Mikronacje uznawane przez Palatynat Leocji
- Aleksander • Stempel
- Obywatel
Podoba mi się ta długa, bo już pięcioletnia, historia Santery 🙃
(-) Aleksander, r.s.
- Ametyst Faradobus • Stempel
- Przybysz
Ciężko jest się do takiego projektu przekonać. Ja też kilkukrotnie sugerowałem obywatelom ZSKHiW unię z Bialenią (gdzie dwukrotnie byłem prezydentem, a jeśli bym chciał to mogę nim zostać po raz trzeci - sytuacja pod względem politycznym idealna), ale nigdy ta idea nie znalazła poparcia. Nie ma co ukrywać, że w takiej, co by nie mówić, masie równych państw podmiotowość trochę ginie. Przykład UNP też nie zachęca.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów
Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

- Vladimir ik Lihtenštán • Stempel
- Przybysz
Ja mam takie pytające zdziwienie. To ZSKHiW istnieje!? Socjalistyczne Królestwo zostało reaktywowane, czy nigdy działać nie przestało, a ja przez tyle czasu żyłem w błędzie, składając kwiaty na pustym grobie?

(—) Vladimir ik Lihtenštán
rex sepulcrorum, baronet Królestwa Nowej Teutonii,
namiestnik cesarski Srebrnego Rogu i całej Slavii
- Bruno Petrowicz Catalan • Stempel
- Królestwo Santery
Wiem, wiem. Są kraje które istnieją czterokrotnie dłużej niż Santera i trudno się przyrównywać np. do Deamlandu. Uważam jednak, że okres pięciu lat istnienia Santery pozwala na sformułowanie określenia jakie użyłem.Aleksander pisze: ↑07 sty 2022, 16:26Podoba mi się ta długa, bo już pięcioletnia, historia Santery 🙃
- Ametyst Faradobus • Stempel
- Przybysz
No oficjalnie to myśmy nigdy tej działalności nie zaprzestali. W marcu reanimowaliśmy forum (można na nie sobie wejść), ale od lata trochę tam pusto, bo większość obywateli ma pracowity semestr (na przykład Mistrz Budzimir dostał do prowadzenia jakieś chore ilości dydaktyki, Premier Tysiąclecia postanowił zdobyć kolejny dyplom, a Ciecierad Ciecieląg się gdzieś zapodział). Pewnie jednak za jakiś czas coś tam się ożywi i tak będziemy sobie działać sezonowo.Vladimir ik Lihtenštán pisze: ↑07 sty 2022, 18:50Ja mam takie pytające zdziwienie. To ZSKHiW istnieje!? Socjalistyczne Królestwo zostało reaktywowane, czy nigdy działać nie przestało, a ja przez tyle czasu żyłem w błędzie, składając kwiaty na pustym grobie?
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER

