Osobiście chętnie zająłbym się narracją w ramach jakiegoś lenna.
Lenna w Leocji
- Apolinary Montserrat • Stempel
- Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
- Kontakt:
Lenna w Leocji
Myślę, że temat warty jest odświeżenia i pytania co dalej w kwestii lenn.
Osobiście chętnie zająłbym się narracją w ramach jakiegoś lenna.
prof. Apolinary Montserrat OL LAN
Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
Dyrektor Centralnego Szpitala Wojskowego
Redaktor naczelny Głosu Leocji
W Leocji rzeczy niemożliwe robimy od ręki,
na cuda trzeba chwilkę poczekać.
- Franklin Garamond • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Lenna w Leocji
Jak najbardziej. Potrzebowałbym dnia-dwóch, by się przekopać przez wątek i odświeżyć sobie temat oraz pomysły, które padły, by móc zaproponować jakieś spójne podejście, ale jeśli jest jakaś propozycja rozwiązania, to też jestem otwarty.
- Apolinary Montserrat • Stempel
- Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
- Kontakt:
Lenna w Leocji
W sumie to za wielkich potrzeb nie mam - mógłbym urządzić lenno w jakimś wątku, ale przydałaby się do tego jakieś wytyczne... 🙂
prof. Apolinary Montserrat OL LAN
Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
W Leocji rzeczy niemożliwe robimy od ręki,
na cuda trzeba chwilkę poczekać.
Lenna w Leocji
Gdy myślę o wytycznych, to nasuwa mi się kilka punktów:
Co zaś tyczy się nomenklatury (lenno, bleh :P) — w głowie mam taki konstrukt, że całość wyspy stanowi Ekonomię Nowobrzeską (później może powstaną nowe Ekonomie, gdybyśmy kiedyś dorobili się kolejnych miast), z której na zasadzie dzierżawy Palatium przekazuje wybrane obszary pod czyjąś opiekę.
Taka osoba staje się, zgodnie ze staropolską nomenklaturą dot. królewszczyzn, starostą niegrodowym czy też tenutariuszem. Wówczas taka osoba tytułować mogłaby się... dzierżawcą/tenutariuszem dóbr [przymiotnik utworzony od nazwy osady/kolonii/wsi/miejscowości, która stanowić będzie "stolicę" przydzielonego obszaru, lub nazwy geograficznej], czyli przykładowo:
- tenutariusz dóbr krotnieńskich (zakładając że chodzi o tereny przy Jeziorze Krotło), czy też
- dzierżawca dóbr dywiznieńskich (od hipotetycznej miejscowości Dywiz).
- „nie od razu Nowy Brzeg zbudowano”, więc raczej dworek nie wyrośnie jak po deszczu
- spójność z narracją centralną - prowadzona narracja jest w zgodzie i nawiązaniu do historii wyspy, a także z lokalizacją na mapie i ogólnymi uwarunkowaniami geograficzno-pogodowymi, a ziemie daleko od Nowego Brzegu raczej są podle skomunikowane
- trzymamy się skali "mikro", jak to Szlachetny Ronon Dex opisał, można powiedzieć, że plan zagospodarowania dopuszcza zabudowę tylko tego rodzaju i formatu, a wszelkie inne wymagają zmiany planu zagospodarowania przez Palatium ;)
Co zaś tyczy się nomenklatury (lenno, bleh :P) — w głowie mam taki konstrukt, że całość wyspy stanowi Ekonomię Nowobrzeską (później może powstaną nowe Ekonomie, gdybyśmy kiedyś dorobili się kolejnych miast), z której na zasadzie dzierżawy Palatium przekazuje wybrane obszary pod czyjąś opiekę.
Taka osoba staje się, zgodnie ze staropolską nomenklaturą dot. królewszczyzn, starostą niegrodowym czy też tenutariuszem. Wówczas taka osoba tytułować mogłaby się... dzierżawcą/tenutariuszem dóbr [przymiotnik utworzony od nazwy osady/kolonii/wsi/miejscowości, która stanowić będzie "stolicę" przydzielonego obszaru, lub nazwy geograficznej], czyli przykładowo:
- tenutariusz dóbr krotnieńskich (zakładając że chodzi o tereny przy Jeziorze Krotło), czy też
- dzierżawca dóbr dywiznieńskich (od hipotetycznej miejscowości Dywiz).
- Prokrustes
- Przybysz
Lenna w Leocji
Dopisuję się w tym wątku ze względu na zgłoszone zainteresowanie kwestią transportu publicznego.Franklin Garamond pisze: ↑03 paź 2020, 14:29a ziemie daleko od Nowego Brzegu raczej są podle skomunikowane
To, że ziemie są podle skomunikowane to nie jest, że tak powiem, przeszkoda nie do przejścia a jedynie niedogodność którą możemy pokonać nabywając odpowiedni tabor.
