Mała Furia, którą stworzyłem na potrzeby OpenTTD, jest fikcyjną wyspą. Wszystko to kwestia odpowiedniego formatu przygotowywanej mapy (tzw. heightmap). W TF2 działa to tak samo.Ronon Dex pisze: ↑23 lis 2022, 6:00Jedno ważne pytanie... czy ten program umożliwia tworzenie map od podstaw czyli czy możliwe jest tworzenie lądów od podstaw czyli o kształtach naszego Mikroświata. Akurat Leocja ma kształty realowej Gotlandii, ale inne lądy są z zasady wytworem wyobraźni. Czy jest możliwe ich stworzenie w tej grze? W razie pozytywnej odpowiedzi... nie pozostaje nic innego jak "zasuwać do kasy", skoro do 29-tego na Steam to jest -50%.M2.r pisze: ↑23 lis 2022, 4:46Btw. po dłuższym okresie dłubania, stworzyłem (realisticzque) mapę Palatynatu Leocji do gry Transport Fever 2.
[...]Natomiast TF2 zapewnia całkiem pokaźną bibliotekę różnych modułów, które można tam wpiąć (oczywiście, przy założeniu, że się nie przegnie pały, ponieważ TF2 nie jest jakoś wybitnie stabilny). W dodatku stworzenie np. malowania jakiejś lokomotywy w celu jej późniejszego sfocenia na trasie nie jest nawet w 1/30 tak czasochłonne jak w MaSzynie.
Najbardziej, że tak powiem, symulacyjny, z tych wszystkich opcji oraz zakreślający wszystkie potrzeby jest Trainz od Auranu, który umożliwia nie tylko bardzo łatwe budowanie ale również szeroką symulację najróżniejszego taboru, w tym także polskiego. Zacząłem nawet w nim kiedyś budować Rafinerię PETROELu. Na duży minus - budowanie tam jest naprawdę czasochłonne, ale przy takich ilościach dodatków da się zbudować naprawdę wszystko, nawet z jakimiś podstawami ekonomii (przemysł, który produkuje i zużywa towary).
Z innej jeszcze strony cena...