Piłkarska reprezentacja Palatynatu Leocji

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacyjnym sportem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotr vel Bocian Stempel
Przybysz

Post autor: Piotr vel Bocian »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Franklin Garamond pisze:
17 lut 2022, 19:27
Tak trochę obok, ale w temacie x11... Czy konto premium daje jakieś faktyczne przewagi względem graczy bez takowego?

Pisząc tę wiadomość, przypomniałem sobie, że nie ustawiłem drużyny na puchar....
Przykro mi z powodu pucharu.

Jeśli chodzi o konto VIP, to są dwie korzyści: po pierwsze cześć dostępnych informacji jest zebrana w jednym miejscu, a po drugie ma się dodatkowo więcej statystyk drużyn i ich piłkarzy. Można też zapisywać sobie notatki, co się przydaje by pamiętać jaką strategię długofalową mieliśmy sezon temu.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jak przestali wspierać flasha to moje serducho do X11 pękło na pół.Nie mogę już edytować twarzy piłkarzy. :(
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr vel Bocian Stempel
Przybysz

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Za nami kolejne spotkania w ramach 50. sezonu MUP. Póki co plasujemy się w połowie stawki, co patrząc realnie, jest całkiem dobrą pozycją. Generalnie wstydu nie ma :)

Jak pisałem wcześniej walczę o wynik, ale też mam w tyle głowy młodych zawodników, którzy muszą zebrać doświadczenie. Dlatego mecze w tym sezonie, gdzie gramy wśród najlepszych, trzeba podzielić na dwie kategorie. Jedną są z nich są zespoły silniejsze, ale z którymi można powalczyć o punkty - wtedy robimy wszystko by móc wygrać. Drugą kategorią są drużyny o wiele silniejsze, z którymi wynik mimo wysiłków nie ma (statystycznie) szans na wygraną - wtedy większą uwagę skupiam na wytrenowaniu nowych zawodników, by mogli zebrać doświadczenie. Co z tego wynika przedstawiam poniżej :)

W kolejce 3. mieliśmy przymusową przerwę, a kolejne spotkania przebiegały nastepująco:

Dreamland 3 (2 - 0) 1 Palatynat Leocji
Kolejka 4 w MUP Sezon 50 Div. A
Sezon 50 w Mikroswiatowa Unia Pilkarska
Morland Arena 2022-02-20 19:00
Posiadanie piłki: 64 - 36 (64-36)
Szanse: 10 - 2 (6-1)

Bramki:
53' Lucek Parufka asystował Hélder Quintino

93' gol nieuznany (Tomcio Serdelek)

Po dwóch tygodniach przerwy zawodnicy wyszli na boisko z pewnymi obawami. Wprawdzie fizycznie byli całkiem dobrze przygotowani, bo udało się zorganizować dla wszystkich potrzebujących treningi, ale mentalnie nie było tak dobrze. Myślami byli jeszcze na urlopach i gdy spotkali się na murawie z rosłymi zawodnikami Dreamlandu, których umiejętności dochodzą do 15 punktów (nasz najlepszy zawodnik Czeslaw Lesniak ma ich 12), to nogi nieco się pod nimi ugięły. Sytuacji nie poprawił fakt iż wymieniony Leśniak nie był w podstawowym składzie, a zamiast niego grał 18-letni Rudolf Arn. Między słupkami pojawił się równie młody Yasseen Muslih. Z takim podejściem nie było możliwe podjęcie wyrównanej walki. Zostaliśmy zepchnięci na własną połowę i rzadko dochodziliśmy do piłki. Tym samym szans na bramkę mieliśmy niedużo, bo tylko dwie. Schodząc na przerwę przegrywaliśmy dwoma bramkami, w 48. minucie było już 3:0. Dzięki dobrej akcji w 53. minucie udało się strzelić honorowego gola. Tuż przed końcem spotkania Tomcio Serdelek trafił do siatki, ale sędzia nie uznał gola i wraz z ostatnim gwizdkiem wynik poszedł w świat. Jak się można było spodziewać bardziej doświadczeni zawodnicy otrzymali dwucyfrową ocenę za grę, a dwaj młodzi zawodnicy zagrali znacznie gorzej. Zarówno obrona, pomoc jak i atak zostały ocenione w sumie na 9 punktów.