- Aleksander • Stempel
- Obywatel
Ależ proszę się nie przejmować gadaniem emeryta. To nawet niezły wynik, iż Santera istnieje już 5 lat. Sam byłem świadkiem jak różne mirkonacje powstawały i przez pierwszy miesiąc prześcigały Wielką Trójkę, w drugim następowała agonia, a trzeciego najczęściej już nie było. Jednak z perspektywy kogoś, kto w mirkoświecie jest już 15 lat, 5 lat to ledwo mgnienie oka.Bruno Petrowicz Catalan pisze: ↑07 sty 2022, 18:59Wiem, wiem. Są kraje które istnieją czterokrotnie dłużej niż Santera i trudno się przyrównywać np. do Deamlandu. Uważam jednak, że okres pięciu lat istnienia Santery pozwala na sformułowanie określenia jakie użyłem.Aleksander pisze: ↑07 sty 2022, 16:26Podoba mi się ta długa, bo już pięcioletnia, historia Santery 🙃
(-) Aleksander, r.s.
Może rozwiązaniem problemu Unii Mikropaństw, będzie faktyczne zaprezentowanie w.w. obietnic, a nie przelanie ich na papier i oczekiwanie, że jakoś to będzie? Ładnie napisana deklaracja to jakieś 10 minut pracy, napisanie systemu 10 dni?
Zresztą, wracamy do punktu wyjścia. Tj. ponownie mamy do czynienia z jakimiś dwuosobowymi slums-państwami, które po roku znikną z powierzchni ziemi, a jedyną rzeczą jaka o nich przypomni, będzie artykuł na mikropedii, nasmarowany pierwszego dnia ich powstania.
Zresztą, wracamy do punktu wyjścia. Tj. ponownie mamy do czynienia z jakimiś dwuosobowymi slums-państwami, które po roku znikną z powierzchni ziemi, a jedyną rzeczą jaka o nich przypomni, będzie artykuł na mikropedii, nasmarowany pierwszego dnia ich powstania.
„Ostatnia taka próba to UNP, która też się rozpada mimo że była związkiem państw a nie "superpaństwem”.”
Natomiast Bruno Petrowicz Catalan powinien zajmować się bardziej palącymi sprawami, jak choćby zeskrobywanie kawałków mózgu Norberta ze stropu Wielkiej Sali Kortez Generalnych, a nie problematyką zagraniczną o której nie ma pojęcia. Może byłby mniejszy absmak.
Natomiast Bruno Petrowicz Catalan powinien zajmować się bardziej palącymi sprawami, jak choćby zeskrobywanie kawałków mózgu Norberta ze stropu Wielkiej Sali Kortez Generalnych, a nie problematyką zagraniczną o której nie ma pojęcia. Może byłby mniejszy absmak.
- Bruno Petrowicz Catalan • Stempel
- Królestwo Santery
Nawet nie śmiem wchodzić w polemikę z tak wybitnym znawcą spraw zagranicznych, dyplomacji i kurtuazji jak pan. Szkoda tylko że Dreamland jako pierwszy opuścił wspólne forum UNP, a teraz kolejne państwa członkowskie zapowiadają podobne kroki. To jednak jest zapewne oznaką trwałości tego projektu i świetlanej przyszłości dla UNP, a ja takie bzdury plotę. Proszę mi wybaczyć, uczę się dopiero wielkiej polityki. Przykro mi, że ktoś taki jak ja, godny jedynie według pana sprzątać salę Kortez Generalnych ośmielił się wyrazić swoją opinię, iż UNP powoli się rozpada i wprowadził pana w konsternację i zakłopotanie. Uważam jednak, że w tej kwestii mam rację, co nie oznacza że moja wypowiedz zapowiada koniec UNP. Ta przecież może trwać w okrojonym składzie lub zachować fikcje przynależności części członków.
- Ludwik Tomović • Stempel
- Obywatel
Bruno Petrowicz Catalan pisze: ↑08 sty 2022, 17:59teraz kolejne państwa członkowskie zapowiadają podobne kroki.
?
Bruno Petrowicz Catalan pisze: ↑08 sty 2022, 17:59Nawet nie śmiem wchodzić w polemikę (...) ja takie bzdury plotę. Proszę mi wybaczyć, uczę się dopiero wielkiej polityki. Przykro mi, że ktoś taki jak ja, (...) ośmielił się wyrazić swoją opinię, (...) Uważam jednak, że w tej kwestii mam rację, co nie oznacza...
-Skąd wiesz?
-Bredzę..
Proszę się nie martwić panie Catalan, ostatecznie każdy był kiedyś władcą (lub aspirował do władzy) nad pięcioletnią mirkonacją z okrągłą liczbą 909 postów na forum.
Istotnie, widzę że Pan się jeszcze uczy o wielkiej polityce (czy wielkiej polityki - tego już nie powiem), dlatego z pewnej wrodzonej grzeczności wobec aspirującego polityka wagi lekkiej, nie zamiotę Panem dzisiaj podłogi.