[13] Audyt infrastruktury, przemysłu i usług

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M2.r Stempel
Obywatel

Post autor: M2.r »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Ronon Dex pisze:
23 lis 2022, 6:00
M2.r pisze:
23 lis 2022, 4:46
Btw. po dłuższym okresie dłubania, stworzyłem (realisticzque) mapę Palatynatu Leocji do gry Transport Fever 2.
[...]Natomiast TF2 zapewnia całkiem pokaźną bibliotekę różnych modułów, które można tam wpiąć (oczywiście, przy założeniu, że się nie przegnie pały, ponieważ TF2 nie jest jakoś wybitnie stabilny). W dodatku stworzenie np. malowania jakiejś lokomotywy w celu jej późniejszego sfocenia na trasie nie jest nawet w 1/30 tak czasochłonne jak w MaSzynie.
Jedno ważne pytanie... czy ten program umożliwia tworzenie map od podstaw czyli czy możliwe jest tworzenie lądów od podstaw czyli o kształtach naszego Mikroświata. Akurat Leocja ma kształty realowej Gotlandii, ale inne lądy są z zasady wytworem wyobraźni. Czy jest możliwe ich stworzenie w tej grze? W razie pozytywnej odpowiedzi... nie pozostaje nic innego jak "zasuwać do kasy", skoro do 29-tego na Steam to jest -50%.
Mała Furia, którą stworzyłem na potrzeby OpenTTD, jest fikcyjną wyspą. Wszystko to kwestia odpowiedniego formatu przygotowywanej mapy (tzw. heightmap). W TF2 działa to tak samo.
Najbardziej, że tak powiem, symulacyjny, z tych wszystkich opcji oraz zakreślający wszystkie potrzeby jest Trainz od Auranu, który umożliwia nie tylko bardzo łatwe budowanie ale również szeroką symulację najróżniejszego taboru, w tym także polskiego. Zacząłem nawet w nim kiedyś budować Rafinerię PETROELu. Na duży minus - budowanie tam jest naprawdę czasochłonne, ale przy takich ilościach dodatków da się zbudować naprawdę wszystko, nawet z jakimiś podstawami ekonomii (przemysł, który produkuje i zużywa towary).
Z innej jeszcze strony cena...
Awatar użytkownika
M2.r Stempel
Obywatel

No i jest też na tyle stabilny, że nie jest niemożliwe, by zbudować dajmy na to całą kolejową Leocję w skali 1:1, z każdym domkiem i każdą ulicą (przynajmniej widzianą z torów) albo tramwaj jeżdżący po całym Nowym Brzegu, oczywiście biorąc poprawkę na to, ile by takie przedsięwzięcie zajęło i ile by ważyło przy nawet około ~170 km torów...
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

M2.r pisze:
23 lis 2022, 6:45
Najbardziej, że tak powiem, symulacyjny, z tych wszystkich opcji oraz zakreślający wszystkie potrzeby jest Trainz od Auranu, który umożliwia nie tylko bardzo łatwe budowanie ale również szeroką symulację najróżniejszego taboru, w tym także polskiego. Zacząłem nawet w nim kiedyś budować Rafinerię PETROELu. Na duży minus - budowanie tam jest naprawdę czasochłonne, ale przy takich ilościach dodatków da się zbudować naprawdę wszystko, nawet z jakimiś podstawami ekonomii (przemysł, który produkuje i zużywa towary).
Z innej jeszcze strony cena...
W przypadku zabawy na potrzeby mikronacyjne to akurat "symulacyjność" nie odgrywa specjalnej roli, a Trainz jakoś cenowo to drogi nie jest. Jeśli chodzi o symulacyjność to wolę Train Simulator w aktualnej wersji...

Bardziej myślę, tym TF2, skoro daje więcej możliwości niż tylko kolej. Jeżeli potwierdzasz, że można w tym TF2 zrobić:
- kompletne mapy od podstaw, tak by tworzyć elementy mikroświata,
- no i da się grafikę taboru zrobić własną (przerobić oryginalną).

To kupuję i zaczynam z tym kombinować.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
M2.r Stempel
Obywatel

Da się.
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Otrzymuję komunikat błędu: „Podczas przetwarzania przedmiotu wystąpił błąd. Spróbuj ponownie”. Nie wiem, czy to dlatego, że nie posiadam gry (i trochę się jeszcze powstrzymuję przed jej zakupem, bo wiem, czym to się skończy…)?

M2.r pisze:
23 lis 2022, 5:15
Co do pewnego uproszczenia i umożliwienia zabawy większemu gronu odbiorców [podkr. moje — HR], proponuję jeszcze od siebie, wypróbowany w Dreamlandzie pomysł, kładzenia torów w OpenTTD […]. Ba, przy pewnym zainteresowaniu, możemy się pokusić o postawienie dedykowanego serwera Leockiego OpenTTD (służę tu moją dość ograniczoną ekspertyzą) i pozwolić każdemu na kładzenie torów gdzie bądź, w ramach gry, w formie eventów podobnych do RMAW.
Pytanie (bez drugiego dna): czy dwa systemy to o jeden zbyt wiele? Moim zdaniem, „grono eksperckie” powinno zarekomendować jakieś rozwiązanie, które następnie się uzna za oficjalny standard i pozwoli budować resztę. OpenTTD trochę znam, ale jeżeli chodzi o Transport Fever 2, zupełnie nie jestem w stanie, w oparciu o zrzuty ekranu i opisy, ocenić, na ile projekt mógłby funkcjonować długoterminowo.

M2.r pisze:
23 lis 2022, 6:45
Najbardziej, że tak powiem, symulacyjny, z tych wszystkich opcji oraz zakreślający wszystkie potrzeby jest Trainz od Auranu […]. Zacząłem nawet w nim kiedyś budować Rafinerię PETROELu. Na duży minus — budowanie tam jest naprawdę czasochłonne […].
O tę czasochłonność na pewno byśmy się potknęli. Proponuję więc (jako zupełny laik, ale ze stażem) brać pod uwagę wyłącznie te rozwiązania, które będą wykonalne w praktyce.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
23 lis 2022, 9:28
Otrzymuję komunikat błędu: „Podczas przetwarzania przedmiotu wystąpił błąd. Spróbuj ponownie”. Nie wiem, czy to dlatego, że nie posiadam gry (i trochę się jeszcze powstrzymuję przed jej zakupem, bo wiem, czym to się skończy…)?
Mam to samo... pewnie dlatego, że jeszcze gry nie mamy.
M2.r pisze:
23 lis 2022, 8:53
Da się.
To rozstrzyga sprawę... do 29.11 cena to "zawrotne" 81 zł czyli trzeba wieczorem (po robocie) nabyć i tyle. Do tego widzę, że to nie tylko transport kolejowy, to może i do bardziej kompleksowych spraw w naszym mikroświatku się przyda.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
23 lis 2022, 10:56
To rozstrzyga sprawę... do 29.11 cena to "zawrotne" 81 zł czyli trzeba wieczorem (po robocie) nabyć i tyle. Do tego widzę, że to nie tylko transport kolejowy, to może i do bardziej kompleksowych spraw w naszym mikroświatku się przyda.
Na Kinguinie jest nawet nieco taniej — zakładam, że to uczciwy klucz. Tyle, że z drugiej strony bez sensu wydać nawet to kilkadziesiąt złotych dla testu. Będzie rozkminiane.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Polecam ceny gier sprawdzać na tej stronie https://gg.deals/game/transport-fever-2/
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Kaspar Waksman-Dëter Stempel
Republika Muratyki

Post autor: Kaspar Waksman-Dëter »

Pytanie co z tą koleją chcecie osiągnąć. Ja w Muratyce tworzę Muratyckie Linie Kolejowe, które zarządzają bezpośrednio ruchem na muratyckich torach. Jeśli kolej ma być tylko "pokazowa", no to TF2 albo inne tego typu gry nadają się idealnie. Jeśli jednak kolej ma być faktycznie funkcjonującą gałęzią transportu, gdzie ktoś może znaleźć sobie pracę i pobawić się w narracyjne prowadzenie ruchu, no to tutaj te gry na nic się zdają.
Kaspar Waksman-Dëter
Mer Azymuckiej Góry
Dyrektor Muratyckich Linii Kolejowych
były: I Prezydent IV Republiki Muratyki
Awatar użytkownika

Franklin Garamond pisze:
23 lis 2022, 11:05
Polecam ceny gier sprawdzać na tej stronie https://gg.deals/game/transport-fever-2/
Nie znałem tego, dziękuję!

Kaspar Waksman-Dëter pisze:
23 lis 2022, 11:07
Pytanie co z tą koleją chcecie osiągnąć. Ja w Muratyce tworzę Muratyckie Linie Kolejowe, które zarządzają bezpośrednio ruchem na muratyckich torach. Jeśli kolej ma być tylko „pokazowa”, no to TF2 albo inne tego typu gry nadają się idealnie. Jeśli jednak kolej ma być faktycznie funkcjonującą gałęzią transportu, gdzie ktoś może znaleźć sobie pracę i pobawić się w narracyjne prowadzenie ruchu, no to tutaj te gry na nic się zdają.
Z mojej (prywatnej) perspektywy: narracja, narracja i jeszcze raz narracja. Nie odczuwam potrzeby „faktycznego” transportowania towarów po wyspie, wystarczyłoby mi w zupełności, żeby narracyjne opisy (i zdjęcia!) miały ręce i nogi oraz były spójne z resztą konwencji.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
23 lis 2022, 10:59
Na Kinguinie jest nawet nieco taniej — zakładam, że to uczciwy klucz. Tyle, że z drugiej strony bez sensu wydać nawet to kilkadziesiąt złotych dla testu. Będzie rozkminiane.
Franklin Garamond pisze:
23 lis 2022, 11:05
Dzięki, ale nie zamierzam "rzeźbić w ..." - biorę ze Steam-u i tyle. A co do testu... no cóż skoro w zasadzie się zdecydowałem to posprawdzam co i jak, a potem dam znać czy warto w to wchodzić.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Normy Szczęścia”