[07] Heraldyka - miasto, dzierżawa, instytucja

Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Franklin Garamond »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

No dobrze, skoro już poparłem, to nie będę się wycofywać 😅
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji

Post autor: Anastasia Windsachen »

Dobra to sié teraz odniosę w końcu w całości (pisanie w czasie jazdy jest bardzo niewygodne, więc przepraszam za jakieś uniedogodnienia w czytaniu).

Swoich propozycji nie uważam w jakikolwiek sposób za wiążące dla innych organów niż Gwardia, której czarny lew po prostu do mnie przemawia. Coś mi mówi, że jednak powinien być biały na czarnym tle by trzymać taką jednolitość w użytkowaniu symboli narodowych, jak to robią Brytyjczycy - gdziekolwiek coś publicznego używa jakiejkolwiek wersji lwa czy innego symbolu to utrzymują kolorystykę taką samą. Z drugiej strony mam w sobie głos by wykształcać jakieś własne nawyki czy zasady, jak np. właśnie używanie symboli narodowych i kolorystyki przez organy, ale bez nakazu używania ich w tym samym układzie. Oczywiście jeśli w toku dyskusji uznamy, że jednak białe lwy zawsze na czarnym tle to ok, Gwardia otrzyma wtedy tak zmieniony herb. To też otwiera temat wewnętrznej dyskusji o tym, jak klasyfikować symbole GPL tzn. czy herb jest główny, czy krzyż dotąd używany...

Co do heraldyki niepublicznej czyli dzierżawy i mieszkańcy - myślałam nad czymś innym, jak "oklepane" tarcze i @Helwetyk Romański podrzucił również pomysł by iść w kierunku pieczęci. Wcześniej chyba @Ignats ik Ruth mówił lub jego nieślubny syn @Oswald Baskerville o sygnetach. Niestety piszę z auta i nie mam dostępu do rysunków pieczęci więc polecam spojrzeć na hmm odznaki klanowe w Szkocji gdzie jest to pas (chyba podwiązka) z symbolem rodowym w środku lub wyobrazić sobie herb otoczony sznurem marynarskim i nad nim koronę morską. Tak mógłby wyglądać herb personalny w Leocji. Natomiast dzierżawy mogłyby mieç taki sam tylko z murowaną. Nowy Brzeg i 3-4 największe dzierżawy posiadałaby tarcze z koroną murowaną, natomiast stolica dodatkowo miałaby herb wielki. Urzędy miałyby koronę państwową. Jeszcze myślę czy tartany wpisywać w heraldykę, czy jednak jakoś to od niej odseparować i trzymać jako taki szczyt, coś wyjątkowo, ale zarazem nie niemożliwego do otrzymania. Na pewno jako rodzaj nagrody w konkursach i rajdach, prezent czy dowód uznania, ale chyba nie coś, o co można sobie wnioseczek złożyć tak o. Tutaj zauważę jedynie, że każdy jest robiony ręcznie (dotyczy to zarówno wizualizacji, jak i namacalnego projektu (ale takiego jwszcze długo nawet nie wliczam bo dopiero będę się uczyła, a zamawiać ze Szkocji to...)).

To jest ode mnie takie podsumowanie własnej myśli po rozmowach tam i ówdzie. Fajnie by było przeczytać opinie innych w tym temacie i dowiedzieć się:

1. Czy heraldyka poza urzędową i nowobrzeską jest nam potrzebna?
2. Jakie powinny być zasady i czy powinny być w kontekście przyznawania herbów personalnych?
3. Jeżeli tworzyć heraldykę to czy robić, a raczej jakie ramy (zasady) stawiać?
4. Czy pomysł odnośnie zasad przyznawania tartanów pasuje Wam, czy jednak nie? A może ich nie obarczać za dużą ilością zasad, a zostawić do dystrybucji wedle rozumu i godności przez osobą odpowiedzialną za jej spis itd?
5. Wszelkie inne opinie :)

Myślę, że warto temat przegadać bo heraldyka to zawsze jakiś element marki.
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
No bo co ludzie powiedzom!?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika

Podrzucam tutaj teraz już zza biurka wizualizacje dla personalnych herbów aka pieczęci/emblematów

Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

Post autor: Benjamin »

Nie chciałem się udzielać, bo wyznaję inne zasady co do heraldyki, ale dlaczego akurat corona navalis?
Benjamin Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek
To ten typ od wszystkich stanowisk, co Fatima się z niego śmieje.
ALFRED FABIAN VON HOHENBURG TEHEN-DŻEK
Awatar użytkownika