Ja ze swojej strony, jako rodowity Gellończyk, mogę założyć niewielką osadę gellońskich uchodź.. znaczy turystów na jakiś trudno dostępnych podmokłych (by nie powiedzieć bagnistych) terenach. Najlepiej na przeciwległym krańcu wyspy do Nowego Brzegu.
W dalszej kolejności uruchomiłbym dość siermiężną ale jednak stałą komunikację publiczną pomiędzy Nowym Brzegiem a osadą. Na pewno potrzebuję jakiejś przynajmniej jednej dodatkowej osady by rozwijać skrzydła z transportem.
- Prokrustes
- Przybysz
Lenna w Leocji
W zasadzie to od razu rodzi się pytanie o tożsamość na które odpowiedź ciężko na forum znaleźć.
W Deklaracji Niepodległości podkreśla się wagę tożsamości (w kontrze do jej utraty) a dalej "Akt o formie rządu" stwierdza, że "Palatynat Leocji jest państwem jednolitym". Czy zatem nie powinniśmy się wystrzegać narracji przenoszącej obce kultury do Leocji ? Za chwilę mielibyśmy kilka małych ojczyzn imigrantów.
A jeżeli chcemy by w Leocji (piszę "chcemy" pamiętając o tym, że nie jestem obywatelem i prawdopodobnie w najbliższym czasie nie będę) było jednolicie to ... jest jakaś charakterystyka tej tożsamości ? Bo nie muszę ciągnąć za sobą bagażu historii. Mogę zacząć coś całkiem nowego dostosowanego do tożsamości leockiej.
W Deklaracji Niepodległości podkreśla się wagę tożsamości (w kontrze do jej utraty) a dalej "Akt o formie rządu" stwierdza, że "Palatynat Leocji jest państwem jednolitym". Czy zatem nie powinniśmy się wystrzegać narracji przenoszącej obce kultury do Leocji ? Za chwilę mielibyśmy kilka małych ojczyzn imigrantów.
A jeżeli chcemy by w Leocji (piszę "chcemy" pamiętając o tym, że nie jestem obywatelem i prawdopodobnie w najbliższym czasie nie będę) było jednolicie to ... jest jakaś charakterystyka tej tożsamości ? Bo nie muszę ciągnąć za sobą bagażu historii. Mogę zacząć coś całkiem nowego dostosowanego do tożsamości leockiej.
Lenna w Leocji
Tak jak pisałem kilka postów powyżej:
Jeśli chciałby Pan założyć gellońską diasporę, okraszając to właściwą dozą narracji, wplatając się w historię wyspy, po części wszak sarmackiej, to raczej nie widzę przeszkód. Chociaż to właśnie może być dobre miejsce i moment, by trochę bagażu zrzucić i nabrać nowego? Jesteśmy w końcu dla wielu osób miejscem nowego, świeżego startu 😊spójność z narracją centralną - prowadzona narracja jest w zgodzie i nawiązaniu do historii wyspy, a także z lokalizacją na mapie i ogólnymi uwarunkowaniami geograficzno-pogodowymi, a ziemie daleko od Nowego Brzegu raczej są podle skomunikowane
- Prokrustes
- Przybysz
Lenna w Leocji
Czy znajdę gdzieś informacje właśnie o historii wyspy ?Franklin Garamond pisze: ↑05 paź 2020, 12:31spójność z narracją centralną - prowadzona narracja jest w zgodzie i nawiązaniu do historii wyspy
Link z informacji podstawowych prowadzi na micropedię która zawiera jedynie fragment historii internetowej.
Lenna w Leocji
Ta przedinternetowa jest jeszcze dogrywana, bo Czcigodny Namiestnik Romański ma jeszcze uwagi, o których dawał mi znać, ale zasadniczo te dwa posty:
viewtopic.php?p=2560#p2560
viewtopic.php?p=3460#p3460
Tekst z drugiego linku wpasowuje się w lukę między 1682 a czasami nowożytnymi.
viewtopic.php?p=2560#p2560
viewtopic.php?p=3460#p3460
Tekst z drugiego linku wpasowuje się w lukę między 1682 a czasami nowożytnymi.
- Prokrustes
- Przybysz
Lenna w Leocji
Czyli takim możliwym punktem zaczepienia jest:
O nich później historia milczy ale jest w pełni prawdopodobne, że powstały i utrzymały się niezależne osady o organizacji rodzinno-plemiennej oraz wyspiarskiej kulturze pozostające poza zainteresowaniem sił przetaczających się przez port w Brzegu.Nieliczna ludność tubylcza nie była wrogo nastawiono wobec przybyszy, a wkrótce uległa asymilacji, pomijając nieliczne plemiona, które przeniosły się w dalsze części wyspy.