Masz rację... pamięć zawodzi po latach. Mam zapiski z czego wówczas tworzyłem tam armię w klimacie karaibskim przełomu lat 50/60-tych, może w ramach działań w Leocji i na swojej ziemi zacznę tworzyć grupy rekonstrukcyjne? Na pewno GR La Palma byłaby pierwsza... 😃Heinz-Werner Grüner pisze: ↑05 sty 2021, 22:00Republika Palmowa lub po prostu La Palma, tak gwoli ścisłości. ;)
Pytanie dotyczące działania przedsiębiorstw zagranicznych i ich filii w Leocji.
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Jest to znakomity pomysł. (Mamy jakąś historyczną wojnę do potencjalnego odtworzenia, inną niż drugowojenna wojna sarmacko-scholandzka?).
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
Wojen za bardzo nie było... ale zacząłbym od odtwarzania sił nieistniejących już lub "nieczynnych" państw. Jest to o tyle atrakcyjne, że nie trzeba tworzyć nie wiadomo czego. Taka GRH to 4-5 charakterystycznych pojazdów i około 20 ludzi. Właśnie od La Palma bym chyba, zaczął...Helwetyk Romański pisze: ↑05 sty 2021, 22:10Jest to znakomity pomysł. (Mamy jakąś historyczną wojnę do potencjalnego odtworzenia, inną niż drugowojenna wojna sarmacko-scholandzka?).
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Obywatel honorowy
I za to cię ubóstwiam Znamienity Dex'ie. ;)Ronon Dex pisze: ↑05 sty 2021, 22:26Wojen za bardzo nie było... ale zacząłbym od odtwarzania sił nieistniejących już lub "nieczynnych" państw. Jest to o tyle atrakcyjne, że nie trzeba tworzyć nie wiadomo czego. Taka GRH to 4-5 charakterystycznych pojazdów i około 20 ludzi. Właśnie od La Palma bym chyba, zaczął...Helwetyk Romański pisze: ↑05 sty 2021, 22:10Jest to znakomity pomysł. (Mamy jakąś historyczną wojnę do potencjalnego odtworzenia, inną niż drugowojenna wojna sarmacko-scholandzka?).
Jak to było? Cristobal Cuchilla?
Ano tak było... w sumie jedyny przypadek, gdy równocześnie w Mikroświecie używałem dwóch personaliów... a te wspomniane przez Ciebie były tłumaczeniem ówcześnie używanych przeze mnie w Republice Bialeńskiej i reszcie Mikroświata.
W sumie nie tak dawno temu, bo we wrześniu gdy robiłem w Siłach Powietrznych Republiki Bialeńskiej temat o znakach rozpoznawczych to wspomniałem i La Palmę:
Republika Palmowa - La Palma

Znak rozpoznawczy La Palma był malowany symetrycznie na płatach samolotu (na górnych i dolnych powierzchniach) oraz również symetrycznie na kadłubie (po obu stronach).

Flaga państwowa była malowana po obu stronach statecznika pionowego (zewnętrznych powierzchniach w przypadku statecznika zdublowanego).
Gdzieś mam zgrane "skórki" do "palmowych" samolotów... to była taka biała łódź latająca na bazie realowego Grumman Goose G-21A oraz kilka samolotów realowego typu MiG-15 lub MiG-17 (w RAT to są typy F-715 i F-717). Sadzę, że dałoby się to odszukać... na któreś płytce to na pewno jest.
A przypomnisz się "palmowymi" personaliami?
W zasadzie... a co stoi na przeszkodzie by gdzieś na południu, na oceanie (na środku by nikomu to nie przeszkadzało) "odkryć" maleńką i zapomnianą wyspę, tak małą że na mapach Mikroświata ciężko by było ją jedną pikselą pokazać oraz pod egidą Leocji stworzyć tam taki skansen La Palma... byłoby gdzie na wakacje latać/pływać. 😉Heinz-Werner Grüner pisze: ↑05 sty 2021, 22:00Ja do dzisiaj mam sentyment do "palmowych klimatów", ale Nowa Kurlandia niech się rozwija na tych ziemiach... Niech mają. ;)
Nawet mam zanotowane czego użyłem do wizualizacji... to była taka malutka wysepka w Armie II, bardzo mała... miała nieco ponad 3 km długości i ok. 400 metrów szerokości, tylko w najszerszym miejscu gdzie jest lądowisko może z 750-800 metrów. Używałem też innych fragmentów większych mapek (nie tylko z tej gry), ale ta mi jakoś utkwiła w pamięci.

Kilka obrazków:

A tak wyglądali żołnierze La Palma:

Suderlandzcy Razorinowie w żaden sposób nie są spokrewnieni?
(Wizualizacje to piękno i dobro).
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Ametyst Faradobus • Stempel
- Przybysz
Kompania Faradobusów wszędzie działa jako Kompania Faradobusów.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów
Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Ametyst z rodu Faradobusów
Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