Benji pisze:
02 paź 2022, 21:31
Nie chciałem się udzielać, bo wyznaję inne zasady co do heraldyki, ale dlaczego akurat corona navalis?
Leocja jest państwem wyspiarskim więc takowa idealnie oddaje ten klimat. Inne zasady to nie przeszkoda by się udzielać, każdy głos jest wart wysłuchania lub w tym przypadku, przeczytania
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

Post autor: Benjamin »

Anastasia Windsachen pisze:
02 paź 2022, 21:47
Inne zasady to nie przeszkoda by się udzielać, każdy głos jest wart wysłuchania lub w tym przypadku, przeczytania
Jak już każecie zachęcacie...
  • Źródło stylu to nie tylko WappenWiki – ja osobiście jestem zwolennikiem wypukłego stylu wikipedycznego
  • Heroldia? Jak najbardziej ok.
  • Instytucje prywatne ofc, bez herbów.
  • Na herby wielkie pozwoliłbym właśnie państwu, miastu i dzierżawom, a nie instytucjom.
  • Tartany nadawałaby również heroldia, i tu się zgadzam, jako forma nagrody.
Anastasia Windsachen pisze:
02 paź 2022, 16:33
1. Czy heraldyka poza urzędową i nowobrzeską jest nam potrzebna?
2. Jakie powinny być zasady i czy powinny być w kontekście przyznawania herbów personalnych?
3. Jeżeli tworzyć heraldykę to czy robić, a raczej jakie ramy (zasady) stawiać?
  • Tak, zdecydowanie.
  • Tutaj się nie wypowiem na ten moment.
  • Typowe heraldyczne, tak żeby wszystko ładnie współgrało ;p

To takie moje, chaotyczne od nagłego bólu łopatek przemyślenia, ale zaznaczam, że ja żyję we własnym świecie :karolina:
Benjamin Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek
To ten typ od wszystkich stanowisk, co Fatima się z niego śmieje.
ALFRED FABIAN VON HOHENBURG TEHEN-DŻEK
Awatar użytkownika

Chodzi o to, by herby były spójne stylistycznie. Wappenwiki to największa znana mi baza herbów, która to zapewnia. Wikipedia to jest bardzo mocny random.org.

Urzędy, miasto, dzierżawy. One herbów potrzebują, bo estetyka, korespondencja, oznaczenia na mapie itd. W zasadzie i tak każdy będzie posiadać herb dzierżawy, więc to by było niejako dublowanie oherbowania pojedynczej osoby, gdyby każdy miał do tego swój osobisty.

Dla ludzi widziałbym, jeśli w ogóle, coś na podobę gmerków. O wiele prostsze w wykonaniu, a dające też wiele ciekawych możliwości. Mój ukochany przykład niemieckich rzemieślników https://germandaggers.com/Gallery/Makers.php

Poza tym ostatecznie, umieszczone na tarczy herbowej, stały się herbami mieszczańskimi, choć tego wolałbym uniknąć (tu znów: podwójne oherbowanie). Można to ubrać w sygnety czy pieczęci, jak najbardziej, ale właśnie te uproszczone formy, a nie pełne heraldyczne, które przecież i tak zginą w tych miniaturowych formach.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika

Benji pisze:
03 paź 2022, 2:04
Źródło stylu to nie tylko WappenWiki – ja osobiście jestem zwolennikiem wypukłego stylu wikipedycznego
Tutaj się posłużę wypowiedzią kolegi Garamonda:
Franklin Garamond pisze:
03 paź 2022, 9:41
Chodzi o to, by herby były spójne stylistycznie. Wappenwiki to największa znana mi baza herbów, która to zapewnia. Wikipedia to jest bardzo mocny random.org.
Spójność i konsekwencja. Herby na wiki nie zawsze mają wszystko, nie zawsze są też w tym samym stylu. Wappen za to ma po pierwsze spis mobiliów heraldycznych (ang. charges, franc. meubles), a następnie każdy herb tworzony z nich i ich fuzji. Herb państwowy co prawda jest straszną mieszanką wiki z wappen, ale tylko w formie z wielkiej i z koroną (korona już jest u mnie na dysku zmieniona), ale już reszta herbów, jak np. NB czy Senat mają czysto z Wappena zaciągnięte. Więc spójność. Do reszty się nie odniosą bo raczej się zgadzam.
Franklin Garamond pisze:
03 paź 2022, 9:41
Urzędy, miasto, dzierżawy. One herbów potrzebują, bo estetyka, korespondencja, oznaczenia na mapie itd. W zasadzie i tak każdy będzie posiadać herb dzierżawy, więc to by było niejako dublowanie oherbowania pojedynczej osoby, gdyby każdy miał do tego swój osobisty.
Właśnie również się zastanawiam czy na pewno potrzebny jest herb personalny i dzierżawy. W końca dzierżawa = osobie. Jakby ktoś się chciał bawić w jakiś rodzinny herb to hmmm, raczej już ustalenie stałego elementu i jego modyfikacje lub po prostu użytkowanie jednego, jak to robią szkockie klany czy rody angielskie.
Dla ludzi widziałbym, jeśli w ogóle, coś na podobę gmerków. O wiele prostsze w wykonaniu, a dające też wiele ciekawych możliwości. Mój ukochany przykład niemieckich rzemieślników https://germandaggers.com/Gallery/Makers.php
Nie wiem czy to tylko moje wrażenie, ale takie gmerki (nie takie, jak próbował kulega Rumuński w postaci run) przypominają mi właśnie bardzo szkockie odznaki klanowe - https://www.gretnagreen.com/clan-crest-badges-b702 Może właśnie iść w tym kierunku? Bo jest za je bi sty.
Można to ubrać w sygnety czy pieczęci, jak najbardziej, ale właśnie te uproszczone formy, a nie pełne heraldyczne, które przecież i tak zginą w tych miniaturowych formach.
Załóżmy, że coś postaci gmerków-odznak. Mamy okrąg (okrąg, podwiązka, sznur, jeden pies teraz) i w nim jeden symbol. Proste, łatwe do zrobienia, a i ma sens bo np. realnie o wiele łatwiej zrobić pieczęć czy sygnet z jednym elementem niż wielki herb arystokratyczny. Trzeba myśleć również pod tym kątem. Narracyjnie uzasadnić to kwestią rozpoznawalności danych klanów leockich (rodzin, rodów, jak zwał tak zwał) lub grup zawodowych.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

Szkockie odznaki klanowe są bardziej bogate w detale i jednak mocno zbliżone do herbów. Choć z pewnością jest to pewna odmiana względem zwykłych herbów. Z drugiej strony gmerk to zupełna prostota, symbol/zwierze/cokolwiek w obrysie lub z wypełnieniem, jednobarwny, płaski, może z tekstem. Myślę, że to odarcie z heraldycznego zadęcia ma potencjał.

Ostatecznie jednak pytanie brzmi — czego potrzebujemy i czy potrzebujemy w ogóle?
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Oswald Baskerville Stempel
Kurator Palatynatu Leocji

Post autor: Oswald Baskerville »

Franklin Garamond pisze:
04 paź 2022, 8:26
Szkockie odznaki klanowe są bardziej bogate w detale i jednak mocno zbliżone do herbów. Choć z pewnością jest to pewna odmiana względem zwykłych herbów. Z drugiej strony gmerk to zupełna prostota, symbol/zwierze/cokolwiek w obrysie lub z wypełnieniem, jednobarwny, płaski, może z tekstem. Myślę, że to odarcie z heraldycznego zadęcia ma potencjał.

Ostatecznie jednak pytanie brzmi — czego potrzebujemy i czy potrzebujemy w ogóle?
Czcigodny Garamond jak zwykle celnie zdiagnozował sytuację. Zgadzam się odnośnie do "zadęcia" — herby mogą wnieść u nas pewną negatywną aurę, znaną z innej mikronacji. Co się tyczy potrzeb, uważam, że heraldyka nie jest nam niezbędna, niemniej rozumiem, że niektóre osoby chciałyby się wyindywidualizować z naszego rozentuzjazmowanego tłumu, dlatego byłbym skłonny powiedzieć heraldyce "tak, ale". Tym "ale" byłoby właśnie unikanie zadęcia, pójście w kierunku prostoty. Gmerki wydają się być wyjściem idealnym.
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika

Tak czytam i też myślę - na pewno nasze propozycje są zgodne w jednym - mała ilość szczegółów, prostota. Różnimy się w precyzyjnym pojęciu prostoty bo np. ja uważam podwiązkę/sznur marynarski i w środku element za prostą konstrukcję, Szanowni Kuledzy natomiast skłaniają się ku wersji nader prostej. Choć... może to ona jest kierunkiem, który odpowiada Leocji? Coś w nim również do mnie przemawia, ale póki nie zobaczę na oczy naszej leockiej wersji to nie powiem. Dlatego proponuję wizualizację naszych propozycji. Jesteśmy też zgodni, co do tego, że herb jeden zamiast dzierżawa i osoba (dobrze rozumiem tak?) i bez korony morskiej takowa odznaka bo to wykracza poza ramy prostoty.

Myślę, że gdy już przejdziemy przez kwestię wizualną to będzie można się skupić na szczegółach czyli garści zasad :)
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Normy Szczęścia”