A czy jest możliwość, żeby ten automatycznie generowany spis, który już mamy, był na stronie i aktualizował się po dodaniu nowej osoby do grupy na forum?Helwetyk Romański pisze: ↑13 sty 2022, 20:18Nieco z ukosa, ale podoba mi się rozwiązanie przyjęte w Rzeczypospolitej Obojga Narodów — spis powszechny. Nie wiem, czy służy on czemukolwiek więcej niż sporządzeniu swojego rodzaju listy obecności, ale być może byłby to, co do zasady, właściwszy trop? Nie tyle rozstrzygalibyśmy wówczas o, mimo wszystko, sankcji, jaką jest pozbawienie obywatelstwa, co przyjmowalibyśmy, że obywatelstwo posiada się dożywotnio, ale „naprawdę” kierowalibyśmy się aktualnym spisem, do którego, oczywiście, można byłoby dopisać się w dowolnym momencie. (Przy okazji, zrezygnowałbym z tego rejestru, jest uciążliwy w aktualizacji i mam dojmujące wrażenie, że nie wnosi wartości dodanej).Apolinary Montserrat pisze: ↑11 gru 2021, 18:45Mi nie chodziło o takie automatyczne, raczej o danie nam, Senatowi, możliwość podjęcia takiej decyzji, gdy spełnione zostaną przyjęte kryteria utracenia obywatelstwa. Każdy przypadek jest inny i dlatego powinniśmy mieć możliwość porozmawiać zanim podjęta zostanie takowa decyzja.
Wracając do tematu, ale pomijając na chwilę kwestię aktywności, to przyszły mi do głowy dwa pytania... Czy utrata obywatelstwa może wynikać z dobrowolnego zrzeczenia się? Czy uchwała Senatu o ostracyzmie równa będzie utracie obywatelstwa? Zastanawiam się nad tym, bo ciężko mi połączyć wygnanie z greckim zachowaniem praw obywatelskich i wszystko to w warunkach mikronacyjnego forum.