Bialeńska Baza Lotniczo-Morska

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

W dniu 11.07.2020 (po dość długim okresie tworzenia i budowy) Bialeńska Baza Lotniczo-Morska w Palatynacie Leocji rozpoczęła normalne funkcjonowanie.
Obrazek
Schemat bazy
W bazie stacjonuje:

131 Eskadra Lotnictwa Taktycznego wyposażona w 18 wielozadaniowych samolotów myśliwsko-szturmowych typu RAT FA-5C.
Obrazek
132 Eskadra Tankowców Powietrznych wyposażona w 12 samolotów tankowania powietrznego typu RAT KC-8B.

Obrazek

130 Samodzielny Klucz Patrolowo-Ratowniczy wyposażony w dwa samoloty patrolowe typu RAT P-5 oraz dwa śmigłowce SAR typu RAT HC-5R
Obrazek

Obrazek
Do czasu oddania do użytku dwóch korwet, które są budowane w Stoczni Bialeńskiej w Sateda (trzecia budowana jednostka nowego typu jest przeznaczona dla Gwardii Palatynatu Leocji), a które będą rotacyjnie pełniły służbę - do bazy skierowano tymczasowo korwetę typu K-40 z 31/2 Dywizjonu Korwet ORB "Razorno" (numer taktyczny "46"), która normalnie stacjonuje w południowo-wschodniej Anatolii.
Obrazek
ORB Razorno
W najbliższych dniach odbędzie się uroczyste otwarcie bazy, na które zostaną zaproszone władze Palatynatu Leocji oraz kadra dowódcza Gwardii Palatynatu. Data uroczystości zostanie wkrótce ustalona z władzami Palatynatu Leocji - ponieważ oficjalne uroczystości otwarcia bazy mają się zbiec z przybyciem przeszkolonego w bialeńskim Ośrodku Szkolenia Sił Powietrznych personelu lotniczego Gwardii oraz samolotów bojowych przeznaczonych do służby w Eskadrze Lotniczej Gwardii palatynatu Leocji.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Franklin Garamond »

Oczekujemy z niecierpliwością powrotu naszych żołnierzy ze szkolenia.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Namiestnik Palatynatu Leocji
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

W związku z przyjęciem do służby docelowych okrętów przeznaczonych do pełnienia rotacyjnej służby w bazie, dotychczas stacjonująca tam korweta ORB "Razorno" (K-46) powróciła do macierzystej bazy w Republice Bialeńskiej.

Na jej miejsce służbę w bazie przejęła korweta ORB "Ronin" (K-181)
Obrazek

Jednostka należy do nowego typu okrętów - zaklasyfikowanych jako korwety (z racji możliwości bojowych - bo w praktyce są to bardzo duże okręty patrolowe) typu K-180. W Stoczni Bialeńskiej w Sateda zbudowano trzy takie jednostki, dwie są przeznaczone do pełnienia rotacyjnej służby w bazie lotniczo-morskiej na terenie Palatynatu Leocji, a trzecia zostaje przekazana Gwardii Palatynatu Leocji jako część spłaty należności za eksploatacje bazy.

Obrazek

Do bazy w dniu dzisiejszym przybyły dwie jednostki typu K-180, drugi okręt czeka na odebranie przez przedstawiciela Palatynatu Leocji.

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

W związku z faktem, że na skutek politycznego sporu z aktualnym Prezydentem Republiki Bialeńskiej zostałem zdjęty z obowiązków Dowódcy Sił Zbrojnych RB. Nie pełnię więc nadzoru na Bialeńską Bazą Lotniczo-Morską, a wszelkie sprawy z nią związane proszę kierować do niejakiego Iwana Pietrowa, który objął urząd Prezydenta RB i osobiste dowództwo Sił Zbrojnych RB.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Karolina von Lichtenstein Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Karolina von Lichtenstein »