Palatynat Leocji 2 (0 - 0) 1 Baridas
Kolejka 5 w MUP Sezon 50 Div. A
Stadion Narodowy 2022-02-27 19:00
Posiadanie piłki: 53 - 47 (57-43)
Szanse: 2 - 3 (0-2)

Bramki:
58' Rzut wolny: strzelcem gola Lucek Parufka
93' Czeslaw Lesniak asystował Ryszard Rodziewicz

Spotkanie z reprezentacją Baridasu było bardzo wyrównane. Przeciwnik postawił na defensywny styl gry i ustawiając swój zespół w formacji 3-5-2. Leocja nie cofnęła się - wyszliśmy w najsilniejszym składzie z nastawieniem ofensywnym. Jeśli mamy złapać jakiś punkt, to właśnie w takich meczach. W pierwszej połowie nasz zespół musiał głównie bronić się przed napastnikiem. Nie stworzyliśmy żadnej groźnej akcji, za to nasz bramkarz Grzegorz Smarzynski dwukrotnie angażowany był do obrony swojej bramki. W przerwie piłkarze usłyszeli kilka słów zachęt i wyszli na boisko bardziej zmotywowani. Zaczęli grać bardzie ofensywnie, a po jednej z takich akcji wywalczyli rzut wolny, który Lucek Parufka zamienił na gola. Wynik udało się nam utrzymać do 80. minuty, gdy po rzucie rożnym bramkarz nie zachował należytej uwagi i przepuścił gola wyrównującego. Czas uciekał i kibice pogodzili się ze zdobyciem jednego punktu w spotkaniu. W trzeciej doliczonej minucie meczu Czesław Leśniak wprawił w euforię wszystkich naszych fanów - po dobrym podaniu Ryszarda Rodzewicza trafił piłką do bramki ustalając końcowy wynik spotkania na 2:1. Drugie zwycięstwo w lidze stało się faktem. Tym razem obrona wypadła najlepiej - zagrała na 12 punktów, a pomoc i atak ocenione zostały jeden punkt mniej.

Palatynat Leocji 2 (1 - 2) 2 Austro-Wegry
Kolejka 6 w MUP Sezon 50 Div. A
Stadion Narodowy 2022-03-06 19:00
Posiadanie piłki: 66 - 34 (62-38)
Szanse: 7 - 2 (2-2)

Bramki:
21' Rudolf Arn asystował Hélder Quintino
73' Tomcio Serdelek asystował Hélder Quintino

Do meczu z Autro-Węgrami podszedłem racjonalnie - przecież to silny zespół, który doszedł do ćwierćfinału v-Mundialu. Na boisko wypuściłem więc młodych zawodników z nadzieją, że pokażą się z dobrej strony i uda im się wywalczyć chociaż punkt. Mecz nie zaczął się pozytywnie, bo już w piątej minucie przegrywaliśmy jedną bramką. Udało się nam jednak wyrównać już w 21. minucie, a szczęśliwcem był Rudolf Arn, którego mocny gol z dystansu był pierwszym w karierze. W 24. minucie nasz bramkarz znowu musiał wyciągać piłkę z bramki, ale na szczęście dla nas sędzia wychwycił wcześniej faul i gra została przerwana. W 27. minucie sędzia podyktował rzut karny dla naszych przeciwników. Nieco dziwna sytuacja, bo tak naprawdę nie wiadomo kto przewinił. Szansa została wykorzystana i reprezentacja Austro-Węgier przejęła prowadzenie. Niestety mimo przewagi w posiadaniu piłki jak i wielu prób nie udawało nam się zdobyć gola. Na szczęście w 73. minucie silnym strzałem zza pola karnego Tomcio Serdelek zrealizował plan i wyrównał, dzięki czemu po zakończeniu spotkania zdobyliśmy punkt. Po meczu za swoją grę linia pomocy zdobyła 13 punktów, obrona 10, a atak w osobie T.Serdelka tylko 8 punktów. Patrząc na statystyki pojawia się pytanie czy jeśli gralibyśmy w mocniejszym składzie, to czy udałoby się zdobyć komplet punktów. Trudno teraz gdybać i chyba nie warto. Przygotowujemy się do kolejnego spotkania.

