„2 dni w Sztumie”
- Bruno Petrowicz Catalan • Stempel
- Królestwo Santery
„2 dni w Sztumie”
Znaczek którego emisja ma się rozpocząć 4 marca jest przekroczeniem wszelkich granic tolerancji i dobrego smaku. Jeśli ktokolwiek uważa, że bezczeszcząc wizerunek Matki Bożej to twórcze prawo autora do wyrażania jakiegoś protestu, a kraj który to firmuje zasługuje by w dalszym ciągu darzyć go uznaniem, dołącza właśnie do rewolty obyczajowej i kulturowej jaka przetacza się przez świat realny. Nie sądziłem że kiedyś do tego dojdzie. W Dreamlandzie różne wulgarne, pełne agresji zachowania i wypowiedzi już nikogo nie szokują, ale to jest szczytem arogancji i winno spotkać się ze stanowczą reakcją społeczności międzynarodowej. Wzywam tedy do bojkotu tego znaczka. Nie wyobrażam sobie, że katolicy czy chociażby ludzie mający na ustach hasła o tolerancji będą mieli w swej kolekcji to haniebne "dzieło", o ile można to tak nazwać.
- Miguel de Catalan • Stempel
- Przybysz
- Kontakt:
Administracja ŚZF: instrukcja
Od siebie chciałbym dodać że mam gdzieś relacje PKR i Sarmacji oraz sytuacji wynikłej pomiędzy przedstawicielem
Rotrii a jednym z sarmatów. Nie chce mieszać się w ten konflikt. Ale ! Taki znaczek jest niedopuszczalny.
I żądam o zmianę obrazka tego znaczka. Myślę, że Czcigodni Namiestnicy @Helwetyk Romański oraz @Franklin Garamond podejmą odpowiednie kroki i przychylą się do tego. Bowiem taki znaczek to obraza uczuć religijnych. Niech na znaczku będą wizerunki Rotrii albo jej duchownych ale nie Maryi.
Bowiem jako społeczność Skarlandu podejmiemy kroki jeśli nikt nic nie zrobi. I mam nadzieję, że Ci którzy tak miłują pokój i dobrą zabawę a do tego dobrą i miłą atmosferę nie zniszczą tego. Bo taka rzecz to skandal w Leockim systemie. I to nie będzie tolerowane.
Rotrii a jednym z sarmatów. Nie chce mieszać się w ten konflikt. Ale ! Taki znaczek jest niedopuszczalny.
I żądam o zmianę obrazka tego znaczka. Myślę, że Czcigodni Namiestnicy @Helwetyk Romański oraz @Franklin Garamond podejmą odpowiednie kroki i przychylą się do tego. Bowiem taki znaczek to obraza uczuć religijnych. Niech na znaczku będą wizerunki Rotrii albo jej duchownych ale nie Maryi.
Bowiem jako społeczność Skarlandu podejmiemy kroki jeśli nikt nic nie zrobi. I mam nadzieję, że Ci którzy tak miłują pokój i dobrą zabawę a do tego dobrą i miłą atmosferę nie zniszczą tego. Bo taka rzecz to skandal w Leockim systemie. I to nie będzie tolerowane.
- Aleksander • Stempel
- Obywatel
Zgodnie z obietnicą, jaką złożyłem w trakcie trwania plenum Światowego Związku Filatelistycznego, każdy ma prawo dokonać emisji wskazując jako swój domicyl Królestwo Dreamlandu. Obietnica ta nie została złożona pod rygorem, że inni zaakceptują tego typu znaczek. W zw. z czym nie zamierzam brać pod uwagę ani opinii niektórych gremiów, ani tym bardziej własnej, zarówno co do treści jak i co do formy.Bruno Petrowicz Catalan pisze: ↑28 lut 2021, 20:49W Dreamlandzie różne wulgarne, pełne agresji zachowania i wypowiedzi już nikogo nie szokują, ale to jest szczytem arogancji i winno spotkać się ze stanowczą reakcją społeczności międzynarodowej.
Jeżeli komuś się znaczek nie podoba, to może go nie pobierać. Jest to jak najbardziej zdrowa reakcja w demokratycznym państwie prawnym. Ja np. z tychże względów nie tankuję na Orlenie.Bruno Petrowicz Catalan pisze: ↑28 lut 2021, 20:49Wzywam tedy do bojkotu tego znaczka. Nie wyobrażam sobie, że katolicy czy chociażby ludzie mający na ustach hasła o tolerancji będą mieli w swej kolekcji to haniebne "dzieło", o ile można to tak nazwać.
