Druga rocznica Palatynatu Leocji

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Franklin Garamond »

Obrazek

Kochane Leotki i Leoci!
Drodzy Przyjaciele z całego mikroświata!

Dwa lata. Dwadzieścia cztery miesiące. 731 dni. Tyle już Palatynat Leocji dumnie przemierza wzburzone morze aktywności. Czasem z zapałem wiosłujemy, a czasem też korzystamy ze sprzyjającego wiatru i promieni słońca, by wygrzać stare kości, póki jest ku temu okazja.

Po tym czasie jeszcze mi się chce i wydaje mi się, że to jest doskonałym wyznacznikiem tego, czy nasze podejście ma sens. A najwyraźniej ma, bo jak już mówiłem — nadal mi się chce. Zwykła translacja z jakże tradycyjnego „muszę” i „powinienem” do prostego „chcę” daje wymierne efekty. Może nie jest to najefektywniejsza droga, wszak moglibyśmy być już o wiele dalej w naszej podróży, ale o wiele mniej wyczerpująca.

Kończmy jednak te uduchowione wynurzenia, których nie mogłem sobie odmówić, bo za każdym razem, gdy artykułuję tę swoją mikronacyjną mantrę, czuję się odrobinę lepiej. Stare demony opuszczają mnie i ustępują miejsca nowym przejmującemu spokojowi.

Teraz chciałbym przejść do podsumowania roku. Natchnął mnie tu poniekąd Szlachetny Oswald, więc pretensje za TL;DR proszę kierować do niego. Nie będę tu rozpisywał się o kolejnych miesiącach i o tym, jak mijały, bo tutaj polecam lekturę podsumowań kolejnych miesięcznic. Skupię się raczej na tym, jak widzę Palatynat.

W ciągu minionego roku zaistniało wiele projektów. W znakomitej większości były to projekty, których kołem zamachowym, motorem napędowym i układem przeniesienia napędu był i jest Czcigodny Namiestnik Romański. To choroba, na którą zaszczepić się nie da, więc kosmopolityczna wizja świata postępuje i nieuchronnie zmierzamy w tym kierunku.

Jednakże, co o wiele istotniejsze, w mojej ocenie, rodzą się i kwitną inicjatywy, których źródłem nie jest podstarzałe grono namiestnicze, a Wy sami. Bawicie się, angażujecie, współpracujecie, pomagacie sobie, budujecie Leocję i pchacie ją do przodu. To jest coś za co chcę Wam serdecznie podziękować i przypomnieć, że z Czcigodnym Namiestnikiem Romańskim pozostajemy do wszelkiej dyspozycji. Pamiętajcie, że nie ma pomysłów złych czy głupich — są tylko takie nad którymi Czcigodny Namiestnik Romański będzie musiał zarwać kilka nocek więcej 😉

Wciąż jest wiele obszarów państwowości czy też kreacji Leocji w ogóle, których jeszcze nie dotknęliśmy lub jedynie rozgrzebaliśmy je widelczykiem albo zlizaliśmy zeń lukier. Warto więc się zastanowić czy i czego brakuje Wam w Palatynacie. Czego chcielibyście widzieć mniej? Czego więcej? Co warto zacząć robić?

Aktywnościowo, porównując rok do roku — jest lepiej. Nawet dużo. 7470 wypowiedzi w 2020 roku, do 12653 w roku 2021. Średni wzrost per capita — z około 85 do 150 wypowiedzi. Nie jest to ostatecznie żaden wyznacznik czegokolwiek poza liczbą wypowiedzi na forum, ale i tak cieszy. Miesiąc do miesiąca zmiany nie są już tak znaczące. O ile w okresach bytności Czcigodnego Helwetyka mamy wzrosty, tak w okresach od kwietnia do października jest praktycznie bez zmian, pomijając letni pik z okazji przybycia Szlachetnego Oswalda. Tyle dobrego, że w 2020 roku Czcigodny Namiestnik Romański odpowiadał za prawie 30% treści generowanych w Palatynacie, a w 2021 już tylko za nieco ponad 23%.

Obrazek
Wykres prezentujący aktywność Leocji (2020 – czerwone, 2021 – czarne, źródło: ISM)

Kończąc tę przydługą przemowę — dziękuję Wam wszystkim i każdemu z osobna za Wasz wkład w tworzenie Palatynatu Leocji. To dzięki Wam i dla Was istniejemy. To nasz wspólny dom, który z roku na rok pięknieje. I to wyłącznie Wasza zasługa!