W międzyczasie z zespołem pożegnali się:
2022-02-16 Leon Bugajski 21 O - całkowicie nieprzydatny zawodnik, którego nawet nikt nie pokusiłby się o zakupy (21 lat i tylko trzy punkty umiejętności). Dlatego w trybie natychmiastowym rozwiązałem z nim umowę.
2022-02-14 Julian Bednarowicz 21 P - jak wyżej. Nie potrzeba nam w zespole takich piłkarzy.
2022-02-10 Theo Vilgotsson 32 O - ze względu na umiejętności stawiano, że będzie podstawowym zawodnikiem) zespołu. Jednak "od środka" nie wyglądało to jednak tak dobrze, bo przydatność w zespole była kiepska, nie mógł się z nikim w zespole dogadać, a statystyki gry były niezadowalające. Był zakupiony (za grosze) z myślą o byciu jedynie rezerwowym podczas v-Mundialu i od czasu jego zakończenia próbowałem go sprzedać. W końcu się udało i nawet za dobrą kwotę.

Do zespołu dołączyli:
2022-02-14 Milosz Pietrowski 19 P - niestety poziom jego umiejętności nie jest odpowiedni dla naszej drużyny i bardzo chętnie bym się go zespołu pozbył.
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Franklin Garamond »

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Po remisie z Leocją trener MAW jasno postawił sprawę swoim podopiecznym - albo wygracie wszystkie mecze do końca, albo zapomnijcie o jakichkolwiek przywilejach gwiazd. :)
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr vel Bocian Stempel
Przybysz

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kolejne mecze za nami, niestety nie wszystkie były wygrane. Tak, jakiś mecz przegraliśmy. No, kilka meczów. Co tu ukrywać, przegraliśmy prawie wszystkie. Nasza pozycja w tabeli jest więc dobra, bo taka nie za wysoka :) Opiszę mecze w skrócie, zacznę od Pucharu 50-tki.

Palatynat Leocji 2 (1 - 0) 2 Sclavinia
Runda 1/16 w Puchar "50-tki"
Stadion Narodowy 2022-03-17 19:00
Posiadanie piłki: 43 - 57 (44-56)
Szanse: 3 - 6 (2-2)

Bramki:
39' Zdzisek Wilk asystował Szczepan Drej
65' Zdzisek Wilk asystował Mikolaj Jedras

W pierwszym meczu 1/16 Pucharu trafiliśmy na Sclavinię. Podeszliśmy do walki realnie - rozbudowaliśmy obronę do pięciu zawodników i nastawiliśmy się ofensywnie strzelając z daleka. Zaatakowaliśmy od pierwszych minut i przyniosło to pozytywny skutek - na przerwę schodziliśmy prowadząc 1:0, po strzale Wilka. Niestety 10 minut po wznowieniu gry padło wyrównanie. Osamotniony w ataku Wilk robił co mógł i po godzinie gry ponownie pokonał bramkarza Sclavinii. Wygrana była w zasięgu, ale kilka minut przed zakończeniem się meczu padła bramka ustalająca wynik na 2:2. Nie było najlepiej, ale szanse były.

Sclavinia 6 (0 - 1) 3 Palatynat Leocji
Wynik dwumeczu: 4-4 (Sclavinia ma awans)
Runda 1/16 w Puchar "50-tki"
SZPN Stadium 2022-03-24 19:00
Posiadanie piłki: 47 - 53 (52-48)
Szanse: 5 - 5 (1-1)

Bramki:
6' Zdzisek Wilk asystował Czeslaw Lesniak
80' Maksim Zaikov asystował Hélder Quintino

