Zmień hasło z Rogatka, czyli sobota w Nowym Brzegu

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Zmień hasło z Rogatka, czyli sobota w Nowym Brzegu

Post autor: Helwetyk Romański »

Obrazek

Strasznie wczoraj zachlałem. Niektórzy mówią, że nie można chlać jak się ma obowiązki, ale to nieprawda. Można, tylko trzeba wstawać rano. Na tym polega odpowiedzialność.

Piątek, g. 23.03. Nie odczytuję wiadomości od JKM Arkadiusza Maksymiliana, ponieważ chleję.

Sobota, rano. Nie wstaję rano.

Sobota, g. 16.15. Wstaję, robię sobie kawę, przeglądam Nowiny, odczytuję wiadomość od JKM Arkadiusza Maksymiliana.

Sobota, g. 16.51. Z forum Sarmacji dowiaduję się, że „[Piotr Romanow] z prywatnej rozmowy z Rockwellem wywnioskował, że Romański nie chce współpracy [przy Rogatku]”.

Sobota, g. 16.52. Na głównym leockim kanale Discorda, będąc oazą spokoju, grzecznie pytam „WTF?”. Wyjaśniam sprawę z Federantem Rockwellem. Kilka minut później zakładam konto w Rogatku. O g. 17.10 zostaje zweryfikowane. Rozmawiamy o możliwej integracji Stempla i Rogatka. O g. 17.34 zaczynam pisać szkic oświadczenia. Ponieważ nienawidzę pisać, zajmuje mi to wiele czasu.

Sobota, g. 18.45. Rozpoczynam rozmowę z JKM Arkadiuszem Maksymilianem, z której dowiaduję się o planowanym postawieniu Federantowi Rockwellowi zarzutów o kloning. Jej przedmiotem jest, między innymi, zagadnienie bezpieczeństwa Rogatka dla jego użytkowników. Wyrażam opinię, że każdy system opiera się na zaufaniu do administracji. Przyglądam się uważniej panelowi edycji profilu. Niepokoi mnie to, co widzę:
Obrazek
— moje hasło w Rogatku, widoczne w źródle strony w postaci czystego tekstu. W polityce prywatności systemu na pytanie „Czy moje hasło jest bezpieczne?” pada odpowiedź „Tak, Twoje hasło jest od razu szyfrowane i nie będzie widoczne dla Zespołu Rogatka. Jedyne co można z nim zrobić, to sprawdzić czy pasuje do danej wartości”. Ta odpowiedź, podobnie jak ta, nie pasuje mi do widoczności hasła. Dzielę się z Jego Książęcą Mością wątpliwością odnośnie do stopnia zabezpieczeń. Informuję, że zamierzam poprosić o opinię eksperta, czyli namiestnika Franklina Garamonda.

Sobota, g. 22.02. Federant Rockwell zostaje zatrzymany w Księstwie Sarmacji pod zarzutem „posługiwania się więcej niż jedną tożsamością […] w celu osiągnięcia korzyści majątkowej albo wprowadzenia w błąd innych osób lub organu władzy publicznej”, czyli kloningu.

Sobota, g. 23.50. Proszę namiestnika Franklina Garamonda o opinię odnośnie do bezpieczeństwa haseł w Rogatku. Przekazuję mu swoje dane dostępowe z prośbą o przyjrzenie się tematowi. Jego opinia jest jednoznacznie negatywna. Ustalamy, że z uwagi na kontekst najlepszym trybem działania będzie w pierwszej kolejności poinformowanie kanałami prywatnymi jak najszerszego grona użytkowników o tym, że powinni zmienić swoje hasła dostępowe wszędzie tam, gdzie były one identyczne z hasłami użytymi w Rogatku. Tę sugestię przekazuję Jego Książęcej Mości. Rozsyłamy rekomendację do większości zweryfikowanych osób. Tę rekomendację niniejszym upubliczniam.

W tym miejscu jednoznacznie podkreślam — nie sugerowałem, nie sugeruję i nie zamierzam sugerować, że mamy tutaj do czynienia z działaniem w złej wierze, chęcią pozyskania haseł użytkowników. Jest całkowicie możliwe, że niefortunnie wybrano rozwiązanie informatyczne. W tego rodzaju sytuacjach elementarne procedury bezpieczeństwa nakazują jednak podjęcie określonych działań. Użytkownicy mają prawo wiedzieć o tym, że ich hasła były potencjalnie źle zabezpieczone oraz, posiadając taką informację, dokonać ich zmiany w innych miejscach lub nie. Wiadomo, że tych samych haseł używa się wielokrotnie, choć się nie powinno.

Miłego dnia i smacznej kawusi,

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”