Nie obędzie się, oczywiście, bez odznaczeń, bo stal jest tania, a Wasze uśmiechy — bezcenne. No, ale to już zadzieje się oddzielnie, do końca tygodnia.

Zachęcamy wszystkich do świętowania razem z nami i zostawienia pod przemową życzeń, dobrego słowa lub chociaż śladu w postaci łapki w górę lub subskrypcji.

Szczęść Leocjo!
Obrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Franklin Garamond pisze:
20 sty 2022, 9:24
Warto więc się zastanowić czy i czego brakuje Wam w Palatynacie. Czego chcielibyście widzieć mniej? Czego więcej? Co warto zacząć robić?
Lakonicznie, gdyż praca wre. Czuję się zakażony wirusem ordynki w stopniu lekkim, wobec czego nie daje mi spokoju zagadnienie życia politycznego. Uważam, że moglibyśmy pokusić się na tym odcinku o eksperyment medyczny, który — w razie niepomyślnych rezultatów — odłożymy do archiwum. Używam określenia eksperyment z premedytacją; wiemy z doświadczenia, które modele są niestrawne, nie działają. Myślę, że moglibyśmy spróbować wypracować model Nowego Państwa, który nie wymaga od uczestników grzęźnięcia w biurokratycznym bagnie przepisów, nowelizacji i luk prawnych.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel
Przybysz

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Najlepszego Leocjo!
( — ) mgr. Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Sophie Stempel
Obywatel

Post autor: Sophie »

Kolejnych 2(00) lat Leocjo! I kolejnych wspaniałych obywateli!
/-/Sophie Susanne Cargalho Windsachen
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Wielce Czcigodni Namiestnicy,
Szlachetne grono Przyjaciół,

Jako się rzekło w temacie chciałbym w imieniu swoim własnym, ale jestem pewien, że nie tylko ja mam takie odczucia, podziękować przede wszystkim tym wszystkim, którzy przyczyniają się do kreowania wizji Palatynatu Leocji. Nie może być inaczej by nie dostrzec, że tu po prostu winno się bywać i chce się bywać. Jako "ciało dodane" pomijam już poznane, mniej lub bardziej, znajmości. Wiem także, że poza "rodzinnymi" stronami to właśnie tutaj mogę liczyć na dosłownie każdego z Was. I może to ta magia leockiego forum, może błękitnego tła, może dostojnych lwów w godle państwowym, a może mojej wychodzącej na piedestał modrzewiososny. Tego nie wiem, ale prawda jest taka, że do Palatynatu wraca się z miłą chęcią, a zabawa z Wami to czysta przyjemność.
Obrazek
P.S. Użycie [justify] wcale nie było złośliwe. ;)
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Orjon Surma Stempel
Dyspozytor Palatynatu Leocji

Post autor: Orjon Surma »

Myślę, że gratulacje należą się nam wszystkim. Chyba właściwie tylko tutaj obecnie wchodzę wtedy, kiedy mam chwilę na to, aby gdzieś w mikronacjach się zaangażować, a to w sumie dlatego, że nawet gdy czegoś sobie nie przypominam albo nie nadrobiłem jakiegoś tematu, to zupełnie nie przeszkadza to w "zanurzeniu" się w ten klimat, który tworzymy. Przypominają mi się czasy, gdy istniała jeszcze moja v-ojczyzna, Surmenia — myślę, że pod względem takiej swoistej "neutralności" i nieangażowaniu się w różne mikronacyjne spory Leocja właśnie taką współczesną Surmenię. I to mi się podoba :)

Oby tak dalej!
Awatar użytkownika
Alfred Fabian von Tehen-Dżek Stempel
Przybysz

Post autor: Alfred Fabian von Tehen-Dżek »

Obrazek
Awatar użytkownika
Samuel Radziwiłł Stempel
Obywatel

Post autor: Samuel Radziwiłł »

Cóż można powiedzieć? To miejsce zaczarowało mnie, i pewnie nie tylko mnie. Tu chce się bywać, robić to co chce się robić (nawet jak jest nie dokończone, ale kiedyś...). Tu spotyka się osoby, które pomogą i chcą wspólnie się bawić. I właśnie ta wspólnota jest tym czymś co wyróżnia Leocję, gdzie chce się bywać.
Szczęść Nasza Leocjo
(-)Samuel książe Radziwiłł
Książe Urbino
Rzeczpospolita Obojga Narodów
Obrazek
Awatar użytkownika
Ametyst Faradobus Stempel
Przybysz

Post autor: Ametyst Faradobus »

Obrazek
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER