A bo to wiadomo czy kiedyś coś nie powstanie?Damiano Windsachen pisze: ↑07 gru 2023, 21:55Generalnie fajne ale dlaczego na zadupiu gdzie nic nie ma (-11 & +12) mamy osobną strefę czasową, nie lepiej wydłużyć je dynamicznie, a nie nadawać stricte określone długości tychże linii?Benjamin pisze: ↑07 gru 2023, 21:11Komu w czas, temu w mapy, a komu w mapy, temu w czas.
Chcąc uciec od pisania projektów uchwał rady gminy i zaintrygowany lekcją przedmiotu „geografia”, stworzyłem taką oto mapę. Fajna mapa, do narracji wprost idealna. Polecam — Benjamin Romanow.
Oczywiście, mapa jest do rozwoju — będę zmieniał design, żeby ładniej wyglądała; dostosowywał strefy w miarę stanowienia czasów urzędowych, o ile kogoś zaintryguję.
Fun fact: Leocja leży idealnie na granicy 0 i +1.
Linię zmiany daty wyznaczają krańce mapy.
(większy rozmiar po kliknięciu)
Komu w czas, temu w mapy
- Aleksandr Romadonow • Stempel
- Przybysz
Komu w czas, temu w mapy

Z Bożej Łaski Cesarz i Samodzierżca Rusowii
Komu w czas, temu w mapy
No dobra ale dlaczego one nie są dostosowywane do regionów tak jak realne strefy?

Komu w czas, temu w mapy
No ale to przecież można dostosować, a tak się nieporządek robiWładimir I Iwanowicz pisze: ↑07 gru 2023, 22:00A bo to wiadomo czy kiedyś coś nie powstanie?Damiano Windsachen pisze: ↑07 gru 2023, 21:55Generalnie fajne ale dlaczego na zadupiu gdzie nic nie ma (-11 & +12) mamy osobną strefę czasową, nie lepiej wydłużyć je dynamicznie, a nie nadawać stricte określone długości tychże linii?Benjamin pisze: ↑07 gru 2023, 21:11Komu w czas, temu w mapy, a komu w mapy, temu w czas.
Chcąc uciec od pisania projektów uchwał rady gminy i zaintrygowany lekcją przedmiotu „geografia”, stworzyłem taką oto mapę. Fajna mapa, do narracji wprost idealna. Polecam — Benjamin Romanow.
Oczywiście, mapa jest do rozwoju — będę zmieniał design, żeby ładniej wyglądała; dostosowywał strefy w miarę stanowienia czasów urzędowych, o ile kogoś zaintryguję.
Fun fact: Leocja leży idealnie na granicy 0 i +1.
Linię zmiany daty wyznaczają krańce mapy.
(większy rozmiar po kliknięciu)
Komu w czas, temu w mapy
To już wynika czysto z mapy i ukształtowania, no co mam powiedzieć. W realu ląd wypełnia całą szerokość, a gdyby stworzyć takie „marginesy” to nie byłoby to prawdziwe odwzorowanie. I tak przekładamy to na mikro. Trzeba byłoby uwalić te „marginesy”, bo gdybym zrobił to w jednej mapie – nie byłaby to wierna kopia ukształtowania.Damiano Windsachen pisze: ↑07 gru 2023, 22:00No dobra ale dlaczego one nie są dostosowywane do regionów tak jak realne strefy?
Komu w czas, temu w mapy
no nie wiem da się to przełożyć ale raczej na zupełnie inny system niż ten z realaBenjamin pisze: ↑07 gru 2023, 22:02To już wynika czysto z mapy i ukształtowania, no co mam powiedzieć. W realu ląd wypełnia całą szerokość, a gdyby stworzyć takie „marginesy” to nie byłoby to prawdziwe odwzorowanie. I tak przekładamy to na mikro. Trzeba byłoby uwalić te „marginesy”, bo gdybym zrobił to w jednej mapie – nie byłaby to wierna kopia ukształtowania.Damiano Windsachen pisze: ↑07 gru 2023, 22:00No dobra ale dlaczego one nie są dostosowywane do regionów tak jak realne strefy?
dlatego proponuję też ograniczenie ilości stref tak by można było rozszerzyć je by lepiej je przystosować do mikro
Komu w czas, temu w mapy
Bo na zadupiu też jest jakiś czas... choćby jak się płynie lub leci.Damiano Windsachen pisze: ↑07 gru 2023, 21:55Generalnie fajne ale dlaczego na zadupiu gdzie nic nie ma (-11 & +12) mamy osobną strefę czasową, nie lepiej wydłużyć je dynamicznie, a nie nadawać stricte określone długości tychże linii?
Odrębna strefa czasowa na zadupiu nie przeszkadza, bo nic tam nie ma... raczej właśnie dostosowałbym te strefy gdzie coś jest. Wiadomo, że w wielkich krajach może być więcej stref czasowych, ale mniejsze powinny mieć jedną.
Ale jak ograniczyć? Przecież doba ma 24 godziny.Damiano Windsachen pisze: ↑07 gru 2023, 22:06dlatego proponuję też ograniczenie ilości stref tak by można było rozszerzyć je by lepiej je przystosować do mikro
Akurat obwód naszego globu jest identyczny w realowym... no w przybliżeniu 40 tys. km.
A tak technicznie to dałbym ląd bez kolorków, a zostawił tylko pokolorowane strefy - byłoby czytelniej.
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Komu w czas, temu w mapy
Krótko: szanuję w opór. Czekam teraz na szaleńca lub szaleńczynię, który/a uwzględni nachylenie Pollinu oraz obliczy godziny wschodu i zachodu słońca (a na kolejnym etapie, fazy Księżyca-1, którego nazwy nie pamiętam). 😈
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
Komu w czas, temu w mapy
Niekoniecznie - mogę zrobić czystą mapkę linii brzegowych z granicami państw, a nazwy państw i geograficzne też się da po prostu skopiować jako warstwę.
Komu w czas, temu w mapy
A macie gdzieś tam opcję wyeksportowania jako SVG?
Ja tam założyłem, że czas 0 to po prostu czas realny...Helwetyk Romański pisze: ↑07 gru 2023, 22:21Krótko: szanuję w opór. Czekam teraz na szaleńca lub szaleńczynię, który/a uwzględni nachylenie Pollinu oraz obliczy godziny wschodu i zachodu słońca (a na kolejnym etapie, fazy Księżyca-1, którego nazwy nie pamiętam). 😈