Tak czy inaczej można mieć pewna ilość UVL-5 w:Franklin Garamond pisze: ↑13 kwie 2020, 22:05Inną kwestią jest ewentualne branie udziału w misjach... stabilizacyjnych itp. poza terenami Leocji. Zamówiliśmy już kołowe pojazdy opancerzone, które będą tu fundamentem, ale pytanie czy zabezpieczą one w zupełności nasze potrzeby w wypadku takich misji? Czy może jednak kilka sztuk dodatkowo opancerzonych i uzbrojonych UVL-5 warto mieć w odwodzie, żeby zapewnić minimum bezpieczeństwa i nie eksploatować UVMów i ULMów do np. przewozu dowódcy z obozu do obozu?
- dowództwie Gwardii
- w logistyce, jako pojazdy do zabezpieczenia transportów - tam ich wielkość i pewna "niezgrabność" nie przeszkadza, bo konwojują ciężarówki.
- w bazie lotniczej, jako pojazdy ochrony lotniska.
- w sumie podobnie jak parę w ochronie portu.
Nie chodzi mi o to czy w ogóle mają się pojawić UVL-5 (bo i tak się pojawią), ale czy mają być alternatywnym sprzętem kompanii czy może mają to być UVL-6. Tutaj mam dylemat...
Bo z drugiej strony - jakbyśmy oparli nasza kompanie własnie na UVL-5 to i tak zamówiło by się trochę UVL-6 jako pojazdy dyspozycyjne, dla straży lotniska i portu itd. W zasadzie tak czy inaczej oba pojazdy trafią do wyposażenia gwardii...
Inna kwestia, ze można nie tworzyć Policji, ale zrobić komórkę Żandarmerii Narodowej, która będzie pełniła rolę policyjną w Palatynacie... biorąc pod uwagę liczebność narracyjnej ludności to powinno być około 120-170 "policjantów", jeżeli tą rolę powierzymy komórce Żandarmerii podległej Gwardii Palatynatu to wtedy można stworzyć taką formację na lekkich pojazdach terenowych (bo klasyczne radiowozy to się poza samym Nowym Brzegiem nijak nie sprawdzą). W zasadzie w takich małych krajach to łączenie funkcji policyjnych i wojskowych nie jest niczym niezwykłym, a w każdym razie jest spotykane.
Oczywiście możemy stworzyć Policję i daj jej samochody terenowe...

Ale może faktycznie - dać do kompanii te większe i lepiej uzbrojone UVL-5, a dodatkowo stworzyć komórkę policyjną w postaci jakiejś Żandarmerii Narodowej, podległej gwardii, ale pełniącej role policyjną i wyposażoną w lekkie pojazdy terenowe. Do pilnowania prawa na bezdrożach Wyspy będzie jak znalazł.
Wiem, że to w sumie dość chaotyczne, ale pomysłów wiele, a trzeba to zebrać w niewielkiej narracyjnie formacji.