A tylko spróbuj... wystarczy, że mnie ten realowy " ***** ład" ograbił z kasy (czyli wg Mateuszka-kłamczuszka jestem ta "wielkomiejska elita"... co ich "wspaniałości systemowych" nie rozumie) - w wirtualu takich pomysłów nie potrzebuję.Helwetyk Romański pisze: ↑21 sty 2022, 11:07Zawsze można uchwalić Leocki Ład, daninę solidarnościową…
Kurier Portowy
Kurier Portowy
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Kurier Portowy
Wiem, z jakiego miasta pochodzisz; wiesz, z jakiego miasta pochodzę — uznajmy tradycyjną wymianę sąsiedzkich uprzejmości za odhaczoną. 😂Ronon Dex pisze: ↑21 sty 2022, 14:25A tylko spróbuj… wystarczy, że mnie ten realowy „***** ład” ograbił z kasy (czyli wg Mateuszka-kłamczuszka jestem ta „wielkomiejska elita”... co ich „wspaniałości systemowych” nie rozumie) — w wirtualu takich pomysłów nie potrzebuję.Helwetyk Romański pisze: ↑21 sty 2022, 11:07Zawsze można uchwalić Leocki Ład, daninę solidarnościową…
Z powyższym zastrzeżeniem, ja na tym burdelu nawet może i bym wyszedł do przodu z uwagi na wyższą kwotę wolną od podatku (przekonamy się za rok…), ale co mi po niej, skoro na polityce monetarnej rządu — a trudno uważać NBP za niezależny bank centralny — straciłem z pokaźną nawiązką.
Oceniam na osiem gwiazdek.
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
Kurier Portowy
Nawet gdyby się Tobie udało to na krótką metę... co oczywiście jako człowiek umiejący liczyć doskonale rozumiesz - bo kwota wolna od podatku jest kwotą, a podwyższony podatek procentem. Nawet jeżeli w danej chwili ktoś wyjdzie "do przodu" to na dłuższą metę, będzie miał w plecy - tym szybciej, im inflacja będzie powodowała wzorst wynagrodzeń. Bo przecież procent podaktów wzrósł...Helwetyk Romański pisze: ↑21 sty 2022, 15:53...ja na tym burdelu nawet może i bym wyszedł do przodu z uwagi na wyższą kwotę wolną od podatku (przekonamy się za rok…),
Popieram...
Kurier Portowy
Szkoda gadać. Złodziejskie odsetki na rachunku „oszczędnościowym” (0,01% w skali roku) jeszcze jakoś mogłem przeboleć, póki inflacja była pod kontrolą. Pomimo podwyższenia stóp procentowych przez RPP i galopującej inflacji, bank obniżył mi oprocentowanie do 0,00%. Nastrój mam rewolucyjny.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Kurier Portowy
A tego to przyznam już kompletnie nie rozumiem... jednym z elementów walki z inflacją jest właśnie zachęta do przetrzymania pieniędzy przez społeczeństwo, aby nie "puszczali ich na rynek", ale właśnie mieli motywację do zachowania przez jakiś czas na kontach.Helwetyk Romański pisze: ↑22 sty 2022, 23:06Złodziejskie odsetki na rachunku „oszczędnościowym” (0,01% w skali roku) jeszcze jakoś mogłem przeboleć, póki inflacja była pod kontrolą. Pomimo podwyższenia stóp procentowych przez RPP i galopującej inflacji, bank obniżył mi oprocentowanie do 0,00%. Nastrój mam rewolucyjny.
Osobiście przypomniał mi się stary kabaret, jeszcze z czasów PRL-u gdzie w odniesieniu pewnych działań władzy padało stwierdzenie, że "to mogli zrobić tylko kompletni idioci"... po czym mówca zawieszał głos i po chwili stwierdzał, że: "no bo przecież jeśli nie idioci to... dywersancji i sabotażyści" (plus tam jeszcze inne sformułowania charakterystyczne w tamtych czasach do określania "wrogów ustroju" przez rzeczoną "władzę"). Wtedy był to "mocny tekst", że aż po 40 latach to pamiętam.
