🎙️ Auditorium Disputandum

- Ametyst Faradobus • Stempel
- Przybysz
Auditorium Disputandum LAN
Moim zdaniem Akademia powinna przyznawać tytuły do docenta włącznie, zaś wyższe (zgodnie z popularnym zwyczajem) niech nadaje kolegialna głowa państwa na wniosek Przewodniczącego lub w ogóle zgromadzenia członków.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów
Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

- Apolinary Montserrat • Stempel
- Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
- Kontakt:
Miałem wątpliwości co do ważności uchwał w ogóle, może mniejsze wobec uchwał powołaniowych, największe w stosunku do uchwały o sposobie nadawania tytułów po usunięciu tej kompetencji.
Nowy dokument już mamy - przed chwilą wydałem postanowienie w sprawie tytułów naukowych, które w zasadzie jest zbiorem rekomendacji opracowanych w oparciu o uchyloną uchwałę i obowiązuje od 2 listopada br. Generalnie są trzy zmiany w stosunku do uchwały.
Po pierwsze - uznanie za dopuszczalne uzupełnianie tytułów o wskazanie wiodącej dziedziny zainteresowań naukowych, zapewne korzystać z tego będą głównie lekarze. Drugie - nadawanie tytułu naukowego za osiągnięcia naukowe w LAN, bo bierzemy odpowiedzialność za to co sami wytworzymy i za to nagradzamy. Trzecie - ograniczenie nostryfikacji zagranicznych dyplomów do członków Akademii. Ewentualnie, gdyby ktoś chciał uznania dorobku, ale nie chciał dołączyć do Akademii, to zostaje furtka inicjatywy własnej Namiestników i nadanie tytułu. Czy taka praktyka się wykształci u nas - czas pokaże. Osobiście uważam, że nostryfikowanie przez LAN tytułu naukowca, który nie chce dołączyć do Akademii, byłoby krzywdzące dla członków Akademii.
Nowy dokument już mamy - przed chwilą wydałem postanowienie w sprawie tytułów naukowych, które w zasadzie jest zbiorem rekomendacji opracowanych w oparciu o uchyloną uchwałę i obowiązuje od 2 listopada br. Generalnie są trzy zmiany w stosunku do uchwały.
Po pierwsze - uznanie za dopuszczalne uzupełnianie tytułów o wskazanie wiodącej dziedziny zainteresowań naukowych, zapewne korzystać z tego będą głównie lekarze. Drugie - nadawanie tytułu naukowego za osiągnięcia naukowe w LAN, bo bierzemy odpowiedzialność za to co sami wytworzymy i za to nagradzamy. Trzecie - ograniczenie nostryfikacji zagranicznych dyplomów do członków Akademii. Ewentualnie, gdyby ktoś chciał uznania dorobku, ale nie chciał dołączyć do Akademii, to zostaje furtka inicjatywy własnej Namiestników i nadanie tytułu. Czy taka praktyka się wykształci u nas - czas pokaże. Osobiście uważam, że nostryfikowanie przez LAN tytułu naukowca, który nie chce dołączyć do Akademii, byłoby krzywdzące dla członków Akademii.
prof. Apolinary Montserrat OL LAN
Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
Dyrektor Centralnego Szpitala Wojskowego
Redaktor naczelny Głosu Leocji
W Leocji rzeczy niemożliwe robimy od ręki,
na cuda trzeba chwilkę poczekać.
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Konsekwentnie trzymając się zasady adhokratyczności Palatynatu Leocji w najmniejszym stopniu nie przejmowałbym się kryterium ważności, a jedynie zapotrzebowania na poszczególne akty urzędowe. Przy czym, naturalnie, uważam, że uchwały w sprawie powołania pozostają cennym materiałem archiwalnym.Apolinary Montserrat pisze: ↑04 lis 2020, 11:02Miałem wątpliwości co do ważności uchwał w ogóle, może mniejsze wobec uchwał powołaniowych, największe w stosunku do uchwały o sposobie nadawania tytułów po usunięciu tej kompetencji.
Mnie to zupełnie nie przeszkadza, więc zdaję się w tej materii na ocenę ogółu Przyjaciół Nauki.Apolinary Montserrat pisze: ↑04 lis 2020, 11:02Osobiście uważam, że nostryfikowanie przez LAN tytułu naukowca, który nie chce dołączyć do Akademii, byłoby krzywdzące dla członków Akademii.
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Kontakt:
Motywuje mnie Najczcigodniejszy do opracowania Małej historii LANu...? 🙂Helwetyk Romański pisze: ↑04 lis 2020, 18:13Konsekwentnie trzymając się zasady adhokratyczności Palatynatu Leocji w najmniejszym stopniu nie przejmowałbym się kryterium ważności, a jedynie zapotrzebowania na poszczególne akty urzędowe. Przy czym, naturalnie, uważam, że uchwały w sprawie powołania pozostają cennym materiałem archiwalnym.Apolinary Montserrat pisze: ↑04 lis 2020, 11:02Miałem wątpliwości co do ważności uchwał w ogóle, może mniejsze wobec uchwał powołaniowych, największe w stosunku do uchwały o sposobie nadawania tytułów po usunięciu tej kompetencji.
Miałem tutaj na myśli sytuację uznania jakiegoś abstrakcyjnego dyplomu przykładowego prof. XcV n. dod. Lebieduszkina z zupełnie nieznanej nam yoyonacji.Helwetyk Romański pisze: ↑04 lis 2020, 18:13Mnie to zupełnie nie przeszkadza, więc zdaję się w tej materii na ocenę ogółu Przyjaciół Nauki.Apolinary Montserrat pisze: ↑04 lis 2020, 11:02Osobiście uważam, że nostryfikowanie przez LAN tytułu naukowca, który nie chce dołączyć do Akademii, byłoby krzywdzące dla członków Akademii.
Ufam, że motywuję Znamienitego do działania na którymkolwiek z dotychczasowych obszarów działania w Palatynacie Leocji. 😉 (Na wszelki wypadek zaznaczam, że tu nie ma drugiego dna).Apolinary Montserrat pisze: ↑04 lis 2020, 19:35Motywuje mnie Najczcigodniejszy do opracowania Małej historii LANu...? 🙂Helwetyk Romański pisze: ↑04 lis 2020, 18:13Konsekwentnie trzymając się zasady adhokratyczności Palatynatu Leocji w najmniejszym stopniu nie przejmowałbym się kryterium ważności, a jedynie zapotrzebowania na poszczególne akty urzędowe. Przy czym, naturalnie, uważam, że uchwały w sprawie powołania pozostają cennym materiałem archiwalnym.Apolinary Montserrat pisze: ↑04 lis 2020, 11:02Miałem wątpliwości co do ważności uchwał w ogóle, może mniejsze wobec uchwał powołaniowych, największe w stosunku do uchwały o sposobie nadawania tytułów po usunięciu tej kompetencji.
W takim przypadku, oczywiście. Moja powyższa opinia dotyczy przypadku kogoś o weryfikowalnym dorobku, kto „po prostu” nie chce dołączyć do LAN, ale chce posługiwać się w Leocji posiadanym wcześniej tytułem naukowym (zakładając na potrzeby dyskusji, że pojawiłyby się u nas ograniczenia w tej materii i potrzeba takiej nostryfikacji). Tak czy inaczej LAN wydaje mi się właściwszym ciałem do dokonania stosownej oceny/wyrażenia stosownej opinii aniżeli samo Palatium.Apolinary Montserrat pisze: ↑04 lis 2020, 19:35Miałem tutaj na myśli sytuację uznania jakiegoś abstrakcyjnego dyplomu przykładowego prof. XcV n. dod. Lebieduszkina z zupełnie nieznanej nam yoyonacji.Helwetyk Romański pisze: ↑04 lis 2020, 18:13Mnie to zupełnie nie przeszkadza, więc zdaję się w tej materii na ocenę ogółu Przyjaciół Nauki.Apolinary Montserrat pisze: ↑04 lis 2020, 11:02Osobiście uważam, że nostryfikowanie przez LAN tytułu naukowca, który nie chce dołączyć do Akademii, byłoby krzywdzące dla członków Akademii.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Ametyst Faradobus • Stempel
- Przybysz

PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER

- Kontakt:
Zgadzam się, choć z drugiej strony trochę to dziwne, że ktoś chciałby funkcjonować w Leocji jako naukowiec, ale nie chciałby dołączyć do stowarzyszenia naukowców w Leocji i okazać się swoimi umiejętnościami i dorobkiem w tym stowarzyszeniu. 😉Helwetyk Romański pisze: ↑04 lis 2020, 20:34W takim przypadku, oczywiście. Moja powyższa opinia dotyczy przypadku kogoś o weryfikowalnym dorobku, kto „po prostu” nie chce dołączyć do LAN, ale chce posługiwać się w Leocji posiadanym wcześniej tytułem naukowym (zakładając na potrzeby dyskusji, że pojawiłyby się u nas ograniczenia w tej materii i potrzeba takiej nostryfikacji). Tak czy inaczej LAN wydaje mi się właściwszym ciałem do dokonania stosownej oceny/wyrażenia stosownej opinii aniżeli samo Palatium.Apolinary Montserrat pisze: ↑04 lis 2020, 19:35Miałem tutaj na myśli sytuację uznania jakiegoś abstrakcyjnego dyplomu przykładowego prof. XcV n. dod. Lebieduszkina z zupełnie nieznanej nam yoyonacji.Helwetyk Romański pisze: ↑04 lis 2020, 18:13
Mnie to zupełnie nie przeszkadza, więc zdaję się w tej materii na ocenę ogółu Przyjaciół Nauki.
Mając nadzieję, że taka sytuacja nie byłaby miejsca — mogę sobie, niestety, z łatwością wyobrazić krajową akademię nauk, która zabrania jednoczesnej przynależności do innej organizacji z powodu „niepotrzebne skreślić”.Apolinary Montserrat pisze: ↑05 lis 2020, 11:31Zgadzam się, choć z drugiej strony trochę to dziwne, że ktoś chciałby funkcjonować w Leocji jako naukowiec, ale nie chciałby dołączyć do stowarzyszenia naukowców w Leocji i okazać się swoimi umiejętnościami i dorobkiem w tym stowarzyszeniu. 😉
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Stanisław Wieniawa • Stempel
- Przybysz
Panowie, a czy nie mamy aspiracji, aby LAN stała się organizacją międzynarodową i ogólnopollińskim uniwersytetem?
bp Stanisław Wieniawa OSI

- Kontakt:
A mamy? 🙂 Wydaje mi się, że taki status można nabyć działaniem i jakością pracy naukowej, a nie samym założeniem, że tak byśmy chcieli.Janusz Zabieraj pisze: ↑05 lis 2020, 15:47Panowie, a czy nie mamy aspiracji, aby LAN stała się organizacją międzynarodową i ogólnopollińskim uniwersytetem?
- Kontakt:
Przyjaciele Nauki,
Czy byłby chętny do przejęcia obowiązków Przewodniczącego LAN?
Czy byłby chętny do przejęcia obowiązków Przewodniczącego LAN?