Prześlij mi adres mailowy via PW.Helwetyk Romański pisze: ↑12 gru 2020, 14:11A to poproszę — w wolnej chwili i niezobowiązująco, bo nie wiem, czy się zmobilizuję. Wyodrębnione kontynenty mogą przyspieszyć proces wyrównywania map politycznych.
Kurier Portowy
Kurier Portowy
- Zbyszko Gustolúpulo • Stempel
- Obywatel
Kurier Portowy
Omg widze, ze moda na zakladanie mikronacji, zeby byc duzym na mapie ciagle sie trzyma :D
emeryt i rencista,
Zbyszko Gustolúpulo
🏴☠️ Tropikańska Rewolucja 🏴☠️
⚽️ Tropikana Zlote Piaski ☀️
Zbyszko Gustolúpulo
- Michał F. Lubomirski-Lisewicz • Stempel
- Rzeczpospolita Obojga Narodów
Kurier Portowy
Ja się zastanawiam, jak wielkie są te niektóre państwa, skoro Rzeczpospolita posiada około milion kilometrów kwadratowych powierzchni, czyli stan mniej więcej taki, jak w 1619 roku po pokoju w Dywilinie... 🤔 ;)
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Stolnik podlaski
Rector Universitatis Cracoviensis
Regimentarz wojsk litewskich
Stolnik podlaski
- Obywatel
Kurier Portowy
Na to już nie patrzą, to bardziej im większe na mapie tym fajniej. Leocja to wśród tych wszystkich tworów poszła kompletnie pod prąd jako maluteńka wyspa :DMichał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑12 gru 2020, 21:36Ja się zastanawiam, jak wielkie są te niektóre państwa, skoro Rzeczpospolita posiada około milion kilometrów kwadratowych powierzchni, czyli stan mniej więcej taki, jak w 1619 roku po pokoju w Dywilinie... 🤔 ;)
emeryt i rencista,
Zbyszko Gustolúpulo
Zbyszko Gustolúpulo
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Kurier Portowy
Właśnie dlatego, właśnie dlatego…Zbyszko Gustolúpulo pisze: ↑12 gru 2020, 22:02Na to już nie patrzą, to bardziej im większe na mapie tym fajniej. Leocja to wśród tych wszystkich tworów poszła kompletnie pod prąd jako maluteńka wyspa :DMichał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑12 gru 2020, 21:36Ja się zastanawiam, jak wielkie są te niektóre państwa, skoro Rzeczpospolita posiada około milion kilometrów kwadratowych powierzchni, czyli stan mniej więcej taki, jak w 1619 roku po pokoju w Dywilinie... 🤔 ;)
Aż sobie z ciekawości policzyłem. Na „mojej” mapie (która, naturalnie, musi mieć nierówną podziałkę) jeden piksel ma bok ok. 2,396 km, czyli powierzchnię 5,74 km². RON to około 25 000 pikseli, czyli plus minus 125 000 km². Na mapie Ronona Dexa jeden piksel ma bok ok. 6,711 km, czyli powierzchnię ok. 45 km². Zakładając, że dobrze dopasowałem RON (i nie pomyliłem się w obliczeniach…), daje to ok. 43 800 pikseli, czyli 2 173 500 km².Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑12 gru 2020, 21:36Ja się zastanawiam, jak wielkie są te niektóre państwa, skoro Rzeczpospolita posiada około milion kilometrów kwadratowych powierzchni, czyli stan mniej więcej taki, jak w 1619 roku po pokoju w Dywilinie... 🤔 ;)

(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Obywatel
Kurier Portowy
Podziwiam i pojęcia nie mam jak wy to liczycie!
A powiedzcie mi, można jakoś fajnie policzyć dla lotów tak, żeby to nie była prosta linia tylko według globu? ;-)
Helwetyk, nie wiem czy kojarzysz Port Lotniczy w Poddębicach miał taką fajną mapkę z siatką połączeń!
A powiedzcie mi, można jakoś fajnie policzyć dla lotów tak, żeby to nie była prosta linia tylko według globu? ;-)
Helwetyk, nie wiem czy kojarzysz Port Lotniczy w Poddębicach miał taką fajną mapkę z siatką połączeń!
emeryt i rencista,
Zbyszko Gustolúpulo
Zbyszko Gustolúpulo
Kurier Portowy
Linijka, różdżka i histogram w Photoshopie.