Co się stało?
(—) Karolina von Lichtenstein-Roumaine

Królowa Seniorka Dreamlandu i Scholandii, Królowa Matka Elderlandu, Dama dreamlandzkiego Orderu Czerwonego Orła, Diuczessa-Wspomożycielka Sarmacji, Diuczessa Tysiąclecia, Matka Karmicielka, Patronka Turystyki Pieszej, była Regentka i Kanclerka Księstwa Sarmacji, diuczessa Heidesheim, markiza Vankinner, baronessa Sarmacji, podporucznik w rezerwie Książęcych Sił Zbrojnych, honorowa obywatelka Królestwa Teutonii, Rzeczpospolitej Sclavińskiej, Gellonii i Starosarmacji, prawie została żoną Piotra Abogarda Scholandzkiego
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Karolina von Lichtenstein pisze:
20 lut 2022, 17:14
Co się stało?
W zasadzie niby nic wielkiego... nowy Prezydent zawetował (w sumie mało ważną) ustawę, której byłem wnioskodawcą - tylko zrobił to w sytuacji gdy w głosowaniu w Zgromadzeniu Narodowym (taki Parlament RB) przegrał głosowanie w stosunku 7 do 1 - czyli był jedynym, który oddał głos "przeciw" (reszta uprawnionych i obecnych nagłosowaniu była "za"). Takie działanie kłóci się z moim pojmowaniem demokracji parlamentarnej i instytucji "weta prezydenckiego", a więc zrezygnowałem z wszelkich funkcji politycznych w jego rządzie i zadeklarowałem przejście do politycznej opozycji.

Skutkiem było również pozbawienie mnie pozostałych funkcji w państwie, również tych niepolitycznych jak np. Dowództwa Sił Zbrojnych RB - co w sumie mnie nie dziwi, bo przywódca państwa nie może mieć "opozycjonisty" politycznego jako dowódcy armii.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ametyst Faradobus Stempel
Przybysz

Post autor: Ametyst Faradobus »

Ja na przykład uważam, że w naszym systemie naczelny dowódca wojska to funkcja apolityczna i trochę się boję marazmu w armii w czasie Twojego urlopu z funkcji, do której pewnie powrócisz. Jak coś to będę Cię zachęcał do realizowania się w Rzeszy, gdzie struktury wojskowe są mniej rozwinięte niż w armii regularnej.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów

Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Ametyst Faradobus pisze:
20 lut 2022, 18:57
Ja na przykład uważam, że w naszym systemie naczelny dowódca wojska to funkcja apolityczna i trochę się boję marazmu w armii w czasie Twojego urlopu z funkcji, do której pewnie powrócisz. Jak coś to będę Cię zachęcał do realizowania się w Rzeszy, gdzie struktury wojskowe są mniej rozwinięte niż w armii regularnej.
Owszem to dobry czas na zajęcie się Gwardią Rzeszy, w końcu kadencja Prezydenta to tylko 4 miesiące, jeżeli kolejny Prezydent mnie przywróci na stanowisko to będę działał dalej. Ale, kurcze... dlaczego rozmawiamy o tym za granicą? Ja tylko wyjaśniłem tutaj, że nie jestem już gospodarzem bialeńskiej bazy (a na pytanie dlaczego odpowiedziałem bez zbędnych detali) - teraz jest nim Iwan, skoro przejął dowodzenie SZ RB. Jestem obecnie w opozycji politycznej, ale jeszcze mnie Iwan z Bialenii nie wywalił... można ze mną rozmawiać w RB.

Czyżby to jakieś obawy przed "kontaktami z opozycją"? 😉
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ametyst Faradobus Stempel
Przybysz

Post autor: Ametyst Faradobus »

A nie, po prostu zeszło tu na temat Twojej działalności w wojsku, a tamten temat co rusz się otwiera i zamyka.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów

Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Obrazek
Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth Stempel
Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji

Post autor: Ignats ik Ruth »

Ronon Dex pisze:
20 lut 2022, 20:23
Ale, kurcze... dlaczego rozmawiamy o tym za granicą?
A czy to źle? Zagranica to bliska i przyjacielska. ;) Zresztą, GPL z pewnością nie będzie narzekać na Pański urlop w Bialenii. :D
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Lᴇᴏᴄᴋᴀ Pᴀʀᴛɪᴀ Fᴀsᴢʏsᴛóᴡ Jᴇ̨ᴢʏᴋᴏᴡʏᴄʜ
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Wojskowe im. Ignatsa Urbana ik Rutha”