Narracja Leocji

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Narracja Leocji

Post autor: Franklin Garamond »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

https://time.graphics/ niestety płatne, postfactum się dowiedziałem...
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel
Obywatel

Narracja Leocji

Post autor: Ludwik Tomović »

Wygląda ciekawie :)
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

/-/
dr net. ppor. Ludwik Wilhelm diuk Tomović

Gubernator Konfederacji Sclavińskiej
Ana - Konstanz 28
25-257 Ana - Konstanz

Obrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel

Narracja Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Franklin Garamond pisze:
29 mar 2020, 21:30
Proszę nieskrępowanie komentować.
W kolejności cytowanego zbioru wydarzeń, z góry i dołu przepraszając za uwagi momentami zdecydowanie należące do kategorii dzielenia włosa na czworo:

1. Dreamland leży na tyle daleko, że bardziej prawdopodobnym wydaje się, że wyspę jako pierwsi odkryli żeglarze z innego kraju. Myślę, że najbardziej naturalna byłaby Sarmacja, Scholandia lub Bialenia (z zastrzeżeniem, że nie znam tu historii przedinternetowych).

2. Nazwisko XIV-wiecznego fundatora ekspedycji brzmi dość współcześnie i… sarmacko, więc — może — Jan z Borowca (lub jakaś wariacja na temat)? Wydaje się, że mógłby być bogatym kupcem albo szlachcicem (niezbyt w kontekście epoki gra mi słowo filantrop).

3. Palatynat Brzegu czy Palatynat Leocji?

4. Czy zakładamy, że w latach 1692–1957 na wyspie pozostały niedobitki ludności tubylczej (tu: moje niezmienne wątpliwości na motywach prac nad językiem)? Być może — i to solidne być może — w nawiązaniu do piractwa, warto byłoby uczynić z wyspy bazę wypadową dla piratów do połowy XIX wieku, a następnie bazę morską jednego z ówczesnych imperiów tak, aby czymś wypełnić, było nie było, dwa i pół wieku historii?

5. Niekoniecznie musielibyśmy wówczas uznawać, że wyspa została „zapomniana” (co wydaje mi się, z uwagi na jej mocno centralne położenie, trudne do uzasadnienia). Ale że stanowiła obszar działania dla obcych podmiotów — jeszcze jak.

6. Ta faktoria…?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika

Narracja Leocji

Helwetyk Romański pisze:
30 mar 2020, 23:01
1. Dreamland leży na tyle daleko, że bardziej prawdopodobnym wydaje się, że wyspę jako pierwsi odkryli żeglarze z innego kraju. Myślę, że najbardziej naturalna byłaby Sarmacja, Scholandia lub Bialenia (z zastrzeżeniem, że nie znam tu historii przedinternetowych).
To czysty placeholder, jest mi absolutnie obojętne kto. Z uwagi na scholandzkich piratów, skłaniałbym się ku Sarmacji/Tropicanie.
Helwetyk Romański pisze:
2. Nazwisko XIV-wiecznego fundatora ekspedycji brzmi dość współcześnie i… sarmacko, więc — może — Jan z Borowca (lub jakaś wariacja na temat)? Wydaje się, że mógłby być bogatym kupcem albo szlachcicem (niezbyt w kontekście epoki gra mi słowo filantrop).
Cóż, detale. Oczywiście można skorygować. Mecenas?
Helwetyk Romański pisze:
To celowy zabieg, tak. Miasto Brzeg awansowało do rangi Palatynatu, a my, wskrzeszając miasto, nazwaliśmy je Nowym Brzegiem, prawda, a że Palatynat Nowego Brzegu brzmi... miernie, zdecydowaliśmy się posłużyć nazwą wyspy w procesie nazwotwórczym.
Helwetyk Romański pisze:
4. Czy zakładamy, że w latach 1692–1957 na wyspie pozostały niedobitki ludności tubylczej (tu: moje niezmienne wątpliwości na motywach prac nad językiem)? Być może — i to solidne być może — w nawiązaniu do piractwa, warto byłoby uczynić z wyspy bazę wypadową dla piratów do połowy XIX wieku, a następnie bazę morską jednego z ówczesnych imperiów tak, aby czymś wypełnić, było nie było, dwa i pół wieku historii?
Pozwoliłem sobie na pewne niedopowiedzenie w tym temacie (tubylców). Wydawało mi się na miejscu pozostawić ekipom badawczym LAN pole do popisu. Z tego też powodu biblioteka spłonęła. Co zaś się tyczy historii wyspy w tej luce czasowej... tu też zostawiłbym wolną rękę ekipom badawczym. W końcu posługujemy się jedynie zachowanymi danymi z różnych archiwów, więc mogliśmy odtworzyć historię jedynie częściowo. Oczywiście można ją wypełnić już teraz.
Helwetyk Romański pisze:
5. Niekoniecznie musielibyśmy wówczas uznawać, że wyspa została „zapomniana” (co wydaje mi się, z uwagi na jej mocno centralne położenie, trudne do uzasadnienia). Ale że stanowiła obszar działania dla obcych podmiotów — jeszcze jak.
Całkowicie mi to odpowiada.
Helwetyk Romański pisze:
6. Ta faktoria…?
Nie rozumiem pytania. Jesteśmy przecież faktorią(wybierzcie sobie prawa miejskie z jakiegoś kraju), a do tego mieszanką multi-kulti przyjezdnych, i choć akurat budownictwo warunkowane winno być dostępnością surowców, to akurat wapienia ci u nas dostatek (o ile jeszcze Gotlandia jest rozpatrywana jakkolwiek inaczej niż tylko kontur...), więc... Dubrownik, który mamy na zdjęciach, wpasowuje się idealnie. Budownictwo w obszarach śródziemnomorskich jest do siebie raczej zbliżone, z naleciałościami lokalnymi, więc jest z czego czerpać.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Ametyst Faradobus Stempel
Przybysz