Można. Jeżeli pytanie brzmi jednak „jak można?”, z całą mocą odpowiadam — nie wiem!Zbyszko Gustolúpulo pisze: ↑12 gru 2020, 22:20A powiedzcie mi, można jakoś fajnie policzyć dla lotów tak, żeby to nie była prosta linia tylko według globu? ;-)
Nawet wydaje mi się, że wiem, kto tę mapkę robił. 😉Zbyszko Gustolúpulo pisze: ↑12 gru 2020, 22:20Helwetyk, nie wiem czy kojarzysz Port Lotniczy w Poddębicach miał taką fajną mapkę z siatką połączeń!
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Franklin Garamond • Stempel
Kurier Portowy
Doprawdy, interesujące... Chyba musimy mieć wielkich ludzi. Wielkich obywateli, wielkie postaci historyczne, wielkich władców i poddanych. Znaczy... ponaddwukrotnie większych... ;DHelwetyk Romański pisze: ↑12 gru 2020, 22:12Aż sobie z ciekawości policzyłem. Na „mojej” mapie (która, naturalnie, musi mieć nierówną podziałkę) jeden piksel ma bok ok. 2,396 km, czyli powierzchnię 5,74 km². RON to około 25 000 pikseli, czyli plus minus 125 000 km². Na mapie Ronona Dexa jeden piksel ma bok ok. 6,711 km, czyli powierzchnię ok. 45 km². Zakładając, że dobrze dopasowałem RON (i nie pomyliłem się w obliczeniach…), daje to ok. 43 800 pikseli, czyli 2 173 500 km².Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑12 gru 2020, 21:36Ja się zastanawiam, jak wielkie są te niektóre państwa, skoro Rzeczpospolita posiada około milion kilometrów kwadratowych powierzchni, czyli stan mniej więcej taki, jak w 1619 roku po pokoju w Dywilinie... 🤔 ;)
![]()
A tak naprawdę, to bardziej bym się spodziewał, że nasza powierzchnia jest zaniżona, a tu właśnie na odwrót. :)
Mógłbym wiedzieć, skąd wzięto jednostkę, jak się przelicza piksele na kilometry kwadratowe?
Ale zaraz... Coś z tą mapą jest nie tak... ;)
Między innymi Gdańsk powinien leżeć nad morzem.
Stolnik podlaski
Stolnik podlaski
Kurier Portowy
Przeliczyłem (zaznaczam, to jest miejsce, w którym mogłem popełnić błąd…), ile według podziałek obu map kilometrów przypada na piksel i podniosłem tę wartość do kwadratu.Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑12 gru 2020, 22:46Mógłbym wiedzieć, skąd wzięto jednostkę, jak się przelicza piksele na kilometry kwadratowe?
Tak… Dopasowywałem Zatoką Ryską, reszta się, mniej więcej, zgadzała z tą mapą.Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑12 gru 2020, 22:46Ale zaraz... Coś z tą mapą jest nie tak... ;) Między innymi Gdańsk powinien leżeć nad morzem.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Kurier Portowy
A, rozumiem. No tak... podziałka. :)Helwetyk Romański pisze: ↑12 gru 2020, 22:52Przeliczyłem (zaznaczam, to jest miejsce, w którym mogłem popełnić błąd…), ile według podziałek obu map kilometrów przypada na piksel i podniosłem tę wartość do kwadratu.Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑12 gru 2020, 22:46Mógłbym wiedzieć, skąd wzięto jednostkę, jak się przelicza piksele na kilometry kwadratowe?
Być może trzeba by przeskalować kontynenty...? 🤔
Rozumiem. Znaczy się, to Czcigodny Namiestnik robił tę mapę naszego kontynentu?Tak… Dopasowywałem Zatoką Ryską, reszta się, mniej więcej, zgadzała z tą mapą.Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑12 gru 2020, 22:46Ale zaraz... Coś z tą mapą jest nie tak... ;) Między innymi Gdańsk powinien leżeć nad morzem.

Czy to jest z tej mapy konturowej kontynentów Mikroświata pana Ronona Dexa?
A może Czcigodny nakładał warstwę Rzeczypospolitej na tę mapę.
Tak czy inaczej, szanuję tę próbę, ale najwyraźniej jest błąd z Pomorzem, a być może czymś jeszcze...? :)
Na tym konturze.
Stolnik podlaski
Stolnik podlaski