- Samuel Radziwiłł • Stempel
- Obywatel
W moich początkach mikronacyjnych byłem w La Palmie ambasadorem, a ostatni El Presidente- polował w moim majątku, w Borach borysowskich.W zasadzie... a co stoi na przeszkodzie by gdzieś na południu, na oceanie (na środku by nikomu to nie przeszkadzało) "odkryć" maleńką i zapomnianą wyspę, tak małą że na mapach Mikroświata ciężko by było ją jedną pikselą pokazać oraz pod egidą Leocji stworzyć tam taki skansen La Palma... byłoby gdzie na wakacje latać/pływać.
Idea stworzenia takiej narracji- to całkiem fajna sprawa.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Obywatel honorowy
Przepiękna sprawa! Pisałem już nie raz, że się znamy! Jestem tym, który zaprosił Znamienitego do La Palmy. ;)Ronon Dex pisze: ↑06 sty 2021, 2:29Ano tak było... w sumie jedyny przypadek, gdy równocześnie w Mikroświecie używałem dwóch personaliów... a te wspomniane przez Ciebie były tłumaczeniem ówcześnie używanych przeze mnie w Republice Bialeńskiej i reszcie Mikroświata.
W sumie nie tak dawno temu, bo we wrześniu gdy robiłem w Siłach Powietrznych Republiki Bialeńskiej temat o znakach rozpoznawczych to wspomniałem i La Palmę:
Republika Palmowa - La Palma
Znak rozpoznawczy La Palma był malowany symetrycznie na płatach samolotu (na górnych i dolnych powierzchniach) oraz również symetrycznie na kadłubie (po obu stronach).
Flaga państwowa była malowana po obu stronach statecznika pionowego (zewnętrznych powierzchniach w przypadku statecznika zdublowanego).
Gdzieś mam zgrane "skórki" do "palmowych" samolotów... to była taka biała łódź latająca na bazie realowego Grumman Goose G-21A oraz kilka samolotów realowego typu MiG-15 lub MiG-17 (w RAT to są typy F-715 i F-717). Sadzę, że dałoby się to odszukać... na któreś płytce to na pewno jest.
A przypomnisz się "palmowymi" personaliami?
W zasadzie... a co stoi na przeszkodzie by gdzieś na południu, na oceanie (na środku by nikomu to nie przeszkadzało) "odkryć" maleńką i zapomnianą wyspę, tak małą że na mapach Mikroświata ciężko by było ją jedną pikselą pokazać oraz pod egidą Leocji stworzyć tam taki skansen La Palma... byłoby gdzie na wakacje latać/pływać. 😉Heinz-Werner Grüner pisze: ↑05 sty 2021, 22:00Ja do dzisiaj mam sentyment do "palmowych klimatów", ale Nowa Kurlandia niech się rozwija na tych ziemiach... Niech mają. ;)
Nawet mam zanotowane czego użyłem do wizualizacji... to była taka malutka wysepka w Armie II, bardzo mała... miała nieco ponad 3 km długości i ok. 400 metrów szerokości, tylko w najszerszym miejscu gdzie jest lądowisko może z 750-800 metrów. Używałem też innych fragmentów większych mapek (nie tylko z tej gry), ale ta mi jakoś utkwiła w pamięci.
Kilka obrazków:
A tak wyglądali żołnierze La Palma:
![]()
Swoją drogą, to połowy tych obrazów nie widziałem, tych z wyspy.:)
Żołnierzy owszem! Co do samolotów, sprzętu wojskowego i całych składów osobowych to ja powinieniem to wszystko mieć na drugim laptopie. Wszystko to co przekazałeś na potrzeby armii...
Ja nie mam nic przeciwko by powstał skansen po palmowych plenerach. ;)Samuel Radziwiłł pisze: ↑06 sty 2021, 18:39W moich początkach mikronacyjnych byłem w La Palmie ambasadorem, a ostatni El Presidente- polował w moim majątku, w Borach borysowskich.W zasadzie... a co stoi na przeszkodzie by gdzieś na południu, na oceanie (na środku by nikomu to nie przeszkadzało) "odkryć" maleńką i zapomnianą wyspę, tak małą że na mapach Mikroświata ciężko by było ją jedną pikselą pokazać oraz pod egidą Leocji stworzyć tam taki skansen La Palma... byłoby gdzie na wakacje latać/pływać.
Idea stworzenia takiej narracji- to całkiem fajna sprawa.
W takim razie kieruję ten stary transportowiec, który płynął do Leocji...Heinz-Werner Grüner pisze: ↑06 sty 2021, 19:04Ja nie mam nic przeciwko by powstał skansen po palmowych plenerach. ;)

... na południe w poszukiwaniu tej "zaginionej wyspy".
No to super, bo ja mam tylko notatki czego używałem do tworzenia armii i zapisane gdzieś malowania samolotów La Palma.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑06 sty 2021, 19:04Przepiękna sprawa! Pisałem już nie raz, że się znamy! Jestem tym, który zaprosił Znamienitego do La Palmy. ;)
Swoją drogą, to połowy tych obrazów nie widziałem, tych z wyspy.:)
Żołnierzy owszem! Co do samolotów, sprzętu wojskowego i całych składów osobowych to ja powinieniem to wszystko mieć na drugim laptopie. Wszystko to co przekazałeś na potrzeby armii...
Czyli da się to odtworzyć i robimy tutaj skansen La Palmy...
Gdy liczę podziałką, wyspa ma szerokość 2,55 km i wysokość 1,40 km. Mam nadzieję (ale i przeczucie), że uda się nam zmieścić w mniej niż połowie piksela na mapie Pollinu. 😄
Dodałbym wyspę do Pioniera i od razu by się przetestowało „wieloobszarowość” systemu (choćby były to dosłownie cztery sektory otoczone oceanem, z czego jeden zajmowałoby lotnisko).
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH