Powinno być wykonalne. 😉 Co nie daje mi spokoju, być może z uwagi na wspomniany niż, to kwestia niejawności działu. Załóżmy, że mieszkaniec chce, aby w galerii pojawiła się jego wystawa. Jak miałaby wyglądać, za przeproszeniem biurokratycznego żargonu, procedura po jego stronie?Apolinary Montserrat pisze: ↑21 lut 2020, 12:43Dodałbym tag i na opis i na tytuł. Mogłyby się pojawić jako oddzielne plansze przed wyświetlaniem zdjęć, np. z efektem podobnym do tego przesłanego Najczcigodniejszemu w PW. 🙂Helwetyk Romański pisze: ↑21 lut 2020, 12:26Zaczynam analizować (co dzisiaj może być trudne z uwagi na wywołany przez siebie niż intelektualny). Wydaje mi się — z naciskiem na wydaje — że należałoby wprowadzić kilka dodatkowych tagów BBCode tak, aby nadać wystawom odpowiednią strukturę, w szczególności tag na opis wystawy oraz tag na podpis zdjęcia.
Władze, instytucje i inicjatywy (strategiczne i nie)
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Władze, instytucje i inicjatywy (bardziej lub mniej strategiczne)
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Apolinary Montserrat • Stempel
- Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
- Kontakt:
Władze, instytucje i inicjatywy (bardziej lub mniej strategiczne)
Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem będzie jedna osoba odpowiedzialna za kulturę, która będzie koordynowała wystawy i projekcje, będzie przyjmowała propozycje wydarzeń i będzie również wrzucać nadesłane materiały do niejawnego działu.Helwetyk Romański pisze: ↑21 lut 2020, 12:55Powinno być wykonalne. 😉 Co nie daje mi spokoju, być może z uwagi na wspomniany niż, to kwestia niejawności działu. Załóżmy, że mieszkaniec chce, aby w galerii pojawiła się jego wystawa. Jak miałaby wyglądać, za przeproszeniem biurokratycznego żargonu, procedura po jego stronie?Apolinary Montserrat pisze: ↑21 lut 2020, 12:43Dodałbym tag i na opis i na tytuł. Mogłyby się pojawić jako oddzielne plansze przed wyświetlaniem zdjęć, np. z efektem podobnym do tego przesłanego Najczcigodniejszemu w PW. 🙂Helwetyk Romański pisze: ↑21 lut 2020, 12:26
Zaczynam analizować (co dzisiaj może być trudne z uwagi na wywołany przez siebie niż intelektualny). Wydaje mi się — z naciskiem na wydaje — że należałoby wprowadzić kilka dodatkowych tagów BBCode tak, aby nadać wystawom odpowiednią strukturę, w szczególności tag na opis wystawy oraz tag na podpis zdjęcia.
prof. Apolinary Montserrat OL LAN
Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
Dyrektor Centralnego Szpitala Wojskowego
Redaktor naczelny Głosu Leocji
W Leocji rzeczy niemożliwe robimy od ręki,
na cuda trzeba chwilkę poczekać.
- Franklin Garamond • Stempel
A nie może to być po prostu jawny dział, w którym można komentować, ale nie można zakładać nowych wątków (poza uprawnionym)? Na stronie galerii na gov.leocja.org można wtedy po prostu listować wątki z galerii, czy tam działu Leockiego Instytutu Kultury. Nie kombinowałbym nadmiernie. Tajne działy się mszczą. Poza tym publikowanie czegoś w formie utajnionej jest, cóż, ciosem w aktywność :)
- Apolinary Montserrat • Stempel
- Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
- Kontakt:
Materiały na pierwszą wystawę są, ale to już Najczcigodniejsi muszą podjąć decyzję. 🙂
prof. Apolinary Montserrat OL LAN
Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
W Leocji rzeczy niemożliwe robimy od ręki,
na cuda trzeba chwilkę poczekać.
Pierwsza wystawa najprawdopodobniej jeszcze w trybie manualnym… z tym zastrzeżeniem, opisowe wprowadzenie byłoby dobrym akcentem. 😊Apolinary Montserrat pisze: ↑29 lut 2020, 11:56Materiały na pierwszą wystawę są, ale to już Najczcigodniejsi muszą podjąć decyzję. 🙂
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Czyli moja propozycja odpadła w przedbiegach? 🙃Helwetyk Romański pisze: ↑29 lut 2020, 20:39Pierwsza wystawa najprawdopodobniej jeszcze w trybie manualnym… z tym zastrzeżeniem, opisowe wprowadzenie byłoby dobrym akcentem. 😊Apolinary Montserrat pisze: ↑29 lut 2020, 11:56Materiały na pierwszą wystawę są, ale to już Najczcigodniejsi muszą podjąć decyzję. 🙂
Która…? Jeżeli chodzi o jawność/tajność, przez tryb manualny rozumiem tyle, że ustawię po prostu pierwszą wystawę za pomocą interfejsu serwisu internetowego, nie rozwiązania automatycznie pobierającego stosowną wypowiedź z forum.Franklin Garamond pisze: ↑29 lut 2020, 21:58Czyli moja propozycja odpadła w przedbiegach? 🙃Helwetyk Romański pisze: ↑29 lut 2020, 20:39Pierwsza wystawa najprawdopodobniej jeszcze w trybie manualnym… z tym zastrzeżeniem, opisowe wprowadzenie byłoby dobrym akcentem. 😊Apolinary Montserrat pisze: ↑29 lut 2020, 11:56Materiały na pierwszą wystawę są, ale to już Najczcigodniejsi muszą podjąć decyzję. 🙂
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Prokrustes
- Przybysz
Znowu trochę archeologii.
Co do numizmatyki to zgodzę się, że jest to cięższy kawałek chleba...
Sam bym proponował wejść na wyższy poziom abstrakcji. Dać ogólną możliwość kolekcjonowania rzeczy - ale nie, że konkretnie znaczków czy monet. Zależy kto co opracuje i będzie dało się to zlicytować/wydać na sztuki. Osobna sprawa jakieś użytkowe wykorzystanie tych rzeczy - wtedy jak najbardziej znaczek może mieć swoje zastosowanie a przykładowo bryloczek z leockim lwem niekoniecznie.
Mam nadzieję, że Leocja znajdzie lepszą formułę na siły zbrojne niż Sarmacja. W Sarmacji siły zbrojne, podobnie jak wiele innych rzeczy, jest zbyt na poważnie i pewne rzeczy tam nie wypadają chyba w imię zasady "co ludzie na to powiedzą".
Oczywiście chodzi o faktycznie działania sił zbrojnych. Jakiś realny lub urojony wróg dogadany w kuluarach i konkretne pole walki.
Zdecydowanie zrobiłbym inną loterię - bardziej przejrzystą. Nawet nie koniecznie z kupowaniem losów - może losami powinny być posty na forum. Żeby nie wpadać właśnie w filozofię kupna-sprzedaży. No ale do tego potrzeba by przynajmniej dogadanego sposobu na wypłacanie nagród z loterii z "wora nieskończonej mamony" na konto mieszkańca (lub alternatywnie na konto w systemie gospodarczym).
Byłbym ostrożny z przenoszenie, tego modelu działania, że wszystko jest płatne i za wszystko sobie płacimy. Najlepsi wirtualsi nie przejmują się v-pieniądzem a najgorsze co może się stać to to, że posiadanie v-pieniądza staje się istotnym czynnikiem motywacji. Jeżeli ktoś chce zorganizować koncert to zwyczajnie nie powinno to wymagać żadnych piniędzy.ale każdy mieszkaniec może, za stosowną opłatą (mecenat) zorganizować jednorazowo koncert, przedstawiając jego program
Czy znaczy to, że chcemy w Leocji dosłownie powielać instytucję Poczty Baridajskiej ?Poczta. Nie znajduję dobrego powodu, by nie implementować jej w Leocji. Filatelistyka jest świetna, a monety i banknoty są niewykonalne w praktyce z uwagi na nakład pracy.
Co do numizmatyki to zgodzę się, że jest to cięższy kawałek chleba...
Sam bym proponował wejść na wyższy poziom abstrakcji. Dać ogólną możliwość kolekcjonowania rzeczy - ale nie, że konkretnie znaczków czy monet. Zależy kto co opracuje i będzie dało się to zlicytować/wydać na sztuki. Osobna sprawa jakieś użytkowe wykorzystanie tych rzeczy - wtedy jak najbardziej znaczek może mieć swoje zastosowanie a przykładowo bryloczek z leockim lwem niekoniecznie.
Moim niezrealizowanym marzeniem jest uruchomienie jakiegoś innego systemu sportowego. Miałem liczne przymiarki - w tym boks czy też reaktywacja MFH (w zasadzie doszło do stopnia "działania"). Może w końcu się uda coś ...Związek sportowy. Temat sportu w mikronacjach zawsze mnie omijał (z wzajemnością), ale rozumiem, że liga piłkarska jest absolutną koniecznością.
To byłoby najfajniej zrobić w modelu otwartym - niekoniecznie pod domeną Leocji - dla wszystkich państw które jeszcze zipią a nie koniecznie podołają ze swoim serwisem.Złote Cytaty. Po prostu.
Mam nadzieję, że z czasem będziemy się mniej odwoływać do wzorców sarmackich jednak co by nie mówić jest to naturalne i nie ma się czego wstydzić ;-)Siły zbrojne
Mam nadzieję, że Leocja znajdzie lepszą formułę na siły zbrojne niż Sarmacja. W Sarmacji siły zbrojne, podobnie jak wiele innych rzeczy, jest zbyt na poważnie i pewne rzeczy tam nie wypadają chyba w imię zasady "co ludzie na to powiedzą".
Oczywiście chodzi o faktycznie działania sił zbrojnych. Jakiś realny lub urojony wróg dogadany w kuluarach i konkretne pole walki.
W sumie trafiłem na ten wątek chcąc się pochwalić, że wygrałem na loterii ;-)Loteria
Zdecydowanie zrobiłbym inną loterię - bardziej przejrzystą. Nawet nie koniecznie z kupowaniem losów - może losami powinny być posty na forum. Żeby nie wpadać właśnie w filozofię kupna-sprzedaży. No ale do tego potrzeba by przynajmniej dogadanego sposobu na wypłacanie nagród z loterii z "wora nieskończonej mamony" na konto mieszkańca (lub alternatywnie na konto w systemie gospodarczym).
- Prokrustes
- Przybysz
A... jeszcze dospamuję do sił zbrojnych...
http://www.mapa.pustkowia.org/
Takie coś i prosty system wojenny (łatwo powiedzieć) byłoby super na początek :D
http://www.mapa.pustkowia.org/
Takie coś i prosty system wojenny (łatwo powiedzieć) byłoby super na początek :D
Loteria to tylko element dodatkowy aktualnego mechanizmu, który udaje system bankowy. Choć oczywiście loteria aktywnościowa też brzmi nieźle. Z pewnością trzeba będzie pomyśleć nad mechanizmami zachęcającymi do aktywności.
Co do inicjatyw klasy międzynarodowej, to poczta też by była świetna. Móc zbierać znaczki z całego mikroświata, to by było coś. Ogółem jakiekolwiek dobra zbierać. Nawet móc przekazywać w takim systemie unikalne prezenty dyplomatyczne. Relikwie, obrazy, broń, cokolwiek.
Co do inicjatyw klasy międzynarodowej, to poczta też by była świetna. Móc zbierać znaczki z całego mikroświata, to by było coś. Ogółem jakiekolwiek dobra zbierać. Nawet móc przekazywać w takim systemie unikalne prezenty dyplomatyczne. Relikwie, obrazy, broń, cokolwiek.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Obywatel honorowy
Panowie tylko marzą czy realnie podchodzą do swoich pomysłów? Pytam o poziom wiedzy technicznej. Wiem, że jest ona wysoka, ale czy aż tak? Pytam czysto z ciekawości.
Co do poczty... Znaczki przyjęły się w Sarmacji, a dlaczego nie robić pocztówek? Przyjąć jakieś założenie wymiarowe. Skomplikowane być nie musi, a może wychodzić i seria ze zdjeciami miejsc, ale i okolicznościowe. Pewnie, że rozmiar dużo większy i pewnie będzie mniej przejrzyście, ale jakby to dało się wyeksponować inaczej, nie wszystkie naraz, to może być całkiem fajna seria.
Co do poczty... Znaczki przyjęły się w Sarmacji, a dlaczego nie robić pocztówek? Przyjąć jakieś założenie wymiarowe. Skomplikowane być nie musi, a może wychodzić i seria ze zdjeciami miejsc, ale i okolicznościowe. Pewnie, że rozmiar dużo większy i pewnie będzie mniej przejrzyście, ale jakby to dało się wyeksponować inaczej, nie wszystkie naraz, to może być całkiem fajna seria.