Nr 03 - 2. Dodatek: Łatwa kuchnia leocka

Agencja prasowa Palatynatu Leocji
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Apolinary Montserrat Stempel
Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
Lokalizacja: Liceria

Nr 03 - 2. Dodatek: Łatwa kuchnia leocka

Post autor: Apolinary Montserrat »

Obrazek
Nr III - I 2020 | 4
Obrazek
Obrazek

W Leocji choćbyś chciał nie zjesz źle, tam nawet wody łyk celebrować każą ci... - jak śpiewał jeden z zamorskich bardów. Do dziś nie wiemy czy to pochwała czy złośliwość, ale nie to jest przecież najważniejsze. Faktycznie kuchnia leocka to przede wszystkim wspólne gotowanie i biesiadowanie, dbałość o szczegóły i smaki, ale wbrew pozorom nie jest to kuchnia trudna i wymagająca nadzwyczajnych umiejętności. Jest jedną z najzdrowszych kuchni mikroświata, ponieważ łączy naturalnie występujące produkty z bogactwem rodzimych przypraw.



Słowniczek:
> blasty - białe włókna występujące w mięsie
> Gobla pospolita - zioło, występujące pospolicie w Leocji i charakteryzujące się specyficznym, głębokim smakiem, najczęściej wykorzystywane do przygotowywania wytrawnych sosów, ułatwia trawienie i podkreśla smak mięs
> kiret - popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory kiretowca, ma kolor rdzy i charakterystyczny korzenny smak i bardzo silny aromat

Obrazek

Jedną z najbardziej znanych potraw leockiej kuchni jest sztuka mięsa, podawana z sosem goblowym i lekko obgotowanymi lub grillowanymi warzywami.

Mięso należy w pierwszej kolejności odpowiednio przygotować - umyć, wykroić blasty i pokroić w grube plastry. Następnie mięso należy przyprawić - zmiażdżoną w moździerzu - solą, pieprzem i suszoną papryką, oraz pozostawić na pół godziny, aby nabrało aromatu. W kolejnym kroku należy bardzo mocno rozgrzać na patelni oliwę i krótko obsmażyć kawałki mięsa z każdej strony. W żeliwnym rondlu (najlepsze są rondle rybackie i dziś sprzedawane tylko w Nowym Brzegu) układamy kawałki mięsa, zalewamy wodą i wytrawnym czerwonym winem (w proporcjach 1:1). Co ważne - płynu musi być tylko tyle, aby zakryć mięso. Dorzucamy kilka kwiatów Gobli pospolitej, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości.

W czasie duszenia mięsa należy przygotować sos goblowy. Jest to jeden z najstarszych i najbardziej znanych sosów w leockiej kuchni. W małym garnku należy umieścić pęk łodyg i kilka kwiatów Gobli pospolitej, dodać kostkę masła i dwie szklanki wody, kilka kropel soku z cytryny i szczyptę kiretu. Całość należy gotować na małym ogniu, aż do odparowania wody, na koniec przecedzić i dodać do mięsa. Tradycyjnie sztuka mięsa podawana jest ze szparagami, a czasem z pieczonym jabłkiem.

Smacznego!
prof. Apolinary Montserrat OL LAN
Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
Dyrektor Centralnego Szpitala Wojskowego
Redaktor naczelny Głosu Leocji
W Leocji rzeczy niemożliwe robimy od ręki,
na cuda trzeba chwilkę poczekać.
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji
Lokalizacja: Nowy Brzeg

Nr III - 2. Dodatek: Łatwa kuchnia leocka

Post autor: Helwetyk Romański »

Kminek i cynamon…? 🤔
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Apolinary Montserrat Stempel
Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
Lokalizacja: Liceria

Nr III - 2. Dodatek: Łatwa kuchnia leocka

Post autor: Apolinary Montserrat »

Helwetyk Romański pisze:
17 sty 2020, 16:14
Kminek i cynamon…? 🤔
A gdzie tam! To zupełnie inne smaki. 😏
prof. Apolinary Montserrat OL LAN
Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
Dyrektor Centralnego Szpitala Wojskowego
Redaktor naczelny Głosu Leocji
W Leocji rzeczy niemożliwe robimy od ręki,
na cuda trzeba chwilkę poczekać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Głos Leocji”