(-) Aleksander, r.s.
- Michał F. Lubomirski-Lisewicz • Stempel
- Rzeczpospolita Obojga Narodów
Podobnie jak Jego Królewska Mość Bruno i Jego Książęca Wysokość Michał, sprzeciwiam się emisji tego znaczka. Jakkolwiek rozumiem istnienie pewnej swobody artystycznej, to jednak dzieło artystyczne nie może przekraczać granic dobrego smaku czy znieważać osób lub przedmiotów czci lub kultu innych ludzi. Nie zgadzam się na takie postępowanie. Jako chrześcijanin i katolik, podobnie jak wymienione przeze mnie osoby, nie godzę się na takie rzeczy. Nawet jeśli komuś nie zależy na szacunku do Boga i Jego Świętych, to niech pomyśli chociaż o tych, których takie postępowanie obraża.
Ponadto zwracam uwagę na to, że jest to kontynuacja prowokacji w wykonaniu pana Mkbewe Czarnieckiego, która doprowadziła do nieciekawych zajść w Księstwie Sarmacji.
Panie @Michał Jerzy Potocki , on prawdopodobnie nie jest Sarmatą. Podobno jest to klon pewnego króla-seniora Dreamlandu.
Dlatego proszę o zaniechanie emisji tego znaczka. Jeżeli zaś znaczek zostanie jednak emitowany, apeluję do wszystkich katolików, innych chrześcijan i ludzi szanujących innych - także tych, którzy mają inne poglądy - o niepobieranie tego znaczka i bojkot tej emisji.
Ponadto zwracam uwagę na to, że jest to kontynuacja prowokacji w wykonaniu pana Mkbewe Czarnieckiego, która doprowadziła do nieciekawych zajść w Księstwie Sarmacji.
Panie @Michał Jerzy Potocki , on prawdopodobnie nie jest Sarmatą. Podobno jest to klon pewnego króla-seniora Dreamlandu.
Dlatego proszę o zaniechanie emisji tego znaczka. Jeżeli zaś znaczek zostanie jednak emitowany, apeluję do wszystkich katolików, innych chrześcijan i ludzi szanujących innych - także tych, którzy mają inne poglądy - o niepobieranie tego znaczka i bojkot tej emisji.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Stolnik podlaski
Rector Universitatis Cracoviensis
Regimentarz wojsk litewskich
Stolnik podlaski
- Franklin Garamond • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Abstrahując od treści znaczka, chciałbym zwrócić uwagę, że emisje dzień po dniu (3, 4, 5 marca) są ewidentnym naruszeniem ustaleń Konferencji ŚZF.
Żaden ze znaczków nie wypełnia znamion ważnych dat krajowych, ani inauguracji obecności kraju w ŚZF.
Żaden ze znaczków nie wypełnia znamion ważnych dat krajowych, ani inauguracji obecności kraju w ŚZF.
- Miguel de Catalan • Stempel
- Przybysz
- Kontakt:
Zatem skoro są nielegalne to proszę znaczek z 4 marca usunąć. I niech grafika się zmieni lub jeśli nie to wnoszę o usunięcie tego znaczka.Franklin Garamond pisze: ↑28 lut 2021, 22:36Abstrahując od treści znaczka, chciałbym zwrócić uwagę, że emisje dzień po dniu (3, 4, 5 marca) są ewidentnym naruszeniem ustaleń Konferencji ŚZF.
- Joanna Izabela
- Cesarstwo Teutonii
Żebym ja nagle nie zaczęła mówić kto ma jakie klony ;)
Natomiast co do znaczka - jeżeli komuś się nie podoba może nie pobierać. Osobiście nie rozumiem hejtu na temat tęczy - symbolika jest różna, nie tylko związana z LGBT. Dwa, że nawet jeżeli kojarzy się z LGBT to czemu nie mają mieć swojej Matki Boskiej, z tego co wiem KK nie potępia samego bycia homoseksualnym, a tylko współżycie (przez co np. zachęca takie osoby do czystości). Na przestrzeni wieków różne wyobrażenia Matki Boskiej istniały, w zależności od kultury lub kto zasponsorował dany obraz lub wizji artysty Matka Boża AK, tutaj matka boska z wybitnym biustem.
Wychodząc poza Matkę Boską ale wizerunki sakralne to ten fresk byl uznawany w swoich czasach za godzących w obyczaje. Jakby ktoś nie wiedział Michał Anioł - Sąd Ostateczny i wtedy kontrowersyjna była nagość. Czasy się zmieniają, niektóre dzieła sztuki stają się nawet kultowe.
