Jak działa system gospodarczy Palatynatu Leocji?

Dyskusje związane z systemem gospodarczym Palatynatu Leocji
Awatar użytkownika
Prokrustes
Przybysz

Post autor: Prokrustes »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Rozumiem, że dyskusja jest "na sucho" bo nie są obecnie wprowadzane żadne zmiany w Porcie.
Ale w sumie pytanie jakie by to miały być wydarzenia losowe ?
- sztorm i statek się bardziej uszkadza
- napadają piraci/terroryści i tracisz towar
- zaraza w porcie i jego odcięcie
- bunt załogi i utrata danego statku na X dni
- pożar magazynów i brak towaru w NB
.... ?

A przy okazji
Beton, deski, alkohol, stal i szkło zużywają się wraz z każdym wątkiem na forum założonym w ciągu ostatnich 24 godzin. Węgiel zużywa się wraz z każdą wypowiedzią na forum zamieszczoną w ciągu ostatnich 24 godzin. Alkohol i szkło zużywają się wraz z każdym polubieniem na forum w ciągu ostatnich 24 godzin. Żywność zużywa się wraz z każdym mieszkańcem, który był obecny w Leocji w ciągu ostatnich 24 godzin.
Na pewno można by to trochę podrasować. Przez ostatnie dni mamy całkiem spory ruch na forum jak na mikronacyjne standardy ale stopień zużywania nie równoważy nawet jednej-dwóch aktywnych flot.

Zachęcanie do tworzenia nowych wątków to też trochę szerzenie patologii - zdecydowanie lepiej jest promować pisanie postów :)

Nie wiem jak dosłownie interpretować "w ciągu ostatnich 24h" - na pewno można by zrobić tak żeby ten wpływ był bardziej natychmiastowy.

No i mogło by być więcej statystyk - np. właśnie ile czego zużyto.

Można by wprowadzić bonifikatę dla nowych flot - tak żeby ceny dla nowej floty nie spadały poniżej pewnego progu... aczkolwiek przy lepszym zbilansowaniu nie powinno być to konieczne.

Rzecz jasna oferuję swoją pomoc chociaż wiem, że państwowe systemy informatyczne to rzecz wrażliwa i pilnie strzeżona.
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Franklin Garamond »

Z całą pewnością obecny model wymaga dopracowania. Nie jesteśmy w stanie skonsumować dotychczasowej nadprodukcji dóbr. To z pewnością temat warty uwagi @Helwetyk Romański, który możliwe, że w niedalekiej przyszłości powróci. Pomocnej dłoni też raczej nie odmówi.

Z tego co się orientuję, to cron portu jest co godzinę uruchamiany i po prostu do "spalania" zasobów bierze okno 24-godzinne, licząc wstecz od momentu wywołania.

Jakby ktoś jeszcze nie używał pythonowych botów... 🙃
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Prokrustes
Przybysz

Post autor: Prokrustes »

Franklin Garamond pisze:
07 paź 2020, 11:52
Jakby ktoś jeszcze nie używał pythonowych botów... 🙃
Moja flota idzie na dno na dniach by odrodzić się w nowej narracji. Potraktujemy to jako stress testy.
Awatar użytkownika
Piotr Romanow Stempel

Post autor: Piotr Romanow »

Czy jest jakaś możliwość, aby Brodria dołączyła do waszego systemu gospodarczego?
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Hospodar Dehreiny Wschodniej
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel

Post autor: Helwetyk Romański »

Piotr Pawłowicz pisze:
29 lis 2020, 18:36
Czy jest jakaś możliwość, aby Brodria dołączyła do waszego systemu gospodarczego?
To zależy od rozumienia „dołączenia do systemu”. Możliwość pływania pod banderą brodryjską mogę z przyjemnością dodać w ciągu kilkunastu minut. Brodryjski port docelowy mogę dodać w ciągu paru godzin, po otrzymaniu mapy, przy założeniu, że uda się dopasować czas płynięcia do niego do siatki portów. System jako taki jest jednak obecnie systemem zakładającym centralną rolę portu w Nowym Brzegu, wymagającym posiadania konta na forum Leocji. Z powyższymi gwiazdkami, proszę o sygnał. 😉
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Piotr Romanow Stempel

Rozumiem, w takim razie gdy porozumiem się z prezydentem Brodrii będę dalej prowadził z panem rozmowy. :)
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Hospodar Dehreiny Wschodniej
Awatar użytkownika
Zbyszko Gustolúpulo Stempel
Obywatel

Post autor: Zbyszko Gustolúpulo »

Helwetyk Romański pisze:
06 lut 2020, 12:46
Komunikat brzmi: „[z]arobek może ulec zmianie. Jeżeli ktoś wyprzedzi Cię z przyjęciem zlecenia transportu, cena spadnie. Jeżeli towary zostaną w międzyczasie zużyte, cena wzrośnie”. W moim zamyśle oznaczał to samo, co wcześniej (nie pamiętam, co 😉). Powód jest jeden i tylko jeden: wyświetlane ceny nie odświeżają się na bieżąco — mechanizm odświeżania ich w tle byłby przesadą.

Chodzi o sytuację, w której wchodzimy do portu, po czym oddalamy się od komputera lub telefonu na kilka minut. W tym czasie ktoś inny mógł wejść do portu i przyjąć zlecenie, mógł też odpalić się skrypt zużycia dóbr. O ile nie przeładujemy strony, wyświetlany zarobek nie będzie już aktualny. O ile klikniemy natychmiast po załadowaniu strony, kwota wyświetlana powinna być w stu procentach zgodna z kwotą faktyczną.

Wysłanie statku zawsze oznacza przeładowanie portu i ponowne przeliczenie cen, więc: co do zasady, tak. Przy czym czas powrotu nie gra roli — w chwili przyjęcia zlecenia, stan magazynu wzrasta od razu i tak samo od razu następuje odpowiednie zużycie ropy, betonu, desek, stali i żywności.
Aha! Ja też myślałem, że statki, które dotrą szybciej do portu niż ja będą miały wpływ na cenę, a nie - co widzisz jak akceptujesz zlecenie tyle dostajesz, tak?
emeryt i rencista,
Zbyszko Gustolúpulo
🏴‍☠️ Tropikańska Rewolucja 🏴‍☠️
⚽️ Tropikana Zlote Piaski ☀️
Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth Stempel
Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji

Post autor: Ignats ik Ruth »

Tak ;)
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Lᴇᴏᴄᴋᴀ Pᴀʀᴛɪᴀ Fᴀsᴢʏsᴛóᴡ Jᴇ̨ᴢʏᴋᴏᴡʏᴄʜ
Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth Stempel
Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji

Post autor: Ignats ik Ruth »

Zbyszko Gustolúpulo pisze:
01 gru 2020, 2:54
(...) -co widzisz jak akceptujesz zlecenie tyle dostajesz, tak?
Jeszcze mi się przypomniało - jeśli chcesz wiedzieć, ile będziesz miał guldenów, ggy już statki wrócą z aktualnych rejsów, możesz to podglądnąć w rankingu armatorów. ;)
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Lᴇᴏᴄᴋᴀ Pᴀʀᴛɪᴀ Fᴀsᴢʏsᴛóᴡ Jᴇ̨ᴢʏᴋᴏᴡʏᴄʜ
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel

Post autor: Helwetyk Romański »

Ignacy de Ruth pisze:
02 gru 2020, 17:56
Zbyszko Gustolúpulo pisze:
01 gru 2020, 2:54
(...) -co widzisz jak akceptujesz zlecenie tyle dostajesz, tak?
Jeszcze mi się przypomniało - jeśli chcesz wiedzieć, ile będziesz miał guldenów, ggy już statki wrócą z aktualnych rejsów, możesz to podglądnąć w rankingu armatorów. ;)
Bardzo mi się podoba, że Dobry Diuk wyręcza mnie w obowiązkach informacyjnych. 🖤🤍❤️
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Piotr Romanow Stempel

Czcigodny Namiestniku, jako że zostałem wiceprezydentem Brodrii, to muszę trochę podziałać na arenie międzynarodowej, dlatego sądzę, że dołączenie do waszego systemu gospodarczego to bardzo dobry pomysł. Z tego co ostatnio mi pan przekazywał, że wrzucenie flagi to mały problem, dlatego poprosiłbym o dodanie naszej kompanii (?). Dodatkowo jeżeli istnieje taka możliwość to chciałbym, aby został dodany port w Porcie Dostojewsk.

Oczywiście zostawiam odnośnik do starej mapy Imperium Brodryjskiego oraz flagi państwowej.
Flaga:
Obrazek

A tu mapa z czasów Imperium;
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Port w Nowym Brzegu”