Lenno 2.0 - symulacja wioski

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Robingren Stempel

Post autor: Sheldon Anszlus Robingren »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

M2.r pisze:
01 lut 2022, 13:57
Rozwiązaniem mógłby być pasek ala plemiona albo train station.

Magazyn mógłby robić za coś bardziej statystycznego - jakieś wykresy, etc.

Na wypadek zablokowania - można zrobić guzik resetu wioski.
Ja rozumiem o co Ci chodzi, najlepiej by było jak w podkomorzym, że wszystkie są surowce są wyświetlone u góry, jednak co w przypadku, gdy surowców będzie 20? Dlatego dałem po prostu kolorki, czy się ma odpowiednią ilość, ewentualnie mogę dać dymek z ilością danego surowca jak się najedzie myszką na koszt?
Obrazek
Awatar użytkownika

Zresetowalem wioski, dodałem lekkie ograniczenie w początkowych budynkach, aby każdy miał wybudowany tartak, kamieniołom, chatkę rybacką i 2 domy.
Na tyle mi pozwoliła realioza.
Obrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Z sugestii pod kątem wygody korzystania z systemu: czy ciasteczka mogłyby być ważne przez, na przykład, rok? Obecnie po zamknięciu przeglądarki trzeba logować się ponownie.

Sheldon Anszlus Lovelace pisze:
01 lut 2022, 15:11
Ja rozumiem o co Ci chodzi, najlepiej by było jak w podkomorzym, że wszystkie są surowce są wyświetlone u góry, jednak co w przypadku, gdy surowców będzie 20?
Dygresja na marginesie — gry zazwyczaj nie posługują się tak znaczną liczbą surowców z uwagi na grywalność. Dopóki jednak nie będzie ich więcej niż 10, moim zdaniem można załatwić temat stale widocznymi ikonkami, a martwić się dopiero wtedy, gdy będzie ich faktycznie zbyt wiele.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Piotr Romanow Stempel

Post autor: Piotr Romanow »

Widoczna na głównej stronie ilość surowców to bardzo dobry pomysł. Dzisiaj się zaloguje i przekaże także swoje uwagi. :D
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Hospodar Dehreiny Wschodniej
Awatar użytkownika

Helwetyk Romański pisze:
01 lut 2022, 23:47
Z sugestii pod kątem wygody korzystania z systemu: czy ciasteczka mogłyby być ważne przez, na przykład, rok? Obecnie po zamknięciu przeglądarki trzeba logować się ponownie.
Ciasteczka są ważne równy rok od samego początku, problem jest po stronie serwera, który czyści pamięć podręczną jeśli nikogo nie ma na stronie przez jakiś czas, a jak wiemy sesje są trzymane w plikach w folderze temp/.

Zmieniłem folder zapisu sesji na inną lokalizację, więc myślę, że to powinno pomóc.
Jeżeli to nie przyniesie pożądanego skutku, będę obsługiwał sesje przez bazę danych po prostu.

Dodałem tymczasowo wyświetlanie magazynu nad listą budynków do budowy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kaspar Waksman-Dëter Stempel
Republika Muratyki

Post autor: Kaspar Waksman-Dëter »

@Sheldon Anszlus Lovelace coś mi się chyba CSS zepsuł... W widoku wsi to zdjęcie na górze nachodzi mi na pasek górny, ten taki ładnie wycieniowany. Tak miało być?
Kaspar Waksman-Dëter
Mer Azymuckiej Góry
Dyrektor Muratyckich Linii Kolejowych
były: I Prezydent IV Republiki Muratyki
Awatar użytkownika

Kaspar Waksman-Dëter pisze:
02 lut 2022, 20:48
@Sheldon Anszlus Lovelace coś mi się chyba CSS zepsuł... W widoku wsi to zdjęcie na górze nachodzi mi na pasek górny, ten taki ładnie wycieniowany. Tak miało być?
Wybacz, na telefonie poprawiałem i wrzucilem nie zaktualizowany plik.

Jak mi czas pozwoli, to jutro będę chciał dodać magazyny, aby można było przechowywać większą ilość surowców.
Obrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Sheldon Anszlus Lovelace pisze:
02 lut 2022, 19:56
Zmieniłem folder zapisu sesji na inną lokalizację, więc myślę, że to powinno pomóc. Jeżeli to nie przyniesie pożądanego skutku, będę obsługiwał sesje przez bazę danych po prostu.
Chrome informuje mnie, że ciasteczko pozostaje ważne jedynie na czas trwania sesji. Przy okazji, konsola informuje o kilku błędach 404:

Kod: Zaznacz cały

GET https://osada.vnacja.pl/public/icons/tartak.png 404
GET https://osada.vnacja.pl/public/icons/kamienio%C5%82om.png 404
Ale co populacja licząca siedem osób to moje. Czy będzie można nadawać nazwy osadom?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Piotr Romanow Stempel

Post autor: Piotr Romanow »

Na chwile obecną Wioska jest bardzo przejrzysta i nie widzę w niej żadnych problemów.

Sporo jest budynków? Bo jako tako nie odkryłem wszystkiego. :D
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Hospodar Dehreiny Wschodniej
Awatar użytkownika

Dziwne mi wyświetla datę ważności ciasteczka do 2023 roku, a takowe istnieje cały czas, jednak serwer usuwa dane sesji. Jak znajdę czas to dziś to ogarnę.

Co do błędów 404 to jest to specjalnie, bo nie zrobiłem ikon tartaku i kamieniołomu jeszcze, dlatego wyswoetlam w ich miejsce ikonę domu.

@Piotr Romanow
Aktualnie są dostępne te 4 budynki jedynie, jednak może uda mi się dziś dodać magazyny, żeby można było posiadać większa ilość surowców. Na ten moment chciałem tylko zaprezentować mniej więcej jak wygląda ten system i otrzymać jakaś informację zwrotna.
Nowe budynki będą dodawane z czasem, o czym będę informował na forum.
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Dziś rozpocząłem "zmagania" z Lennem. Zobaczymy czy będzie to rzecz wciągająca czy nie.
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”