Budżet Państwa - wątek roboczy...

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Ronon Dex pisze:
02 lut 2021, 15:46
Może byśmy jednak jakiś system płacenia przez państwo wykombinowali...
Ze swojej strony (@Franklin Garamond) proponuję następujący mechanizm — Gwardia Palatynatu Leocji ogłasza zamówienia publiczne, faktury rachunki za zrealizowane usługi i dostarczone towary wystawia się na oraz dostarcza do Palatium. Rachunek ma, przyjmijmy roboczo, siedmiodniowy termin płatności. Gdybyśmy chcieli się bawić w biurokratyczną narrację (podkreślenie moje), mógłbyś na rachunkach przystawiać pieczątki „Sprawdzono pod względem merytorycznym”.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Aleksander Stempel
Obywatel

Post autor: Aleksander »

Helwetyk Romański pisze:
02 lut 2021, 16:09
Gdybyśmy chcieli się bawić w biurokratyczną narrację (podkreślenie moje), mógłbyś na rachunkach przystawiać pieczątki „Sprawdzono pod względem merytorycznym”.
A gdzie sprawdzono pod względem rachunkowym, klasyfikacja budżetowa, zatwierdzono do wypłaty oraz kontrasygnata skarbnika?
(-) Aleksander, r.s.
Awatar użytkownika

Aleksander pisze:
02 lut 2021, 16:35
Helwetyk Romański pisze:
Gdybyśmy chcieli się bawić w biurokratyczną narrację (podkreślenie moje), mógłbyś na rachunkach przystawiać pieczątki „Sprawdzono pod względem merytorycznym”.
A gdzie sprawdzono pod względem rachunkowym, klasyfikacja budżetowa, zatwierdzono do wypłaty oraz kontrasygnata skarbnika?
Skarbnik kusi…
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Helwetyk Romański pisze:
Ronon Dex pisze:
Ze swojej strony (@Franklin Garamond) proponuję następujący mechanizm — Gwardia Palatynatu Leocji ogłasza zamówienia publiczne, faktury rachunki za zrealizowane usługi i dostarczone towary wystawia się na oraz dostarcza do Palatium. Rachunek ma, przyjmijmy roboczo, siedmiodniowy termin płatności. Gdybyśmy chcieli się bawić w biurokratyczną narrację (podkreślenie moje), mógłbyś na rachunkach przystawiać pieczątki „Sprawdzono pod względem merytorycznym”.
No to sobie muszę pieczątkę zrobić... 😉

Ale ogólnie system jest OK. Organ państwa (bo przecież nie tylko Gwardia) składa zamówienie, zostają uzgodniona wartość (lub przyjęta cena - jeśli to coś już wcześniej wyceniane) zamówienia i po realizacji w ciągu 7 dni na konto realizującego trafia uzgodniona kwota.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
02 lut 2021, 17:42
Helwetyk Romański pisze:
Ronon Dex pisze:
Ale ogólnie system jest OK. Organ państwa (bo przecież nie tylko Gwardia) składa zamówienie, zostają uzgodniona wartość (lub przyjęta cena - jeśli to coś już wcześniej wyceniane) zamówienia i po realizacji w ciągu 7 dni na konto realizującego trafia uzgodniona kwota.
Dopowiem, że podkreślam ten rachunek po linii, aby nic nie umknęło. Odrębny, biurokratyczny wątek w Palatium wydaje mi się z tego powodu konieczny. Biurokratyczne pieczątki to już potencjalna narracyjna wartość dodana — przynajmniej dopóty, dopóki się nam nie znudzi. 😉
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
02 lut 2021, 17:51
Dopowiem, że podkreślam ten rachunek po linii, aby nic nie umknęło. Odrębny, biurokratyczny wątek w Palatium wydaje mi się z tego powodu konieczny. Biurokratyczne pieczątki to już potencjalna narracyjna wartość dodana — przynajmniej dopóty, dopóki się nam nie znudzi. 😉
No to jeszcze wypada by władze państwowe opracowały wzór tegoż rachunku... czy załączniki mogą być w formacie PDF, bo nigdy nie sprawdzałem.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
02 lut 2021, 18:43
Helwetyk Romański pisze:
No to jeszcze wypada by władze państwowe opracowały wzór tegoż rachunku... czy załączniki mogą być w formacie PDF, bo nigdy nie sprawdzałem.
Aż takim biurokratą nie jestem! (No chyba żeby zrobić generator grafik).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
02 lut 2021, 18:45
Czyli po prostu ustalmy, że to dany organ państwa wystawia do budżetu... chyba nie "rachunek", a "polecenie wypłaty środków" dla danego przedsiębiorcy za realizację dostaw/usług. Organy państwa mogą się w takie dokumenty i pieczęcie pobawić...

W żaden sposób nie obciążał bym przedsiębiorców obowiązkiem wystawiania "rachunków" czy "faktur" - doświadczenie nieudanego eksperymentu bialeńskiego z lat 2014-15 przekonało mnie do tego, że zabawa w księgowość odstręcza od działania. Tutaj moim zdaniem wystarczyłyby zwykłe negocjacje w formie dowolnej wymiany zdań w postach.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Aleksander Stempel
Obywatel

Post autor: Aleksander »

Helwetyk Romański pisze:
02 lut 2021, 16:39
Aleksander pisze:
02 lut 2021, 16:35
Helwetyk Romański pisze:
Skarbnik kusi…
Przejdźcie na jasną stronę mocy...
(-) Aleksander, r.s.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
Odrębny, biurokratyczny wątek w Palatium wydaje mi się z tego powodu konieczny.
A przy okazji pytanie... czy zakładamy odrębne rachunki bankowe dla firm, czy to wszytsko na konto właściciela? Bo jeżeli będziemy chcieli zachować jakieś proporcje cenowe, to taki czołg nam wyjdzie jakieś 3200 P za sztukę, a ciężki transporter wyjdzie po 2700 P... i to uwzględniając ceny stosowane wewnętrznie czyli w sytuacji gdy państwo wkłada kasę w projekt. To za same pojazdy pancerne dla tego nowego batalionu wyjdzie 106200 P, do tego ciężarówki... nawet jak wyjdziemy z ich ceny (demobil 70-75, to produkcyjny powiedzmy 100), to i tak wychodzi 1500 P za czołg i 1300 P za transporter. Wychodzi 50 tys. - to już lepiej, ale i tak sporo jak na prywatny rachunek.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
02 lut 2021, 18:54
Helwetyk Romański pisze:
02 lut 2021, 18:45
Czyli po prostu ustalmy, że to dany organ państwa wystawia do budżetu... chyba nie "rachunek", a "polecenie wypłaty środków" dla danego przedsiębiorcy za realizację dostaw/usług. Organy państwa mogą się w takie dokumenty i pieczęcie pobawić...
To już pytanie o to, co sprawiałoby ludziom radość. Jako przedsiębiorca, chętnie wystawiałbym rachunki na papierze firmowym, ale całkowicie dopuszczam ewentualność, że jestem tutaj w jednoosobowej mniejszości. Z mojego punktu widzenia jako jednego z namiestników ważne jest to, żeby czy to rachunki, czy polecenia wypłaty środków, były w jednym wątku na forum.

Ronon Dex pisze:
02 lut 2021, 18:54
Tutaj moim zdaniem wystarczyłyby zwykłe negocjacje w formie dowolnej wymiany zdań w postach.
(Moje podkreślenie wyżej) rozumie się samo przez się. Fundamentalnym założeniem jest to, że żadna należność nie może pozostać nieuregulowana. Reszta to narracja.

Ronon Dex pisze:
02 lut 2021, 19:12
A przy okazji pytanie... czy zakładamy odrębne rachunki bankowe dla firm, czy to wszytsko na konto właściciela?
Na tu i teraz wszystkie propozycje opieram na założeniu obecnego mechanizmu, czyli braku rachunków firmowych z powodu braku (sensownych) możliwości technicznych.

Ronon Dex pisze:
02 lut 2021, 19:12
Bo jeżeli będziemy chcieli zachować jakieś proporcje cenowe, to taki czołg nam wyjdzie jakieś 3200 P za sztukę, a ciężki transporter wyjdzie po 2700 P... i to uwzględniając ceny stosowane wewnętrznie czyli w sytuacji gdy państwo wkłada kasę w projekt. To za same pojazdy pancerne dla tego nowego batalionu wyjdzie 106200 P, do tego ciężarówki... nawet jak wyjdziemy z ich ceny (demobil 70-75, to produkcyjny powiedzmy 100), to i tak wychodzi 1500 P za czołg i 1300 P za transporter. Wychodzi 50 tys. - to już lepiej, ale i tak sporo jak na prywatny rachunek.
Przyjąłbym tutaj „metodę Dexa”, to jest ustalałbym faktycznie przekazane środki analogicznie do tego, jak miało to miejsce w przypadku pojazdów. Mam graniczące z pewnością przypuszczenie, że przyjęcie „realnych” cen jako ostatecznych kwot rozchwiałoby zbyt mocno posiadane w Leocji majątki. Myślę, że jako naczelny spamer jestem tu dobrym punktem odniesienia — posiadam obecnie 11 000 ♇, na miłość własną wydałem około 5500 ♇, resztę na pojazdy i zaliczkę na budowę domu. Jeżeli więc od początku istnienia kraju zarobiłem około 16 500 ♇… przyjmowałbym, w oparciu o podane przez Ciebie kwoty bazowe, odsetek obliczony na zasadzie „tak, żeby było dobrze”, a pozostałą część uznawał za koszty produkcji, transportu, logistyki, marketingu (niepotrzebne skreślić).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”