Budżet Państwa - wątek roboczy...

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Szanowni Koledzy, chciałbym poruszyć kwestię budżetu państwa bo nasz gospodarka jakoś rusza, ludziska zakładają firmy, ale te firmy powinny zarabiać i dalej napędzać wymianę handlową pomiędzy obywatelami Naszego Kraju.

Dam prosty przykład... w sumie v-życia wzięty. Chciałbym ruszyć sprawę naszej Straży Leśnej (element Żandarmerii Palatynatu Leocji), która w zamyśle jest zorganizowana tak, że jej członkowie mieszkają w danym rejonie i prowadzą działania na swoim terenie. Ze sprzętem nie ma problemu, bo jest "za darmo" czyli jest spłatą dzierżawy bazy SIł Zbrojnych Leocji - ale chciałbym ruszyć kwestię ich "strażnic". Tzn. mam taki pomysł by opracować wzór takiej strażnicy, a następnie zlecić Przedsiębiorstwu Budowlanemu LIS-BUD ich zbudowanie w wyznaczonych miejscach.

Tylko powinienem mu za to zapłacić... co jest o tyle słuszne, ze napędza naszą gospodarkę. Maciej Gerwazy Lisewicz zarobi, a więc będzie miał kasę na zakup jakiś towarów u innych przedsiębiorców, a oni znowu będa mogli... itd.

W jaki sposób tego dokonać? Przecież nie z prywatnego konta... bo to nie jest "prywatna armia", ale element państwa. Czy nie należałoby stworzyć możliwość by Palatynat Leocji płacił prywatnym przedsiębiorcom za takie usługi czy za zakupiony sprzęt czy towary?

Poddaję pod dyskusję...
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Aleksander Stempel
Obywatel

Post autor: Aleksander »

Zgłaszam się na stanowisko rzecznika dyscypliny finansów publicznych.
(-) Aleksander, r.s.
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ronon Dex pisze:
13 sty 2021, 20:35
Czy nie należałoby stworzyć możliwość by Palatynat Leocji płacił prywatnym przedsiębiorcom za takie usługi czy za zakupiony sprzęt czy towary?
Oczywiście, że tak. Moim zdaniem, pytanie nie brzmi „czy”, a „jak” — to jest, czy docelowo budujemy narracyjnie, czy już w ramach Pioniera. („Docelowo”, bo zdecydowanie nie wstrzymywałbym narracji z powodów prac nad systemem). Stanowisko mam tutaj tendencyjne — w ramach Pioniera można byłoby automatycznie uwzględniać zużycie (remonty), dostawę mediów etc.

Aleksander pisze:
13 sty 2021, 20:40
To ja się zgłaszam do jakiejś odnośnej komisji.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Michał F. Lubomirski-Lisewicz Stempel
Rzeczpospolita Obojga Narodów

Post autor: Michał F. Lubomirski-Lisewicz »

Helwetyk Romański pisze:
13 sty 2021, 22:24
Aleksander pisze:
Ja mogę wpaść w niespodziewanym momencie z audytem. Tylko musiałbym należeć do jakiejś wyższej komisji nadzoru.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Stolnik podlaski
Rector Universitatis Cracoviensis
Regimentarz wojsk litewskich
Awatar użytkownika
Aleksander Stempel
Obywatel

Post autor: Aleksander »

Helwetyk Romański pisze:
Aleksander pisze:
Może do Głównej Komisji Orzekającej w Sprawach o Naruszenie Dyscypliny Finansów Publicznych?
(-) Aleksander, r.s.
Awatar użytkownika

Aleksander pisze:
14 sty 2021, 10:28
Helwetyk Romański pisze:
Aleksander pisze:
Może do Głównej Komisji Orzekającej w Sprawach o Naruszenie Dyscypliny Finansów Publicznych?
Jeżeli będzie można pobierać wynagrodzenie, uchylając wszystkie decyzje z powodu niepełnej dokumentacji, brzmi jak praca dla mnie.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Daniel January von Tauer-Krak Stempel
Przybysz

Post autor: Daniel January von Tauer-Krak »