Jeżeli natomiast uznamy to za profanacje to obawiam się, że większą jest to
@Michał F. Lubomirski-Lisewicz nazywam go "naszym kolegą" bo zrobiłam ironie z całej zadymy na UNP. Nie wiem kim on jest ale zauważyłam nadmierna reakcje w pewnych kręgach, która wydawała mi się śmieszna.
Natomiast co do znaczka - jeżeli komuś się nie podoba może nie pobierać. Osobiście nie rozumiem hejtu na temat tęczy - symbolika jest różna, nie tylko związana z LGBT. Dwa, że nawet jeżeli kojarzy się z LGBT to czemu nie mają mieć swojej Matki Boskiej, z tego co wiem KK nie potępia samego bycia homoseksualnym, a tylko współżycie (przez co np. zachęca takie osoby do czystości). Na przestrzeni wieków różne wyobrażenia Matki Boskiej istniały, w zależności od kultury lub kto zasponsorował dany obraz lub wizji artysty Matka Boża AK, tutaj matka boska z wybitnym biustem.
Wychodząc poza Matkę Boską ale wizerunki sakralne to ten fresk byl uznawany w swoich czasach za godzących w obyczaje. Jakby ktoś nie wiedział Michał Anioł - Sąd Ostateczny i wtedy kontrowersyjna była nagość. Czasy się zmieniają, niektóre dzieła sztuki stają się nawet kultowe.
Jeżeli natomiast uznamy to za profanacje to obawiam się, że większą jest to
@Michał F. Lubomirski-Lisewicz nazywam go "naszym kolegą" bo zrobiłam ironie z całej zadymy na UNP. Nie wiem kim on jest ale zauważyłam nadmierna reakcje w pewnych kręgach, która wydawała mi się śmieszna.
- Michał F. Lubomirski-Lisewicz • Stempel
- Rzeczpospolita Obojga Narodów
Nie wiem, o kogo chodzi. Ale już nie będę dopytywał.
Tak w ogóle, to pamięta Wasza Cesarska Mość, jak ja jako Prefekt Generalny nieudolnie interpretując fakty, podejrzewałem, że są WCM i Diuczessa Karolina klonami? ;)
To było... bardzo słabe... Ech, cóż.
Młodszy byłem.
Wracając do tematu, nikogo tu nie oskarżam i nie wiem już za dobrze, co sądzić o tym.
Owszem, Kościół Katolicki nie potępia osób o skłonnościach homoseksualnych. Ogólnie rzecz biorąc, nie potępia ludzi, a grzeszne czyny. Owszem, zachęca takie osoby to życia w czystości. Do czystości według swojego stanu jest zobowiązany każdy wierzący.Natomiast co do znaczka - jeżeli komuś się nie podoba może nie pobierać. Osobiście nie rozumiem hejtu na temat tęczy - symbolika jest różna, nie tylko związana z LGBT. Dwa, że nawet jeżeli kojarzy się z LGBT to czemu nie mają mieć swojej Matki Boskiej, z tego co wiem KK nie potępia samego bycia homoseksualnym, a tylko współżycie (przez co np. zachęca takie osoby do czystości).
Jednak, co do tęczy, można ją różnie odbierać. Jest m.in. znakiem Przymierza Boga z ludźmi. Jednakże w tym przypadku domyślnie się zdaje odnosić do ruchu LGBT. Jakkolwiek same w sobie skłonności homoseksualne grzechem nie są ani przez Kościół potępiane nie są, to jednak postulaty ruchu LGBT są zgoła sprzeczne z nauką Kościoła. Stąd jest ten sprzeciw. Istotną kwestią przy tym może być fakt, że autorzy przeróbki obrazu Matki Bożej Częstochowskiej z dorobioną tęczą raczej nie mieli na celu upiększenia wizerunku Matki Bożej czy też ukazania Przymierza Boga z ludźmi. To raczej wygląda na prowokację, jak się wydaje.
Co do znaczka jeszcze - co ma oznaczać banan trzymany przez Dzieciątko Jezus? Banan nie musi oznaczać nic złego. Tu jednak widać chęć ośmieszenia wizerunku Matki Bożej z Dzieciątkiem. I kolejną prowokację ze strony pana Mkbewe Czarnieckiego.
Możliwe, że tak. Ale to też zależy, jakie to dzieło.Na przestrzeni wieków różne wyobrażenia Matki Boskiej istniały, w zależności od kultury lub kto zasponsorował dany obraz lub wizji artysty Matka Boża AK, tutaj matka boska z wybitnym biustem.