Narracja Leocji

Post autor: Ametyst Faradobus »

Dyrektor mojego instytutu zaczyna opowiadać o Dubrowniku przy okazji każdej dłuższej rozmowy z kimkolwiek.

Przepraszam, musiałem to powiedzieć.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów

Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Obrazek
Awatar użytkownika

Narracja Leocji

Franklin Garamond pisze:
30 mar 2020, 23:39
Helwetyk Romański pisze:
Cóż, detale. Oczywiście można skorygować. Mecenas?
Mecenas dla mnie już brzmi całkowicie przekonywająco. Co do nazwiska jeszcze, wyobrażam sobie, że na przestrzeni czasu mogłoby ulec zmianie z „z Borowca” na „Borowiecki” (ostatni palatyn).

Franklin Garamond pisze:
Helwetyk Romański pisze:
To celowy zabieg, tak. Miasto Brzeg awansowało do rangi Palatynatu, a my, wskrzeszając miasto, nazwaliśmy je Nowym Brzegiem, prawda, a że Palatynat Nowego Brzegu brzmi... miernie, zdecydowaliśmy się posłużyć nazwą wyspy w procesie nazwotwórczym.
Tak. Jak dla mnie, zdecydowanie Palatynat Brzegu; upewniałem się z uwagi na fragment „wraz z ostatnią łodzią opuszczającą Brzeg zakończyła się historia Palatynatu Leocji”.

Franklin Garamond pisze:
Helwetyk Romański pisze:
Pozwoliłem sobie na pewne niedopowiedzenie w tym temacie (tubylców) […]. W końcu posługujemy się jedynie zachowanymi danymi z różnych archiwów, więc mogliśmy odtworzyć historię jedynie częściowo. Oczywiście można ją wypełnić już teraz.
Przynajmniej trochę wypełniłbym, choćby z uwagi na XIX-wiecznego leockiego malarza.

Franklin Garamond pisze:
Helwetyk Romański pisze:
6. Ta faktoria…?
Nie rozumiem pytania. Jesteśmy przecież faktorią (wybierzcie sobie prawa miejskie z jakiegoś kraju), a do tego mieszanką multi-kulti przyjezdnych, i choć akurat budownictwo warunkowane winno być dostępnością surowców, to akurat wapienia ci u nas dostatek (o ile jeszcze Gotlandia jest rozpatrywana jakkolwiek inaczej niż tylko kontur...), więc... Dubrownik, który mamy na zdjęciach, wpasowuje się idealnie. Budownictwo w obszarach śródziemnomorskich jest do siebie raczej zbliżone, z naleciałościami lokalnymi, więc jest z czego czerpać.
Tutaj chodziło mi o odrębną faktorię na północnym brzegu wyspy, z silnymi wpływami kultury arabskiej (bialeńskiej). W razie czego, powinniśmy ją umieścić gdzieś na osi czasu.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel
Obywatel

Narracja Leocji

Post autor: Ludwik Tomović »

Co do Dubrownika to ciekawe, bo wzorujemy na nim jedno miasto w Slawonii, bodajże Teplice :)
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

/-/
dr net. ppor. Ludwik Wilhelm diuk Tomović

Gubernator Konfederacji Sclavińskiej
Ana - Konstanz 28
25-257 Ana - Konstanz

Obrazek
Awatar użytkownika
Przybysz

Narracja Leocji

No i Dubrownik w Austro-Węgrzech.

