[GPL 2022] Defibrylator dla GPL czyli o Gwardii dyskusja
- Piotr Romanow • Stempel
Czerwony Krzyż moim zdaniem to fajny rodzaj odznaczenia. ;)
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Hospodar Dehreiny Wschodniej
- Anastasia Windsachen • Stempel
- Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji
Mogę powiedzieć, że na podstawie manewrów GPL, które ostatni spontanicznie miały miejsce mam pomysł na przynajmniej 4 medale:
Medal medyka w 5 klasach,
Medal szturmowca w 5 klasach,
Medal wsparcia w 5 klasach,
Medal strzelca w 5 klasach
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
No bo co ludzie powiedzom!?
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Tu jestem Pani Legat, rzucam apteczkami na lewo i prawo, a ostatnio Kapral @Rumburak Jokerman jest świadkiem mordoru z helikoptra, także jakaś odznaka pilota by się przydała. :xAnastasia Windsachen pisze: ↑21 cze 2022, 16:22Mogę powiedzieć, że na podstawie manewrów GPL, które ostatni spontanicznie miały miejsce mam pomysł na przynajmniej 4 medale:
A już tak bardziej na serio, to wydaje mi się to bardzo dobrym pomysłem, ale pomyślałbym też nad odznakami strzeleckimi, pilota czy też we flocie za misje na okrętach podwodnych i nawodnych. (Przepraszam, że zarzucam robotą) :)
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Hospodar Dehreiny Wschodniej
Będą, będą. Ziemniaczanych stempli potrzeba by darowaćPiotr Romanow pisze: ↑21 cze 2022, 16:25Tu jestem Pani Legat, rzucam apteczkami na lewo i prawo, a ostatnio Kapral @Rumburak Jokerman jest świadkiem mordoru z helikoptra, także jakaś odznaka pilota by się przydała. :xAnastasia Windsachen pisze: ↑21 cze 2022, 16:22Mogę powiedzieć, że na podstawie manewrów GPL, które ostatni spontanicznie miały miejsce mam pomysł na przynajmniej 4 medale:
A już tak bardziej na serio, to wydaje mi się to bardzo dobrym pomysłem, ale pomyślałbym też nad odznakami strzeleckimi, pilota czy też we flocie za misje na okrętach podwodnych i nawodnych. (Przepraszam, że zarzucam robotą) :)
Co do samych stopni marynarki tj. wspomniałem to w komunikatorze discord spieszę z odpowiedzią.
Korpus szeregowych;
- Marynarz
- Starszy Marynarz
Korpus podoficerski;
- Mat
- Kwatermistrz
Korpus bosmanów;
- Bosmanmat
- Bosman
- Starszy Bosman
Korpus chorążych;
- Chorąży Marynarki
- Starszy Chorąży Marynarki
- Chorąży Sztabowy Marynarki
Korpus oficerów młodszych;
- Młodszy Miczman
- Miczman
- Starszy Miczman
Korpus oficerów starszych;
- Kapitan 3 rangi
- Kapitan 2 rangi
- Kapitan 1 rangi
Korpus admirałów;
- Admirał
Zapożyczyłem sporo od Armii Imperium Rosyjskiego, jednocześnie trochę modyfikując to wszystko, żeby nie było jakiegoś dziwnego kopiowania, a także wprowadzić trochę świeżości, niżeli za każdym razem robić to samo. Mam nadzieję, że za kreatywność Frau Legat nie będzie karała. ;)
Korpus szeregowych;
- Marynarz
- Starszy Marynarz
Korpus podoficerski;
- Mat
- Kwatermistrz
Korpus bosmanów;
- Bosmanmat
- Bosman
- Starszy Bosman
Korpus chorążych;
- Chorąży Marynarki
- Młodszy Miczman
- Miczman
- Starszy Miczman
- Kapitan 3 rangi
- Kapitan 2 rangi
- Kapitan 1 rangi
Korpus admirałów;
- Admirał
Zapożyczyłem sporo od Armii Imperium Rosyjskiego, jednocześnie trochę modyfikując to wszystko, żeby nie było jakiegoś dziwnego kopiowania, a także wprowadzić trochę świeżości, niżeli za każdym razem robić to samo. Mam nadzieję, że za kreatywność Frau Legat nie będzie karała. ;)
Nie mam najmniejszych problemów, ilość się zgadza... hmm a gdyby Kapitan, Komandor, Wiceadmirał? To moja jedyna uwaga, zobaczymy, co inni powiedzą do niej. Za kilka dni wejdzie rozkaz dopisujący stopnie marynarki do reszty (jeszcze pagony trzeba zrobić....)Piotr Romanow pisze: ↑21 cze 2022, 16:54Co do samych stopni marynarki tj. wspomniałem to w komunikatorze discord spieszę z odpowiedzią.
Korpus szeregowych;
- Marynarz
- Starszy Marynarz
Korpus podoficerski;
- Mat
- Kwatermistrz
Korpus bosmanów;
- Bosmanmat
- Bosman
- Starszy Bosman
Korpus chorążych;
- Chorąży Marynarki
- Młodszy Miczman
- Miczman
- Starszy Miczman
- Kapitan 3 rangi
- Kapitan 2 rangi
- Kapitan 1 rangi
Korpus admirałów;
- Admirał
Właśnie starałem się unikać Komandorów i Wiceadmirałów, bo to ma każdy nieistniejący realowy kraj. Za to, gdyby było więcej stopni dla Admirałów tam chciałem upchnąć trochę stopni takich jak;Anastasia Windsachen pisze: ↑21 cze 2022, 17:17
Nie mam najmniejszych problemów, ilość się zgadza... hmm a gdyby Kapitan, Komandor, Wiceadmirał? To moja jedyna uwaga, zobaczymy, co inni powiedzą do niej. Za kilka dni wejdzie rozkaz dopisujący stopnie marynarki do reszty (jeszcze pagony trzeba zrobić....)
Kontradmirał
Wiceadmirał
Admirał
Generał-Admirał
No, ale się dostosowałem. Nie mniej jak Pułkowników i Majora w flocie chcecie w trzech innych stopniach, to już wasza decyzja, ja uwielbiam tych kapitanów wielu rang. :D
- Oswald Baskerville • Stempel
- Kurator Palatynatu Leocji
Jeśli mogę się wtrącić w kwestię stopni dla marynarki (czy też kwestię "customizowanych" stopni w ogóle, dla któregokolwiek korpusu GPL), to prosiłbym jedynie o maksymalną prostotę. Mieć w Marynarce admirałów to wręcz konieczność, a wiceadmirałów i komandorów to super bajer, ale może pozostałe stopnie możemy zostawić jednolite w całym GPL?
Wiem, że to mocne odejście od wzorców z reala, ale oszczędzi nam ono konieczności uczenia się mnóstwa stopni. Podstawowa drabinka ma 17 stopni, a jeśli zrobimy specjalne drabinki dla każdego korpusu, to będziemy mieli 51 stopni do zapamiętania. Trochę sporo, jak na wojsko zabawkowe.
Dlatego może niech stopnie poniżej oficerskich młodszych (lub, w wersji bardziej radykalnej, poniżej oficerskich starszych) będą w każdym korpusie takie same, a wyższe niech będą specjalizowane. Ot taka sugestia :)
Wiem, że to mocne odejście od wzorców z reala, ale oszczędzi nam ono konieczności uczenia się mnóstwa stopni. Podstawowa drabinka ma 17 stopni, a jeśli zrobimy specjalne drabinki dla każdego korpusu, to będziemy mieli 51 stopni do zapamiętania. Trochę sporo, jak na wojsko zabawkowe.
Dlatego może niech stopnie poniżej oficerskich młodszych (lub, w wersji bardziej radykalnej, poniżej oficerskich starszych) będą w każdym korpusie takie same, a wyższe niech będą specjalizowane. Ot taka sugestia :)
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji

Z jednej strony się zgadzam, a z drugiej nie ma to sensu. Realowo służę w Wojskach Lądowych, znam stopnie marynarskie, ponieważ jestem zapaleńcem, ale wielu żołnierzy z WL nie wie nic o marynarce i nagminnie robi błędy z ich stopniami, dlatego wydaje mi się, że nie ma sensu robić jednolitych stopni.Oswald Baskerville pisze: ↑21 cze 2022, 17:33Jeśli mogę się wtrącić w kwestię stopni dla marynarki (czy też kwestię "customizowanych" stopni w ogóle, dla któregokolwiek korpusu GPL), to prosiłbym jedynie o maksymalną prostotę. Mieć w Marynarce admirałów to wręcz konieczność, a wiceadmirałów i komandorów to super bajer, ale może pozostałe stopnie możemy zostawić jednolite w całym GPL?
To jest smaczek, a marynarzy i tak mamy bardzo mało, bo jest nas raptem dwóch, a dla nas ma to już jakiś sens, bo fajnie by było żebyśmy byli unikatowi.
Jeżeli jednak Leoci będą chcieli inaczej, to nie będę się upierał, choć jako najstarszy stopniem marynarz wolałbym bronić naszej inności tak jak oficerowie Czerwonej Floty podczas walk o Sewastopol, gdzie żaden z nich nie chciał nosić lądowych mundurów, ponieważ to obrażało ich marynarską dumę rewolucji. Ostatecznie założyli sraczkowate mundur, ale i tak nosili dodatki z floty takie jak bezkozryki (czapki), a także krótkie buty zamiast ogólnoarmijnych sapogów i wiele wiele innych. :D
- Ludwik Tomović • Stempel
- Obywatel
Również jestem za "osobnymi" stopniami dla Marynarki
Bardzo się cieszę, że ktoś popiera odrębność floty. ;)