Helwetyk Romański pisze:
Ronon Dex pisze:
13 sty 2021, 20:35
Czy nie należałoby stworzyć możliwość by Palatynat Leocji płacił prywatnym przedsiębiorcom za takie usługi czy za zakupiony sprzęt czy towary?
Oczywiście, że tak. Moim zdaniem, pytanie nie brzmi „czy”, a „jak” — to jest, czy docelowo budujemy narracyjnie, czy już w ramach Pioniera. („Docelowo”, bo zdecydowanie nie wstrzymywałbym narracji z powodów prac nad systemem). Stanowisko mam tutaj tendencyjne — w ramach Pioniera można byłoby automatycznie uwzględniać zużycie (remonty), dostawę mediów etc.
Hmm, a dałoby się dodać konta "bankowe" instytucji?

Istnieje instytucja (Akademia Naukowa, Siły Zbrojne) ma pomysł na zrealizowanie projektu publicznego. Składa mniej lub bardziej formalny wniosek do namiestnika o przelew. Potem zleca wykonanie usługi, kupuje sprzęt lub coś innego.

Albo i bez tych instytucji...
Awatar użytkownika

Daniel January von Tauer-Krak pisze:
14 sty 2021, 11:35
Hmm, a dałoby się dodać konta "bankowe" instytucji?
Co do zasady, tak — elegancko, nie. Wyjaśniając… system bankowy wbudowany w forum jaki jest, każdy widzi. Można to obejść, tworząc fikcyjne konta mieszkańców i na ich rachunki przekazując niezbędne środki. W ramach Pioniera jest łatwiej, pulę paszportów od 1 do 999 zarezerwowałem na wypadek konieczności stworzenia takich rachunków, aczkolwiek…

Daniel January von Tauer-Krak pisze:
14 sty 2021, 11:35
Istnieje instytucja (Akademia Naukowa, Siły Zbrojne) ma pomysł na zrealizowanie projektu publicznego. Składa mniej lub bardziej formalny wniosek do namiestnika o przelew.
…można to rozwiązać poprzez, w zależności od przyjętego mechanizmu, dodruk lub przelew z rachunku państwowego. Moje biurokratyczne doświadczenie tutaj dość mocno sugeruje, aby nie tworzyć rachunków ponad potrzebę. Później trzeba pilnować uprawnień…
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Może byśmy jednak jakiś system płacenia przez państwo wykombinowali... mam kilka pomysłów na rozwój elementów w Gwardii i chciałbym by na tym zarabiali nasi przedsiębiorcy, bo będzie to powodowało możliwość wymiany towarów i usług pomiędzy nimi, a tym samym napędza się nam życie gospodarcze kraju (i związana z tym narracja).

Chciałbym zlecić naszym firmom budowlanym budowę jakiś koszar, elementów dla logistyki etc. Inna sprawa, że zaczniemy produkować sprzęt własny, gdyby były za to wpływy to mógłbym za uzyskane środki zlecać rozwój przedsiębiorstwa, nie tylko narracyjnie (że sobie wybudowano), ale robić to zlecając budowę naszym firmom (a sam tylko ilustrując te działania wg moich potrzeb). Wyprodukuję pojazdy, państwo mi zapłaci... to wtedy dam zarobić innym przedsiębiorcom coś u nich zamawiając i tak to się będzie toczyć, mam nadzieję.

Jednym słowem jak państwo będzie płacić przedsiębiorcom za towary i usługi, to my przedsiębiorcy będziemy bardziej działać wspólnie, bo będziemy zlecać sobie kolejne działania. A chyba chodzi o jak najbardziej wspólne działania.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
02 lut 2021, 15:46
Może byśmy jednak jakiś system płacenia przez państwo wykombinowali...
Ze swojej strony (@Franklin Garamond) proponuję następujący mechanizm — Gwardia Palatynatu Leocji ogłasza zamówienia publiczne, faktury rachunki za zrealizowane usługi i dostarczone towary wystawia się na oraz dostarcza do Palatium. Rachunek ma, przyjmijmy roboczo, siedmiodniowy termin płatności. Gdybyśmy chcieli się bawić w biurokratyczną narrację (podkreślenie moje), mógłbyś na rachunkach przystawiać pieczątki „Sprawdzono pod względem merytorycznym”.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”