennym” się nie posługiwać pod kątem jakichkolwiek dalszych obliczeń). Na tu i teraz najważniejsze wydaje mi się ustalenie, czy przyjęty mechanizm przekładania wskaźnika (a, by być precyzyjnym, dwóch wskaźników: liczby wypowiedzi oraz liczby uczestników forów) na ostateczny wskaźnik „PKB” posiada, z zastrzeżeniem wszelkich niedoskonałości samych danych źródłowych, kończyny przynajmniej z odległości przypominające ręce i nogi. 😉

Aeternus pisze:
11 kwie 2020, 21:25
Generalnie najlepiej wrzucić dane które są zebrane do jakiegoś arkusza i przetestować jakich parametrów użyć żeby wyniki były zadowalające i zbliżone do realnych. (Z PDO i sql mogę pomóc jak coś).
W razie czego, udostępniam kopię danych w formie zrzutu z bazy MySQL (dwie istotne tabele z danymi), mogę też przygotować plik integracyjny wyrzucający zawsze aktualne dane: tu jednak potrzebowałbym informacji odnośnie do tego, w jakiej postaci dane miałyby być zwracane.
ism_dane_2020-01-01_2020-04-10.zip
(27.46 KiB) Pobrany 121 razy
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯
* Dygresja: jest bardzo prawdopodobne, że porównując np. dane Federacji Nordackiej w ujęciu dla marca i kwietnia zauważymy potężny spadek — pytanie brzmi, czy „słusznie”.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika

Święta wolałbym spędzić bez raka. Niemniej... przy takiej ilości danych może po prostu pokusić się o dzienne liczenie i zapis do bazy wyniku? No i może jakieś proste cache'owanko? Hm, hm.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
ODPOWIEDZ

Wróć do „Centrum Rozwoju Łączności Międzynarodowej”