Obrazek
Awatar użytkownika

Narracja Leocji

Helwetyk Romański pisze:
31 mar 2020, 0:05
Mecenas dla mnie już brzmi całkowicie przekonywająco. Co do nazwiska jeszcze, wyobrażam sobie, że na przestrzeni czasu mogłoby ulec zmianie z „z Borowca” na „Borowiecki” (ostatni palatyn).
To nawet nie musi być Borowiecki. Wybierzmy kraj z jakiego jest i mamy pod co dobrać personalia.
Helwetyk Romański pisze:
Tak. Jak dla mnie, zdecydowanie Palatynat Brzegu; upewniałem się z uwagi na fragment „wraz z ostatnią łodzią opuszczającą Brzeg zakończyła się historia Palatynatu Leocji”.
W ferworze musiałem się pomylić. Oczywiście Palatynat Brzegu.
Helwetyk Romański pisze:
Przynajmniej trochę wypełniłbym, choćby z uwagi na XIX-wiecznego leockiego malarza.
Czy to prawda, że namalował to XIX-wieczny leocki artysta? Palatium odpowiada: tak, to prawda, ale nie XIX-wieczny, tylko 19-letni, nie leocki, tylko wysoki i nie namalował, tylko zamocował.

A tak na serio — mógł to być potomek brzeskich uchodźców, który niekoniecznie namalował to na wyspie będąc, a jedynie się narodowościowo utożsamiał, a Palatynat Leocji, jako duchowy spadkobierca Palatynatu Brzegu, zawłaszczył sobie prawa do dzieła.
Helwetyk Romański pisze:
Tutaj chodziło mi o odrębną faktorię na północnym brzegu wyspy, z silnymi wpływami kultury arabskiej (bialeńskiej). W razie czego, powinniśmy ją umieścić gdzieś na osi czasu.
Tak umiejscowiona faktoria niejako burzy bazę narracji, czyli osadnictwo na nieznanej i nieudokumentowanej wyspie (ta biedna biblioteka, co spłonęła, prawda...), którą eksplorować przez lata będą dzielni członkowie LANu. Kto wie czy kiedy dotrą w tamto miejsce nie odkryją właśnie ruin bialeńskiej faktorii. Kto wie...

A może jednymi z pierwszych osadników w Brzegu byli właśnie Bialeńczycy i wygląd miasta to częściowo ich sprawka. Może Brzeg architektonicznie to prawdziwa mieszanina napływowych kultur. Oczywiście nie mówię tu o pomysłach pokroju zamku Vajdahunyad, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by poszczególne dzielnice miały odrobinę odmienny styl od całej reszty z uwagi na narodowość mieszkańców z czasów Brzegu.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Przybysz

Narracja Leocji

Patrząc na umiejscowienie wyspy to zdziwiłbym się, gdyby tu nigdy żadnych Bialeńczyków nie było.

Obrazek
Awatar użytkownika

Narracja Leocji

Franklin Garamond pisze:
31 mar 2020, 17:27
A tak na serio — mógł to być potomek brzeskich uchodźców, który niekoniecznie namalował to na wyspie będąc, a jedynie się narodowościowo utożsamiał, a Palatynat Leocji, jako duchowy spadkobierca Palatynatu Brzegu, zawłaszczył sobie prawa do dzieła.
Tam od razu zawłaszczył. Skoro mieliśmy Wielką Emigrację, XIX-wieczny leocki malarz tęskniący za ojczyzną w [wstaw miasto] brzmi dobrze.

Franklin Garamond pisze:
31 mar 2020, 17:27
Kto wie czy kiedy dotrą w tamto miejsce nie odkryją właśnie ruin bialeńskiej faktorii. Kto wie... A może jednymi z pierwszych osadników w Brzegu byli właśnie Bialeńczycy i wygląd miasta to częściowo ich sprawka.
Czuję się przekonany (co do zdania się na ekspedycję LAN), jednocześnie…

Ametyst Faradobus pisze:
31 mar 2020, 17:53
Patrząc na umiejscowienie wyspy to zdziwiłbym się, gdyby tu nigdy żadnych Bialeńczyków nie było.
…podpisując się w całej rozciągłości. I Surmeńczyków.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”