Franklin Garamond pisze: ↑16 gru 2020, 13:17
Emisja kilku znaczków o tej samej godzinie oraz emitowanie znaczków z limitem jeden per capita są, w moim odczuciu, najlepszym sposobem na zepsucie tej inicjatywy zanim jeszcze na dobre się rozkręci. W pierwszym wypadku mamy koncentrację rozbioru emisji przez określoną grupę osób, a w drugiej - całkowite wyeliminowanie znaczka z obiegu wtórnego. Nikt go z klasera oddać nie będzie chciał, by nie uszczuplić swojej kolekcji unikalnych znaczków.
Jeżeli chodzi o kilka znaczków o tej samej godzinie, to zacząłem rekomendować rozkładanie emisji w czasie. Kluczowe jest tutaj słowo „rekomendacja” — biorąc pod uwagę, że w ŚZF mamy już sześciu emitentów, wydaje mi się, że mocno wskazane byłoby doprecyzowanie reguł emisji (oznaczam tu szczególnie
@Aleksander,
@Ametyst Faradobus,
@Józef Wilhelm Potocki oraz
@Heinz-Werner Grüner jako przedstawicieli poczt) tak, abyśmy zachowali cel nadrzędny projektu, czyli
dobrą zabawę. W odniesieniu do znaczków z limitem 1,
punktem wyjścia było 10/1. W tym konkretnie przypadku znaczek stanie się rzadki dopiero za jakiś czas, co też ma swoją zaletę z punktu widzenia kolekcjonerskiego wyzwania. Rozumiem jednak całkowicie punkt wyjścia, stąd jak wyżej. Zaznaczam też na marginesie, że nic nas nie zmusza do rygorystycznego trzymania się zakazu zwiększania emisji (od czapy rzucam pomysł dozwolonej reemisji w niewielkim nakładzie po, na przykład, pół roku). Ten fragment założeń to akurat bezrefleksyjne Ctrl+C, Ctrl+V.
Aleksander pisze: ↑16 gru 2020, 13:26
Patrząc na serduszka u góry próbowałem je przypisać do barw konkretnego klubu sportowego 🙄 Najgorsze jest, że Czcigodny Namiestnik o tym wie i mam wrażenie, że delikatnie mnie trolluje...
Nie, nie wie… Kojarzę nazwy, ale już nie barwy. 😉
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com