To, oczywiście, prawda. Rzecz w tym, że przez 99,99% czasu liczba ważnych kodów wynosi zero i wzrasta do jednego w momencie, gdy dany użytkownik sobie odpali stronę generowania MYK-a dla konkretnego rachunku. To nie jest system dla milionów ani nawet tysięcy jednoczesnych użytkowników (niestety…).Anastasia Windsachen pisze: ↑25 lis 2022, 23:41Nie znam się na matmie (zdałam na jakieś 32%), ale wiem, że 6 cyfr zapewnia o wiele więcej kombinacji niż 3...
Międzynarodowy Bank Pollinu: API
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Anastasia Windsachen • Stempel
- Generalissima Palatynatu Leocji
Ale załóżmy, że twórca skryptu korzystającego z API napisze linijkę, która zbiera wyniki z zakresu trzycyfrowego. O wiele łatwiej mu wtedy w minutę pobrać opłaty z tego kodu.
BLIK na którym się wzorujecie ma podobny mankament, ale jednak ma 6 cyfr, więc (na moje) więcej czasu zejdzie na poznanie tych sześciu cyfr niż trzech. Albo 6 cyfr, albo likwidowanie kodu zaraz po realizacji
BLIK na którym się wzorujecie ma podobny mankament, ale jednak ma 6 cyfr, więc (na moje) więcej czasu zejdzie na poznanie tych sześciu cyfr niż trzech. Albo 6 cyfr, albo likwidowanie kodu zaraz po realizacji
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
No bo co ludzie powiedzom!?
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Oczywiście, ale rzecz w tym, że w ciągu tej minuty szansa na istnienie choć jednego poprawnego kodu jest niewielka. Wiadomo, jeżeli ktoś się uprze i przez cały dzień, co minutę będzie odpytywać serwer o 999 kodów, to w końcu trafi. Po czym dostanie od banku serdeczne zaproszenie do wy… i dożywotniego bana na dostęp do API, a złodziejstwo się i tak cofnie administracyjnie.Anastasia Windsachen pisze: ↑25 lis 2022, 23:59Ale załóżmy, że twórca skryptu korzystającego z API napisze linijkę, która zbiera wyniki z zakresu trzycyfrowego. O wiele łatwiej mu wtedy w minutę pobrać opłaty z tego kodu.
BLIK wymaga potwierdzania transakcji, więc jest o wiele (wiele!) bezpieczniejszy. Zaznaczę jednak, że MYK jest wygaszany zaraz po realizacji.Anastasia Windsachen pisze: ↑25 lis 2022, 23:59BLIK na którym się wzorujecie ma podobny mankament, ale jednak ma 6 cyfr, więc (na moje) więcej czasu zejdzie na poznanie tych sześciu cyfr niż trzech. Albo 6 cyfr, albo likwidowanie kodu zaraz po realizacji.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Przy 3 cyfrach masz 10^3 (10 cyfr od 0 do 9) przy 6 cyfrach 10^6Anastasia Windsachen pisze: ↑25 lis 2022, 23:41Ale widzicie - z 3 osoby powiedziały, że muszą być lepsze zabezpieczenia. Nie znam się na matmie (zdałam na jakieś 32%), ale wiem, że 6 cyfr zapewnia o wiele więcej kombinacji niż 3...Helwetyk Romański pisze: ↑25 lis 2022, 23:22Będzie (choć to głównie security theatre). A myślałem, że to ja tu mam nerwicę…
A czy jest wgl szansa, że 2 użytkowników wylosuje w tym samym momencie tą samą kombinacje?Helwetyk Romański pisze: ↑25 lis 2022, 23:55To, oczywiście, prawda. Rzecz w tym, że przez 99,99% czasu liczba ważnych kodów wynosi zero i wzrasta do jednego w momencie, gdy dany użytkownik sobie odpali stronę generowania MYK-a dla konkretnego rachunku. To nie jest system dla milionów ani nawet tysięcy jednoczesnych użytkowników (niestety…).Anastasia Windsachen pisze: ↑25 lis 2022, 23:41Nie znam się na matmie (zdałam na jakieś 32%), ale wiem, że 6 cyfr zapewnia o wiele więcej kombinacji niż 3...