W każdym razie osiągnęli jedno... zaniechałem "chomikowania" środków finansowych (poza pewną wartość, którą każdy rozsądny człowiek ma "awaryjnie i na wszelki wypadek") i jak niegdyś (w czasach szalejącej infolacji przełomu lat 80/90-tych) po prostu jak najszybciej "puszczam to na rynek". Efekt widziałeś i tutaj - kopletna modernizacja np. osprzętu do wirtulanego latania. Dotychczasowy by mi jeszcze posłużył z powodzeniem, ale skoro nie warto oszczędzać, to czemu nie... I tak jeszcze w paru innych dziedzinach domowego życia. Jak się to wszystko "posypie", to przynajmniej przez dłuższy czas nie będę miał potrzeb "modernizacyjnych" w domu itp.
Kurier Portowy
W r z e c z y s a m e j . Zwyczajnie nie rozumiem, dlaczego pomimo podwyżki stóp procentowych NBP oprocentowanie rachunku spadło. Na ile rozumiem (rozumiałem) system bankowy, oprocentowanie powinno przynajmniej podążać za stopami. Nie wiem, czy brak oprocentowania jest tutaj zasługą banku, czy jednak polityki monetarnej. Pozostaje mi się tylko denerwować i szukać (na razie, bez skutku) jakiegoś bezpiecznego mechanizmu ochrony oszczędności.Ronon Dex pisze: ↑23 sty 2022, 9:23A tego to przyznam już kompletnie nie rozumiem... jednym z elementów walki z inflacją jest właśnie zachęta do przetrzymania pieniędzy przez społeczeństwo, aby nie „puszczali ich na rynek”, ale właśnie mieli motywację do zachowania przez jakiś czas na kontach.Helwetyk Romański pisze: ↑22 sty 2022, 23:06Złodziejskie odsetki na rachunku „oszczędnościowym” (0,01% w skali roku) jeszcze jakoś mogłem przeboleć, póki inflacja była pod kontrolą. Pomimo podwyższenia stóp procentowych przez RPP i galopującej inflacji, bank obniżył mi oprocentowanie do 0,00%. Nastrój mam rewolucyjny.
Ani tak nie potrafię (charakter), ani nie mogę. Z uwagi na formę pracy zarobkowej nie mam praktycznie środków w ZUS, choćby to były środki czysto wirtualne. Więc tak sobie patrzę, jak oszczędności zaplanowane na dekady topnieją w dość niepokojącym tempie…Ronon Dex pisze: ↑23 sty 2022, 9:23W każdym razie osiągnęli jedno... zaniechałem „chomikowania” środków finansowych (poza pewną wartość, którą każdy rozsądny człowiek ma „awaryjnie i na wszelki wypadek”) i jak niegdyś (w czasach szalejącej infolacji przełomu lat 80/90-tych) po prostu jak najszybciej „puszczam to na rynek”.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Kurier Portowy
No cóż... ja na szczęście dzięki decyzjom sprzed ponad 35 lat tego problemu nie mam, w razie czego na świadczenia i żarcie to co miesiąc wpłynie na konto. Nie twierdzę też, że wyzbywam się wszelkich rezerw, bo pewne rzeczy wymagają odkładania środków przez opewien czas (w rodzaju wymiana samochodu na ten przykład co jakiś czas - ale to magazynowanie "celowe"), a i awaryjnie coś tam mieć trzeba, bo różnie bywa. Ale zaprzestałem podejścia w stylu "się odłoży", może coś tam się za 3-4 miesiące kupi, albo i nie... Po prostu nie zostawiam zbyt dużo, wolę wymieniać sprzęt komputerowy, urządzenia domowe, telewizor itp. Niż trzymać środki i się zastanawiać czy warto oszczędzać (a raczej ile się na tym straci)... w obecnej sytuacji nie warto. A wiec napędzam ta inflację, bo chomikować nie warto i nie zapowiada się by szybko spowodowali zmianę tego stanu rzeczy, a raczej odwrotnie. Przy takim "genialnym" podejściu problem będzie się pogłębiał...Helwetyk Romański pisze: ↑23 sty 2022, 11:00Ani tak nie potrafię (charakter), ani nie mogę. Z uwagi na formę pracy zarobkowej nie mam praktycznie środków w ZUS, choćby to były środki czysto wirtualne. Więc tak sobie patrzę, jak oszczędności zaplanowane na dekady topnieją w dość niepokojącym tempie…
Kurier Portowy
Przypuszczam, że 35 lat temu podejmowałem najlepsze w życiu decyzje (leżakowanie), ale — niestety — bez najmniejszego przełożenia na rok 2022…Ronon Dex pisze: ↑23 sty 2022, 12:58No cóż... ja na szczęście dzięki decyzjom sprzed ponad 35 lat tego problemu nie mam.Helwetyk Romański pisze: ↑23 sty 2022, 11:00Ani tak nie potrafię (charakter), ani nie mogę. Z uwagi na formę pracy zarobkowej nie mam praktycznie środków w ZUS, choćby to były środki czysto wirtualne. Więc tak sobie patrzę, jak oszczędności zaplanowane na dekady topnieją w dość niepokojącym tempie…
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Orjon Surma • Stempel
- Dyspozytor Palatynatu Leocji
Kurier Portowy
Nadal można obejrzeć na YouTube, mowa o Janie Pietrzaku (swoją drogą polecam obejrzeć cały kabareton!).Ronon Dex pisze: ↑23 sty 2022, 9:23Osobiście przypomniał mi się stary kabaret, jeszcze z czasów PRL-u gdzie w odniesieniu pewnych działań władzy padało stwierdzenie, że "to mogli zrobić tylko kompletni idioci"... po czym mówca zawieszał głos i po chwili stwierdzał, że: "no bo przecież jeśli nie idioci to... dywersancji i sabotażyści" (plus tam jeszcze inne sformułowania charakterystyczne w tamtych czasach do określania "wrogów ustroju" przez rzeczoną "władzę"). Wtedy był to "mocny tekst", że aż po 40 latach to pamiętam.
Kurier Portowy
Mój ulubiony antykomunista niezłomny wyklęty!Orjon Surma pisze: ↑23 sty 2022, 15:24Nadal można obejrzeć na YouTube, mowa o Janie Pierzaku (swoją drogą polecam obejrzeć cały kabareton!).Ronon Dex pisze: ↑23 sty 2022, 9:23Osobiście przypomniał mi się stary kabaret, jeszcze z czasów PRL-u gdzie w odniesieniu pewnych działań władzy padało stwierdzenie, że "to mogli zrobić tylko kompletni idioci"... po czym mówca zawieszał głos i po chwili stwierdzał, że: "no bo przecież jeśli nie idioci to... dywersancji i sabotażyści" (plus tam jeszcze inne sformułowania charakterystyczne w tamtych czasach do określania "wrogów ustroju" przez rzeczoną "władzę"). Wtedy był to "mocny tekst", że aż po 40 latach to pamiętam.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Kurier Portowy
No cóż... kabarety pod Egidą czy Dudek to czasy mojej młodości, ale polecam również - choć współcześni mogą wielu rzeczy nie zrozumieć.Orjon Surma pisze: ↑23 sty 2022, 15:24Nadal można obejrzeć na YouTube, mowa o Janie Pietrzaku (swoją drogą polecam obejrzeć cały kabareton!).
Inna sprawa, że to były czasy gdy kabaret polityczny funkcjonował i miał się dobrze - dzisiaj nie ma już racji bytu, bo żaden kabaret nie będzie śmieszniejszy od tego cyrku, który wyprawiają politycy realni. Oryginał jest teraz najlepszym kabaretem... Teraz nie trzeba "podrabiać" i "przerabiać" - teraz wystarczy tylko zacytować...
Przyznam, że nie cenie go zanadto... słaby w tej robocie tak naprawdę był. Nie sztuka było robić kabaret, w czasach gdy przemycając byle aluzję "do władzy" powodowało się churalny śmiech publiki. W czasasch gdy już było można facet się szybko skończył...
Zdecydowanie bardzie lubię np. Daukszewicza... bo jego "Listy do Pana Hrabiego" śmieszyły równie dobrze w PRL, jak i po PRL. Inna sprawa, że taki kabaret Dudek jest nieśmiertelny... dalej to śmieszy i o zgrozo jest aktualne czasami.