Rzuty karne
Czeslaw Lesniak
Ryszard Rodziewicz - pudło
Dariusz Prokop - pudło

Mecz rewanżowy rozpoczął się podobnie jak pierwsze spotkanie - zaczęliśmy od bramki strzelonej przez Zdziska Wilka i na przerwę schodziliśmy z korzystnym wynikiem. Gdy sędzia gwizdnął wznawiając grę nasi zawodnicy nieco przysnęli, co wykorzystali przeciwnicy. Podali, pobiegli, strzelili i był już remis. Kwadrans później straciliśmy kolejnego gola i zaczęło być nerwowo. Staszek Grynkiewicz dostał żółtą kartkę za swoje niesportowe zachowanie. Mimo napiętej sytuacji 10 minut przed końcem meczu udało się nam wyrównać i mecz zakończył się skopiowanym wynikiem 2:2. Ponieważ wygrany może być tylko jeden, zaczęła się dogrywka, która nie przyniosła rozstrzygnięcia. Nadeszła więc pora na rzuty karne! Początek był ładny. Czesław Leśniak prostym strzałem trafił do bramki. Potem już niestety było gorzej, bo zawodnicy Sclavinii trafiali, a nasi piłkarze nie.. Niestety karne i cały mecz wygrała Sclavinia, a my wypadamy z Pucharu i możemy skupić się na meczach ligowych.

Hasseland 4 (2 - 0) 0 Palatynat Leocji
Kolejka 7 w MUP Sezon 50 Div. A
P. Morthensena w Angemont 2022-03-13 19:00
Posiadanie piłki: 63 - 37 (62-38)
Szanse: 11 - 2 (5-0)

Bramki:
Brak

Co to był za jednostronny mecz. Piłkarze Hasselandu przez większość spotkania byli przy piłce. Czasami nawet podawali do siebie grając w "dziada" i naśmiewając się z naszych zawodników, którzy próbowali przeciąć tor piłki. Gdy już zawodnicy byli wkurzeni i rzucali się stadem na piłkę, przeciwnicy robili daleki wyrzut i atakowali naszą bramkę. To oburzające, a sędzia w ogóle nie reagował. Tym sposobem strzelili nam dwie bramki w ciągu pierwszego kwadransa meczu. Potem zrobiło się żółto, bo nasi zawodnicy otrzymali dwie kartki w tym kolorze, a reprezentanci Hasselandu aż pięć. Trzecią bramkę straciliśmy w 70. minucie. Wtedy wkurzony Leśniak stwierdził, że honor musi być uratowany i my też musimy strzelić jakąś bramkę. Przy kolejnej grze w dziada przejął piłkę i pognał przed siebie. Strzelił celnie. Niestety okazało się, że przez te dziecinne zabawy przeciwników, zakręciło mu się w głowie i stracił orientację - trafił do własnej bramki. Nie ma co gadać. Nasz atak był za słaby (zagrał na 7 punktów) wobec silnej obrony (17 pkt) przeciwnika.

Sclavinia 4 (3 - 0) 0 Palatynat Leocji
Kolejka 8 w MUP Sezon 50 Div. A
SZPN Stadium 2022-03-20 19:00
Posiadanie piłki: 59 - 41 (60-40)
Szanse: 6 - 2 (4-2)

Bramki:
Brak

Mecz odbył się pomiędzy spotkaniami w Pucharze, dlatego nieco oficjalnie odpuściliśmy sobie mecz w lidze, by skupić się na zwycięstwie w 1/16 rozgrywek. Na bramce stanął więc nieopierzony młokos, a w obronie zagrali dwaj piłkarze, którzy zwykle boisko widzą z bliska tylko wtedy, gdy podsuną sobie stołek bliżej telewizora. Nie poradzili sobie najlepiej. W sześciu groźnych akcjach pod naszą bramkę czterokrotnie Sclavinia wyszła zwycięsko. Na plus u nas wyszła jedynie wartość pracy zespołowej, która w pomocy i ataku wyniosła maksymalne 20 punktów. Obrona miała tylko 16 i gdyby zawodnicy lepiej ze sobą współpracowali, wynik może byłby inny. Pozycja nasza w tabeli znacznie się pogorszyła, ale nie tracimy wiary w sukces podczas rewanżu.

Palatynat Leocji 4 (1 - 2) 3 Starosarmacja
Kolejka 9 w MUP Sezon 50 Div. A
Stadion Narodowy 2022-03-27 19:00
Posiadanie piłki: 40 - 60 (38-62)
Szanse: 7 - 5 (2-4)

Bramki:
5' Micah Langebrunner asystował Tomcio Serdelek
46' Tomcio Serdelek asystował Rudolf Arn
51' Lucek Parufka asystował Czeslaw Lesniak
59' Tomcio Serdelek asystował Esteban Villareal

Mecz ze Starosarmacją był dużą niewiadomą. Z jednej strony trener z powodu realiozy nie ma możliwości na skupieniu się nad zespołem, z drugiej piłkarze, którzy w minionym v-Mundialu doszli do półfinału, są w stanie sami wygrać mecz. Trudno powiedzieć, co mną kierowało przy ustawianiu składu, ale na boisko w szeregach Leocji wyszli młodzi piłkarze (na bramce oraz po jednym w szeregach obrony i pomocy). Szybko rozegrana akcja na początku spotkania przyniosła nam pierwszą bramkę, niestety napastnik Starosarmacji Zdzisław Bielak jeszcze przed przerwą trafił do naszej bramki dwukrotnie. Po wznowieniu gry od razu z zaskoczenia przeprowadziliśmy szybką akcję i Serdelek wyrównał. Kilka minut później (nie rozumiem, dlaczego nie w 45. minucie, skoro tak było ustawione) Rudolf Arn został zastąpiony przez Czesława Leśniaka i zaczęła się znowu walka. Jeszcze zanim skończyła się godzina meczu nasz 'kiełbaskowy duet' (Serdelek i Parówka) strzelili po golu. Starosarmacja jeszcze przed zakończeniem spotkania wpakowała nam gola, ale na wyrównanie zabrakło czasu i wynik 4:3 dla Leocji poszedł w świat.

Jesteśmy na 7. pozycji mając tyle samo punktów co Austro-Wegry. Czy uda się nam w rundzie rewanżowej podskoczyć wyżej? Zobaczymy, co będzie bo piłkarze i tak dali już z siebie więcej niż mogli.

Obrazek

W międzyczasie z zespołem pożegnali się:
2022-03-26 Milosz Pietrowski 19 P - udało się sprzedać zawodnika w niecałe dwa tygodnie od przyjącia ze szkółki. To duży sukces.
2022-03-19 Mikolaj Jedras 30 O - dobry obrońca, ale miał tyle umiejętności co młodsi o 7 lat koledzy z obrony, więc trzeba było myśleć strategicznie i zrobić miejsca dla młodszych.

Do zespołu dołączyli:
2022-03-27 Karol Szamalin 17 P - to byłby super zawodnik, ale nie podoba mi się jego kapryśność, dlatego nie można na niego liczyć w zespole. Został wystawiony na sprzedaż za ładną sumkę.
2022-03-18 Waclaw Feliszewski 19 P - nieprzydatny zawodnik i mam nadzieję, że szybko uda mi się go opchnąć.
2022-03-15 Maksim Zaikov 19 O - spodobał mi się ten zawodnik i stawiam na jego rozwój. Może 4 punkty umiejętności przy 19 latach nie jest sensacją, ale sześć dobrych umiejętności specjalnych w zupełności rewanżują braki.
Awatar użytkownika
Oswald Baskerville Stempel
Kurator Palatynatu Leocji

Post autor: Oswald Baskerville »

Kolejna drużyna, którą kocham równie mocno, co reprezentację Polski, a której jakość oceniam wyraźnie wyżej, od reprezentacji Polski.
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika

Dawno coś nie mieliśmy relacji od trenera @Piotr vel Bocian - trenerze, tęsknimy :*
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Piotr vel Bocian Stempel
Przybysz

Oswald Baskerville pisze:
20 kwie 2022, 16:50
Dawno coś nie mieliśmy relacji od trenera @Piotr vel Bocian - trenerze, tęsknimy :*
Wiem, wiem..
Niektórzy w realiozie odcinają się na miesiąc i wracają pełni sił, a ja staram się codziennie chociaż na chwilę zajrzeć , aby zaznaczyć swoją obecność ale na więcej już brakuje czasu.
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel

Post autor: Helwetyk Romański »

Piotr vel Bocian pisze:
20 kwie 2022, 18:42
Niektórzy w realiozie odcinają się na miesiąc i wracają pełni sił, a ja staram się codziennie chociaż na chwilę zajrzeć, aby zaznaczyć swoją obecność ale na więcej już brakuje czasu.
Nie wiem, czy nie wolałbym mieć podejścia Szlachetnego Trenera… Tak czy inaczej, zdrowia!
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika

Ja nawet nie zauważyłem realiozy szanownego trenera :) W takim razie trenera sposób na realioza jest skuteczny.
ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sport w Leocji”