/-/Sophie Susanne Cargalho
O ile się nie pomyliłem w kodzie to, oczywiście, nie. Skrypt sprawdza, czy wylosowana liczba widnieje w bazie danych jako aktywny kod i w razie potrzeby losuje do skutku.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
W takim razie raczej sensu nie ma na dłuższe kody. No chyba, że ktoś postanowiłby sprawdzać wszystkie kombinacje i liczyłby, że trafi, ale to raczej jest mało prawdopodobne.Helwetyk Romański pisze: ↑26 lis 2022, 13:18O ile się nie pomyliłem w kodzie to, oczywiście, nie. Skrypt sprawdza, czy wylosowana liczba widnieje w bazie danych jako aktywny kod i w razie potrzeby losuje do skutku.
/-/Sophie Susanne Cargalho
Tak tylko dopowiem, że mój opór wobec dłuższych kodów sprowadza się wyłącznie do tego, że trzy cyfry można łatwo zapamiętać bez konieczności kopiowania, co ma znaczenie w przypadku korzystania z urządzeń mobilnych. Być może to zupełnie nieuzasadnione założenie.Sophie pisze: ↑26 lis 2022, 13:20W takim razie raczej sensu nie ma na dłuższe kody. No chyba, że ktoś postanowiłby sprawdzać wszystkie kombinacje i liczyłby, że trafi, ale to raczej jest mało prawdopodobne.Helwetyk Romański pisze: ↑26 lis 2022, 13:18O ile się nie pomyliłem w kodzie to, oczywiście, nie. Skrypt sprawdza, czy wylosowana liczba widnieje w bazie danych jako aktywny kod i w razie potrzeby losuje do skutku.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Tak.Helwetyk Romański pisze: ↑26 lis 2022, 13:22Tak tylko dopowiem, że mój opór wobec dłuższych kodów sprowadza się wyłącznie do tego, że trzy cyfry można łatwo zapamiętać bez konieczności kopiowania, co ma znaczenie w przypadku korzystania z urządzeń mobilnych. Być może to zupełnie nieuzasadnione założenie.Sophie pisze: ↑26 lis 2022, 13:20W takim razie raczej sensu nie ma na dłuższe kody. No chyba, że ktoś postanowiłby sprawdzać wszystkie kombinacje i liczyłby, że trafi, ale to raczej jest mało prawdopodobne.Helwetyk Romański pisze: ↑26 lis 2022, 13:18O ile się nie pomyliłem w kodzie to, oczywiście, nie. Skrypt sprawdza, czy wylosowana liczba widnieje w bazie danych jako aktywny kod i w razie potrzeby losuje do skutku.
- Anastasia Windsachen • Stempel
- Generalissima Palatynatu Leocji
No, ale co to za problem skopiować albo dać przycisk do skopiowania, jak to ma właśnie BLIK? Jak powiedziano - to teatr zabezpieczeń, więc czemu nie odpiąć wrotek? (Pamiętam, że kupując bilety blikiem w PKP na telefonie to pole do wpisywania kodu było głupie i zamiast przyjmować jedną cyfrę to przyjmowało cały kod, więc musiałam pamiętać te 6 cyfr... ale jestem skłonna do takich poświęceń)Helwetyk Romański pisze: ↑26 lis 2022, 13:22Tak tylko dopowiem, że mój opór wobec dłuższych kodów sprowadza się wyłącznie do tego, że trzy cyfry można łatwo zapamiętać bez konieczności kopiowania, co ma znaczenie w przypadku korzystania z urządzeń mobilnych. Być może to zupełnie nieuzasadnione założenie.Sophie pisze: ↑26 lis 2022, 13:20W takim razie raczej sensu nie ma na dłuższe kody. No chyba, że ktoś postanowiłby sprawdzać wszystkie kombinacje i liczyłby, że trafi, ale to raczej jest mało prawdopodobne.Helwetyk Romański pisze: ↑26 lis 2022, 13:18O ile się nie pomyliłem w kodzie to, oczywiście, nie. Skrypt sprawdza, czy wylosowana liczba widnieje w bazie danych jako aktywny kod i w razie potrzeby losuje do skutku.
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
No bo co ludzie powiedzom!?
Macie tych sześć cyfr, macie…
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Jeszcze byście ładne odstępy między znakami dodali... :>
(BP, MSPANC)