Także zależy, co wizerunek przedstawia, w jaki sposób, jaki cel miał autor i jak jest to odbierane.
Hmm... No takie średnie... Cóż.Jeżeli natomiast uznamy to za profanacje to obawiam się, że większą jest to
To przynajmniej nie jest prowokacją.
Ano, rozumiem. Najlepiej pewnie by było zignorować pana Czarnieckiego, a jego posty po prostu wydzielić gdzieś, na śmietnik, a on by się zniechęcił.@Michał F. Lubomirski-Lisewicz nazywam go "naszym kolegą" bo zrobiłam ironie z całej zadymy na UNP. Nie wiem kim on jest ale zauważyłam nadmierna reakcje w pewnych kręgach, która wydawała mi się śmieszna.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Stolnik podlaski
Stolnik podlaski
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
„2 dni w Sztumie”
Drodzy,
zaczynając od spraw formalnych — znaczek jest odpowiedzią na aktualne wydarzenie w mikroświecie. Z tego powodu uznałem, że nie powinien być uważany za regularną emisję (której pierwszy wolny termin przypadałby na dzień 8 marca). Przyjęcie odmiennej interpretacji, w mojej ocenie, byłoby przejawem nadmiernie rygorystycznego podejścia, ze szkodą dla innych przypadków, w których potrzeba emisji znaczka byłaby potrzebą chwili. Nie o procedury zresztą tutaj chodzi.
Obawiałem się tego, że treść znaczka zostanie uznana za obrazę uczuć religijnych. Z tego powodu dodałem pole na stosowny opis tak, aby dla odbiorców było jasne to, że znaczek ma charakter polityczny — to znaczy, że jego celem nie jest wywołanie oburzenia, a bycie głosem w dyskusji o granicach wolności słowa w mikronacjach (za zamieszczenie tej ilustracji w Księstwie Sarmacji wymierzono autorowi wypowiedzi karę dwóch dni więzienia, stąd nazwa znaczka). Nie jest to pierwsza polityczna emisja, czego przykładem są znaczki Sarmacji i UNP przedstawiające odmienne przebiegi granic państwowych.
Nie jest to także pierwsza emisja, która nawiązuje do szeroko rozumianego tematu wiary. W planie emisyjnym od dłuższego czasu znajdują się dwa znaczki, które nawiązują do postaci Jana Pawła II, a dwa miesiące temu miała miejsce emisja najzupełniej religijnego znaczka „Święty Gabriel Archanioł — patron filatelistów”. Jednym z członków naszej społeczności jest Państwo Kościelne Rotria, które prowadzi najzupełniej realną działalność ewangelizacyjną, niezależnie od intencji przyświecających jego konkretnym przedstawicielom. Ta sfera jest obecna w Pollinie, a skoro jest — nie znajduję dobrego powodu dla tego, dla którego co do zasady nie mogłaby być przedmiotem znaczków.
Piszę „co do zasady”, bo — jak widzimy — mamy do czynienia z nowym przypadkiem brzegowym oraz konfliktem wartości emitentów i kolekcjonerów na motywach interpretacji Pierwszej Dyrektywy. Na tym etapie będę zobowiązany za kolejne głosy w dyskusji tak, abyśmy mogli, w dobrej wierze, dojść do możliwie najszerzej akceptowalnych wniosków. Z dodatkową prośbą o to, abyśmy skupili się na ideach, nie personaliach.
zaczynając od spraw formalnych — znaczek jest odpowiedzią na aktualne wydarzenie w mikroświecie. Z tego powodu uznałem, że nie powinien być uważany za regularną emisję (której pierwszy wolny termin przypadałby na dzień 8 marca). Przyjęcie odmiennej interpretacji, w mojej ocenie, byłoby przejawem nadmiernie rygorystycznego podejścia, ze szkodą dla innych przypadków, w których potrzeba emisji znaczka byłaby potrzebą chwili. Nie o procedury zresztą tutaj chodzi.
Obawiałem się tego, że treść znaczka zostanie uznana za obrazę uczuć religijnych. Z tego powodu dodałem pole na stosowny opis tak, aby dla odbiorców było jasne to, że znaczek ma charakter polityczny — to znaczy, że jego celem nie jest wywołanie oburzenia, a bycie głosem w dyskusji o granicach wolności słowa w mikronacjach (za zamieszczenie tej ilustracji w Księstwie Sarmacji wymierzono autorowi wypowiedzi karę dwóch dni więzienia, stąd nazwa znaczka). Nie jest to pierwsza polityczna emisja, czego przykładem są znaczki Sarmacji i UNP przedstawiające odmienne przebiegi granic państwowych.
Nie jest to także pierwsza emisja, która nawiązuje do szeroko rozumianego tematu wiary. W planie emisyjnym od dłuższego czasu znajdują się dwa znaczki, które nawiązują do postaci Jana Pawła II, a dwa miesiące temu miała miejsce emisja najzupełniej religijnego znaczka „Święty Gabriel Archanioł — patron filatelistów”. Jednym z członków naszej społeczności jest Państwo Kościelne Rotria, które prowadzi najzupełniej realną działalność ewangelizacyjną, niezależnie od intencji przyświecających jego konkretnym przedstawicielom. Ta sfera jest obecna w Pollinie, a skoro jest — nie znajduję dobrego powodu dla tego, dla którego co do zasady nie mogłaby być przedmiotem znaczków.
Piszę „co do zasady”, bo — jak widzimy — mamy do czynienia z nowym przypadkiem brzegowym oraz konfliktem wartości emitentów i kolekcjonerów na motywach interpretacji Pierwszej Dyrektywy. Na tym etapie będę zobowiązany za kolejne głosy w dyskusji tak, abyśmy mogli, w dobrej wierze, dojść do możliwie najszerzej akceptowalnych wniosków. Z dodatkową prośbą o to, abyśmy skupili się na ideach, nie personaliach.
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
„2 dni w Sztumie”
Odpowiem, ponieważ zostałem w tym temacie wyłoniony co najmniej 5, czy już nawet 6 raz, wandejskim pozdrowieniem "Wypierdalaj" kolego z RONu, Rotrii i innych części mirko-śmietnika. Nie bardzo rozumiem jak mają się pomówienia mojej osoby do całego spektrum "Afery Znaczkowej", zwłaszcza pomówienia, których najmocniejszym argumentem są wypowiedzi znanego jojonacyjnego klonera Stasia Dmowskiego vel. Floriana von Stettina z którym się, delikatnie mówiąc, nie lubimy (choć nie wiem czy ktoś się z nim lubi). To "wypierdalaj" jest wymawiane z pełną dobrocią serca, gdyż na moje oko jesteś albo smarkiem albo durniem, subsumując po ilości powtórzeń tejże hanuszki, więc nie zamierzam sobie tobą zawracać głowy. Jakość przedstawionych powyżej "dowodów" mówi sama za siebie, więc będzie to mój jedyny komentarz tej części sprawy.
Ad rem: osobiście cieszę się, że są jeszcze w mirko inicjatywy, które definiują nam ramy wolności wypowiedzi. Siermiężny bul dupy konserw połączony z absurdalnymi argumentami o "tolerancji", gdy za jakiś jeden śmieszny obrazek wysyła się trolla do paki, bo nie umie mu się postawić innych zarzutów (a mówiło się, że w KD wymiar sprawiedliwości nie działa). Moim zdaniem pokazuje to dzisiejszą jakość Sarmacji, jako kraju nie tylko bez pomysłu na siebie, ale zarządzanego przez ludzi, którzy nawet nie dorównują swoim poprzednikom. W takim wymiarze widzę przede wszystkim w.w. znaczek i osobiście cieszę się, że Korona Dreamlandzka aktywnie zaangażowała się w wytknięcie Sarmatom ich zamordyzmu.
Post napisany, zdanie "pewnego króla-seniora" opublicznione, można wrócić do gry w Ceesa.
Ad rem: osobiście cieszę się, że są jeszcze w mirko inicjatywy, które definiują nam ramy wolności wypowiedzi. Siermiężny bul dupy konserw połączony z absurdalnymi argumentami o "tolerancji", gdy za jakiś jeden śmieszny obrazek wysyła się trolla do paki, bo nie umie mu się postawić innych zarzutów (a mówiło się, że w KD wymiar sprawiedliwości nie działa). Moim zdaniem pokazuje to dzisiejszą jakość Sarmacji, jako kraju nie tylko bez pomysłu na siebie, ale zarządzanego przez ludzi, którzy nawet nie dorównują swoim poprzednikom. W takim wymiarze widzę przede wszystkim w.w. znaczek i osobiście cieszę się, że Korona Dreamlandzka aktywnie zaangażowała się w wytknięcie Sarmatom ich zamordyzmu.
Post napisany, zdanie "pewnego króla-seniora" opublicznione, można wrócić do gry w Ceesa.